Да живееш с левичар! Комично - обучителна.

• 8 192
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
човек,който използва и двете си ръце се нарича амбидекстрален.
мъжа ми е такъв ,сега и големия ни синковец се очертава като такъв.
но пък живеят с левачка hahaha

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 10:57 от mama Mimi 81

# 46
  • София
Аз съм левичарка, пиша с дясната ръка от първи клас (по принуда), но всичко останало правя с лявата. Не ми е проблем да го правя и с дясната. На мен пък ми е странно катп видя някой да прави нещо с лявата ръка (да яде например), защото съм свикнала да гледам десничари.

# 47
Работя еднакво и с двете ръце, само не се научих да пиша бързо и хубаво с лявата, но ако се напъна ще се справя. Единият от близнаците ми е левичар. Като ученик в първи клас, си счупи палеца на лявата ръка и половин срок не писа, а учителката не можеше да повярва, че седи така и не може нищо с дясната ръка! Верно е това с ножа и хляба. У дома се купува само нарязан хляб, защото брат му и с дясната не може да си отреже хляб. Laughing Инстинктивно се дърпат като ги подстригвам и хвана машинката, или ножицата с лява ръка, защото ми е по удобно от лявата им страна да боравя така. В работата също лявата ръка ми е по-удобна от дясната.

# 48
Мъжът ми е левичар, обаче честно казано, изобщо не ми прави впечатление. Понеже светът е предназначен за десняци (и джуджета, но това е друга тема), на левичарите им се налага да се попригодят към това. Моят мъж свири на китара с дясна постановка, нищо че е левичар, просто всеки път като хване китара трябва да обръща всички струни и му е било по-изгодно да се научи да свири с дясна ръка. За мишката на компютъра е същото - където и да седне - мишката е за дясна ръка.
Баща ми също е левичар, но е от обучените насила, когато телесното наказание се е прилагало в училище,  да пише с дясна ръка  Tired

# 49
Цяла фамилия левичари и накрая се омъжих за такъв.
Смешно е като се наредят дядо ми, баща ми, брат ми и зетя на масата от едната страна, а женската част сме строени от другата..Просто защото иначе настава бой с лакти Grinning
Иначе като фамилия с левичари домашните инструменти - ножици, триони, бормашини и подобни се избират за левичари. Мишката на РС-то също е пригодена за лява ръка, абе......ляво семейство сме.. Grinning
Брат ми беше дете на комунизма, което така и не научиха да пише с дясната ръка.....или поне четливо, направо го отучиха бих казала, защото намрази писането и четенето в резултат на постоянния тормоз.
Сериозното предимство е като катастрофира и това, че е левичар му спаси живота и спомогна да се възстанови нормално.

# 50
И моя е левичар.Но пише с дясната ръка.Инъче е много сръчен.Но, направо подлудявам, когато сядам след него на компа и бръкна под плота за мишката...винаги е преместена отляво.Така и не свикнах с това Joy

# 51

Баш така си е. Аз с лявата ръка не мога дори да се почеша, а дъщеря ми използва и двете еднакво.
Хахаха, сестра ми казва, че лявата си я носи само за равновесие. За съжаление не мога да кажа нищо по иначе интересната тема " как се живее с левичар", защото и аз съм. Не виждам да ги притеснява особено, стига да не ме гледат  с нож в ръката. А, и в отбора по волейбол много ме тачеха - забивах им от неочакваната страна. Майка ми е била левичар - отучена, аз съм - отучена / другарката ми по рисуване ме хвана, но каза само "ааа, добре може да рисуваш с лявата, само да не пишеш с нея"... тъпа работа, връзвана лява ръка, младежите сега не ми вярват как съм отучена от това/. Синът ми обаче се явява трето поколение левичар, еее, нема как оставихме го да се развива, само с палеца на крака си бих писала по-красиво, ма карай... То не е от ръката, от поколението е...

Много се "радвах" на един преподавател по висша математика, пишеше и с двете - до средата на дъската с лявата, от там само сменя тебешира и продължава с дясната. Нямаше насмогване.

# 52
  • София

Много се "радвах" на един преподавател по висша математика, пишеше и с двете - до средата на дъската с лявата, от там само сменя тебешира и продължава с дясната. Нямаше насмогване.

