Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства

• 81 972
  • 523
  •   1
Отговори
# 225
Янечек, знам че зехтинът е полезен, но според Людмил нямал добър баланс между видовете омега или нещо подобно беше. Та той не го препоръчва по тази причина.

Той почти няма такива, с него, без него - все тая. Лененото олио е за препоръчване в случая за зъбите.
Dulzz, сигурна ли си, че може да се вкара кислородна вода в устата на дете?

Ето тук има нещо по въпроса.

Soleil, той Людмил ми написа храните и точно това коментирахме. Относно други уреди за кълнове къде да погледна, при електроуредите онлайн и по магазините не съм срещала.
Няма, поне аз не съм чувал. Затова викнах Неволята и с нейна помощ създадохме нашенския вариант...   ideauu

# 226
  • София
На мен лично цялата история ми звучи малко нереално, има само една фаза на кариеса, която е обратима и това е стадий бяло петн/ macula alba/ след него вече нищо не може да върне процеса, може само да го стабилизира. Кариесът има безброй причинители, както храненето, водата, хигиената, ацидогенните бактерии, стомахът, вредни навици, слюнката, стресът, храната на майката по време на бременността и още сто неща. Причината в конкретното изцеление е била една единствена, петната са били в обрати стадии и минералите, от кълновете са конкретните изграждащи зъбите тогава имаме готова формула за лечение и ще решим един от гломалните проблеми в зъболечението. Уви, едва ли това е така. Важно, обаче, е да се знае, децата трябва да си мият зъбите.
Има много дъвки, съдържащи Ксилитол, но и с дъвченето не бива да се прекалява, не е панацея. Има продукти, които са на основата на краве мляко, съдържат казеин фосфат и аморфен калций, също подходящи за превенция от кариес. Но миенето на зъбите си остава задължително. Дори нашите прародители , първобитните хора, са ползвали средства за почистване на зъбите. Така че, комплексните средства решават комплексния проблем.

# 227
На мен лично цялата история ми звучи малко нереално, има само една фаза на кариеса, която е обратима и това е стадий бяло петн/ macula alba/ след него вече нищо не може да върне процеса, може само да го стабилизира.
ммм, да видим какво показва д-р Прайс в откъс от Nutrition and Physical Degeneration (съжалявам за непрофесионалния превод):

"Ако се възприеме диета, ефективна, като тази на множеството примитивни раси, тъканта на пулпата ще запечата дупката, отворена от декалцифирането на дентина, изграждайки нов слой от нормален дентин, така спирайки разрушителната сила на слюнката. Това е илюстрирано с три случая, на фигура 97. От ляво виждаме ренгенова снимка на зъбите на три деца направена в една от експерименталните ми клиники в бедняшкия квартал на Клевленд. Камерата на пулпата и тъканта на рут канала се виждат като тъмни черти в центъра на зъба. Големите кариеси, разяли зъба до пулпата се виждат като големи тъмни области в короната. Поради болката от натиска на храната върху оголената пулпа се наложи да поставя временен пълнеж в дупките.
След като промених начинът им на хранене*, тъканта на пулпата изгради вторичен дентин, запечатвайки я в затворена камера. Това стана и при трите деца, засвидетелствани на фиг. 97. както се вижда в дясно."

ФИГ. 97 Три случая, които засвидетелстват, как при правилна диета
природата може да закрие оголената от кариес пулпа, изграждайки
защитна стена в самата камера на пулпата.

Това ме подсеща как се изградиха наново отчупените крайчета на зъбчетатата на Самуил.

Интересното в случая е, че след като ги поставя  на тази специална диета* децата показват видим напредък в училище. Едно от тях, най-големият двойкар в класа скоро се нарежда след отличниците.

Уестън Прайс е открил, изследвайки храните на изолирани групи с близо 100% имунитет срещу кариес, че те съдържат в пъти повече минерали и витамини от същите в магазина. Така че, за наше съжаление, правилното хранене с храни от супермаркета няма да свърши работа. Защото те се гледат на изхабени и деминерализирани от свръх производство почви. Изхода, според мен, е биологична храна, ако е по джоба ви, кълнове, отгледани у дома и храна от собствена градина.

Ако може някой да преведе диетата отдолу, нямам време сега.

