Кой тръгва от есента на ясла?

• 9 896
  • 207
  •   1
Отговори
# 135
Едно реве, друго не реве, но не иска да яде, трето не дава да му сменят памперса, четвърто няма никакъв проблем и всичко тече по мед и масло.
 Но няма нужда от психоза и прекалено много сравнения между различни деца - всяко дете е различен случай. Това, че на някое дете не му понася, не означава, че на всички няма да им понесе.
 Peace Peace Peace

В моя постинг съвсем не за адаптацията на децата и сравнения между децата ставаше дума...

Извинявам се много, че ви споделих преживелиците си и ви притесних! Не биваше. Embarassed

# 136
Не, бе, Майка  Simple Smile

Решила си -  споделила си. По-скоро ето за такива неща говоря:

Майчета, съвсем се притесних, като четох последните постинги. Още малко ми трябва и няма да го пусна на ясла. Cry

Нищо лично към nidisvet, но чак пък да се откаже да го пусне на ясла, щото някои други деца не са се чувствали добре... Малко пресилено ми се вижда.
Айде, млъквам... Embarassed

# 137
cacadu, аз и без това имах колебания и накрая решихме със съпруга ми да пробваме. Разбира се, че не мога да се повлиая само от изказванията на някои майки (твърде наивно и глупаво звучи). Но наистина ми трябва съвсем мъничко и да се откажа.

# 138
  • sofia
Мен ме притеснява това, че от първия ден ми показва (защото не говори, а обяснява с жестове) шамар по бузата. Направо изтръпнах. Питам я кой я е ударил, а тя пак шляп шамар. Никога не съм й удряла шамари и няма от къде да го види това упражнение. Оказа се, че лелите не я удрят, а детенце - поне така казва. после каза, че не нея са ударили, а другите деца се удряли помежду си.
Сиди, успокой се....моя син лятото (доста преди да тръгне на ясла) започна да става по-агресивен. Бие, посяга, рита...нямаше от кой да го е видял (свекърва ми го гледаше), никое от децата, с които се събирахме не правеше подобни работи....той налиташе безобразно и без причина #Crazy и то само на определени деца. Сега тази фаза поотмина. Има някои, които хапят, щипят.
Сега сме на фаза бягане, бяга, крие се.....просто този период съвпадна с тръгването на ясла....не можем за всичко да обвиняваме яслата Simple Smile Лелите даже се дразнят като се опитва да им бяга...то и аз се дразня....вчера даже виках по него доста истерично Crazy
По повод мнението на Сакри в другата тема: ако забележим странни промени в цялостното поведение на детето, вече си е за притеснение и проверка - както в нейния случай.

# 139
  • Spain
моми4ета днес я заведох за първи път на ясла .вси4ко мина добре ..не плака ..остана с лели4ката ..и се 4удя нещо - 2-я ден по труден ли е от първия . все пак сега не знае6е къде отиваме ..мисале6е 4е на разходка сме тръгнали . утре като си да де сметка 4е пак там отиваме дали ще имам проблеми . споделете как са минали пурвите дни при вас ?

# 140

По повод мнението на Сакри в другата тема: ако забележим странни промени в цялостното поведение на детето, вече си е за притеснение и проверка - както в нейния случай.

Съгласна съм с теб.Но също така смятам, че детската психика, особено на яслена и ранна градинска възраст е изключително ранима и крехка.И най-незначителни неща могат да окажат негативно влияние, както се получи при сина ми.Дори тръгването на ясла си е вид стрес само по себе си и е достатъчен повод за промени в поведението на детето и то негативни.Мисля, че в голяма степен точно тях коментирате в тази тема.При това положение, ако в яслата се вихри подобен тероризъм към децата, за който се споменава по-напред думата "притеснения" е твърде лека и неподходяща дори.

Вчера докато вечеряхме попаднахме на филм изпълнен с насилие.Дъщеря ми реагира първо на звуците от телевизора, погледна, ококори се, застина, дръпна се назад и после си изпусна лъжицата.Примера е красноречив.Смених програмата на секундата.Представяте ли си как биха се чувствали децата ни, ако гледат подобни сцени на живо.Мисля че терористичната ясла се конкурира успешно с трилърите на Холивуд.Не, благодаря... Twisted Evil

# 141
Eдинственото което ме притеснява е че лелките хич не обичат бодитата, а с тези тениски..все ще им е гол кръста...
Защо да не обичат лелите бодитата? Моето все с бодита ходи Rolling Eyes и ще ми е много неприятно, ако не я искат с боди. И на мен ми е за кръста й...
Извинявай за късният отговор, та относно бодитата..в яслата хич не са на почит, защото на леличките не им е удобно когато дечицата са облечени с тях, а защо е така ми е трудно да си го обясня..  Това е информация от първа ръка, а ако се прати детенцето с боди то винаги се прибира с незакопчано. Така че просто тениската или потничето трябва да е с по-дълго, та да може да бъде запасано. Може да не е така във всички ясли, но за повечето..кой знае. Sunglasses

# 142
  • СОФИЯ
Здравейте мами,

Преди време /има няма 2 седмици/ споделих с вас, че искам да запиша сина си на ясла "от днес за утре", тъй като изведнъж се оказа, че няма кой да го гледа, а аз започвам работа на 1ви октомври!
Е, със сигурност мога да ви кажа, че не става "от днес за утре"........ Като пример ще дам всеизвестната на повечето мами 8 ОДЗ в Борово, за която чакат "само" 260 деца Shocked Shocked Shocked. Предполагам, че повечето са чули, че тя е под ръководството на Министерство на образованието и науката и за там трябват много "яки връзки", за разлика от другите ясли, които са под крилото на Столична община.

Удивително е как става записването на децата в повечето ясли - бях потресена и може би не толкова загрижена за собственото си дете, а за тези, чийто родители остават безпомощни поради липса на определен вид контакти!
Да, аз успях да запиша детето си на ясла, но тези, които не успяват и чуват отговорът "Всеки ден връщам родители, НЯМА МЕСТА". Сигурна съм, че аз не съм единственият родител, който изпада в тази безкрайно нелепа ситуация без изход.
Но, моля ви мами, нека да измислим нещо ЗАЕДНО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, очевидно е, че има недостиг на места, материална база и всичко около създаването на нови ясли и детски градини! Мислите ли, че ако оставим нещата просто ей така, някой от общината ще се загрижи за бъдещето на нашите деца и особено на тези, които "нямат връзки" и необходимата сума за "спонсорство"!

# 143
Не знаех, че има подобен проблем - липсата на места в яслите... Cry

Има ли майки с деца над 3 г. във форума и да са от "Младост" и наоколо ?

Питам, защото в нашата градина 9-то ОДЗ, за което се прехласвам из темите и ще продължавам има свободни места, но само за градината...Когато открият втората яслена група при нас веднага ще ви свирна !!! Нашата директорка в момента се бори жестоко за това и много се ядосва...Дано успее !!!

# 144
Здравейте!
Днес беше първият ни ден на ясла  Simple Smile Отидохме тримата- мама, тати и аз, запознахме се с госпожите, определиха ни гардеробче и сложиха лепенка с нейното име Simple Smile После извадихме багажа от чантата, дадохме инструкции на г- жата, която ни прие и с Мечо смело напред при другите деца Simple Smile
Тя тръгна, но докато разговаряхме отвън с директорката, я чух да плаче и да ме вика  Sad  добре, че мъжът ми беше с мен, иначе каквато съм ревла, щях да му ударя такъв рев...
Като отидох да си я взема, подсмърчаше и веднага се сгуши в мен. Казаха ми, че се е заиграла с децата, после е обядвала и супа, и второ, и диня си е похапнала. Дори се е нахранила сама, не  е позволила на госпожите да я хранят  Simple Smile
Не е искала да сяда на гърнето, но и те не са я насилвали. Ще си движи с памперс- гащите, докато се научи Simple Smile
Единственото, което не ми хареса, е, че не са ги водили навън, а моята хала по цял ден търчи и беснее в градинките; по принцип сме вкъщи само за следобедния сън, сутрин и следобед та до вечерта обикаляме улиците.
Хубаво е, че има всекидневен контакт с възпитателките, аз разпитвам и се обяснявам за всичко, което ме интересува във връзка с отношението към Криси и грижите, полагани в яслата за нея.
А, и още нещо- тя пие вода от чаша с човка, като си я взимах, смучеше, така че не са я спрели да пие вода.

