МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 103 670
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Статията в "Дума

Съжалявам, че вместо снимка от празника в статия се мъдри снимка на нашето семейство.  Embarassed  Писах на авторката, че мога да й пратя снимки от празника, но може би не е обърнала внимание. Confused

# 571
sweetkids_mama  Peace Peace Peace Браво!  Hug
И аз се изкефих с милото( той нали си слуша такава музика) на песните и веднага отдалеч започна да нарежда кой пее и на кой концерт-година (аз съм пълна скръб там) Joy hahaha Joy Joy
Честит първи сняг(поне при нас е такъв). Mr. Green Mr. Green Mr. Green
greta.kr много са сладки снежинките  Hug

# 572
Другарката, (без)отговорна, която днес говори с Карбовски по Дарик радио, моля да сподели 2 неща с нас:

1. Защо не ни каза предварително,че ще е там за да я слушаме? и
2. Какво си хортуваха с господина Отечествен фронт?

Стана ли въпрос напр. за Цеца с 22 деца?

Сладка, ще трябва да купувам сега Дума ли??????Поздравления за медийните изяви!

# 573
Чудесен празник сте заформили, браво   bouquet
Много весело и усмихнато, знаех си аз!
Пусти страх от грипове и вируси ни попречи да дойдем, иначе ей къде ги 900км, ще ги мина като стой та гледай  Wink

Догодина ако направите нещо пролетно-лятно и балканско, ще се присъединим и ние  Hug

# 574
  • София
  За празниците мислим да пътуваме до Добрич, но се чудим отново с кола или с влак.
  Във връзка с това някой може ли да ми разтълкува следното?

Цитат
Многодетните майки
Право на един път годишно безплатно на отиване и връщане във втора класа на бързите и пътнически влакове.
Условия за пътуване - срещу представяне на удостоверение, издадено от общинския център за социални грижи, и лична карта.
   Кои пътува безплатно, само майката ли? И какво е това удостоверение издадено от общинския център за социални грижи? Кои майки са многодетни по този казус? Не се плаща билета или после се връщат парите по някакъв начин?

Цитат
“СЕМЕЙСТВО” - картата се издава на семейства с две и повече деца до 18 годишна възраст срещу лична карта на единия родител и документ, удостоверяващ родителските права и възрастта на децата. Картата дава право на закупуване на билети с 50% намаление за 2-ра класа на бързите и пътнически влакове, при условие, че пътуват минимум две от децата и единия родител, притежател на железопътната карта. Другият родител има право на 50% намаление, когато пътува с титуляра на железопътната карта и децата. Ако другият родител желае да пътува само с децата е необходимо да се снабди с железопътна карта “Семейство ” на свое име. Цената на картата е 1 лв. и е с валидностен срок една година от датата на издаване или до датата на навършване на 18 годишна възраст на едно от децата.
   И този вариант ако изкарам подобна карта и пътуваме и петимата ще платим 50 % от билетите общо за всички така ли? Какви документи са ми необходими за изкарването на картата, снимка?
   И последно ако нямаме карта, но пътуваме всичките, пълен билет ли се заплаща за децата, на половина или нищо?? Те са на три и малко и на седем месеца? Леле от кога не съм пътувала с влак, май откакто бях бременна с близначките  Heart Eyes

# 575
  • София
Айла, ще се опитам да ти отговоря каквото съм разбрала.  Grinning

Безплатното пътуване веднъж годишно се ползва само от майката.
 Документът се казва "документ за безплатно пътуване с железопътен и автобусен транспорт". За издаването му трябва да занесеш в социалното лична карта и актовете за раждане на децата. Трябва да го представиш при закупуване на билета. Те ти нанасят информация за пътуването и цената на билета. Със същия документ после отиваш пак в социалното, за да ти върнат сумата.
Многодетни се водят майките на три или повече деца.

Когато пътува цялото семейство, картата "Семейство" дава право на 50% намаление на билетите за всички ви.  Ако един родител пътува с децата, той трябва да е титуляр на картата, за да ползва намаление. За издаването на тази карта се представя лична карта и актовете за раждане на децата.

Децата до седем години имат неограничено право на безплатно пътуване без запазено място. По време на пътуването трябва да се носи документ, удостоверяващ възрастта им / предполагам, отново акт за раждане/.

