Кой тръгва от есента на ясла?

• 9 886
  • 207
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте мами,

Удивително е как става записването на децата в повечето ясли - бях потресена и може би не толкова загрижена за собственото си дете, а за тези, чийто родители остават безпомощни поради липса на определен вид контакти!
Да, аз успях да запиша детето си на ясла, но тези, които не успяват и чуват отговорът "Всеки ден връщам родители, НЯМА МЕСТА". Сигурна съм, че аз не съм единственият родител, който изпада в тази безкрайно нелепа ситуация без изход.
Но, моля ви мами, нека да измислим нещо ЗАЕДНО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, очевидно е, че има недостиг на места, материална база и всичко около създаването на нови ясли и детски градини! Мислите ли, че ако оставим нещата просто ей така, някой от общината ще се загрижи за бъдещето на нашите деца и особено на тези, които "нямат връзки" и необходимата сума за "спонсорство"!
Вярно е, че почти навсякъде има недостиг на места. За да не се сблъскав с проблема който си описала ти, аз записах моя юнак за ясла още преди година, а тръгна едва днес.
Знаех за проблема с яслите, нямах идея кой ще ми го гледа, дали ще успея да намеря жена и за по-сигурно го записах за ясла за да не се тюхкам после. Сега имам прекрасна бавачка (която ще си запазя) а Бобо от днес е на ясла. Мога да кажа, че до момента не съм дала 1 стотинка дори на никого в яслата за нищо.
За сега не мога да се оплача и се надявам да нямам поводи за оплакване въобще  :pr
Проблема е много по-голям, например за нашата ясла, която се намира в центъра, ни карат нас родителите да подаваме молбите още едва ли не докато сме бременни. След като отидеш да си провериш номера на детенце, се оказва, че директорката на яслата не прави списъци, обяснява ти се с елегантен тон, че независимо от номера предимство имат деца които тя реши да приеме в поверената и ясла. Бях бясна..ако не беше мъжа ми, да се оправи с тази шантава директорка..може би щях да я гледам още една зима. Полудях, защото ако нямаш необходимите връзки..или паричните средства, забравяш детето ти да бъде там.  А в крайна сметка ти все пак си подал молба. И за какво, каква файда от молбата..никаква. Но дано тези неща..спрат,не е никак чесно за родителите.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2005, 09:39 от Ellypr

# 151
  • sofia
А защо не изкарват децата по 2 часа поне навън в двора? Цял ден затворени Sad.
Сутрин ги изкарват, е не винаги и после следобяд към три и половина - четири.
Другата причина за краткото време навън (за яслите), аз си я обяснявам с деца като моя син, дето бягат и се крият и трябва да ги дебнеш постоянно....ако има 3-4 такива в групата Crazy Иначе в момента в нашата група са 7-8 деца.
Да докладвам: Вчера го оставих за цял ден, да спи там.....само дето изобщо не е спал и е ревал. Взех го към 4 часа, тъкмо излизаха на двора. В автобуса предрема и изкара вечерта до 10. А нощес като почна да мрънка, цял час ни тормози и не може да се успокои, нищо не иска....явно преживява наново. Днес пак ще е за цял ден...трябва да свиква. Иначе сутрин реве само докато влезе вътре, днес специално останах да подслушвам Mr. Green

# 152
  • Там където е семейството ми
Момичета от понеделник Боби тръгва на градина.
Уф, пожелавам ти късмет, на Боби - също. И непременно да пишеш в понеделник, как е минал първия ден. Големи вълнения са.

