Мамолози - гр. София

• 1 762 221
  • 6 333
  •   6
Отговори
# 6 075
  • софия
Защо да не можете да съчетаете? Просто при записването на час се уточнява.

# 6 076
  • Все на втория етаж
Здравейте, момичета! От два дни търся къде да отида на преглед при мамолог, четох, четох и съвсем се обърках.
Моля за насоки и препоръки.
Искам да си направя профилактичен преглед, нямам някакви оплаквания. Не съм ходила на мамолог от две - три години, когато беше профилактичен преглед , организиран от работата ми.
Взех си направление от ЛЛ , която ми каза, че то важи 2 месеца. От два дни ровя и чета къде да запиша час, но се обърках тотално, когато прочетох за някакви кодове и т.н. Преди малко звънях в МЦ Лора,  там провериха направлението ми и казаха код 10.03. И че при тях не мога.
Може ли да ми препоръчате къде да отида за профилактичен преглед с това направление? Много съм боса относно мамолозите и изобщо прегледите.  На 42 год съм, ако има значение това, нямам оплаквания, но искам да си направя преглед.

# 6 077
От гугъл намерих това:
Направлението за мамография е с код 10.03. На направление за профилактична мамография имат право всички жени във възрастовата група между 50 и 69 г. То се издава от личния лекар веднъж на всеки две години.

Това ли е, което искате да си направите, или преглед с ехограф? Ако сте съгласни да ви направят мамография - тогава реда е звъните последователно в болници и мед центрове където правят такава (примерно Токуда, Сити Клиник, Първа АГ, Онкологията, може и частни клиники за образна диагностика, където видите че имат мамография) и питате дали имат часове за мамография с направление.

# 6 078
Обадете се на телефоните в "Тина Киркова" (1 AГ болница "Света София") и попитайте да се запишете. Там направления със сигурност важат, нямате право на избор на лекар с тях, но и тримата са добри специалисти.

Регистратура – Медицински център "Света София" 0888118340 (ЗА МАМОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД) и 02/4470 234 (ЗА АГ ПРЕГЛЕД)

Трябва да уточните за какво е направлението ви - дали за мамографско изследване или за преглед и ехография. Както сме писали много пъти в темата, специалност "мамология" в медицината няма.

# 6 079
  • Все на втория етаж
Благодаря, момичета!
Ами аз поисках направление за мамолог, за профилактичен преглед. Досега съм ходила няколко пъти, през 2-3 години, като само са ми ги палпирали и ехографирали.
Изобщо не разбрах какво направление ми е дала реално.
Танита, благодаря, изобщо не ми хрумна да го потърся в гугъл  Sad  не знам защо ми е издала такова направление.

# 6 080
На 42 няма лошо да си направите първа мамография, особено ако имате генетична обремененост. Но това не изключва профилактиката с ехограф и палпация.

# 6 081
Защото специалист мамолог не съществува, и прегледи на гърдите имат право да извършват гинеколози и хирурзи, т.е. за да ви прегледа лекар, а не само образно изследване трябва да вземете направление и за такъв специалист.
Но както е предложила Параход, звъннете в 1 АГ и питайте с вашето направление друго освен мамография могат ли да ви предложат, и съответно, ако държите да ви прегледа лекар да ви кажат какъв код трябва да е на направлението.
Моята първа мамография беше на 40г - профилактична. По принцип е достатъчно информативно изследване, и ако нямате други оплаквания дори и само с това ще знаете дали има нещо притеснително.
Но евентуално би могло да ви се спести облъчването, ако се прегледате само при лекар с ехограф и той не види нищо притеснително, което да има нужда от мамография на този етап.

# 6 082
  • София
Момичета, някой ходил ли е на проф. преглед при д-р Кръстева в Медкрос и доволни ли сте (май някой я беше споменал тук)? Записах си час за нея по препоръка на приятелка. Моят д-р доста остаря вече, макар, че все още преглежда и ми се ще постепенно да се ориентирам към друг.

# 6 083
На мен за направление с код 10.03. ми правят само мамография и разчитане на резултата. За преглед редът е друг, май беше с направление за АГ, пък той дава за хирург и т.н. Аз си плащам прегледите, че не ми се минава трудната пътечка с уж безплатните направления...

