Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 805
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Искам да задам един въпрос на всички майки тук. Имате ли някакво логично обяснение за забавянето на проговарянето на вашето дете - официално регистрирано заболяване, някакво неврологично нарушение, голям стрес и пр.? Имаше ли появили се думички, които изчезнаха в даден момент и в кой точно? Питам, защото при нас нямаше видимо, логично обяснение...започнах да навързвам нещата с доста голямо закъснение и все още не съм 100% сигурна.
При нас причината беше стрес. До определен момент се развиваше нормално - имаше си срички. Даже си спомням, че няколко дни преди това повтаряше Коко често (така се казва един батко). Но... наложи се баща му да замине за дълго, а детето ми е много привързано към него, а в същото време и аз започнах да ходя на лекции и по цял ден той беше с баба си (не го беше гледала преди това). Първите дни чак ни уплаши - млъкна и звук не издаваше. Постепенно остана само "ъъъ" и сочене на това, което иска.
В началото на годината започна работа с психолог и специален педагог. Освен за "изваждане" на думички, работят много и за постигане на самоувереност. За този период дръпна много. Речника му непрекъснато се увеличава. Е, има още доста да наваксва.
И ние като ходехме на невролог не намираше някаква причина за "неговоренето". Отидохме на обследване с екип специалисти и така тръгнаха нещата.

# 511
и моето дете ходи на логопед психолог и какво ли още не детска градина и всичко на което може да се отиде пет дни в седмицата аз се старая да играя с него да му говоря да опитвам да завържа разговор но не и не ....
но принципно това е начина кубчета конструктори игри от сорта аз съм ти си с изчакване на реда и всичко което да ни доближи до детето за да пожелае то да говори с нас да напредва да учи а то е ясно че нещо има има някакъв проблем ....
понякога няма неврологичен проблем няма проблем със слуха и третата сливица и пак детето ъ ъ
исках не да отхвърля логопедите и специалистите терапевти ами напротив да кажа че родителите екипно с тях трябва да работят и да се стараят да подкрепят детето в опитите му да общува

# 512
Искам да задам един въпрос на всички майки тук. Имате ли някакво логично обяснение за забавянето на проговарянето на вашето дете - официално регистрирано заболяване, някакво неврологично нарушение, голям стрес и пр.? Имаше ли появили се думички, които изчезнаха в даден момент и в кой точно? Питам, защото при нас нямаше видимо, логично обяснение...започнах да навързвам нещата с доста голямо закъснение и все още не съм 100% сигурна.
Мисля, че това е най-трудната част и тя отнема много време, ако въобще се стигне до успех. При нас отначало се появи зрителен проблем, после закъсня говора и моториката доста изостана. Когато се роди второто дете в началото помислихме, че то ще е здраво, но на 3 месеца и един ден и неговите очи взеха да треперят (като на баткото) за наше най-голямо разочарование и разбрахме, че е засегнат от същото "нещо". Стрес не е имало, искани са, обичани са, смейни проблеми никога не е имало. И тъй-като са момчета лекарите се насочиха към някакво неврологчно генетично заболяване...Няма такива проблеми в никой от двата рода и все не мога да си обясня откъде се взеха при нас и защо и двете деца ? Но търсенето продължава. Последната писта е аутистичната сфера.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 14:50 от La vie en rose

# 513
  • варна
 При нас причини има неврологични - ДЦп и Хидроцефалия,бяха ни казали че може да е засегната тази част ,която отгораря за говоря, и затова отрано сме ходили на логопед за консултация, и комбинирана терапия за двигателни умения и спец.педагог.
 Регрес не сме имали никога, но напредваше по-бавно от повечето деца. След като почна редовно ходене 2 пъти седмично и хранителна терапия, много бързо  увеличи звуците , думите и изречения вече съставя по 2-3 думи.
 Но той по начало много голямо желание имаше да общува и да имитира ,със жестове ми обясняваше много преди да каже думата. Интересно, че сега заменя жестовете с думи, но се появяват нови жестове  за други неща.

# 514
  • варна
 La vie en rose, нистагъм ли имат?Сега видях в подписа ти, че пише, извинявай за въпроса
  А дали сте правили ЕЕГ?
 http://kortex-bg.com/vmi-eeg.html -Електроенцефалография-накачват главата с едни жички и отчитат мозъчните вълни.
 Мисълта ми беше че това треперене на очите може да е някакъв вид епилептичен пристъп,а това с Еег се установява.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 15:00 от orhid

# 515
Не е правена такава, но направиха ЯМР на мозъка и нямаше нищо, при никого. Но децата си имат и поведенчески проблеми и колкото повече растат, толкова повече се вижда, че им има нещо, незнайно какво.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 14:59 от La vie en rose

# 516
Не е правена такава, но направиха ЯМР на мозъка и нямаше нищо, при никого. Но децата си имат и поведенчески проблеми и колкото повече растат, толкова повече се вижда, че им има нещо, незнайно какво.
Ваксинирани ли са...? Питали ли сте дали е възможно да се дължи на ваксина?