Моето ми казаха, да му пусна на 20-ти изследванията и към края на месеца ще тръгва и то. Все още тече усилен ремонт в нашата ясла. Имало и сборна група, но аз не искам да я давам в нея. Не стига, че ще е стресирана от новата ситуация, ами и сред много деца, а в другата стая ще чукат и праскат строители. Тц Naughty. Завеждащата каза, че до 20-ти ще свърши ремонта и можем да я водим.
Мерси за пожеланията Ню.По стечение на обстоятелствата вчера занесохме само документите и се прибрахме.Днес е първият му ден.Сутринта,когато го оставих се разрева.Стана ми жал за детенцето ми.Молеше ми се да не го оставям, а да го взема.Измъкнах се на пръсти, без да ме усети.Вече е 10,30часа, почти цели два часа и половина е на градинката, а сърцето ми е все още свито и не успявам да се отпусна.До такава степен бях свикнала с Боби, че днес когато не е до мен ми е някак пусто и празно.Знам че ще се озорим една седмица,както той така и ние но се надявам всичко да отшуми.
Обещах му че от всички майки аз ще ида първа да си го взема, не че помогна но все пак да си знае той.
Довечера ще пиша отново, и ще разкажа това, което той ще ми разкаже за първият си ден в детската градина.

Ню на теб а и на всички майчета пожелавам успех.

# 153
  • Варна
Да се отчета и аз. Зоя тръгна от 7-ми. Първите два дни ходи - без проблеми. Влиза като у дома си. Още първия ден, обаче, ни казаха, че палавичка била. Искала на всякъде да пипа.... Нормално, поне според мен  Embarassed На третия ден плака като я оставях... Днес татко й я води и пак плакала. Госпожите са някакви странни. Така и не успях да говоря нормално с тях. Исках да попитам много неща - как се адаптира, с какво ги занимават, Зоя играе ли с другите деца, включва ли се в заниманията и т.н. Ама докато успея да кажа нещо и сестрата се шмугнала вече вътре! Още не искат да я оставяме да спи там, а аз се притеснявам, че малката ще свикне така ....
Стана объркано, но и аз съм объркана. Не очаквам да се занимават само с моето дете, но пък ми се струва, че Зоя не чувства много добре там. Съдя по това, че го няма ентусиазма от първите дни.  Вече като й кажа, че ще ходим на ясла погледа й не светва, но май се е примирила със ситуацията.
Дано всичко по-бързо се нареди!

P.S. Да споделя и още едно мое наблюдение - приемат децата сутрин от 7,00 до 8,30 ч. Мислех, че като я заведа към 8 ч. вече ще има поне няколко деца. Оказа се, че всички идват в последната секунда. И се пита в задачата - как ще ходя на работа като работното ми време започва в 8,00 ?!? Другите родители не работят ли?!? Още ми е пред очите - отидохме в 8 ч., малката влиза и веднага се появява на вратата с учудена физиономия и казва "Нямаааа...."  Cry

# 154
  • Вече в моята си приказка...
Да се отчета и аз. Зоя тръгна от 7-ми. Първите два дни ходи - без проблеми. Влиза като у дома си. Още първия ден, обаче, ни казаха, че палавичка била. Искала на всякъде да пипа.... Нормално, поне според мен  Embarassed На третия ден плака като я оставях... Днес татко й я води и пак плакала. Госпожите са някакви странни. Така и не успях да говоря нормално с тях. Исках да попитам много неща - как се адаптира, с какво ги занимават, Зоя играе ли с другите деца, включва ли се в заниманията и т.н. Ама докато успея да кажа нещо и сестрата се шмугнала вече вътре! Още не искат да я оставяме да спи там, а аз се притеснявам, че малката ще свикне така ....
Стана объркано, но и аз съм объркана. Не очаквам да се занимават само с моето дете, но пък ми се струва, че Зоя не чувства много добре там. Съдя по това, че го няма ентусиазма от първите дни.  Вече като й кажа, че ще ходим на ясла погледа й не светва, но май се е примирила със ситуацията.
Дано всичко по-бързо се нареди!

