Защо хората се страхуват от осиновяването?

• 16 488
  • 391
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Намесвам се само, за да направя едно техническо уточнение - процедурата по проучване на кандидат-осиновителите не може да отнеме повече от 3 месеца, изискват се документи, които далеч не са трудно събираеми, обикновено не отнема повече от 3 (!) срещи за около час-два на кандидатите със социалния работник. Т.е. бих искала да опровергая така разпространената "градска легенда", че процедурата е тежка и мудна.

# 46
Намесвам се само, за да направя едно техническо уточнение - процедурата по проучване на кандидат-осиновителите не може да отнеме повече от 3 месеца, изискват се документи, които далеч не са трудно събираеми, обикновено не отнема повече от 3 (!) срещи за около час-два на кандидатите със социалния работник. Т.е. бих искала да опровергая така разпространената "градска легенда", че процедурата е тежка и мудна.

Според мен под така натречената мудна процедура не се имат  предвид само необходимите документи.... Осиновяването не се състои само от събирането на документите ... Една от стъпките е да се разследват осиновителите. А под това разследване се крие адски многооооо.
Никъде досега не съм видяла хората за три месеца да са предали документите и на 4-я да имат вече осиновено дете. Изцяло процедурата до осиновяването на детето трае с години и то много години.

# 47
Ако не можех да имам деца,бих опитала всички възможни медицински процедури,за да се сдобия със свое дете.Не бих искала да осиновявам.Някой спомена нещо за инстинкт за продължение на рода.Правилно.А и ...не знам...детето ще е чуждо...Не знам...Не мога да го обясня точно.Какъв е смисъла на осиновяването?Да гледаш дете?Да задоволиш нуждата да се грижиш?Важното се губи-връзката между майка и дете.Кръвта си е кръв .Гените са си гени.Добри,или лоши,твои са.Поне част от тях.
На този етап от живота си мисля така.

И не,не бих осиновила циганче.Никога!Сори,не съм ССФ,върл идеалист,толерантен към всичко и всички.

# 48
  • София
Според мен под така натречената мудна процедура не се имат  предвид само необходимите документи.... Осиновяването не се състои само от събирането на документите ... Една от стъпките е да се разследват осиновителите. А под това разследване се крие адски многооооо.
Никъде досега не съм видяла хората за три месеца да са предали документите и на 4-я да имат вече осиновено дете. Изцяло процедурата до осиновяването на детето трае с години и то много години.
Това също далеч не е вярно и отново е градска легенда.
Аз съм човек, който за три месеца приключи с документите и на четвъртия вече имаше предложение за дете, има хора които чакат и по-малко, просто всички случаи са различни.
Няма да се меся повече, но в Осиновители има тема за чакането и далеч не съм видяла много хора, които да са чакали с години

# 49
  • София
Едни се страхуват от осиновяване, други от бременност и раждане... Хора различни.
Аз вярвам в това:
"... И най-близкото кръвно родство съвсем не осигурява нито общност на интересите, нито сходство в характерите, нито взаимно разбиране, нито сърдечна привързаност; затова пък липсата на кръвна връзка съвсем не е пречка за всичко това. Близката душа може и да не срещнете в дома си, а през девет царства в десето или в друга епоха... случва се и собствените родители да захвърлят детето си или децата да предадат родителя си, но го спасява куче.
   “Обичай ближния като себе си” – не винаги успяваме, но затова пък се стремим да обикнем някой далечен...
   А работата сигурно е в простия факт, че близките не се избират.
   Родителите не се избират. И децата също – раждаме ги и каквито излязат, както на лотария.
   Прадедите не се избират, потомците не се избират... А любовта – сложен факт – любовта е избирателна. Духовното родство не се подчинява на физическото. Да, Природата повелява да обичаме и неизбраните родители, дадени от съдбата, и децата, родени слепешката. И самата Природа поставя всичко това под въпрос.
   Дали в това е смисълът на човешкия живот – само да бъде продължен? Да предадеш на потомството някакви частици от клетките си, своите гени?... А по-нататък?
   Доказано е, че само след две-три поколения тези частици безследно ще се разсеят, като се смесят с нечии неизвестни, ще се разтворят в чуждото и далечното. А след още десет – двайсет поколения нашите потомци ще разговарят на неузнаваем език и едва ли ще могат да си представят, че ние сме живели на този свят. Дори родните ни дъщери и синове могат да имат и съвсем неочакван вид, и непонятни душевни качества...
   Всички, които живеят на този свят, са роднини, но истинското родство не e в гените, а в духа. Кръвното родство е само един от поводите за обич – най-древният и най-съмнителният.
   Човешките инстинкти са силни, ала не размножаването твори човека. За този, който разбира това, чужди деца няма..."