Прощъпулникът на Галина се превърна в страхотен празник! Имаше 7 дечица на нейната възраст+ нашите батко и кака, които много професионално ги забавляваха и си играха с тях.  Grinning Цялата къща се напълни с щъкащи бебоци. Толкова беше мило и весело, че накрая, докато позирахме за семейна снимка, ми се стори, че сме направо малодетни- само с три деца! Joy

Госпожица Галина си избра да става докторка, обаче за баланс добави и шивашкия метър към спринцовката.  Laughing

Ето клипче от прощъпулника и снимкиHug

# 576
  • София
  Благодаря ти за отговора. Карта семейство ми върши повече работа и е по-лесно значи  Simple Smile
  Честити ви ходещи краченца, много стабилно стъпва малката. Само не успях да видя на клипчето какво си хареса  Simple Smile След няколко месеца и аз ще трябва да си припомням традицията  Heart Eyes

# 577
Суит, честити ви ходещи крачета, да тичат и да се катерят по пътя на успеха, да стигнат върха и да го отминат! Обожавам я тази Галинка, също и Поли, Марти и всички "наши" обичани, чакани и лелеяни бебоци! Как ми се гушка бебе newsm45...

# 578
Здравейте и от мен!  Hug Аз напоследък не съм много активна, но нещо все ми е сбъркано настроението. Проблем след проблем. Аман вече! И само ви чета, чета...Не ви изпускам.
Вчера ходихме да горят на Марти едно такова червено-хемангиом се казва или нещо подобно. Намира се точно на челцето му отстрани. Докторът каза, че трябва да го е махнал, но ...все пак, ако се появяло, да отидем пак. Милият, замириса на пърлено.  Sad След това цял ден и цяла нощ все проплакваше. На всичкото отгоре, той като бебе не  е имал гъбички в устата, а сега от антибиотика ли, от снижения имунитет заради шарката ли, не знам, но  е побелял. Хич не му върви в последно време на нашия Марти. И не е проходил още. Направи няколко стъпки от време на време колкото да ни зарадва и това е. Иначе си имаме гадже в детската ясла. Даже и името й повтаряме-казва се Папи. Е, малко по-голяма е, но тъкмо се грижи за него.  Joy
За батковците не знам да пиша ли, да не пиша ли, че много дълго ще стане. С две думи-по-малкият батко го мързи да учи и постоянно крие, лъже, а по-големият батко само го мързи да учи, без да лъже.
Суити, честити ви крачета и от мен! Ние май направихме първите стъпки преди вас, а гледай кой проходи! Ама така е-момиченцата са по-бързи във всяко едно отношение. Нацелувай Галето от мен!  Hug
И аз като повечето от вас се опитвам да се настройвам коледно. Децата украсиха вкъщи, а аз-в офиса. Но лично на мен най-голямо удоволствие ми доставя кулинарстването. Не знам колко вида сладки вече съм опекла и съм ги затворила в кутии-скрити на тъмно, за да оцелеят. Даже и за снимки нямах време-бързах да ги прибера.
Прегръдки на всички ви!  Hug

# 579

За батковците не знам да пиша ли, да не пиша ли, че много дълго ще стане. С две думи-по-малкият батко го мързи да учи и постоянно крие, лъже, а по-големият батко само го мързи да учи, без да лъже.

Joy Joy Joy

Валя, надявам се, че не се сърдиш, че ще се посмея на твой гръб.
За свое оправдание ще кажа, че и у нас имам подобен екземпляр. Само дето той вече подмина фазата на криенето и лъженето и вече съвсем открито го дава лежерно Rolling Eyes

Честити краченца на Галето! Бързо да тичат, здраво да я държат и да пада по-малко!   bouquet Честити бягащи крака и на Суити! Да влиза във форма, че да не й избяга хубавата мома! Hug

# 580
  • София
Но лично на мен най-голямо удоволствие ми доставя кулинарстването. Не знам колко вида сладки вече съм опекла и съм ги затворила в кутии-скрити на тъмно, за да оцелеят. Даже и за снимки нямах време-бързах да ги прибера.
Прегръдки на всички ви!  Hug

Аууууу, страхотно! Звучи вкусно, красиво и изненадващо - ммммммммм. Аз също планувам дружно правене на сладки с децата, но не съм се сещала до сега да направя предварително и да ги скрия до празника. Сподели някоя изпитана рецепта, моляяяя Praynig!
Дано бързо се оправи детенцето и твоето настроение  Hug Heart Eyes, а за батковците....само едно въздъх да не ги почвам и мойте да "ги хваля".....
Може пък нищо да им няма на тях, но ми се е изчерпало търпението...откривам все повече неприятни неща в собственото си отношение към тях, станала съм една критикуваща, изискваща и сръдла  Crazy ...трябва да възстановя баланса  newsm78

Току-що Кати ми каза: "Ето ти паската - този я на питукаа!" - "ето ти флашката - сложи я на компютъра"  Joy ...родна реч, омайна , сладка Joy Joy Joy...

