Коледа идва!

  • 152 931
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 223
хубава темичка  bouquet
подсетих се от друга тама във форума за още  едно коледно лакомство: пълнена тиква;
аз миналата година правих и сладка, и солена; стават страшно вкусни и красиви, а от сладката така ухаеше на Коледа в къщи Heart Eyes........

# 91
  • София
  • Мнения: 5 389

митси, ще споделиш ли рецептите и ако има снимки...  Blush

# 92
  • Мнения: 766
wesi.i.gogo от тесто за меденки се прави
Имаше няколко такива теми - миналата година ги гледах, но така и не събрах смелост да се пробвам  Blush

# 93
  • Мнения: 473
Аз също правих печена тиква миналата година, но за съжаление моята не стана - не беше нито сладка, нито вкусна. Както е описано - изрязах капаче, почистих семките и сложих сушени плодове, мед и локум. Пече се доста дълго, но както казах не беше сладка.

# 94
  • Мнения: 248
Записвам се да следя темата  Hug

# 95
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
И аз се включвам. Със сигурност ще направя различни видове сладки, но щолен и английски коледен кейк май не.
Ооо,правих ги миналата година -страхотни са !

За такъв марципан ли става въпрос в рецептата?

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 11:49 от нади_миши

# 96
  • София
  • Мнения: 2 649
Аз също правих печена тиква миналата година, но за съжаление моята не стана - не беше нито сладка, нито вкусна. Както е описано - изрязах капаче, почистих семките и сложих сушени плодове, мед и локум. Пече се доста дълго, но както казах не беше сладка.
моите пък станаха супер сладки, въпреки, че намалих на половина съдържанието на мед и локум. То трябва и по тиквата да се ориентира човек, колко да сложи. Моите бяха добре узрели и сладки, но може да си попаднала на незряла. Аз ги пеков цяла нощ и из кухнята ухаеше божествено, а всички си облизаха пръстите. Simple Smile Това вече ми е запазен десерт за Бъдни вечер. Peace

# 97
  • София
  • Мнения: 465
SZA, страхотна идея си дала с темата. Ще я следя с интерес и ще се включа с идеи и предложения.

Коледа е любимият ми празник!  People Santa
Да се запиша и аз! Sunglasses

# 98
  • София
  • Мнения: 387
Момичета, може ли някой да обясни с подробности как точно се прави и сглобява коледната къщичка.
1. От какво тесто?
2. Как се пече, цял лист или поотделно някак си?
3. Как се изрязва и как се сглобява. Украсата всеки пожелание сигурно!
Ако има някъде подлобно обяснение моля за линк, защото не успях да открия.
Блягодора ви предварително.

# 99
  • Мнения: 1 505
svetli ,много вкусно си обяснила менюто си за будни вечер,а сега ако напишеш и рецептичките си,няма да имаш цена,особенно за ябълката и за лещата,много ти благодаря.

# 100
# 101
# 102
  • София
  • Мнения: 6 603
Любимият ми празник, любимата ми тема  Hug

Ето моите неща от миналата година: http://cattym.multiply.com/photos/album/2/2

Тази година съм решила да направя отново къщичка и елхичка, джинджифиловите сладки на Зори (любими са ми), ванилените рохлички на Наталина и искам нещо ново да пробвам, така че темата ще ми е фаворит от сега  Laughing

Момичета, може ли някой да обясни с подробности как точно се прави и сглобява коледната къщичка.
1. От какво тесто?
2. Как се пече, цял лист или поотделно някак си?
3. Как се изрязва и как се сглобява. Украсата всеки пожелание сигурно!
Ако има някъде подлобно обяснение моля за линк, защото не успях да открия.
Блягодора ви предварително.

