Отговори
# 90
Момичета, малко ОФФ ...
Ще ви прехвърля на кулинарни вълни и терзания...
Утре смятам да направя салатата "Табуле" (любима на мъжете)....за сефте Blush Blush
Чалъмът на салатата е приготвянето на булгура  Thinking Whistling
Та, някоя от вас приготвяла ли е ? Как става? К;во се прави....
Сварява ли се? Разпитах тукашните опитни домакини, те казаха, че се накисва с топла вода...
Та съм в чуденка... Какво да правя... Thinking

# 91
Здравейте на всички детелинки Mr. Green Crazy
Казвам се Веселина и съм на 20 години Simple Smile
Преди една седмица оперираха майка ми от тежката болест,през която сте минали всички вие.
На 8 постъпи,а на 6 имаше рожден ден този месец...много кофти навързано.
Малко е на Вие с компютрите,затова пиша от нейно име за сега.
Тя се казва Елена и е на 42 години.
Имаме молба към вас и тя е да ни обясните някои неща,които са написани в епикризата,които не разбираме.
Предварително благодаря и се надявам да има някоя от вас,която да може да ни помогне с превода на терминологията.
Така....
Диагноза:Карцинома гл.маме син.Мастектомия радикалис а модо Пейти
                 Т2Х1М0 ст.2в кл.гр.2

Това е още в началото и от него започват неяснотите.Особенно това Т2X1M0 е крайно непонятно. Rolling Eyes
В епикризата пише колко лимфни възли са изследвани.От първо ниво на аксилата 9бр.-в 3 лимфни възли има метастази;от второ и трето ниво изследвани общо 6бр. лимфни възли-без метастази.Тук въпроса ми е 3бр много ли е или малко?И другия ми въпрос е никъде не пише колко лимфни възли са премахнати.Как да разберем?

Също така искам да питам какво е HER-2рецептори?! Rolling Eyes  
Направо сме като индианци пред телевизор двете с тая епикриза с тези термини и съкращения Rolling Eyes Embarassed

На един друг документ,озаглавен "Резултат от имунохистологична процедура на ER / PR отчитане" ,пише:
         Рецептор към екстрадиола: положителен 75%
         Рецептор към прогестерола: положителен 75%
Вследствие на това по-горе правят "Резултат от имунохистологична процедура на HER2",където пише
              Резултат: Отрицателен         +
Е какво е това хем да е отрицателен,хем да има някакъв плюс? Rolling Eyes

Ами засега май това са ни въпросите.
Ако не ви затрудняваме да си погледнете вашите документации и ако знаете да споделите малко инфо. Rolling Eyes Embarassed

Още веднъж благодарности на всички и успех в новото начало.Животът продължава нали така Wink Който се е събудил след операцията,означава,че не му е било писано дотам,има още значи да поживее,а щом е така.... Wink....смело и дружно напред Hug Hug Hug

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 23:30 от ·٠•● Лорън ●•٠·

# 92
Здравейте на всички детелинки Mr. Green Crazy
Казвам се Веселина и съм на 20 години Simple Smile
Преди една седмица оперираха майка ми от тежката болест,през която сте минали всички вие.
На 8 постъпи,а на 6 имаше рожден ден този месец...много кофти навързано.
Малко е на Вие с компютрите,затова пиша от нейно име за сега.
Тя се казва Елена и е на 42 години.
Имаме молба към вас и тя е да ни обясните някои неща,които са написани в епикризата,които не разбираме.
Предварително благодаря и се надявам да има някоя от вас,която да може да ни помогне с превода на терминологията.
Така....
Диагноза:Карцинома гл.маме син.Мастектомия радикалис а модо Пейти
                 Т2Х1М0 ст.2в кл.гр.2

Това е още в началото и от него започват неяснотите.Особенно това Т2X1M0 е крайно непонятно. Rolling Eyes
В епикризата пише колко лимфни възли са изследвани.От първо ниво на аксилата 9бр.-в 3 лимфни възли има метастази;от второ и трето ниво изследвани общо 6бр. лимфни възли-без метастази.Тук въпроса ми е 3бр много ли е или малко?И другия ми въпрос е никъде не пише колко лимфни възли са премахнати.Как да разберем?

Също така искам да питам какво е HER-2рецептори?! Rolling Eyes  
Направо сме като индианци пред телевизор двете с тая епикриза с тези термини и съкращения Rolling Eyes Embarassed

На един друг документ,озаглавен "Резултат от имунохистологична процедура на ER / PR отчитане" ,пише:
         Рецептор към екстрадиола: положителен 75%
         Рецептор към прогестерола: положителен 75%
Вследствие на това по-горе правят "Резултат от имунохистологична процедура на HER2",където пише
              Резултат: Отрицателен         +
Е какво е това хем да е отрицателен,хем да има някакъв плюс? Rolling Eyes

Ами засега май това са ни въпросите.
Ако не ви затрудняваме да си погледнете вашите документации и ако знаете да споделите малко инфо. Rolling Eyes Embarassed

Още веднъж благодарности на всички и успех в новото начало.Животът продължава нали така Wink Който се е събудил след операцията,означава,че не му е било писано дотам,има още значи да поживее,а щом е така.... Wink....смело и дружно напред Hug Hug Hug

Здравей, Весе!  Hug

Друга дама ще се намеси за стадирането, т.е за Т2Х1М0, аз не съм много наясно. Ще кажа обаче едно - не е важно кой стадий е, а как се влияе от лечението.

Ще споделя за ХЕР-а - това е изследване, което определя дали туморът е ХЕР2 позитивен. Ако да - назначава се терапия с Херцептин, ако е отрицателен (както във вашия случай) - не се.

Рецепторите към естрадиола и прогестерона при твоята майчица са по 75%, което означава, че туморът й е хормонозависим, т.е. ще има хормонална терапия - 3/5 години ще приема медикаменти за изкуствена менопауза.

Това е от мне. Много кураж и прегръдки за вас с мама, другите дами ще допълнят моите пропуски.   bouquet

# 93
Veselinap има два вариaнта  за табуле-ливански с булгур и марокански с кус-кус .  Зависи какъв е булгурът. Има  такъв който не се кисне.

Веси /·٠•● Лорън ●•٠·/ на първа страница на темата има разяснение за херцептина, а може да намериш и друга полезна информация .
Т2в Х1 М0  2  ст. означава:
/T2/-тумор с размер между 2 и 5 см.
/X1/наличие на метастази в лимфните възли
/M0/няма далечни метастази
Това определя втори стадий на заболяването.
 Ракът е хормонозависим, което значи , че ще има някаква хормонотерапия, т. е хапчета в продължение на няколко години, но видях , че Кана вече го е написала. Her 2 с един "+ " се отчита за отрицателен, което значи, че лечение с херцептин не е необходимо.

Последна редакция: нд, 18 окт 2009, 04:12 от Vivir

# 94
Добро утро!

Veselinap,  не съм правила табуле, но съсвем скоро варих булгур. Попрочетох за него и се оказа, че в чужбина по принцип щом пишело булгур, значи само се накисва колкото е казано на опаковката и това е. Бил предварително сварен и сушен. В България не било баш така - слагали надпис булгур на груханата пшеница и трябвало да се вари. По тази причина аз го варих. Много бързо се свари.

sisko77, скоро бяхмв във Враца. Ако имаш възможност при хубаво време се качи до пещерата Леденика. Но трябва кола. Освен самата пещера може да се разходиш по билото, което е преди пътя да започне да се спуска към пещерата. Представлява една нагъната голяма поляна, а по една малка отбивка в дясно тръгва малък асфалтов път до края на лифта, който някога е работел. Сега не работи, но от там се открива великолепна гледка към планината и долината. Само да е  ясно времето.

# 95
Ок, няма да варя... И да видим какво аджеба шъ стане... Mr. Green

Е, това е. Захладня и плъзнаха настинки и грипчета  Mr. Green. Малката ми вдигна през нощта 39 Т.   Ill
И сега пак има, но е гладна.... което пък е добър признак... Mr. Green

(отивам да се вихря в кухнята ....  food002 )... Mr. Green

Лорън, и аз съм Веселина. Здравей и от мен... Хубаво те е насочила Vivir...в началото на темичката ни е събрана ценна информация...
Като ти е казала  VIvir, хормоналнозависим е. Ще направи химиотерапия, лъчетерапия и хормонална терапия...
Хм, майка ти ми е почти връстница... Embarassed Embarassed Embarassed А пък синът ми е малко по-малък от теб...
(малеее, ега ти... newsm48 smile3532)

Няма нищо страшно... Нещата са под контрол и се лекуват... Hug Hug Hug

# 96
        Утро момичета, много рано сте се разшетали ,браво!Аз още живуркам на забавен кадър, но пък изпитвам задоволство, че химиите са зад гърбът ми.

Днес Сиско сигурно ще се разпише , може пък и да е ходила по пещерите , ще видим!

