Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Необходима ли е вода на бебета, които се кърмят?
Какво да правя, ако бебето ми плаче и иска вода?
Какви са рисковете от даването на вода на кърмачета?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Необходима ли е вода на бебета, които се кърмят?
Няма консенсус относно даването на вода на кърмени бебета. Много педиатри, особено в Германия, препоръчват да не се дава вода, тъй като самата кърма съдържа около 88% вода. Бебетата получават всички необходими течности от майчиното мляко. В България обаче има различни мнения и много майки често дават вода на бебето поради опасения от дехидратация.
-
Какво да правя, ако бебето ми плаче и иска вода?
Ако бебето проявява интерес към водата или плаче, когато не му се предлага, това може да е нормално. Някои бебета започват да искат вода след навършване на 6 месеца или след започване на захранването. Въпреки това е важно винаги да следвате препоръките на лекаря и да не се поддавате на натиск от членове на семейството или приятели, които може да имат остарели разбирания.
-
Какви са рисковете от даването на вода на кърмачета?
Даването на вода на кърмачета, особено преди 6-ия месец, може да се счита за излишно и дори да доведе до намаляване на приема на кърма. Ако бебето е обидено с вода, това може да е сигнал, че не е готово да приема течности освен кърма. Прекомерното предлагане на вода също може да увеличи риска от хипонатриемия (ниско ниво на натрий), което е опасно за новородените.
-
Какво да правя, ако педиатърът ми има различно мнение от бабите?