# 517
  • София
Следя темата и съм благодарна за споделеното.
Имам близнаци които са родени преждевременно проговориха късно 2,5г с помоща на логопед наваксват.Продължаваме работа с тях има още какво да се желае,въпроса ми е следния до сега не са се дедили от мен а вече са на 3 г септември ще ходят на ДГ,плавно ли да свикватили от раз,не бих желала да стане регрес в говора.
За мен лично причината за късното проговаряне беше ваксината МПР и много нервни станаха след нея,6 месеца неможах да си позная децата.
Благодаря ви.Успех

# 518
аз също обвинявам "Рубеола морбили паротит" за цялостното поведение на Владко за късното му проговаряне и вообще като цяло за изоставането в развитието , НО досега никой лекар не е отчел мнението ми макар че съм го споделяла навсякъде и при всички специалисти.

# 519
Мдааа, знам че е имало съмнения относно някои ваксини. Ние бихме всичките препоръчителни. Да си призная не вярвам да е в тях причината, но пък нямам и доказателства. Изхождам от разсъждението, че болшинството дечица около нас се ваксинират по същия начин и са от нормални, по-нормални. Глупаво разсъждение, но не мога да се въздържа да го направя.

Орхид, ако ми предложат такова нещо няма да откажа, разбира се. На всичко съм съгласна, само да сложим име на проблема. За момента обаче въпрос не е ставало, явно няма и следа от епилепсия. Thinking

# 520
  • Пловдив
Райка , аз също дота си мисля за ваксините, защото и при нас на9 месеца казваше колко голям ще стане, пляскаше си с ръчички за браво и имаше един жив и любопитен полед, а после дойде голямото мълчание, гледаше сякаш пез мен, ако въобще ме погледнеше де. Но...никой лекар няма да реши че ваксините вредят. мъж ми е лекар и азва, че дори да има риск, той е наистина микроскопичен, сравнение с риска да се развие болестта срещу която се слага ваксината....
Но да търсите от къде е дошло е само излишно разпиляване на сили и енергия, която ще ви е нужна за да помогнете на детето си. Казвам го като майка на поотраснало неразговоливо човече, което вече доста бъбори, брои до десет и обратно до едно, пише някои букви, но това което те изразяват в едни момент е като върха на айсберга - отдолу има много натрупване, трябва да се надгради много, за да изплуват първите думи и изречения.

# 521

Но да търсите от къде е дошло е само излишно разпиляване на сили и енергия, ...
Наистина ли мислиш така? Как да родя второ дете и да го набуча с всички ваксини при положение, че имам някакви съмнения и може да стане същото...как...нямам сили..., нямам отговори на въпросите си...Как да не си задавам въпроси като виждам стълпотворението при логопедката ни и все по-честите случаи на говорни нарушения с неясен произход. Наистина ли не искате да знаете?

# 522
Странно мнение, наистина mama mariana  Thinking Но донякъде го разбирам, защото по спомени сякаш ми се е случвало и аз да мисля така, някога.. Когато си имаш само едно детенце си склонен да вярваш че случващото се с него е случйност и не е от особена важност на какво се дължи. Но има риск да паднеш от високо, ако не дай Боже се случи и второто да е със същите симптоми. Тогава вече искаш да знаеш и съжаляаш, че не си го направил по-рано и не си се поинтересувал за риска и за другите деца.

# 523
  • Пловдив
Казвам го като човек, който действително сам РАЗПИЛЯ своите сили и нерви и не получи категоричен отговор. Т.е имам си съмненията, да ако родя пак, едва ли бих слагала ваксини, на всичките си приятеки, които дават от 20 ден адаптирано мляко им казвам да дават поне хипоаергенно, но след като в крайна сметка никой не може да ми даде смислен отговор какъв е смисъла. Аз се съмнявам във ваксините, в удар от люлка, който ни сполетя на около година и два три мисична възраст, че алергията му към кравия белтък също е виновна и какво от това - това са моите голи съмнения, въпросите ми без отговор. Така че ДА - предпазливи и избягващи нещата от които се съмняваме да - съгласна съм.
Ивинявам се ако съм обидила някого, не съм целяла това, казах го като майка с малко по-голямо дете, която преди три - четири години плачеше всеки ден и се обвиняваше.

# 524
  • София
И аз се чудя защо децата с говорни проблеми са все повече. Някак не ми се вярва да е само от ваксините, защото те нали стават все по-пречистени. Всички ние сме ваксинирани, но си мисля, че става едно натрупване с времето, започнало още от нашето детство.
И аз не съм допускала, че питането ви е свързано със страх за зачеване на следващо дете. На ДАН конференцията по аутизъм лекарката каза поне 20 неща, които майката трябва да направи, преди следвщото забременяване. Но например аз като малка съм яла оловото от стените, те са били боядисани със стандартна боя, която е съдържала олово, много деца са правели като мен. Не си  спомням всички съвети, но организаторите на конференцията сигурно могат да кажат. Много е изтощително оправянето на едно дете с говорни проблеми и преди няколко дни си мислех, че няма да имам сили за още едно такова преживяване.
А конкретно за моето дете основната причина е недоносеността.

Общи условия

Активация на акаунт