Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 522
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 3 770
2в1 , какви 200 мл ? Аз имам чувството , че тая буца ще изпие половината шише !  Mr. Green Аз си купих Савой , то се и вижда де ! за 7 лв. Сега се чудя на 3 или 4 дена да го поливам ?!   Thinking

# 241
  • Мнения: 111
Най-накрая успях да напиша рецептата за къщичките! Много е подробна, но съм описала всяка стъпка! Меденото тесто го правя като комбинация от няколко рецепти, които съм срещала във форума  Peace
Ето я и рецептата за моите къщички:

Къщичката на Роси

Правя шаблони от дебел картон – две странични стени, една предна с прозорчета и врата и една задна, на която изрязвам в долния край местенце и слагам после чаена свещ в къщичката (става като свещник и много красиво светят прозорчетата). Шаблон и за покрива, който се прави от две еднакви части, както и за коминчето. Правя тесто от: 3 яйца, половин ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. мед, 1 ч.лъжичка сода, 1 ч. лъжичка джинджифил, 2 ч. лъжици канела и около 800 гр. брашно.
После взимам около една трета от тестото и разточвам на кора, дебела около 5-6 мм върху повърхност, посипана с много брашно – за да се отдели после леко тестото. Изрязвам по шаблон фигурките, взимам една намазана с олио и малко брашно тава и внимателно слагам много бързо изрязаната фигурка в тавата. Като изрежа шаблони отстрани остава тесто - обирам го, смесвам го с малко от другата част и пак точа и така докато свърши тестото.
За да не ми се развалят фигурките миналата година тук прочетох една идея – да се вземе хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно и направо върху нея да се разточи тестото. Изрязват се фигурките, отделят се остатъците и направо така с хартията се пече. Не съм пробвала с хартия, но така със сигурност ще е по-лесно.
Пека на умерена фурна - 180-200 градуса, докато порозовеят, трябва да са добре опечени, за да се втвърдят и да не се чупят после. Като опечка фигурката, оставям я за пет минути в тавата – да поизстине, че ако я преместя гореща ще се счупи.
Нареждам готовите фигурки върху масата и ги оставям да изстинат- да се втвърдят. После слагам шаблона върху всяка една и изрязвам местата, където се е деформирало от печенето (ако има такива).
Къщичките залепвам с белтъчена глазура. Взимам два белтъка, слагам им щипка сол, 1 супена лъжица лимонов сок и ги разбивам с миксера на сняг. После прибавям около 350 гр пудра захар и една ванилия. Разбивам първо на най-бавната скорост, после сменям малко по малко до най-бързата. Разбивам поне 15 минути, може и повече.
С тази смес лепя къщичките – сглобявам ги. Като мажа и отдолу, да залепне върху таблата, върху която правя къщичката. Предварително съм опекла и кръгче, върху което лепя самата къщичка, а него залепвам за таблата.
Оставям да престои една вечер – глазурата стяга и на сутринта е здраво като бетон. На другия ден започвам с украсяването. Правя си шоколад за стените - разтопявам 150 гр шоколад с 40 гр. масло, бъркам и добавям пудра захар около половин чаша и какао 2 супени лъжици. Добавям и една ванилия и също една четвърт кутия подсладено кондензирано мляко. Разбърквам на ръка, после прибавям около половин чаена чаша прясно мляко. След 2 мин бъркане на ръка разбивам с миксера, но внимателно. С получения шоколад с четка внимателно и много тънко мажа стените и комина на къщата, т.е. цялата къща без покрива.
После правя глазура от 4 белтъка  и 2 лъжици лимонов сок и щипка сол и 650 гр пудра захар и една ванилия.
Готовата глазура разделям на 2 части. Като едната е по голяма - около ¾. По-малкото количество глазура оцветявам с червена безвредна боя и разбивам отново с миксера. С тази червена смес намазвам покривите - може и по дебеличко.
Взимам бялата глазура и един хубав шприц, с най-тънката приставка, правя керемидките – можете да видите на снимката как съм ги изрисувала. Като направя това, украсявам и коминчето отстрани. Украсявам и вратичката, също и прозорчетата отстрани.
После взимам най-дебелата приставка на шприца и украсявам пак с бялата смес коминчето отгоре, покрива отстрани и стените отстрани по ръбовете, където е лепено. С останалата бяла смес украсявам около къщичката като снежец.
Украсявам къщичката с бонбони – каквито намеря – стават всякакви цветни шоколадови и желирани бонбони. Залепвам ги с малко от останалата бяла глазура.
На следващият ден всичко е изсъхнало и се е втвърдило и къщичката е готова!




Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 20:54 от *°•Роска•°*

# 242
  • Мнения: 7 949
Диди,то колкото му сложиш,толкова ще поеме  Laughing .Но наистина когато се полива с разреден със сок или сироп алкохол отива по-малко.

