Шаран около два килограма и половина-как да го приготвя?

• 13 242
  • 16
  •   1
Отговори
Моля ви,дайте ми идеи, но нещо лесно и неизискващо много специални продукти, ама съм нахална- хем незная,хем претенции

# 1
Продукти:

2-3кг. шаран

за плънката:

2   стръка праз
1   консерва белени домати
100 натрошени орехи
 2-3  склидки чесън
 1  връзка магданоз

Приготвяне:

Шарана се почиства от люспите,вътрешностите и се измива добре.Изкисва се във вода с оцет  около  10 часа.Осолява се.
Запържва се нарязания праз с нарязаните домати,докато изври соса.Прибавят се орехите и магданоза.Чесъна се сотира и се добавя при останалите продукти.Обърква се добре и се напълва шарана.Забожда се с дървени шишчета или се зашива.
Отгоре се нарежда лимон на филийки.Поставя се в плик/малко олио/ за печене и се пече на фурна,15 мин.преди да се извади се разрязва плика и се запича.

Последна редакция: нд, 11 окт 2009, 09:49 от nordina

# 2
  • Варна
Вкъщи го приготвяме по различни начини, но най-бързият и калпазански е този: шаранът се почиства от люспите, измива се добре и се разрязва през корема - по цялата дължина от главата до опашката. Слага се в кръгла тава (защото така разцепен прилича на калкан и се събира идеално), полива се с домати от консерва, лук на полумесеци, подправки по избор, олио и вода и се пече на около 200 градуса до готовност, първо под фолио, след това се маха, за да си хване апетитна коричка.

# 3
  • France
Само на барбекюто. Особено като е тлъст--да си оближеш пръстите....

# 4
  • Варна
Зависи как го обичате и как ви се яде  Wink
У нас го хапваме само пържен, отделно салата и гарнитура към него по избор и естествено студена биричка  Mr. Green

# 5
Пълнен си е класика, дано само не е ароматизиран  Sick че големшките....
Иначе наи лесно е пържен или на ББК.

# 6
благодаря ви, смятам да го разделя на половината, да го увия във фолио и да го метна на скарата на двора,но преди това само да го поръся с подправки,нали
нищо друго няма да е необходимо или бъркам нещо

# 7
  • София
Подкрепям идеята за барбекюто, страшно вкусно.
Ядохме го в Арбанаси и вече не го искаме пържен и пълнен.

# 8
  • New Zealand
Нарязан на шайби, налагам в тенджера: ред риба, сол, подправки, бяло вино, лук, после пак риба и т.н. Добре е да престои в хладилника една нощ. Пече се на барбекю или скара и си облизваш пръстите Simple Smile

# 9
  • Поморие
Голям шаран на скарата или барбекюто е най-вкусен , особенно ако е по-мазен. Не си заслужава да го пълнеш. Мятай го на скарата и слагай бялото вино да се изстудява Simple Smile

# 10
на скара и за мен става най-добре

# 11
  • София

За мен такъв шаран е най-хубав пълнен.
Моята плънка е много подобна на тази на nordina, но не слагам магданоз, а паста от маслини или
ситно нарязани маслини, ако не намеря паста  Crazy
Аз пека под фолио, като отдолу слагам малко домати, нарязани на кръгчета и лук на полумесец и слагам
около 100 мл. бяло вино  Mr. Green

# 12
пълнен, но вместо орехи аз слагам сварени кестени и става много вкусно. Да ви кажа как се чисти от люспи най-лесно - намазвате рибата с оцет, оставяте я да престои 10-15 мин. и люспите падат много лесно и не хвърчат из цялата кухня. Само минавате с ножа и те падат.

# 13
Нарязан на шайби, налагам в тенджера: ред риба, сол, подправки, бяло вино, лук, после пак риба и т.н. Добре е да престои в хладилника една нощ. Пече се на барбекю или скара и си облизваш пръстите Simple Smile

Така и на мен ми харесва най много.

# 14
  • у дълбоката провинция
Директно на скарата ли мятата рибата,или я загъвате във фолио.
Не съм пробвала на скара и ме е шубе , да не залепне.

Общи условия

Активация на акаунт