* -    The nutrition provided these children in this one meal included the following foods. About four ounces of tomato juice or orange juice and a teaspoonful of a mixture of equal parts of a very high vitamin natural cod liver oil and an especially high vitamin butter was given at the beginning of the meal. They then received a bowl containing approximately a pint of a very rich vegetable and meat stew, made largely from bone marrow and fine cuts of tender meat: the meat was usually broiled separately to retain its juice and then chopped very fine and added to the bone marrow meat soup which always contained finely chopped vegetables and plenty of very yellow carrots; for the next course they had cooked fruit, with very little sweetening, and rolls made from freshly ground whole wheat, which were spread with the high-vitamin butter. The wheat for the rolls was ground fresh every day in a motor driven coffee mill. Each child was also given two glasses of fresh whole milk. The menu was varied from day to day by substituting for the meat stew, fish chowder or organs of animals. From time to time, there was placed in a two quart jar a helping similar to that eaten by the children. This was brought to my laboratory for chemical analysis, which analysis showed that these meals provided approximately 1.48 grams of calcium and 1.28 grams of phosphorus in a single helping of each course. Since many of the children doubled up on the course, their intake of these minerals was much higher. I have shown in the preceding chapter that the accepted figures for the requirements of the body for calcium and phosphorus are 0.68 grams of calcium and 1.32 grams of phosphorus. It is obvious that this one meal a day plus the other two meals at home provided a real factor of safety. Clinically this program completely controlled the dental caries of each member of the group.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 03:22 от Людмил

# 228
  • София
Забелязвам обаче, че тази статия се основава на изследвания, проведени преди около 80 - 90 години. В истинската наука има един раздел, който се казва Evidence-Based Dentistry, който ни учи на кои стати да се доверяваме, за съжаление тази не е такава. Тя по-скоро е експеримет, който е проведен някъде, някога, но само последователите на алтернативната медицина биха я оценили, евентуално. 
Искам да отбележа също, че пулпата има някаква регенеративна способност, но тя е съвсем малка, на снимките се вижда, че зъбът е пломбиран, с което се осигурява херметично затваряне на пулпата и дава шанс да прояви тези регенеративни способности, но кръбоносния съд, който стига до пулпата е една малка артериола, която носи кръв не много боата на минерали. Доказано е, че ако се приема 200гр. сирене на ден едва 0.003 % от калция в него достига до зъба, така, че храната не е адекватен източник на минерали за зъбите, след като те поникнат единственото сигурно повлияване е локаното.

References
TISDALL, F. F. and KRAMER, B. Methods for the direct quantitative determination of sodium, potassium, calcium, and magnesium. J. Biol. Chem., 48:1, 1921.
KUTTNER, T. and COHEN, H. Micro colorimetric studies. I. A molybdic acid, stannous chloride reagent. J. Biol. Chem., 75: 517, 1927.
PRICE, W. A. Eskimo and Indian field studies in Alaska and Canada. J. Am. Dent. A., 23:417, 1936.
PRICE, W. A. Control of dental caries and some associated degenerative processes through reinforcement of the diet with special activators. J. Am. Dent. A., 19:1339, 1932.
MATTILL, H. A. The oxidative destruction of vitamins A and E. J.A.M.A., 89:1505, 1927.
LEASE, E. J., et al. Destruction of vitamin A by rancid fats. J. Nutrition, 16:571, 1938.
HOYGAARD, A. Some investigations into the physiology and nasology of Eskimos from Angmagsslik in Greenland. Oslo, Dybwad, 1937.
PEDERSEN, P. O. Investigations into dental conditions of about 3000 ancient and modern Greenlanders. Dent. Rec., 58:191, 1938.

# 229
Забелязвам обаче, че тази статия се основава на изследвания, проведени преди около 80 - 90 години. В истинската наука има един раздел, който се казва Evidence-Based Dentistry, който ни учи на кои стати да се доверяваме, за съжаление тази не е такава. Тя по-скоро е експеримет, който е проведен някъде, някога, но само последователите на алтернативната медицина биха я оценили, евентуално.
Искам да отбележа също, че пулпата има някаква регенеративна способност, но тя е съвсем малка, на снимките се вижда, че зъбът е пломбиран, с което се осигурява херметично затваряне на пулпата и дава шанс да прояви тези регенеративни способности, но кръбоносния съд, който стига до пулпата е една малка артериола, която носи кръв не много боата на минерали. Доказано е, че ако се приема 200гр. сирене на ден едва 0.003 % от калция в него достига до зъба, така, че храната не е адекватен източник на минерали за зъбите, след като те поникнат единственото сигурно повлияване е локаното.
Уестън Прайс казва ясно, че е поставил временен пълнеж в зъбите, а не пломби.
Той показва документирано, че жив зъб може да се самовъзстанови и съхрани, когато дори за кратко човек промени начина си на хранене. В случай като този модерните зъболекари умъртвяват и разпробиват зъба, без да се церемонят. А мъртвият зъб е обречен на разрушаване и често става развъдник на опасни бактерии.