# 97
Здравейте момичета.Днес е неделя,а вие сте толкова раннобудни.
Много ви благодаря за отговорите.Незнанието е голям товар,благодаря ви,че го снехте от мен. Hug
Усмихнат ден на всички Hug

# 98
sisko77..............Не забравяй да пудриш облъчваното място, за да няма изгаряне!
На мен радиолога ми каза абсолютно никакво мазане и пудрене. Кожата да е абсолютно суха и чиста. Къпането да е само с бебешки сапун /неутрален/  няколко часа преди процедурите. Доста го разпитвах, a  и като видях дебелите книги в кабинета му, много от тях чуждоезични тутакси му повярвах, че си знае работата. Изгаряния нямах изобщо. Кана ще  ме подктрепи, защото и на нея и бяха казали подобни неща.
Вивир , првилно ли разбрах , прди всяко облъчване може да се къпреш - така ли ?

# 99
Пясъче, оцеляхме... newsm44 newsm44 newsm44Няма да се даваме на някакви си химии я... newsm47 А сега само напред и нагоре... newsm10 newsm10 newsm10

Лалева , можеш да се къпеш винаги ,когато ти се иска,но с хладка водичка и бебешко сапунче. Никаква козметика за тяло,защото може да предизвика алергична реакция.
Във Враца всеки ден ни проверяват очертаните полета и ако някое се е поизтрило ти го повтарят с маркер. Но това го прави само лекарят,не ти...
Аз се потя ужасно под мищниците и сега ,като не мога да си слагам ролонче е кошмарно...
Преди процедурата се измивам и подсушавам добре,но до болницата вървя пеша и когато там се съблека,радиоложката трябва да си слага противогаз... Mr. Green

Аби, за сега не съм ходила на пещерата. Предвидила съм екскурзия до Леденика, Белоградчик и околностите ,за идващата седмица,когато тайфата ми дойдат на гости...
На сам човек не му е до разходки,но с групата ще си прекараме чудесно... smile3503 smile3521

# 100
  • В царството на игрите:)
Здравейте момичета, да се разпиша и аз. В къщи сме малко поразмазани, че малката е болна, таткото /май/ оздравява, баткото не знам на къде отива, а мен ме е сгазил влак. Два дни нищо ми нямаше от тази химия, но сега май си подава рогцата Shocked
Чувствам се като че ли се разболявам от грип, но може и от лекарството да е. Не ми се иска да съм болна, защото пак ще ми нахакат един АБ, а вече от лекарства - АМАН!!!
искам да ви попитам нещо за което да сега не е ставало май дума. От химиите цикълът спира ли и ако не спира по каква причина е и какъв признак е това. Нещо почвам да се притеснявам. Трябва да ми дойде, адски напрегнато ми е и ще изгърмя. За сега е слабо. Но пък се чувствам подута и не много добре. Това означава ли , че ще се чувствам непрекъснато така като ми спрат цикъла newsm78Ами мен ще ме изгонят от къщи и това чувство на подуване направо ме убива. Ох, не знам...Май ме чакат доооооста гаднички неща. Пак взех да се сдухвам Shocked Shocked Shocked #Crazy

# 101
Добър вечер,
Laleva80, на мен ми бяха казали, че лек душ с хладка вода  мога да си вземам всеки ден, даже мнoгoкратно, без да се  търка облъчваното място.
Мilmich,  цикъла обикновенно спира от химиотерапията. При твоята възраст следва това да е временно.

# 102
        Момичета , предлагат ми вместо да ми бият инжекции / за хормоналната терапия/ ,да направя лъчева кастрация / въобще не знам какво значи това/. Какво ще ме посъветвате?!

# 103
Пясъче, мен рентгеноложката ми ме посъветва категорично да не се съгласявам на такъв вариант, в случай че ми предложат. Това според нея е остарял метод на терапия. А последиците за организма са  по-тежки.  Naughty

Сиско, за изпотяването пробвай с навлажнена сода бикарбонат под мишниците. Неутрализира ароматите. Не знам обаче дали е противопоказно за лъчето.  Thinking

# 104
искам да ви попитам нещо за което да сега не е ставало май дума. От химиите цикълът спира ли ...

Да, на мен ми спря при третата вливка май... не си спомням точно... и до сега съм си без...
На последната вливка ми поставиха и първата Золадекс...
Ще имаш ли хормонална терапия?

Сиско, аз пък си слагам рол он... Mr. Green Embarassed  Купи си от бебешките влажни кърпички и преди да те види сестрата се избърсвай...

Пасъче, честно казано не знам...За първи път чувам такъв вариант... 

Дами, в сряда вечерта пътувам за София. Както е гадно времето и студено, да се видим за по едно червено винце + мезенце, салатка ... и как оно си требе... bowuu Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт