Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 913
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
  • варна
 La vie en rose ,не съм много съгласна със съвета ,който й даваш. Храната не е само за нахранване, особено в темата в която пишем, задължително е да се каже, че дъвченето подготвя говорния апарат в устата.
  Моя син е с подобна на Рони диагноза и на 1г 10мес тръгнахме редовно на логопед и започнахме хранителна терапия вкъщи и масажи на устата - ами за 1месец се видяха явни резултати. Аз също мислех че ще чакам дълго ,но явно зависи от детето. Почна да говори повече като почна да дъвче-със сигурност има връзка с храната.

# 406
La vie en rose ,не съм много съгласна със съвета ,който й даваш. Храната не е само за нахранване, особено в темата в която пишем, задължително е да се каже, че дъвченето подготвя говорния апарат в устата.
  Моя син е с подобна на Рони диагноза и на 1г 10мес тръгнахме редовно на логопед и започнахме хранителна терапия вкъщи и масажи на устата - ами за 1месец се видяха явни резултати. Аз също мислех че ще чакам дълго ,но явно зависи от детето. Почна да говори повече като почна да дъвче-със сигурност има връзка с храната.
Съгласла съм с теб ,при една косултация с логопед той точно това ми обясни за дъвченето и говоренето ,има голяма връзка   Peace

# 407
  • София
И аз мисля, че има връзка яденето. Не случайно нашата логопедка ни накара да купим ел. четка за зъби, с която да се масажират определени точки и да се стимулират слюнчестите жлези(май не го написах много правилно), но слюноотделянето имах в предвид.

# 408
Да, това за дъвченето го знам, важно е разбира се. Но тук не става въпрос че детето не може или не иска да дъвче, а че иска само солетки, бисквитки, пуканки и млекце . Тоест то си тренира челюстта с тези си храни, а другото ще дойде постепенно, ако точно тези вредни за мен храни се премахнат. Моят съвет беше да предлага различни неща, но никога да не го кара насила, да го тъпче демек, това е много травмиращо за едно дете. Мисля че говорим за едно и също нещо  Wink
Жюли, и аз правя вече като теб - слагам общата манджа и който иска да яде, който не ще кара само на кисело мляко. Тотмозех се по едно време и все нещо специално им правех, но реших че тука не е ресторант и трябва да свикнат.

# 409
И аз мисля, че има връзка яденето. Не случайно нашата логопедка ни накара да купим ел. четка за зъби, с която да се масажират определени точки и да се стимулират слюнчестите жлези(май не го написах много правилно), но слюноотделянето имах в предвид.
Така ли  Thinking и аз ще питам нашата  логопедка за това да взема и аз да купя ел.четка  Thinking

# 410
  • варна
 Не винаги се почва с ел. четка. Първо питайте логопеда, ние правим масажи с бебешки четки за чесане на венците.

# 411
La vie en rose, ами да, не е ресторант, именно. Когато Андрей беше бебе, баща ми дойде в нас за мъничко, точно като приготвях вечеря. Човечеца остана потресен, сигурно се е чудел дали съм в ред. Аз готвех пюре за бебето, манджа за мъжа ми, друга манджа за дъщеря ми и задушени зеленчуци за мен (нали съм вечно на диета). За всекиго по нещо, моля заповядайте в ресторанта, безплатно е, квото поискате това ще сготвя. После ще каже някой "Ооо, не ми харесва, аз няма да ям".
Айде нема нужда  Crossing Arms
Едно време като бях дете все едно някой специално за мен е готвел. Пълна лигавщина.
Не знам някой да е умрял от ядене на миш-маш примерно, вие да знаете такъв случай?
Край вече, аз да не съм шесторъкия Шива.
Квото има - това е.
Вчера именно миш-маш правих, сложих му на това диване купичка таратор и една чиния миш маш. Не яде, само цапа. Но нищо. Ще прояде. Къде ще ходи. Не се ядосвам вече, няма смисъл. Просто прибирам след това и толкова.

Специално ще му готвя аз. Няма. Той е нормален човек, не е специален. И ще яде нормална храна.

# 412
  • София
Julie , пожелавам ти успех...
При нас положението е същото , но и оправия не виждам. Течна храна не е ял вкъщи....не помня от кога. Човека кара само на филийка с пастет и Данонино. Разнообразява чат пат с кюфтета и пържени картофи. Предлагам супа тц...Няма никакви изградени навици за хранене и ние сме виновни в голяма степен. Той винаги яде сам, понеже мъж ми обядва към 3, вечеряме по нощите, когато се върне от работа. Сега поне на малкия се опитвам да му ги изградя, като гледам да ги храня заедно.
Да ви се оплача, станала съм параноичка вече спрямо малкото - само го следя колко думи казва, "учим". Добре поне, че е по-податлив от брат си Sad

# 413
  • София
За яденето - наистина се изискват усилия като за всяко друго нещо, за да проядат нормална храна. И все още ми е трудно, но с говорене, ограничаване и т.н. се получава.

Аз попаднах на една много хубава статия за играта на децата, и радвитието им. Мисля, че е много полезна - http://priateli.info/wp-content/uploads/2010/07/%D0%98%D0%B3%D1% … 0%D1%82%D0%B0.pdf .

И се сетих, че плейцентър Приятели е добро място да водите децата си на някое от техните занимания в периода 2-3 години, ако децата още не ходят на градина. за ад свикват с други деца, обстановка и т.н. А и се научават нови неща.

# 414
Край вече, аз да не съм шесторъкия Шива.
Квото има - това е.

Laughing Правилно ! Моите са двама неядящи и нищо необичащи, направо ми е писнало от тях. Не мога на пръстите на едната си ръка да изброя храни, които биха яли.  Whistling Като се сетя, че има африканчета, които сънуват за ядене, ме е срам че нашият живот толкова ми е разглезил децата. Rolling Eyes

# 415
Имам един въпрос,малко в страни от темата(ще ме извините) - има ли във Варна център подобен на софийския "Пумпелина" или на споменатя малко по-нагоре плейцентър "Приятели"?

# 416
  • София и там където не се пуши
Имам един въпрос,малко в страни от темата(ще ме извините) - има ли във Варна център подобен на софийския "Пумпелина" или на споменатя малко по-нагоре плейцентър "Приятели"?

Една мама от тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362822.0 пусна линк във Варна към това http://www.adyslex.org/, аз за него ви завиждам.

# 417
  • варна
 Хм, това за първи път го чувам и от сайта не виждам инфо за дейността, даже не пише с какви деца работят. Thinking
 Ние се разходихме до Пумпелина и жалко че не може постоянно да посещаваме.
  В Карин дом се провеждат подобни занимания.

# 418
  • София и там където не се пуши
 orhid това е за деца с дислексия - там е обяснено.

# 419
  • София
Момичета, понеже заговорихте за Пумпелина и знам, че доста от вас са ходили там, дайте ми малко повече инфо и за успокоение, и за да съм по-подготвена.
Във вторник сме на диагностика там, но се оказа, че аз 2 часа след часа за който сме записани имам важно работно събрание (под заплаха от уволнение, ако не присъствам). А все пак и пари трябва да се изкарват. Сега ми е свито сърцето и за детето, и за моите служебни ангажименти и ще се побъркам.
Та горе-долу спазват ли се часовете? Повече от час ли продължава заниманието с детенце? Понеже ще се мъкнем и с таткото и с каката (казаха, че е добре да се видят и двете деца) и двамата ли родители присъстват? И как горе-долу протича първата среща, да знам за какво да подготвя дребния.

Общи условия

Активация на акаунт