# 6 084
  • София
Момичета, някой ходил ли е на проф. преглед при д-р Кръстева в Медкрос и доволни ли сте (май някой я беше споменал тук)? Записах си час за нея по препоръка на приятелка. Моят д-р доста остаря вече, макар, че все още преглежда и ми се ще постепенно да се ориентирам към друг.
Ходих веднъж при нея преди няколко години. Не останах доволна. Някак си претупа прегледа. Доволна съм много от Евгени Стоянов и му имам пълно доверие. Ходя в Полимед на шест месеца. Имам фамилна обремененост.

# 6 085
  • София
Здравейте, да споделя моя случай.
В началото на м.април отидох на преглед при д-р Младенов в Неоклиник, като последно бях при него преди година и половина. Тогава видя уплътненост на едната гърда и каза след 6 месеца да отида пак за преглед, дали не нараства. Помолих за моя сигурност да ме изпрати на мамография, към фонд съм и само с назначение от специалист ми признават разхода. Отговори, че това е излишно и неточно изследване, но аз настоях и той ми го вписа в амбулаторния лист. Направих изследването и в разчитането нямаше нищо обезпокоително.
При сегашния ми преглед видя фиброаденом 1,3см и каза, че 100% е доброкачествен, но трябва да се оперира-операция след 3 дни, няма нищо страшно, правим я и след 3 часа Ви изписвам. Опитах се да питам за изледвания преди това, но който го е посещавал-знае, че не е от много комуникативните и обяснителни. Подаде ми визитка, да му звънна и да определим деня за операция.
Потърсих второ мнение при д-р Евгени Стоянов - отпаднал час ме спаси. След направен преглед с ехограф и мамограф той не откри нищо.
Ще си спестя коментарите за д-р Младенов като специалист и най-вече като човек.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:19 от did71

# 6 086
Аз също имам нещо, което на един преглед се вижда, на друг - не и то при един и същи специалист.Мисля си, че при мен зависи в коя фаза на месечният цикъл съм, понеже преди М гърците са ми доста подути. След прегледа при д- р Младенов и установен от него ФА , запазих час при д- р Албаяти и искам да го питам може ли първо кор- биопсия и после операция.

# 6 087
Did71 аз също ходих при него няколко пъти за проследяване и то след като ме оперира.
Все имаше нещо за следене.  Омръзна ми да съм касичка и направих консултация с друг лекар. Естествено нямаше нищо, което да се следи. Спрях да го посещавам . Няма смисъл да се филмирам допълнително.

# 6 088
Здравейте, имам направление за ехография (това ми дадоха, като поисках за мамолог) доколкото разбирам, за преглед трябва да е при хирург или гинеколог, но повечето хирурзи са отбелязали в информацията си, че не правят ехография, пък и нямам направление за такъв специалист. Препоръчаха ми д-р Костадинова в детската болница на Найден Геров, като тя е специалист по образна диагностика - мамография, ехография и т.н. и била корифей.. Някой може ли да сподели впечатления, ако я е посещавал? Дали като такъв специалист ще направи и мануален преглед на гърдите?🤔 Дамата, която ми я препоръча, каза, че е ходила, не разбрах дали за мамография или ехо и на нея е направила и много обстоен цялостен преглед, доколкото разбрах.. Ако някой има опит, моля нека сподели.

Благодаря!

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 14:18 от Steffy_J

# 6 089
Благодаря, момичета!
Ами аз поисках направление за мамолог, за профилактичен преглед. Досега съм ходила няколко пъти, през 2-3 години, като само са ми ги палпирали и ехографирали.
Изобщо не разбрах какво направление ми е дала реално.
Танита, благодаря, изобщо не ми хрумна да го потърся в гугъл  Sad  не знам защо ми е издала такова направление.
Ако сте се насочила към МЦ Лора При др Боева, сте имала късмет, че не приемат направлението.
Две години при мен редовно следеше киста, която на края се оказа карцином с големи размери и заразени лимфни възли, защото не беше хванат на време.
За добра диагностика препоръчвам Д-р Йорданов (Сити клиник), д-р Гергов от Онкологията (но работи и частно) или Д-р Спирдонов (ИСУЛ) който също има частен кабинет.

Общи условия

Активация на акаунт