Първо вагинално раждане - какви бяха пораженията?

• 27 726
  • 404
  •   1
Отговори
# 390
Мила, кегелите са чудесни упражнения, особено варианта "асансьор" (поетапно напрягане и задържане на мускулите от входа към шийката на матката и после също така поетапно отпускане -3-4 нива трябва да има). Могат да се правят по време на бременност, практически във всяка поза и по всяко време. Правила съм ги редовно, но не с много повторения - броят на повторонията е личен избор, но колкото повече - токлкова повече Wink Лично моята липса на разкъсвания не отдавам на кегелите, а на масажите на перинеума, които ми помогнаха да се науча да не стягам влагалищния свинкстер при силно напрежение за разтягане, както и на топлите компреси, ненапъването и доброто хранене (което поддържа тъканите еластични).

# 391
и доброто хранене (което поддържа тъканите еластични).
   А именно,Мег? Rolling Eyes
   Какво беше твоето хранене?

# 392
и доброто хранене (което поддържа тъканите еластични).
  А именно,Мег? Rolling Eyes
   Какво беше твоето хранене?

Не е моя приумица, повечето домашни акушерки, които съм чела и слушала, го споменават - много зеленчуци и плодове, бобови, зърнени, добър баланс на белтъчини и въглехидрати, но най-вече тъмно-зелените листни зеленчуци - те често почти липсват в масовата диета. Аз лъчно съм веге и така си карах и бременността. Тази диета предполага само по себе си (ако е добре обмислена) наблягане за зеленчуците и добър баланс между бълтъчини и въглехидрати, като осигурява всички необходими витамини (особено Б9) и няма нужда от добавки (евентуално Б12, ако много дълго се практикува).

# 393
Имах 2-3 вътрешни шева, възстанових се супер бързо - още вечерта се изкъпах, а веднага след изписването можех да си оправям всичко вкъщи Mr. Green
Естествено имаше малко парене, но само това. Мег! е права, че начинът на живот и режимът на хранене са определящи - лично мнение, с което не ангажирам никого Peace

# 394
Ами аз също съм вегетарианка и консумирам много плодове и зеленчуци и т.н, ходя пеша на работа и прочее и още не мога да се оправя като хората от хилядите си шевове....

# 395
Аз пък сигурно изядох поне едно теле и две прасета за тия девет месеца, слушайки повика на организма. То аз си падам нещо върколак и съм много месоядна.

След доста напъване и едно бързо и резултатно натискане по корема, имам ок. 5-6 вътрешни шева, като разкъсванията не са били повече от 2 степен- тоест само на кожата. Разбира се, позата беше класика. Главата на бебето беше 79-ти percentile- тоест по-голяма от главите на 79 процента от бебетата.

В един по-добър свят можеше да се размина и с по-малко или без хич поражения.

Обаче- имам сравнително разтегливи тъкани и нисък перинеум- няма много кожа, която да тръгне да се къса. Просто като гледах, се чудех на какво точно ще я направят тая прословута задължителна епизиотомия- но не се наложи.

Обаче има едни видео в ютюб, което не е за хора със слаби сърца- като го гледаш, на теб ти идва да направиш епизиотомия на мацката, щото има страшно много кожа, която буквално почва да пуска бримки от преразтягане.

# 396
Имах 3 външни шева и лабията ми беше цепната. Лабията по-скоро ме болеше, не толкова шевовете. В интерес на истината доста си ме болеше, но 1 седмица след раждането вече си бях ок.

# 397
Епизиотомия и двата пъти

# 398
  • София
Първият път - епизиотомия, след седмица нямах и спомен от раждането.
Вторият път беше секцио по здравословни причини.

# 399
  • София
без никакви разкъсвания и шевове. Но моята докторка ми обясни, че съм някакво изключение за първо раждане.

Не съм пазила никаква диета, но изкачвах стълбището пеша. Освен това правех една специална гимнастика ( свиване и отпускане на мускулите долу всеки път когато се сещах), която ми показаха в училището за родители. Мисля, че и намесата на лекаря имаше голямо значение    

# 400
За първия път съм писала, но втория нямаше епз, а сама се разкъсах и както се изрази акушерката "точно както не трябва"- надолу вертикално. Имах няколко шева, но не са ме боляли както първия път. Възстанових се много по- бързо.

# 401
Епизиотомия.

# 402
Мег!,благодаря за отговора! Hug

# 403
Отговарям "епизиотомия" с уговорката, че ми я направиха за всеки случай Tired Докторът ми каза бързо да решавам, защото според него съм щяла да се разкъсам, тъй като доста напъвах и на върха на една контракция главата застана....някакси Embarassed не помня вече.
Но пък девет месеца лежах с баклавите у нас Confused
С второто нямам нито един шев, но не спрях да търча.

# 404
  • Торонто/София
доста поражения - и вътрешни и външи шевове и много загуба на кръв 

Общи условия

Активация на акаунт