И на мен ми се гушка бебе. Може и да ме огрее по празниците   Praynig и да намачкам хубаво двумесечната племенница, дето ми се кокори само по скайпа - тъкмо е заформила бузки и бутчета! Mr. Green

# 581

Joy Joy Joy

И аз така. hahaha ВалеHug

Сладка, чудни снимки! Бебета! Красота!
И завист, зави-и-ист, от моя страна! Heart Eyes

Цоци, голямо си ЦРУ! Участието ми при Карбовски беше точно 10 минути. Темата - дали да има конкурси за красота с деца по бански. Е, познайте каква беше позицията ми.

# 582
  • София
Много благодаря за пожеланията! Hug

Валя, разсмя ме с изречението за батковците, ама....то и мойто е малко горчив смях.  Thinking  Косьо не учи така интензивно и задълбочено, както би ми се искало. Сега положението се подобри малко благодарение на постоянния контрол, което, естествено, коства много нерви....и все не мога да преживея, че не става от само себе си със съзнателност и чувство за отговорност. newsm78 Освен всичко, тази година тренировките му по плуване са веднага след приключване на часовете и се връща у дома чак след 17часа. Естествено, вместо да побърза да седне над домашните, той започва да се мотае-  майстор е на това да разтегля времето за закуска и много успешно обикаля апартамента като свободен електрон, по възможност в периметър, отдалечен поне на три метра от бюрото!
От друга страна, ме радва с узряване на някои чисто човешки качества и поведение, та не искам съвсем да се оплаквам.  Blush

Сигурна съм, че и Мартин много скоро ще проходи.  Peace  Галя също така продължително време правеше по малко самостоятелни стъпчици, без обаче да се отпуска. От септемврийчетата 2008 тя е една от последните проходили, но за мен си е направо навреме, защото сестра й проходи на година и четири месеца! Joy

В яслата не се ли оплакват, че не ходи? Питам, защото нали се оплаках наскоро тук, че още на втория ден ми направиха на въпрос.... Crossing Arms

Маминкаваня, и аз се терзая за същото по отношение на баткото-  постоянно мръщене, критики и изисквания от моя страна. Thinking Трудно ми се отдава хем да съм взискателна и да не отслабвам контрола, хем в същото време да му се радвам и да  се наслаждавам на времето, прекарано с него.  Rolling Eyes

# 583
Суити, в яслата не са ми правили никога забележка, че не ходи. Марти им е любимец и само си го гушкат /когато не сме там, сигурно го целуват  Joy/. По-скоро аз им се карам, защото още не го слагат на гърнето. Трябвало да го водя без памперси, за да го учат, а аз не искам точно през зимата да стои мокър. Ще видим как ще се разберем по въпроса.
maminkavania, влез в готварския и там има много коледни рецепти. Аз от седмици само си копирам, копирам...после ще си покаже кантарът  Embarassed . Добре, че съм направила един дълъг списък с любими хора, на които подаръкът им ще бъде сладък в буквалния смисъл. А рецептите, които съм пробвала, това са меденките на Джули, линцеровите сладки, джинджифиловите сладки, ванилените кравайчета, бастунчетата, маслените лимонови сладки. Всичките са лесно изпълними! Набелязала съм си още няколко за тази седмица. Много обичам вкъщи да се разнесе аромат на канела, ванилия, джинджифил, краве масло...Става ми едно уютно, празнично и забравям за проблемите. Ох, размечтах се!  Grinning

# 584
  • София
Госпожица Галина си избра да става докторка, обаче за баланс добави и шивашкия метър към спринцовката.  Laughing
Вероятно ще излезе един добър пластичен хирург. Като се сбръчкаме един ден, ще ходим да ги "поизгладим" при нея.  newsm03
Много е сладко да гледаш такива едни прохождащи, клатещи се като патета човечета  Hug

Щом има толкова желаещи,  предлагам бебе за гушкане на час, ylinfantт, тя много обича   ... само да не ме "чуят" социалните, че bash bash
Аз се възползвам максимално, докато и Тери все още иска "да го душкам", защото Крум вече го намира за бебешко.

Сладка мама, Валя, дано батковците се стегнат скоро!
Приятен и усмихнат белоснежен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт