Мамолози - гр. София

• 1 752 139
  • 6 290
  •   2
Отговори
# 540
  • София
бъръльо-бъръльо е това вече за твоята колежка не е наред, ако е доказано хистологично че е карцином да не се прави мамография е направо безотговорно, но то все пак зависи от лекаря тя жената от къде да знае какво е редно да се прави!
Диагностицирана е, туморът е отстранен, гърдата е спасена. Мина три курса химиотерапия и един лъче. Да не бъркам бройката само. Оперирана е и лекувана в Онкоцентъра в Дървеница. И аз се чудя, и на контролните прегледи пак не й правят.  newsm78 Пари ли пестят, що ли?

# 541
  • София
Момичета, преди малко се върнах от преглед при д-р Монева от 25-то ДКЦ. Всичко е наред  Grinning Ако знаете какъв огромен товар ми падна от плещите - бях се вкарала във филм на ужасите! Относно болката отстрани на лявата ми гърда каза, че най-вероятно е от гръбначното ми изкривяване (което почти всяка втора жена има), предава се по нерва и отива отпред. Също много често банелите на сутиена предизвикват дискомфорт и жените се плашат от едното нищо. Много внимателно и прецизно ме прегледа на ехограф. Откри ми увеличен лимфен възел в лявата подмишница, за който няма нищо страшно и каза, че си го влача кой знае откога. Прегледа ми и щитовидната жлеза и отсече, че няма проблеми.
И друго да споделя. Обясни ми внимателно как да си преглеждам всеки месец гърдите след менструация. Аз обаче казах, че изобщо не обичам да си ги пипам, при което лекарката излезе и извика мъжа ми, който ме чакаше кротко пред кабинета. Изнесе му подробна лекция как да ме преглежда, той милия подходи доста професионално към материята  Blush
Отдъхнах си, момичета! И най-нелогичното поведение е да не се ходи на лекар или да се отлага ходене от страх. Както правех аз няколко месеца  Crazy.
П.П. Да опресня информацията относно таксата на прегледа - 40 лв.
Горещо препоръчвам д-р Монева. Следващата година отново ще отида при нея!

# 542
бъръльо-бъръльо за съжаление знам, че така практикуват в онкологията, не знам какво пестят, но е най малкото безотговорно, може би са много "добри" и не им е нужна техника, с просто око и пипане преценяват всичко ooooh!
И вече сериозно освен да и препоръчаш да си направи читава мамография и консултация при друг специалист, като си носи цялата документация(епикриза, хистология, ехография) не се сещам друго да ти кажа Peace

tonkabonka точно по този начин би трябвало да протече един мамологичен преглед Peace
Като специалист няма да я коментирам, но очевидно жената се старае да работи по правилата Simple Smile
А това за гръбначния стълб е много правилно, почти всяка пациентка, която идва при нас с такива оплаквания се оказва че е от гръбнака и по точно(най често) от врата Peace
А това се оправя предимно с Профенид гел и гимнастика на вратлето+ масажи(гимнастиката е по важната част от лечението!) Препоръчвам горещо да вземете мерки за гръбнака, защото наскоро моята майка ме докара до там да и правя магнитен резонанс и да си мисля ужасни неща, а тя имала нужда от гимнастика на врата ooooh!, е Слава Богу се оправи майчето ми.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 19:03 от motoneti

# 543
  • София
motoneti, същото, което казваш ти за гимнастиката, ми го каза и Монева. Също и за мазането с гел (Профенид + още един, но не го запомних). Аз отдавна имам проблеми с врата и гърба, още от ученическите си години. Но както каза Монева - когато те боли гърбът не се плашиш, но когато болката стигне отпред и започва паниката.
Оффф, важното е, че всичко мина и вече съм спокойна. Паниката и притесненията ми идваха от там, че не мога да си представя да оставя детето си без майка, затова толкова издраматизирах нещата  Blush Оттук нататък - всяка година преглед  Grinning

# 544
Оттук нататък - всяка година преглед  Grinning
Точно така  Peace

# 545
tonkabonka, радвам се за теб  Hug Цената или много е скочила, или аз нещо не помня каква е била точно през 2008  Embarassed