# 243
  • Мнения: 4 358
roska_ps - страхотно описание на къщичка си дала Peace.Браво на теб.Аз обаче само това няма да правя тази година.Че малко ми е другия списък hahaha не знам вие как сте но мен в къщи вече лекинко странно ме гледат.
Крисче - това смелено брашно от бадеми нещо съм го пропуснала аз в рецептата на Джема за АКК.Ще се върна да проверя.
То така е като чета по диагонал.Време кът мерак бол hahaha
Значи този захаросан Джинжер няма да мога да го използвам в АКК. Освен в някой сладки да го бутна  newsm78 ще видим.
А за Щолена - мисля да настържа кората на един лимон и това ще е.Хубаво ще я изтъркам кората и така.......Черещи взех.Стафиди и бадеми купих.
Само не разбрах в рецептата на Джема пише - пече се като на дъното на фурната се сложи тава а кекса се поставя в друга тава по високо във фурната.Тази долна тава newsm78 с каква цел се слага не разбрах newsm78.Въобще Щолена който е правил ако може да разясни как стои въпроса със печенето.
Момичета извинете ме за многото въпроси, но май с доста неща съм се захванала тази година Sick Embarassed

# 244
  • Мнения: 3 770
Диди,то колкото му сложиш,толкова ще поеме  Laughing .Но наистина когато се полива с разреден със сок или сироп алкохол отива по-малко.

Сюнгер , джибра нИедна !  Laughing Мисля да го поливам с 2 л ром и 2 портокалов сок.


Бъни , айде стига се мота , ами идвай в двора , като придворна дама на НВ АКК !
  Hug

# 245
  • София
  • Мнения: 75
Готово! Кекса е изпечен и сега си почива на решетката - за сега съм доволна от резултата. А за да отклоня вниманието на домашните направих и един сладкиш с ябълки и карамел по рецептата на Leo - така че за сега положението е под контрол.  Simple Smile
Благодаря на всички за споделените рецепти и споделения опит!   bouquet

# 246
  • 7800
  • Мнения: 243
...
... Мисля да го поливам с 2 л ром и 2 портокалов сок.


...

Ох, в първия момент помислих, че става въпрос за 2 литра.  Embarassed

# 247
  • Мнения: 541


Аз както винаги съм чела, чела, недочела. Аз си накиснах плодовете в ром и сега продължавам да си го поя в същия. ..................

И аз така ,
ще видим какво ще излезне накрая, сега го печа кекса и такъв аромат взе да се носи.....

Нат благодаря са разясненията за линдзеровите сладки  Hug

 *•● Диди ●•* *   разгледах албума ти страхотни ястия си публикувала, много стилно поднесени и снимани професионално, поздравления   bouquet

# 248
  • Мнения: 364
Готово! Кекса е изпечен и сега си почива на решетката - за сега съм доволна от резултата. А за да отклоня вниманието на домашните направих и един сладкиш с ябълки и карамел по рецептата на Leo - така че за сега положението е под контрол.  Simple Smile
Благодаря на всички за споделените рецепти и споделения опит!   bouquet
А ти си се изхитрила поднасяш сладкиша и беж  с АКК Mr. Green   hahaha Joy

# 249
  • Мнения: 3 770
skali4ka , вярно !  Joy Обаче ме мързеше да пиша с.л. и написах само л , като си мислех за лъжици , естествено !  Mr. Green 2 литра ще му са малко множко на тая пияница !  Laughing

estrella , благодаря !  Hug Скоро няма да има интересни снимки , че започнаха пости и само традиционни манджи ще правя , че мъжа не си пада по изчанчени.

А бе , хора , само моят кекс ли не ухаеше божествено ? Никакви аромати не се носеха от фурната , чак като четях вашите коментари и отидох пак да прочета рецептата дали не съм изпуснала нещо ?! Или пък защото беше захлупен и затова не е миришел ?
  Thinking

# 250
  • София
  • Мнения: 75
Диди, нищо не си объркала - като беше закрит с хартията за печене и моя не миришеше много. Като го извадих от фурната и разтворих хартията тогава се размириса. Нищо - кекса сега е запечатъл всички аромати и те ще отлежават там 6 седмици - до Коледа

# 251
  • 7800
  • Мнения: 243
skali4ka , вярно !  Joy Обаче ме мързеше да пиша с.л. и написах само л , като си мислех за лъжици , естествено !  Mr. Green 2 литра ще му са малко множко на тая пияница !  Laughing

...

* *•● Диди ●•* * , всъщност срамът е за мен. Не ми се стори странно "2 л ром", а като стигнах до "2 портокалов сок" се облещих. Ама и аз съм си "пияница ньедна".

А за уханието, аз не си бях завързала хартията, само бях я поприщипала що-годе плътно. Явно вие, дето сте спазили правилата, не сте зеносали част от аромата, а сте си го запазили.

# 252
  • UK/София
  • Мнения: 7 686


   Искам да направя ванилените кравайчета на Наталина, но тук не мога да намеря картофено нишесте.Можете ли да ме посъветвате дали мога да го заменя с нещо друго?

# 253
  • Мнения: 364


   Искам да направя ванилените кравайчета на Наталина, но тук не мога да намеря картофено нишесте.Можете ли да ме посъветвате дали мога да го заменя с нещо друго?
да заменяш го с царевично или натурално по нагоре в темата е описано Peace

# 254
  • Мнения: 774
Биляна, в турските магазини можеш да намериш картофено нишесте  в големи пакети от 1,5 кг. Кзва се farina - potato starch.

Общи условия

Активация на акаунт