# 145
  • Sofiа
Здравейте мами,

Удивително е как става записването на децата в повечето ясли - бях потресена и може би не толкова загрижена за собственото си дете, а за тези, чийто родители остават безпомощни поради липса на определен вид контакти!
Да, аз успях да запиша детето си на ясла, но тези, които не успяват и чуват отговорът "Всеки ден връщам родители, НЯМА МЕСТА". Сигурна съм, че аз не съм единственият родител, който изпада в тази безкрайно нелепа ситуация без изход.
Но, моля ви мами, нека да измислим нещо ЗАЕДНО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, очевидно е, че има недостиг на места, материална база и всичко около създаването на нови ясли и детски градини! Мислите ли, че ако оставим нещата просто ей така, някой от общината ще се загрижи за бъдещето на нашите деца и особено на тези, които "нямат връзки" и необходимата сума за "спонсорство"!
Вярно е, че почти навсякъде има недостиг на места. За да не се сблъскав с проблема който си описала ти, аз записах моя юнак за ясла още преди година, а тръгна едва днес.
Знаех за проблема с яслите, нямах идея кой ще ми го гледа, дали ще успея да намеря жена и за по-сигурно го записах за ясла за да не се тюхкам после. Сега имам прекрасна бавачка (която ще си запазя) а Бобо от днес е на ясла. Мога да кажа, че до момента не съм дала 1 стотинка дори на никого в яслата за нищо.
За сега не мога да се оплача и се надявам да нямам поводи за оплакване въобще  Praynig

Последна редакция: пн, 12 сеп 2005, 16:15 от Valery

# 146
моми4ета днес я заведох за първи път на ясла .вси4ко мина добре ..не плака ..остана с лели4ката ..и се 4удя нещо - 2-я ден по труден ли е от първия . все пак сега не знае6е къде отиваме ..мисале6е 4е на разходка сме тръгнали . утре като си да де сметка 4е пак там отиваме дали ще имам проблеми . споделете как са минали пурвите дни при вас ?

При нас първият и вторият ден бяха перфектни /писала съм в началото на темата/. После следваха 4 дни празници. Като го заведох първия ден след празниците не е спрял да реве, втория ден - също. Сега вече е ок - днес обърна джуките и аха! да ревне, но се отказа и влезе сам в коридора, откъдето го взе лелята. Лелите също ми казаха, че е вероятно първия ден детето да не реве, защото не съзнава какво му се случва, а и го тресе любопитството, а втория и следващите дни да се чувства на чужда територия сред непознати и да плаче. Нормално било. После свикват.

# 147
И ние тръгваме, от 14.09 Cry
Днес си вземаме изследванията от чревен кабинет, и Васермана на мама и ако всичко е ОК, утре при личната да попълни медицинско свидетелство и от сряда - хайде!
На работа съм от юни и досега беше при баба и дядо, но.... стига им толкова, станахме на 1 г и 8 месеца и ще се пробваме, няма как.
А до това, че всеки има съмнения и притеснения, важно е какво очакваш. Никой няма да се грижи както мама, дори и при бабите е по-друго. Ако трябва да сме искрени, на всеки в един момент му писва и реагира малко по-остро, та в групите са по 10 деца, всяко с "номерата" си, нормално е и на сестрите и възпитателките от време на време да им писва, нищо, че това им е "призвание".
Въпроса според мен е, да не се прекалява все пак, всичко да е умерено!
Та, тръгваме от 14.09. - отначало от 9.00 до 11.30, те ще кажат докога!

# 148
Здравейте мами.........
Много добра идея, ама по-добре да я пуснеш като тема в Клюкарника. Там може Mamma да я закове и наистина да се опитаме да направим нещо, било то чрез имейли ли, чрез някоя фондация ли... незнам. Тук ще отмине и замине. Можеш да я пуснеш и в клуба на дир. бг. http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=budeshtimaiki, много майки се вълнуват от точно тези въпроси, които поставяш ти. Може пък с общи усилия, да стане нещо:)).

# 149
А защо не изкарват децата по 2 часа поне навън в двора? Цял ден затворени Sad.

Общи условия

Активация на акаунт