Аз също страдам от постоянни болки в гърба и врата. Може би трябва да започна с гимнастиката и аз. На мен Монева ми беше казала, че за мен не са подходящи сутиени с банел, понеже съм имала широка основа на гърдата и с банела тъканта й  се притискала. Тогава си понакупих няколко ластични сутиена без банел, но от време на време слагам и с банели - суета, какво да се прави  Embarassed

# 546
В Щатите, първо правят мамография, а след това гледат на ехограф, без значение възрастта Thinking

И в Англия, като отидох на контролен преглед / с диагноза от БГ/ първо имаше опипване с ръка, после мамограф и накрая ехограф. На 36 години съм.

# 547
tonkabonka, аз казах ли ти, че в повечето случаи страховете ни са излишни и ни натоварват. Радвам се, че всичко е наред, по-хубаво от това няма Peace Сега ще черпиш едно кафе за добрата вест, виртуално разбира се Grinning

# 548
  • София
tzarina  Hug
Може ли с биричка  beer  Grinning
След всичките страхове, сега се чувствам като преродена!
Пожелавам на всички да са здрави   bouquet

# 549
здравейте  бих искала да пипитам дали някой може да каже колко ще ми струва операцията за премахване на фиброаденом 2 см е защото моята лекарка ми каза че ще се наложи не е задължително да я правя веднага,но до 2-3 месеца трябва да се направи.

# 550
По принцип може да се направи и по здравна каса Peace
Ако искаш консултация пиши колко см е фиброаденома, със запазена капсула ли е и на колко години си?
В Щатите, първо правят мамография, а след това гледат на ехограф, без значение възрастта Thinking

И в Англия, като отидох на контролен преглед / с диагноза от БГ/ първо имаше опипване с ръка, после мамограф и накрая ехограф. На 36 години съм.
Направо вече не знам как да коментирам, ние имаме пациентка от Англия над 40г с папилом,  след цитологично изследване( което там са отказали, защото нямало нужда) се установи че и се налага да се оперира!Мамография също и е била отказана и благодарение на това, че жената е мед сестра и нещо я човърка че не е наред, се прибра в БГ и се оказа права за съжаление.
Успех!

# 551
Боже, Боже!!! ooooh!
Какви са тези глупости с това, че до 30 години не трябвало да се ходи на профилактични мамологични прегледи, или първо мамограф, после ехограф, независимо от възрастта?!?  ooooh! ooooh! ooooh!
За пореден път ще напиша, че аз на 19г. се оперирах за първи път, а когато ме оперираха имаше едно момиче на 16г.
И у нас, и в чужбина, са ме преглеждали единствено и само с ехограф-прегледът включва ехограф, палпация и евентуално иглена биопсия (в чужбина и това избягват да ми правят). Нека жените и младите момичета веднъж завинаги да запомнят, че си има задължителни реквизити (ако мога така да се изразя) на един преглед, утвърдени с международни медицински стандарти, и че трябва да ги изискват без компромиси със себе си и здравето си.  Peace

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 15:21 от zila1

# 552
zila1 аз знам ,че е желателно да не се прави иглена биопсия, а направо да се изреже бучката, защото преди да излезе хистологията няма 100% сигурност какъв е проблема. А при биопсията с иглата могат да се разнесат клетките.

# 553
zila1 аз знам ,че е желателно да не се прави иглена биопсия, а направо да се изреже бучката, защото преди да излезе хистологията няма 100% сигурност какъв е проблема. А при биопсията с иглата могат да се разнесат клетките.
Точно така, нарича се ексцизионна биопсия Peace

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 09:03 от motoneti

# 554
Не препоръчвам биопсия, по-добре направо операция. Преди година ми направиха биопсия, беше много неприятно въпреки упойката, а като отмина тя - бяха адски болки. Много време след това изпитвах дискомфорт при носене на сутиен и имах голям белег. Като излезе резултатът ми казаха , че не показва нищо определено,т.е. по него не може да се каже дали е доброкачествено или не. В крайна сметка пак ме оперираха за да се изясни , че е доброкачествено и сега имам 2 белега...

Общи условия

Активация на акаунт