Toва, че никой не е правил досега подобни изследвания повод ли е да изхвърлим такова, документирано със снимки? Има много такива съвремени доказателства за самовъзстановяване на зъбите чрез диета и внушение. Но това са безплатни (разбирай "ненаучни") методи, следователно те няма да бъдат публикувани в медицински журнал и да ги учат в медицинските университети. Безплатното лечение отдавна не присъства там.  Но това, че ги няма в учебниците значи ли, че е невъзможно? И сега в места като Вилкабамба хората продължават да се радват на идеални зъби доживот.

Ако говорим за давност на изследванията на Уестън Прайс, основополагащите теории, като тази на Пастьор, на които се базират целият подход на модерната медицина към болестите, са по-стари от самият Уестън Прайс.

Съвременната медицина и до ден днешен вярва в теорията за инфекцията. Тази теория учи, че ние НЕ СМЕ отговорни за болестите; че болестта е състояние, идващо от външен източник. Според концепциите на Пастьор, болестите идват най-вече от външни източници, като бактерии, вируси, гъбички и др.

Защо тогава да се чудим, че съвременните доктори НЕ отдават значение на диетата, детоксификация на организма и начинът на живот на пациента. Та нали болестите идват отвън...

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 11:02 от Людмил

# 230
Мом, кислородната вода ми беше препоръчана от стоматолог. Разредих я в съотношение 1 към 8 с вода, пробвах върху себе си първо дали не щипе (би могло да е неприятно усещане за детето) и промих зъбките на дъщеря ми няколко пъти. Това е. Не е трудно да се консултираш с някого, ако решиш да пробваш. Става дума за 3% кислородна вода.

Людмил, ама и билките ли са част от световния заговор срещу човечеството?  Laughing 
Красиво място, радвам се, че сте намерили покой и разтуха. Но мисля, че ме разбрахте твърде буквално.

# 231
Dulzz, Людмил е посещавал лекари и зъболекари, но те не са му помогнали и затова е бил принуден сам да търси други начини да лекува себе си и семейството си. Какво лошо виждаш в това?
Dulzz, защо стоматолог ти е препоръчал промиване с кислородна вода? Какъв е бил проблема?
Това , което Людмил е излекувал на детето си не е никакъв "начален стадии на кариес", а се нарича ерозия на млечните зъби.
В тази тема се беше появил един господин ЗЪБОЛЕКАРЪ и аз се надявах той да напише нещо конкретно по темата,  но той изчезна като дим.

# 232
Не виждам абсолютно нищо лошо, Инера. Отговорих на това, което ми написа Людмил вчера:

´´Болестите са резултат от дисбаланс, вътрешен и с природата. Невъзможно е те да се лекуват с "вълшебни" хапчета, дъвки, бонбони, билки и т.н. ´´

Ако правилно чета, той намира нещо нередно в това, че другите търсят начини. За мен позицията му е прекалено крайна.

А за кислородната вода - миналото лято дъщеря ми започна да отказва да и мия предните горни зъбчета и аз търсех начин как все пак да ги почистя, защото започнаха да задържат храна. Съветвах се с личната ми зъболекарка в България и тя предложи това. В крайна сметка се оказа, че има дефекти в емайла, оттам е започнал процес на деминерализация и това е направило зъбките чувствителни. Намазаха ги няколко пъти с флуорен лак и за момента процеса е стопиран. Мия и вече зъбите без проблеми. Наблюдавам я, за сега останалите зъби са здрави.
Зачетох се тук, защото искам да направя промени в начина на хранене, не само за нея, но и за всички у дома.

# 233
разредена кислородна вода точно по препоръка на зъболекар направо съсипа зъбите на сина ми за 3 дни направи големи  дупки в емайла там където беше започнал да се руши , на моите зъби ефекта е същия , после зъболекар пак ми потвърди че при много слаб емайл е  възможно да го разяде като в нашия случай , аз вече с едно наум за всякви препоръки

# 234
Млечната киселина се произвежда чрез бактериална ферментация на лактозата в млякото, която е причина за увреждането на зъбите. И вместо да спре кърмата на Сами, Людмил решава да увеличи калция в менюто, с което решава проблема. Невероятно, но факт! Освен това в тази статия пише, че високото белтъчно съдържание в млякото /кърмата/ изсмуквало калция от костите и е обяснено защо кърмата е вредна след 3 годишна възраст, но според мен е вредна след 1 година :
http://bulgaria.indymedia.org/article/31202
Най-подходящата възраст за спиране на кърмата / адаптирано мляко/ е 10-12 месец, когато са се показали вече първите няколко зъбчета. Ако намеря в библиотеката си книгата, където го пише това, ще ви цитирам точно.
Коя всъщност е причината за увреждането на зъбите - недостига на калции или бактерии в устната кухина ???