1. От медено тесто (аз ползвах миналата година рецептата на Джема).
2. Изрязваш си частите от суровото тесто и така печеш. Аз си ги разчертах предварително на един по дебел гланциран от едната страна картон (трябва ти шаблон на една широка стена и на едната тясна страна, едната част на покрива, коминчето). Отделно разточих един голям лист от тестото и го изпекох за основа на къщичката, а самата къщапоставих върху облечен с фолио дебел картон, че не успях да си купя някаква поставка за торти).
3. Сглобявах с разтопена захар (карамел). Трябва да работиш бързо, че се стяга крамела бързо, но си го поддържах на много слаб котлон и слепвах частите (преди това тренирах без карамел в акква последователност да ги слепя).

Разгледай сайтовете, има много инфо, шаблони, идеи. Действат много вдъхновяващо.

# 103
  • Варна
  • Мнения: 4 036
svetli ,много вкусно си обяснила менюто си за будни вечер,а сега ако напишеш и рецептичките си,няма да имаш цена,особенно за ябълката и за лещата,много ти благодаря.
Ето:

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ

Измивам ябълките, но не ги беля, и с ножа за белене на картофи издълбавам средата със семките като внимавам да не ги пробия отдолу. Нареждам ги в тава. В издълбаните отвори слагам парченца орехи, стафиди, нарязани на ситно сини сливи, кайсии съм слагала или какъвто друг сушен плод се сетите. Наливам 1 чаена лъжица ром, коняк, уиски - каквото намеря в шкафа. Отгоре слагам малко захаросан мед (ако е течен повечето отива в тавата, не знам защо).
Пъхам тавата с ябълките във фурната на 200 градуса и пека докато покафенеят и омекнат.
Имайте предвид, че част от сока им заедно с алкохола и малко от меда потичат в тавата при печенето. Затова като извадя опечените ябълки ги прехвърлям в чиния за сервиране, а сока от тавата събирам и с него поливам ябълките като сервирам.

Салата от леща

Продукти:
1 ч.ч. почистена и измита леща
2 моркова, нарязани на кубчета като за руска салата
2-3 печени червени чушки, нарязани на дребно
4-5 едри скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
оцет, зехтин, сол на вкус

Лещата се накисва във вода за 1/2 час. Сварява се заедно с нарязаните на кубчета моркови. Във водата не се слага нищо друго. Отцежда се и се оставя да изстине. Добавят се нарязаните на дребно скилидки чесън (не счукан!), чушките, магданозът и се обърква добре. Едва тогава се соли и се добавят оцет и зехтин. В оригинала оцетът и зехтинът се разбиват с шейкър и тогава се добавят, но аз нямам такъв шейкър.
Салатата е хубаво да престои няколко часа добре покрита в хладилник. Аз винаги я правя от предния ден - колкото по-дълго стои, толкова по-вкусна става.



# 104
  • Мнения: 223
rainy..., виждам, че и други са ти отговорили за тиквата със сушени плодове; няма нищо специално; избираш си не много голяма тиква за да може все пак да се опече, изрязваш капаче, почистваш семките и после пълниш със сушени плодове, стафиди, орехи, локум и подправки; аз си накиснах предварително плодовете в ром и сложих канела, джинджифил, карамфил и ванилия; пекох цяла нощ на слаба фурна; стана приказна; за съжаление нямам снимки, но е много ефектно, а и вкусно Heart Eyes
ето и рецептата за солената, пълнена тиква; рецептата е от предаването на Ути
5 пилешки бутчета
500-600гр нарязано като за кебап телешко и свинско месо
натриваме месата с черен пипер, кимион, чубрица, мащерка и риган, или каквито подправки обичате, заливаме с една ч. чаша червено вино и оставяме за една нощ  в хладилника;
1 майонеза
2 глави лук, едро нарязани
300гр гъби, нарязани на едро
0,5 кг моркови, нарязани на колелца
1к.ч. ориз / аз не сложих /
една издълбана тиква + още 5-6 парчета
сваряваме парчетата тиква; пасираме, добавяме майонезата; пълним издълбаната тиква със зеленчуците, месата и пюрето; печем на слаба фурна, 150-170 градуса 5-6 часа;
получи се голяма вкусотия, в къщи много ни хареса Hug

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 15:01 от mitsie

Общи условия

Активация на акаунт