Болки в ставите и кърмене

• 3 930
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте мами,

кърмя дъщеря ми от близо 9 месеца. От самото начало имах болки в ставите на ръцете и моята лекарка ми каза да пия Калмацинк 2 таблетки дневно. Пия още Центрум Матерна от началото на бременността ми.
Въпреки всичко от месец на сам имам страхотни болки в коленете, лактите и пръстите при свиване вечер.
Моля за съвет ако някоя от вас е имала този проблем.
Благодаря ви предварително.

# 1
Аз нямам такъв проблем, но знам, че кърменето намалява доста костната плътност...на мене ми се рушат само зъбките/засега де/, но се надявам да се размина само с това.
Иначе според мене специалист най-добре ще ти каже!

# 2
  • Велико Търново
И ние се кърмим почти 10 месеца и имам същия проблем - болки, болки навсякъде по ставите. На лекар не съм ходила. Ще следя темата! Simple Smile

# 3
  • София
Здравей, най-напред да те посъветвам да отидеш на преглед при специалист възможно най-скоро. Не е задължително проблемът да е свързан (само) с кърменето!

Ето накратко моята ситуация, само за да си представиш мащаба и последствията ВЪПРЕКИ лечението до момента: Още през бременността при мен се появиха болки в ръцете: първо нощем, после и през деня. Следящият бременността ми лекар каза, че е характерно - и на доста места прочетох същото - и че ще отшуми след раждането. Моят Калин се роди през февруари, но болките не спряха, дори се засилиха. От април (в момента е октомври!) се лекувам - тъй като кърмя, възможностите са ограничени: много забранени дейности - на практика всичко, натоварващо ръцете - мазила, 2 курса физиотерапия (единият - включващ и магнитна терапия), ортези (първо на едната ръка, после - и на двете)... болките остават, все още се пазя особено много, изглеждам като Робокоп с ортезите  Mr. Green ... лекарката ме предупреди, че ако не внимавам, възможно е и да не успея да се върна на работа, както и да започна да изпускам неща неконтролируемо, вкл. много да внимавам с Калин...

Като причина за проблема като цяло се оформи мнението, че е съчетание от преумора на ставите (от постоянна работа на компютър) и от отоците по време на бременността...

# 4
На мен много ми помага чай от лайка и ограничаване в храната за няколко дни. Повече плодове и зеленчуци без месо,  млечни и КАФЕТА. Знам че звучи много просто, но аз си имам проблеми със ставите от малка. Откакто правя така даже и болкоуспокояващи много рядко ползвам. А пък и този режим е съвместим с кърменето.  Simple Smile

# 5
  • София
Аз имах такъв проблем, когато детето беше на около 6 месеца. Нищо не предприех, не съм знаела, че трябва да се пият витамини. Мина от само себе си. Сега още се кърмим.
Замислям се, че това се случи през зимата, може би тогава организма на приема достатъчно ценни вещества. Сега ако пак ми се случи, ще знам да си взема витамини.  Peace

# 6
Здравейте мили мами,

ходих в четвъртък при моята лекарка, която назначи изследвания на кръв и урина. Оказа се, че няма отклонения и би трябвало нищо да ми няма. Обаче при мен болките се засилиха още повече от студеното време. Посъветва ме да отида на ортопед.

Аз до сега нямах заменено хранене. От вчера обаче опитвам да ограничавам кърменията - заменям закуската, обяда и следобедното хранене напълно,  защото през цялата нощ през час се кърмим по 30 мин заради зъбите и все си мисля, че там е причината.

Не зная да не би в старанието си да осигуря възможно най-пълноценно хранене на детето си да се престаравам ... и от там да идват всичките ми грижи ... времето ще покаже ...

Ще пиша след като посетя ортопед отново Simple Smile

# 7
зелено човече, много съжалявам за теб ... сигурно ти е много трудно да се грижиш за детето си в това състояние.  Решила съм да взема мерки, защото наистина си права, че може кърменето да не е причината за моето състояние.
Единственото, което мога да направя е да ти пожелая тези гадни болка да спрат и да се почувстваш и ти като бял човек, да можеш с лекота да вдигаш и си играеш със сина ти   bouquet

# 8
  • София
beboshuni, благодаря за съчувствието и за пожеланията. Аз, разбира се, продължавам да си гледам Калин, макар да ограничавам някои дейности заедно (но тати наваксва вечер с тях) и не съм се отказала от кърменето, макар да чух такива коментари - просто казах категорично "Не, благодаря". Смея да твърдя, че Калин не е лишен от ласки, игра, близост и внимание. Мъчно ми е само, че не мога през деня да му мия дупето, защото ми е трудно да го вдигам, карам на мокри кърпички, това е, което ми тежи като грижа, но в друго отношение съм си намерила разни дребни трикове и компенсирам невъзможността да го нося. Разбира се, когато има нужда, го нося и вдигам, но просто е по-кратко и по-рядко в общия случай от другите деца край нас. Не съм забелязала засега това да пречи на развитието му, ако се появи такъв момент, ще се консултирам със специалист.

Отново те съветвам в най-кратък срок да отидеш на ортопед! Имай пред вид, че например физиотерапиите са обикновено курс от 10 посещения (2 седмици), след което (или още по време на терапията) може да има влошаване на болките и едва тогава идва облекчението. Най-важното е да имаш подкрепа у дома. Моят съпруг глади, мие чиниите, пазарува и т.н. - всичко, което аз не мога и не бива да правя (поне засега). Да, и може да се вземат още мерки за облекчаване на болките, например за ръцете, полу-готови храни, предварително нарязани продукти, замразени неща, по-лека количка, минимум багаж при излизане - за периода на лечението, а после постепенно всичко да се върне по старому. Важно е да се знае, че процесът е дълъг и бавен и да има кураж и подкрепа!!!

# 9
Здравейте,

извинявам се за закъснението ... дъщеря ми от три седмици е болна  Cry и за мен просто не остана време да отида на лекар ...

Хубавата новина е, че болките в ставите намаляха ... поне за сега...

Подозирам, че помощ оказаха лекарствата, които пих (понеже и аз се разболях от грипа заедно с дъщеря ми и мъжът ми) може би те са оказали някакво влияние и на проблема ми със ставите ...

Общи условия

Активация на акаунт