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 21:05 от Инера

# 235
Хора, защо вместо да се спори тук не вземе някой да приложи диетата на Уестън Прайс?
И тогава ще разберем.

The nutrition provided these children in this one meal included the following foods. About four ounces of tomato juice or orange juice and a teaspoonful of a mixture of equal parts of a very high vitamin natural cod liver oil and an especially high vitamin butter was given at the beginning of the meal. They then received a bowl containing approximately a pint of a very rich vegetable and meat stew, made largely from bone marrow and fine cuts of tender meat: the meat was usually broiled separately to retain its juice and then chopped very fine and added to the bone marrow meat soup which always contained finely chopped vegetables and plenty of very yellow carrots; for the next course they had cooked fruit, with very little sweetening, and rolls made from freshly ground whole wheat, which were spread with the high-vitamin butter. The wheat for the rolls was ground fresh every day in a motor driven coffee mill. Each child was also given two glasses of fresh whole milk. The menu was varied from day to day by substituting for the meat stew, fish chowder or organs of animals. From time to time, there was placed in a two quart jar a helping similar to that eaten by the children. This was brought to my laboratory for chemical analysis, which analysis showed that these meals provided approximately 1.48 grams of calcium and 1.28 grams of phosphorus in a single helping of each course. Since many of the children doubled up on the course, their intake of these minerals was much higher. I have shown in the preceding chapter that the accepted figures for the requirements of the body for calcium and phosphorus are 0.68 grams of calcium and 1.32 grams of phosphorus. It is obvious that this one meal a day plus the other two meals at home provided a real factor of safety. Clinically this program completely controlled the dental caries of each member of the group.

# 236
Людмил, обърквам се, между вашата диета и тази тук разликата е от небето до земята. В тази се яде масло, изключително готвена храна, дори плодовете са готвени, има месни бульони, месни яхнии, изкуствени витамини (не знам как иначе може да се витаминизира едно масло, освен ако не приемем, че само по себе си е пълно с витамини), приема се рибено масло като хранителна добавка и др. Не знам как вегетарианец, та даже суровоядец ще яде яхния от костен мозък, която от време на време се заменя от дреболии Stop и т.н. Освен доматения и портокаловия сок пресни и сурови зеленчуци не виждам, кълнове да не говорим.
Вашето семейство тази диета ли ползва? Да не си се объркал нещо?

Ако това тук се препоръчва като начин на хранене, всяка селска къща може да си отдъхне, да си хапват хората яхнийките и компотите и нямат грижа. Вегетарианците тежко им горко! Grinning

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 23:27 от mom

# 237
.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 00:08 от Soleil*

# 238
Людмил, обърквам се, между вашата диета и тази тук разликата е от небето до земята. В тази се яде масло, изключително готвена храна, дори плодовете са готвени, има месни бульони, месни яхнии, изкуствени витамини (не знам как иначе може да се витаминизира едно масло, освен ако не приемем, че само по себе си е пълно с витамини), приема се рибено масло като хранителна добавка и др. Не знам как вегетарианец, та даже суровоядец ще яде яхния от костен мозък, която от време на време се заменя от дреболии Stop и т.н. Освен доматения и портокаловия сок пресни и сурови зеленчуци не виждам, кълнове да не говорим.
Вашето семейство тази диета ли ползва? Да не си се объркал нещо?

Ако това тук се препоръчва като начин на хранене, всяка селска къща може да си отдъхне, да си хапват хората яхнийките и компотите и нямат грижа. Вегетарианците тежко им горко! Grinning
След разговор с Рами Нигъл (човекът от лекциите) аз споменах, че сме вегетарианци и заедно създадохме  вегетарианска диета със същите качества. А колкото до Уестън Прайс - той се е придържал стриктно към наученото от примитивните нации. Пък те, както знаем, кълнове не ползват.  Wink

# 239
Да, ползвали са диетата на примитивните нации и точно това показва, че истински здравите хора всъщност никога не са следвали модни тенденции в храненето. Не са си изготвяли меню и са яли каквото имат. Това показва също, че менюто на обикновените хора и в бг не е по-малко здравословно, а вегетарианството само по себе си създава допълнителното натоварване да се балансира диетата, в която липсват месните яхнийки. Щом примитивните народи ядат така и са здрави, значи няма проблем да живеем така. Трябва само да избягваме новите храни на цивилизацията, които са силно "деформирани". Ти самият даде диетата като пример, аз стъпвам на нея.
Освен това не е редно да препоръчваш строго вегетарианската диета и да рекламираш суровоядството, след като си знаел, че има и друг вариант, много по-близък до хората и той е дори първичният. Независимо, че целта ти е да продаваш уреда, мисля, че той пак би се купувал. Особено ако го патентоваш и го дадеш да ти го произвежда някоя фирма и цената му падне поне наполовина.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 18:40 от mom

Общи условия

Активация на акаунт