P.S. Да споделя и още едно мое наблюдение - приемат децата сутрин от 7,00 до 8,30 ч. Мислех, че като я заведа към 8 ч. вече ще има поне няколко деца. Оказа се, че всички идват в последната секунда. И се пита в задачата - как ще ходя на работа като работното ми време започва в 8,00 ?!? Другите родители не работят ли?!? Още ми е пред очите - отидохме в 8 ч., малката влиза и веднага се появява на вратата с учудена физиономия и казва "Нямаааа...."  Cry
И при нас е почти същия проблем - Ивайло ходи от 29-ти август. Първата седмица беше щастлив, знаеше къде ще ходи, имаше желание и не е плакал. После имаше 4 почивни дни и след тях... Sick Незнам защо, но Ивайло вече ходи без желание и започна да плаче...
А и на мен ми направи впечатление, че другите майки много късно си дават децата - първия ден отидохме към осем часа (при нас приемат децата от 6.30 сутринта) и нямаше дечица - Ивайло беше първи. На другия ден го отведох по-късно - към 8.15 пак беше пръв, после отидохме към 8.30 и пак пръв Sick, но вече не се влияя от това - давам си го към 8 пък ако ще да е пръв. Но и друго ми прави впечатление - вечер детската ясла работи до 19.00 часа, но едва ли остават дечица до толкова късно, като че ли майките се надпреварват коя ще си вземе детето първа - идват още в 15 часа. А аз какво да правя като работя до 21.00 часа и дори в 19.00 ми е много рано да взимам детето?!?! newsm78

# 155
  • sofia
P.S. Да споделя и още едно мое наблюдение - приемат децата сутрин от 7,00 до 8,30 ч. Мислех, че като я заведа към 8 ч. вече ще има поне няколко деца. Оказа се, че всички идват в последната секунда.
...но вече не се влияя от това - давам си го към 8 пък ако ще да е пръв. Но и друго ми прави впечатление - вечер детската ясла работи до 19.00 часа, но едва ли остават дечица до толкова късно, като че ли майките се надпреварват коя ще си вземе детето първа - идват още в 15 часа. А аз какво да правя като работя до 21.00 часа и дори в 19.00 ми е много рано да взимам детето?!?! newsm78
Аз го водя към 9 без 15, защото яслата е до моята работа. Пътуваме, оставям го и отивам на работа (почвам в 9). Вчера го взех в четири. Лелята даже ми каза и по-рано да отида, щото му беше първи ден да спи там (естествено, че не беше спал). Днес баща му ще го вземе в три и половина. Таткото работи на смени и се въртим. Иначе ще го взимам към пет и нещо, защото съм до 5 на работа.

# 156
Аз вече се предадох, не издържах-ходихме само 6 дни.Последните дни, започна да повръща сутрин при тръгване на ясла, но най-лошото е, че тя нарочно си бърка в устата Twisted Evil и една истерия е преди тръгване.Ще взимам отпуски(имам да ползвам 126 дни платен и няма проблем от работата) и зимата ще се гледаме в къщи.
Чувствам се гузно, че не помогнах на детето си да преодолее промяната Embarassed

# 157
Нас ни разкараха от яслата! Вчера по обяд звъни лелята и ми казва, че детето е с Т 37,2 и разтройство.  Shocked Опулих се направо. тичам аз към яслата и какво да видя. Мойта хубустница весела щастлива, няма и следа от  болест (все пак 2 години съм неотлъчно до нея и я познавам). Облечена с всички катове дрехи. Сто пъти съм ги питала тия лели, дали ги събличат, соътветно обличат децата. ДАААААААААА, ние се съобразяваме с времето. да ама не май. Както и да е. Питам я аз да не е ревала много (понякога от това се загрява много). Не много, но днес групата била препълнена, ужасно много деца, повечето нови - за първи ден. Ревне едно и другите пригласят. И веднага ми светна. разчистване малко на бройката. Та питам я аз за разтройството - ми то като пръскано било акала 2-3 пъти, пък и тази Т. Политиката била след като е с Т задължително и на следващия ден да не идва.
Ок, съгласна съм и подкрепям с две ръце да не допускат болни деца в групата, но  тя не е болна. Пипнах я още тем и не беше топла. А при над двайсет градуса, тичайки, танцувайки с тия три ката дрехи и аз сигурно щях да вдигна   Т.
Като се прибрахме я измерих все пак, днес също - няма. Вчера следобяд като стана ака - нормално, дори не беше разводнено. Днес също няма разтройство. Много подробно май го описах, ама исках да ме разберете. Просто съм бясна. Аз още съм отпуск, ама като тръгна   на работа не мога така да хукна да си я прибирам. наистина много се радвам, че нищо й няма, ама според мен не са прави в  яслата. Или да не приемат толкова много деца с които немогат да се справят, или да наемат  повече учителки.  Просто тя вече посвикна и дай на си постои вкъщи. Незнам тези прекъсвания как ще й се отразят. все пак тя още е разстроена от яслата.

# 158
  • СОФИЯ
Здравейте мами,

Удивително е как става записването на децата в повечето ясли - бях потресена и може би не толкова загрижена за собственото си дете, а за тези, чийто родители остават безпомощни поради липса на определен вид контакти!
Да, аз успях да запиша детето си на ясла, но тези, които не успяват и чуват отговорът "Всеки ден връщам родители, НЯМА МЕСТА". Сигурна съм, че аз не съм единственият родител, който изпада в тази безкрайно нелепа ситуация без изход.
Но, моля ви мами, нека да измислим нещо ЗАЕДНО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, очевидно е, че има недостиг на места, материална база и всичко около създаването на нови ясли и детски градини! Мислите ли, че ако оставим нещата просто ей така, някой от общината ще се загрижи за бъдещето на нашите деца и особено на тези, които "нямат връзки" и необходимата сума за "спонсорство"!
Вярно е, че почти навсякъде има недостиг на места. За да не се сблъскав с проблема който си описала ти, аз записах моя юнак за ясла още преди година, а тръгна едва днес.
Знаех за проблема с яслите, нямах идея кой ще ми го гледа, дали ще успея да намеря жена и за по-сигурно го записах за ясла за да не се тюхкам после. Сега имам прекрасна бавачка (която ще си запазя) а Бобо от днес е на ясла. Мога да кажа, че до момента не съм дала 1 стотинка дори на никого в яслата за нищо.
За сега не мога да се оплача и се надявам да нямам поводи за оплакване въобще  :pr
Проблема е много по-голям, например за нашата ясла, която се намира в центъра, ни карат нас родителите да подаваме молбите още едва ли не докато сме бременни. След като отидеш да си провериш номера на детенце, се оказва, че директорката на яслата не прави списъци, обяснява ти се с елегантен тон, че независимо от номера предимство имат деца които тя реши да приеме в поверената и ясла. Бях бясна..ако не беше мъжа ми, да се оправи с тази шантава директорка..може би щях да я гледам още една зима. Полудях, защото ако нямаш необходимите връзки..или паричните средства, забравяш детето ти да бъде там.  А в крайна сметка ти все пак си подал молба. И за какво, каква файда от молбата..никаква. Но дано тези неща..спрат,не е никак чесно за родителите.

Аз се опитах да подам молба в две ясли в Борово, една в Иван Вазов, но още преди да дам молбата ме режеха с мотива, че предимство имат децата по адресна регистрация в квартала!
Живея в Бояна, а тук няма нито детска кухня, нито детска градина, да не говорим, че и общинско място сигурно не е останало.......защо ли?!

Последна редакция: вт, 13 сеп 2005, 14:15 от Ellypr

# 159
Аз вече се предадох, не издържах-ходихме само 6 дни.Последните дни, започна да повръща сутрин при тръгване на ясла, но най-лошото е, че тя нарочно си бърка в устата Twisted Evil и една истерия е преди тръгване.Ще взимам отпуски(имам да ползвам 126 дни платен и няма проблем от работата) и зимата ще се гледаме в къщи.
Чувствам се гузно, че не помогнах на детето си да преодолее промяната Embarassed
Недей да се чувстваш гузно, просто приеми че не сте могли и двете да се адаптирате към промяната. Изчакай известно време и опитайте пак. Успех

# 160
И аз да се отчета Party. Така днес ни е 6ти ден. И по една случайност открих как мога да го шпионирам. Joy Е вижда се само мястото кадето са на вън, но все пак...., та поглеждам аз и какво да видя, моя сладур се разхожда най невъзмутимо, размахва ръчички и си говори нещо. Отиде взе една играчка, поигра си малко после друга и така...... Момичета направо камък ми падна от сърцето. Аз все си представях че седи сам, гушнал одеалото с палец в устата, а той се забавлявал newsm44. Добро впечатление ми направи че и шишето с  водата му беше почти празно. Оставих го да обядва. Хапнал таратор и хляб, а останалото ми го дадоха аз да си го давам че беше спагети а той попринцип яде пасирано и вкъщи да си му ги дам. Сега спиме. Тия дни ще пробваме вече номера и със спането там. А напоследак забелязвам че има огромен апетити ( пу пу да не му е уруки) на едно ядене изяжда повече от 300гр, а той попринцип не обича да яде и е доста под нормата.
Е това е от нас че стана бая дълго. Поздрави и успех. Hug

# 161
  • София
Eдинственото което ме притеснява е че лелките хич не обичат бодитата, а с тези тениски..все ще им е гол кръста...
Защо да не обичат лелите бодитата? Моето все с бодита ходи Rolling Eyes и ще ми е много неприятно, ако не я искат с боди. И на мен ми е за кръста й...
Извинявай за късният отговор, та относно бодитата..в яслата хич не са на почит, защото на леличките не им е удобно когато дечицата са облечени с тях, а защо е така ми е трудно да си го обясня..  Това е информация от първа ръка, а ако се прати детенцето с боди то винаги се прибира с незакопчано. Така че просто тениската или потничето трябва да е с по-дълго, та да може да бъде запасано. Може да не е така във всички ясли, но за повечето..кой знае. Sunglasses

Ми ако някой е виждал дете с боди да сяда и става от гърне ще му е ясно защо не искат боди... защото бодито почти винаги се накисва в гърнето. Аз лично махнах на Александра бодитата когато тръгна на ясла (на 1 г. 2 м.). И за тях удобно и за мен (не пера 10 бодита опикани). Иначе потниците и фланелките й са достатъчно дълги и кръста й никога не е гол...

# 162
  • Spain
и аз да се похваля - ве4е 2-ри ден водя ГЕри на градина и е доста спокоина като влиза ..4е дори доволна изглежда6е днес сутринта . но май само докато излязох от стаята . ЛЕли4ките ми казват 4е пла4ела , но малко .. оба4е винаги като ходя да си я вземам е все с огромно сополи - или много е плакала или от климатика ..не мога да си го обясня . като отида тя веднага се гу6ва в мен , но днес прегръдката не бе6е толкова силна . Simple Smile  уж днес даже каза "4ао" на лели4ката - това сработване ли е . прави ми впе4атление 4е не пипва нито една игра4ка там . днес се върна и одрана и изпитва6е голям страх от едно от мом4енцата - нещо все се дърпаше от него .  нормално ли е първите дни  да са така ?

# 163
  • sofia
Политиката била след като е с Т задължително и на следващия ден да не идва.
Ок, съгласна съм и подкрепям с две ръце да не допускат болни деца в групата, но  тя не е болна. Пипнах я още тем и не беше топла.
Завеждаш я при личната лекарка и на следващия ден отивате с бележка, че е здрава Grinning
Верно, че прекъсванията им влияят кофти понякога.

Хич не се чувствай гузна. трябва да си щастлива, че имаш възможност да се гледате вкъщи при това положение Grinning.
През пролетта опитайте отново.

# 164
Човекът от два дена няма проблеми в яслата. Днес даже го оставих и да обядва там, омел бил всичко /друг е въпросът, че като се прибра омете една паничка с манджа newsm78 / Та, точно за поведението му след яслата искам да кажа. Имайки предвид, че днес навън е търчал като див, като се прибра вкъщи не можах да го накарам да седи на едно мяст. То бяха топки, колички, балони...Препуска из къщата като кон, а му се спи, та две не вижда. Обаче - не! Не иска да ляга и това е! Беше яко превъзбуден, някакъв странен прилив на енергия. Не съм го виждала друг път такъв. Обикновено към 1 и нещо заспива сам и спи до към 3 часа, а днес - то не бяха игри след яслата, не бе чудо! Заспа в 3 и все още спи. Абе, странна работа. Та се чудя дали е просто случайно съвпадение или преживелиците в яслата му влияят? 

Общи условия

Активация на акаунт