Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

• 82 034
  • 523
  •   1
Отговори
# 330
  • Русе
  Ето какво научих за приготвянето на маята в Русе.
Дрожди се поставят в среда от брашно и меласа. Има процес на ферментация, след което се охлажда и пак се слага в разтвор от брашно и меласа, за да се хранят дрождите. Този разтвор се центруфугира, за да се отнеме водата и се охлажда и формова. Казаха ми, че русенската мая няма някакви подобрители или консерванти, поради, което е най нетрайна. Това съм го изпитала, защото я ползвам. Може би не съм много изчерпателна, защото технологията сама по себе си ми е неясна, но мога да питам за по конкретни въпроси.

# 331
В крайна сметка в другата тема се разискваше, че самите термофилни дрожди нарушават флората в организма, а не че има някакъв заговор или нещо вредно в самото производство на мая.
Май точно това казва и Дънов.
Инфо трябва да се търси в тази посока, дали дрождите са вредни или не. Защото при закваската не са същите дрожди, а бактерии.

Това за контрола в БГ за мен не е никакъв аргумент, защото не мога да бъда сигурна дали изобщо има такъв. И дори и да има, той е за самият процес, тоест дали се спазват хигиенните норми и другите изисквания.
Ако дрождите са вредни, този контрол няма никакво отношение.
Все едно да спрат да правят чипс, само защото го смятаме за вреден.

# 332
'Дрожди-убийци' се казва този материал от Уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Killer_yeasts#cite_note-Young1978-0.
Става дума за това, че някои видове дрожди (на първо място хлебните Saccharomyces cerevisiae), произвеждат токсични протеини, които са смъртоносни за клетката-приемник, точно както е описано и в оригиналната статия за отровния хляб. Само че тук изобщо не става дума за човешкия организъм, а за останалите видове дрожди т.е. токсините убиват само себеподобни и основно създават проблеми в промишлеността.

Вери, съвсем случайно видях, че си се оплаквала и на други места колко е некоректно да се преписва Grinning И как разбра, че човекът е почерпил информацията точно от вас? Може и той да си я е намерил в някой руски форум и да си я е превел, та тя е буквално копирана навсякъде из мрежата! Само че липсват разни интересни умозаключения, като например, че ако едно бебе изпива на ден 600мл кефир, с позволено съдържание на алкохол 0,5%, то в стомахчето му този процент нараства до 3% и простата сметка е, че горкото дете е поело алкохол равен на 50 грама водка  baby_neutral  Ето така алкохолизират руския народ - с хляб и кефир от ранна детска възраст! Това пак този същият тиквеник го твърди, можете да си го добавите в превода.

# 333
Други места???  Laughing Случайно си видяла???  Laughing Не мисля.  Laughing
Приложи линкове. Виждам, че имаш свободно време.
Престараваш се, заяждаш се и издребняваш. Нямам никакво намерение (и никога не съм имала) да убеждавам който и да е в каквото и да е. Има си
начини да се установи дали въпросната статия е била копирана от нас или не. Не мисля, че трябва да си губя времето в излишни обяснения. Успехи и крепко здраве с или без МАЯ!

# 334
здравейте
много интересна тема
благодаря за споделеното инфо

ето и малко от мен:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/04/22/to … -drill-again.aspx

аз винаги съм имала големи проблеми със зъбите
но ве4е от 2 години не консумирам въглехидрати пове4е от 10% на ден, и то предимно от салати и зелен4уци
резултатът не закъсня
зъбите ми, ве4но пожълтели, се из4истиха, а нови кариеси не се образуват за разлика от преди, когато всяка година ми диагностицираха поне по 2 нови

а за маята
аз отдавна пека домашен хляб
първо в машина
сега: на ръка
приготвила съм си закваска и 4есто пека само с нея, без мая
хлябът става съвсем друг на вкус тогава и мъжете ми много го харесват

# 335
  • Русе
  Mma Ramotswe, как си приготвяш закваската

# 336
в моите рецепти има рецепта за ръжена и за пшени4на
пшени4ната става по-лесно и я препоръ4вам

# 337
В крайна сметка в другата тема се разискваше, че самите термофилни дрожди нарушават флората в организма, а не че има някакъв заговор или нещо вредно в самото производство на мая.
Май точно това казва и Дънов.
Инфо трябва да се търси в тази посока, дали дрождите са вредни или не. Защото при закваската не са същите дрожди, а бактерии.

Това за контрола в БГ за мен не е никакъв аргумент, защото не мога да бъда сигурна дали изобщо има такъв. И дори и да има, той е за самият процес, тоест дали се спазват хигиенните норми и другите изисквания.
Ако дрождите са вредни, този контрол няма никакво отношение.
Все едно да спрат да правят чипс, само защото го смятаме за вреден.

Върни се назад в темата, публикуваха се аргументи за това, че няма термофилни дрожди в маята. Ако искаш коментирай този пост на Dulzz.
Това, което в момента обсъждахме беше просто дали правейки маята (която вече сме приели какво съдържа) я правят по технологията, точно както си го разбрала.

# 338
Дулзз, може ли да дадеш линк къде пише, че захаромицетите не оцеляват при печене?
Мен ми се върти из главата, че в другата тема се пуснаха линкове, че оцеляват и всъщност това беше проблемът.

# 339
90% от атопиците реагират позитивно при тест за алергия към хлебна, бирена и алкохолна мая (всичките от вида Saccharomyces cerevisiae). Живата мая може да предизвика копривна треска или да влоши състоянието на АД. При загряване обаче, маята губи алергизиращите си свойства. Това е доказано както при вътрешни, така и при външни изследвания. В хляба, бирата или виното няма жива мая и избягването на тези продукти е ненужно. В големи количества живи клетки на маята има в домашно приготвени напитки ( във Финландия - сима, бира) и могат да се наблюдават алергични реакции. В медицинската литература няма описани случаи на алергия при кожен контакт, но ако се вдишат прах от хлебна или фуражна мая, това може да провокира алергична хрема или астматичен пристъп.

Soleil, ето тук го четох, но е на фински - http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=lei … rtikkeli=alg00266, преводът е горе в цитата.

Ако разбираш руски, ето тук се казва също, че живи дрожди в хляба няма - http://www.iriney.ru/sects/okolopravo/015.htm

Вери, това е за теб - http://www.emozdrave.info/forum/viewtopic.php?t=551&postdays … =asc&start=15, последният пост е твой. Всичко най-добро и от мен  Simple Smile

# 340
Да, мой е.  Laughing Ако исках да се крия, нямаше да съм Вери там. Много добре знам къде какво съм писала. Очаквах да видя колко са другите места. Това е едно място и не е оплакване.  Laughing А ти ако беше чела внимателно, щеше да си отговориш на въпросите, които по-рано ми зададе.
Аз не видях аргументи, че няма термофилни дрожди.

# 341
Какви аргументи да има, като дрождите си умират при печенето и на никой не му и хрумва, че трябва да го доказва.
Това се знае и е написано във всички публикации за маята за хляб, които аз намерих в мрежата, на английски, руския почти не го помня, Simple Smile не само в Уикипедия. Никой няма да седне да пише обемни трудове за нещо, което не съществува. Хората пишат при печене маята умира и толкова.
Вашите "братя по хранене" на запад ядат мая като хранителна добавка, не знам дали тук се ползва, ти ще кажеш. Ако съдържа това, което пише, ще взема и аз да си поръчам  newsm78. В рецептите за нея пише, че просто се пастьоризира, за да се деактивира, а това, както знаем се прави дори много под 90-100 ` температура. Като гледам в какви количества я ползват и колко пише, че е полезна (чист белтък, витамин В12, 18 аминокиселини и какво ли още не...), ако в нея оставаха термофилни дрожди веганите на запад да не бяха между нас вече.
След всичко, което си направих труд да прочета, за мен лично темата за маята приключва, само съжалявам за изгубеното време. Ей за това казвам, че трябва да се внимава с инфото. Naughty  

И за да не е само на доверие, това ще постна от Уикипедия, няма какво да ви превеждам, думата е dies, умира. В други източници пише същото!  

Yeast, most commonly Saccharomyces cerevisiae, is used in baking as a leavening agent, where it converts the fermentable sugars present in dough into the gas carbon dioxide. This causes the dough to expand or rise as gas forms pockets or bubbles. When the dough is baked the yeast dies and the air pockets "set", giving the baked product a soft and spongy texture.

Всъщност хората обясняват, че точно с умирането на дрождите хлябът придобива формата си, мехурчетата. Ако оставаха живи дрожди, печеният хляб щеше да си променя непрестанно и вкуса и формата и ферментацията щеше да продължи.

Последна редакция: сб, 24 апр 2010, 02:36 от mom

# 342
  • Русе
  мом, и всички момичета, които взеха участие в дискусията   bouquet
За мен беше интересно и насочих внимането си към тема, която бях подминавала. Времето не е изгубено.

# 343
Ето в тези две статии, културно и смислено написани, се казват и доказват неща. И за дрождите, и колко са 'термофилни', и колко са полезни или вредни:
http://www.mospravda.ru/issue/2006/12/01/article3848/ , http://www.rosinvest.com/news/87368/0

Извинявам се на нечетящите руски, просто нямам време да превеждам, но знам, че който се интересува ще намери начин! За мен също не беше загубено времето, напротив  Hug

# 344
Мом, става въпрос за бирената мая. Тя се взема като добавка, а не тази за хляб.
И щом изчерпахте маята, честито, и да ви е сладка.

Общи условия

Активация на акаунт