Коледа идва!

  • 152 819
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 305
Може ли и аз да попитам нещо за щолена? Пише мая 120гр, предполагам че е от кубче. Аз работя само със суха, какво количество суха да сложа?
Тук продават готови, всяка година си купувам , защото много го обичам, но тази искам да се опитам аз да си го направя. В готовите има задължително и парченца марципан. Мисля и аз да сложа.Придава страхотен допълнителен аромат на бадеми.

# 226
  • Мнения: 1 283

Пепика, мерси. И да те питам, когато изсъхнат ги топвам в разтопен шоколад?
Декорацията ще си я направя в къщи, че Билла ми е на 3000км   Laughing

Да, слагаш ги на фолио или на хартия за печене, изсъхват за един ден и тогава ги топваш в разтопен шоколад. Другите можеш да  прибереш в хладилника и използваш за сладкиши и кексове, стават много ароматни.

# 227
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
Ето за тези и тези формички говоря, аз мисля да ги поръчам онлайн.
Не знам дали си обърнала внимание, но сайта не доставя вече до Бг.

# 228
  • Мнения: 7 091
ето от мен едни сладки с парченца шоколад по рецепта на Tandoori. Разкошни са!

Tandoori, хиляди благодарности за рецептата и разясненията.
Аз нямах търпение сега да замръзявам и режа и изсипвах с лъжица. Умишлено ги направих с тъмнокафява захар, защото я обожавам. Wink






Радвам се, че са ви харесали!  Hug Hug

# 229
  • Мнения: 782
Джемма, много ти благодаря   bouquet Ще си направя сама коричките  Simple Smile

# 230
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Джемма, много ти благодаря   bouquet Ще си направя сама коричките  Simple Smile

За нищо. Няма да съжаляваш, стават много хубави коричките. Готовите са с някакъв особен аромат и са много ситно смлени, не ми харесват.

За маята- 7 гр суха мая отговарят на 20 гр прясна или с други дума за 1 кг брашно са необходими 40 гр мая, така че според упътването на сухите ще се ориентираш те за колко гр. брашно са.

# 231
  • Мнения: 3 379
Ето за тези и тези формички говоря, аз мисля да ги поръчам онлайн.
Звездички в различни размери има и тук: http://www.profysonline.com/bg/ProductDetails.aspx?CategoryID=40 … amp;ProductID=578
catty m, мисля че разбрах. Благодаря  bouquet

Благодаря, може и от тук да си поръчам, ако се откажа от останалите неща, дето си ги харесах в M&S.

# 232
  • Мнения: 3 379
Ето за тези и тези формички говоря, аз мисля да ги поръчам онлайн.
Не знам дали си обърнала внимание, но сайта не доставя вече до Бг.

Ами да, обърнах и ми е странно защо, след като до преди месец доставяха  newsm78  Мисля да поръчам от там с Риминикидс, дори и с над;енката им ще ми излязат по-евтино отколкото от България.

# 233
  • Мнения: 610
Записвам се да ви следя и Благодаря за интересните и вкусни предложения .   bouquet

# 234
  • Мнения: 223
ето още две рецепти за сладки, които правим в къщи по Коледа
овесени сладки със стафиди

100гр кафява захар
100гр бяла захар / аз слагам 200гр кафява /
100гр размекнато масло
1 голямо яйце или 2 по-малки
1-2 с.л. пр. мляко
150гр брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер / аз слагам само 1пакетче бакпулвер /
1 ванилия
100гр овесени ядки / тези от снимката са с фини, но с целите става по-красиво, според мен /
1/2ч.л. сол
1/2ч.л. канела
100гр стафиди
настъргана кора на половин лимон

в купа смесваме брашното, содата, бакпулвера и солта; в друга купа разбиваме маслото и  двата вида захар, добавяме яйцето, ванилията и пр. мляко; разбиваме до получаването на хомогенна смес; добавяме брашняната смес  и разбъркваме добре; накрая слагаме и овесените ядки, канелата, стафидите и лимонената кора; отново разбъркваме добре; застиламе тава с хартия за печене и отмерваме по една с.л. от сместа в/у хартията, на разстояние 5-7см, тъй като сладките доста се надуват; печем в предварително загрята на 150градуса фурна, 7-10мин;

карамелени бисквитки / нямам коледни на снимка, съжалявам Blush /

400гр брашно
150гр масло
1 яйце
300гр кафява захар
1к.л. смес от канела и джинджифил

смесваме захарта, маслото и яйцето; добавяме постепенно брашното, предварително смесено с подправките; по желание може да се добави захар към готовото тесто, която се карамелизира при печене; разточваме тестото и изрязваме сладки с формички; печем в предварително загрята на 175градуса фурна, около 10 мин; почиват 24ч преди консумация; по желание украсяваме готовите сладки с шоколад;

# 235
  • София
  • Мнения: 2 649
аз да пусна рецептата за шоколадова кошничка за сладки на 2в1, там се вижда и оригиналната на Зори от меденки. Много е идейно.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=346860.960

 Ето това са моите от миналата година:


# 236
  • София
  • Мнения: 5 389

Аз съм абсолютен лаик значи на сладките неща....
Ама как така цял месец по-рано  Shocked Аз си мислех седмицата преди Коледа да
седна и да опека малко сладки... Момичета.. джинджифиловите сладки и Коледните
къщички колко по-рано трябва да се направят  Blush Вече се чувствам доста глупавичко...
като цяло много обичам да готвя, ама сладки неща не правя  Blush

# 237
  • София
  • Мнения: 2 649
джинджифиловите се правят месец преди Коледа, а и къщичките май са тогава, нека тези, които са ги правили да споделят.
Аз мисля щолена да го направя 5 седмици по-рано, хубаво да поеме аромати и да поувлажнее, а седмица след него джинджифиловите сладки и всичко друго два дена преди Коледа.

# 238
  • Мнения: 5 221
ето още две рецепти за сладки, които правим в къщи по Коледа

Красота! Браво на теб. Ще ги пробвам.

# 239
  • София
  • Мнения: 5 730
Момичета, направих щолен и английски кекс, в малки дози, да видя как ще се получи, е страхотни станаха, но ги изядохме  Embarassed. Не ми е много ясно как ще изкарат по месец. Но ще направя в края на седмицата пак и ги прибирам, предполагам, че резултата наистина ще е невероятен след повече време. Благодаря за рецептите!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт