Коледа идва!

  • 152 819
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 305
Бони, колко ги чака да стегнат - поне 24 часа трябва.
Rumya,1 месец седяха и не се стегнаха. Останаха си леко лепкави. По рецепта глазурата ми е :2 белтъка разбити с 125гр пудра захар и малко лимонов сок за стягане. Как ти се струва?

# 181
  • Мнения: 3 379
Гразурата без белтъци не е на български. Ако има някъде линк с превода ще съм ви благодарна, ако ми го дадете. Също си харесах и маслени бисквити с орехи на Танита, но и там няма превод за съжаление!

В първия пост вече е качен линк на български на глазурата.

# 182
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Бони, колко ги чака да стегнат - поне 24 часа трябва.
Rumya,1 месец седяха и не се стегнаха. Останаха си леко лепкави. По рецепта глазурата ми е :2 белтъка разбити с 125гр пудра захар и малко лимонов сок за стягане. Как ти се струва?

Захарта ти е много малко. На един белтък е нужна най-малко 125г (ако питаш мен това е дори малко) до 200 грама. Peace

# 183
  • Мнения: 305
Благодаря ти, Наталина. Явно това е проблема. Но не става ли много сладко? Ще докладвам за резултата като ги изрисуваме тази Коледа. Дъщеря ми чака с нетърпение този процес Laughing

# 184
  • Мнения: 3 379
bonni, не става толкова сладко, нали все пак украсяваш с глазурата. Дори и да покриеш цялата меденка примерно с пласт глазура, спорем мен пак е поносимо сладко, а аз не си падам по сладкото чак толкова много.

# 185
  • Мнения: 1 505
velinkata ,страхотно предложение,много ми харесаха,представям си вкуса им направо.Но в албума ти има един снежен човек,би ли споделила как го правиш.

# 186
  • Мнения: 104
Благодаря ти enamorada   bouquet наистина са много вкусни,въпреки на пръв поглед обикновенната рецепта.А снежният човек го направих от марципан Варна/за първи път правя тесто за моделиране и не очаквах че толкова лесно се работи с него/.

# 187
  • София
  • Мнения: 3 090

запис да следя темата  Hug

# 188
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тези дни не следя темата, но се сетих да пусна пак миналогодишния скан, който правих на коледното издание на Бурда. Дано някой не го е пуснал вече, да не се повтарям:
http://djemma.snimka.bg/family/spisanie-quot-koledni-sladkishi-quot.306733

# 189
  • Мнения: 400
Еее, кога успяхте да изпишете 13 стр.?

# 190
  • София
  • Мнения: 2 649
Тези дни не следя темата, но се сетих да пусна пак миналогодишния скан, който правих на коледното издание на Бурда. Дано някой не го е пуснал вече, да не се повтарям:
http://djemma.snimka.bg/family/spisanie-quot-koledni-sladkishi-quot.306733
джемма, страхотна си, аз направо полудях по някои рецепти.  Grinning

Искам да те питам, въпреки, че е рано още относно щолена. Мога ли да го измеся и втасам в хлебопекарна и на коя програма, на основната ли? И да го извадя преди печенето.

# 191
  • Мнения: 1 486
Малко е раничко за Коледа,но все пак да следя новостите-хайде и аз тук Grinning
Надявам се да успея да направя нещо   Wink

# 192
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
petia_tag, аз го меся в машината, но внимавай със стафидите, добави ги най-накрая, иначе се разкъсват от бъркалката и тестото става по-тъмно.
За втасване, не знам- зависи колко е голяма машината ти и какво е количеството на тестото. Ако смяташ, че има място за втасване- няма пречка да си го направиш в машината. Ползвай програма тесто. Ако нямаш такава, то следи, малко преди да спре месенето добави ядките и стафидите. И малко преди да започне печенето- спри програмата.

# 193
  • Мнения: 305
Давам ви една лесна рецепта, която е много подходяща за Коледа и много вкусна. Миналата година я записах от Бон Апети и се наложи да я правя няколко пъти защото имаше успех.

Кекс с круши и стафиди  (Иван Звездев)
3 яйца разбиваме с  ½ ч.ч. захар около 5-6 мин. първо на бавни обороти с миксера, после увеличаваме.

Пресяваме 2ч.ч. брашно с 1ч.л. сода. Прибавяме 4-5бр. стрит карамфил и 2-3 щипки бахар. Разбъркваме всичко и го прибавяме към яйцата. Бъркаме отново на ниски обороти.
 Прибавяме 1ч.ч. олио и 3 круши нарязани на дребно(аз не ги нарязах много дребно за да се усещат повече). Прибавяме 1ч.ч. счукани орехи и 1ч.ч. стафиди оваляни в 2ч.л. брашно за да не потъват в тестото, ванилия.

Печем в кръгла тава на 160градуса около 40-50 мин.

Глазура (по желание): 1ч.ч. пудра захар пресяваме и прибавяме 2-3с.л. гореща вода + боя по желание + аромати. Нанасяме върху кекса когато е напълно изстинал. (аз не правя глазурата, само поръсвам с пудра захар докато е горещ)

Пробвайте, ще ви хареса  Grinning

 

# 194
  • Мнения: 1 283
Ето по- интересните неща, които приготвих за Коледа:

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00046-2.jpg салата "Елха"

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00182.jpg   "шоколадова елха"

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00183-1.jpg   "елха" от бутер тесто

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00100-4.jpg   салата "Снежко"

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00106.jpg   Снежно калпаче - салата със сьомга

http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00123.jpg   шоколадови купички със шоколадови карамелизирани портокалови корички
http://i216.photobucket.com/albums/cc120/gaxit/DSC00013.jpg

 "Зимна салата"

Общи условия

Активация на акаунт