# 50
Според мен под така натречената мудна процедура не се имат  предвид само необходимите документи.... Осиновяването не се състои само от събирането на документите ... Една от стъпките е да се разследват осиновителите. А под това разследване се крие адски многооооо.
Аз съм човек, който за три месеца приключи с документите и на четвъртия вече имаше предложение за дете, има хора които чакат и по-малко, просто всички случаи са различни.
Няма да се меся повече, но в Осиновители има тема за чакането и далеч не съм видяла много хора, които да са чакали с години

Може и така да е. Това са лично мои наблюдения.

# 51
Едни се страхуват от осиновяване, други от бременност и раждане... Хора различни.
Аз вярвам в това:
"... И най-близкото кръвно родство съвсем не осигурява нито общност на интересите, нито сходство в характерите, нито взаимно разбиране, нито сърдечна привързаност; затова пък липсата на кръвна връзка съвсем не е пречка за всичко това. Близката душа може и да не срещнете в дома си, а през девет царства в десето или в друга епоха... случва се и собствените родители да захвърлят детето си или децата да предадат родителя си, но го спасява куче.
   “Обичай ближния като себе си” – не винаги успяваме, но затова пък се стремим да обикнем някой далечен...
   А работата сигурно е в простия факт, че близките не се избират.
   Родителите не се избират. И децата също – раждаме ги и каквито излязат, както на лотария.
   Прадедите не се избират, потомците не се избират... А любовта – сложен факт – любовта е избирателна. Духовното родство не се подчинява на физическото. Да, Природата повелява да обичаме и неизбраните родители, дадени от съдбата, и децата, родени слепешката. И самата Природа поставя всичко това под въпрос.
   Дали в това е смисълът на човешкия живот – само да бъде продължен? Да предадеш на потомството някакви частици от клетките си, своите гени?... А по-нататък?
   Доказано е, че само след две-три поколения тези частици безследно ще се разсеят, като се смесят с нечии неизвестни, ще се разтворят в чуждото и далечното. А след още десет – двайсет поколения нашите потомци ще разговарят на неузнаваем език и едва ли ще могат да си представят, че ние сме живели на този свят. Дори родните ни дъщери и синове могат да имат и съвсем неочакван вид, и непонятни душевни качества...
   Всички, които живеят на този свят, са роднини, но истинското родство не e в гените, а в духа. Кръвното родство е само един от поводите за обич – най-древният и най-съмнителният.
   Човешките инстинкти са силни, ала не размножаването твори човека. За този, който разбира това, чужди деца няма..."
А осиновяването на дете не е ли "лотария"?

# 52
  • Вън от пространство и време
Като жена осиновила две деца искам да споделя следното:
Ужасно неприятни за мен са изказвания от рода:
Не разбирам обръщането на осиновените срещу осиновителите им, дори и когато са живяли много добре.Разбирам да са били тормозени, тогава да,може да си помислят,че са се държали така с тях, защото са чужди.Но да си отгледан като принц или принцеса с много любов и грижи, и да се обърнеш срещу тях, не го разбирам. Не,че родните не правят същото де, но нали си е твое търпиш.

Осиновените деца не ни дължат нищо повече от биологичните, ако имаме такива. Те също са наши деца, с разликата, че са се появили в семейството по малко по-различен начин.

Всъщност аз така и не разбрах какво имат предвид повечето от вас под "обръщане на осиновените срещу осиновителите".
Ако това е желанието от тяхна страна да потърсят своите биологични корени, то това е съвсем естествено и аз бих помогнала с каквото мога на децата си за да улесня осъществяването му точно както всяка майка би се опитала да разбере детето си и да го подкрепи за нещо толкова важно.
Ако са проблеми, свързани с неразбирателствата между различните поколения, то и това е нормално, както във всички семейства - детски кризи, пуберски кризи, младежки кризи. Пак наша родителска грижа е да играем водеща роля изглаждането им като уж по-мъдрите на база натрупан житейски опит.

И още нещо - процедурата за осиновяване на дете в България е една от най-опростените в света. Няма абсолютно нищо сложно. Събираш няколко документа - медицински, справки от съда, препоръки от приятели и... се явяваш на няколко интервюта-разгоцор в местното РДСП. В рамките на 3 месеца всичко около проучването трябва да приключи и тогава започва чакането.... Но и то е относително - ако нямаш претенции някой да ти достави дете точно според твоите представи за произход на родители, новородено, цвят на очи, коса, кожа, да е в перфектно здравословно състояние - не чакаш много. Има случаи, в които в рамките на седмица след вписването в Регистъра хора са се срещнали с детето си, т.е. около половин година след ввзимането на решението вече са щастливи мама и тате. При нас с първото дете всичко отне колкото 1 бременност - 10 месеца след започване на процедурата вече имахме детенце.

# 53
  • София
Фоксче, дадоха ли ти възможност да си избереш детенце или можеше само това , което те ти предложат.

# 54
  • София
Gankata, аз лично под обръщане срещу осиновителите разбирам  това, че те един вид прехвърлят върху осиновителите си яда, че са оставени и осиновени, без осиновителите да имат грам вина за това. Обвиняват осиновителите си за всичко, все едно  не признават това, което те са направили за тях, което изглежда като неблагодарност. И тръгват да търсят истинските си, независимо какви са те, с цената на причинена огромна болка на осиновителите.Наблюдавала съм три такива случая.Обвиниха осиновителите,че са ги осиновили, а не истинските си родители,че са ги оставили.Само в един случай видях осиновен да е благодарен на родителите си и не пожела да си търси истинските.Не съм казала,че всички реагират така, но много често се случва.

# 55
  • София
Тайна, основата на осиновяването не е дадени хора да станат родители. Основата на осиновяването по принцип е на детето да се намерят подходящи родите, т.е. водещо е детето. Това е закона, така е навсякъде по света и за мен това е правилно.
Естествено, кандидатите могат да откажат дадено дете и да чакат за друго, но аз лично за себе си не мога да приема да отказа заради произход, пол, цвят на очи и т.н. Т.е. осиновяването е нещо доста по-различно от раждането. Затова намирам и темата за глупава - тази тема е все едно да сравняваш цвета на косата на две деца.
Само последно вече по темата - за мен е грешно да осиновиш дете, без да си отработил и приел болката от невъзможността да имаш биологично дете. Независимо дали това отработване ще бъде при първото изследване за стерилитет или след 15-тата инвитро процедура. Наличието на твоята болка ще се отрази неминуемо на отношението ти с детето и няма да доведе до нищо добро.

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 13:34 от Фоксче

# 56
  • София
Малко парашутно се спускам в темата, прочела по диагонал.
Всъщност просто исках да кажа, че има достатъчно хора, които осиновяват деца.
Други хора знаят, че не биха осиновили.
Трети, дори и да твърдят, че не биха осиновили, ако изпаднат в ситуацията на хора, които не могат да имат деца, биха си променили мнението.
Изобщо всичко е твърде относително.

# 57
  • София
За да осиновиш дете, трябва да загърбиш начина на поява на детето и да го почувстваш като твое. В тези отношения не бива да се търси благодарност и реципрочност, както не ги изискваш и от собствените си деца.
Лично за себе си съм решила, че рано или късно ще осиновя дете. Сега съм на 31, все още съм в период, когато наблягам на професионалното развитие, но все някога се надявам да осъществя това намерение. И това не би имало отношение към репродуктивните ми способности.

# 58
  • София
Фоксче, а имаш ли представа защо не дават веднага за осиновяване новородени с отказ още от родилното? Аз например, а и други хора искат да си вземат съвсем мъничко бебе, да си го отгледат от едно парче месо,  дето се казва, но не може.

# 59
А защо осиновителките така отявлено мразят биологичните  родители?
Защо толкова ги е страх от това детето да поиска да разбере кои са?
И защо децата  винаги искат да разбераг?

Общи условия

Активация на акаунт