Много яко! Родителите ми са ми разказвали, че в Тунис имало преподавател, който теглел една черта на дъската и отляво пишел на арабски, а отдясно - на френски. Все не ми се вярва, ама знае ли човек.....

# 53
  • у дома
И двамаат ми сина са левичари,ние с мъжа ми не сме...Големият ми син е първи клас и първата седмица много плачеше,аз не можех да му покажа и наклона на пустите чертички и ченгелчета хич не го догаждаше...сега вече схвана и бих казала,че си ипше красиво даже...
Голям проблем се оказа ножицата,изобщо много трудно режеше,но има ножици за лява ръка,така че скоро ще разреша и този проблем...

# 54
  • София
И аз съм от отучените левичари. Баща ми като малка седеше до мен с една линия и в момента в който си прехвърлех химикалката в лявата ръка ме перваше през кокалчетата. Та сега само пиша с дясната, всичко друго правя с лявата. Проблеми съм имала единствено с някои модели белачки, ножове и естествено внимавам къде ще седна за да не се ръгаме със съседа Simple Smile

# 55
  • Бургас
И аз съм левичар - пълен.Дясната ръка ми е доста по-слаба.Пиша само с лявата, храня се с нея, готвя, режа -всичко.Мъжа ми вече ми е свикнал.Но винаги се съобразявам къде сядам.Особено ако сме на гости или в заведение, че съм сръгвала хората докато се хранят. Laughing
Честно казано не срещам никакви трудности с ползването на уреди за десничари.Свикнала съм явно.И не живея с мисълта, че съм левичарка.Сещам се само когато, някой непознат възкликне (в банката примерно) "Ама вие сте левичарка!"-
Сина ми като го гледам се очертава десничар, но за сега се справя и с двете ръце.Казала съм да не му се правят забележки, ако си ползва и лявата ръка.Че мен в училище много ме натискаха, докато един ден майка ми ги предупреди да ме оставят на мира.

# 56
Спомням си колко пъти като дете съм чувала, макар, че не съм виждала някое дете с вързана ръка в училище, защото е левичар. А и сега колко от вас написаха, че са били насила отучвани. С какви мотиви е правено това на времето? Защото е ясно, че е безумно, но се е правело заради нещо. Заради какво?

# 57
Великата съветска педагогическа наука тъй рекла и това е...

Не само съм чувала, но съм и виждала негативните последици
от насилствената смяна на ръцете...
/ъъ, не го приемайте буквално  Mr. Green/

На мой близък приятел сестрата я хвана амбициозна даскалица към 4-5 клас.
До тогава момичето не блестеше с някакви постижения, но си вървеше добре в училище.
Почнаха да я карат да пише с дясната ръка вместо с лявата, както беше свикнала
и след известно време нещо в нея се прецака.
Не можеше да помни, да се концентрира, така и не завърши 8 клас.

Голямо чудо кой с коя ръка пишел  ooooh!

# 58
Спомням си колко пъти като дете съм чувала, макар, че не съм виждала някое дете с вързана ръка в училище, защото е левичар. А и сега колко от вас написаха, че са били насила отучвани. С какви мотиви е правено това на времето? Защото е ясно, че е безумно, но се е правело заради нещо. Заради какво?
Да научих се в 1 клас да пиша с дясната ръка,но никога не съм била принуждавана,връзвана и т.н.Не отчитам това за грешка,никога не ми е пречело,даже с дясната ръка пиша по-бързо и по-красиво.Не съм била двойкаджийка и си завърших без проблем,сега дори следвам.
Години след като се научих да пиша с дясната ръка просто реших да прехвърля химикала и в лявата и да видя какво ще стане-ако щете вярвайте,но химикала ми пасна идеално и започнах да пиша,така всякаш досега все с лявата съм писала.Това винаги ми е било огромен плюс-измори ли се едната ръка,прехвърлям в другата.Дори смайвах класа като пишех на дъската,половината ред с лявата ръка,другата половина-с дясната.

# 59
zlatnata tolumba, братовчед ми е левичар, но от малък го биеха по ръцете да стане "нормален". Е, научиха го да пише с дясната ръка, но това не промени положението. Жалко за момиченцето.  Sad

Аз пиша и реша с дясната ръка, но ред дейности предпочитам да извършвам е лявата. Майка ми също ползва и двете си ръце еднакво добре, явно ми е наследство от нея. Не знаех, че има термин за това.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 00:28 от kaigi

Общи условия

Активация на акаунт