Майчинството - счетоводно - 23

• 39 006
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте, мами! Имам кратък въпрос: утре очаквам първото плащане по майчинството, всеки месец ли ще е на същата дата или има някаква опраделена като десето число от месеца и т.н.?
Благодаря, предварително!  bouquet
не, може да не е на една и съща дата. Всичко зависи  от това дали на една съща дата изплащат заплатите във фирмата и дали счетоводителката  подава декл.1 в НАП на една и съща дата.

# 256
здравейте,искам да попитам осигурявана съм на мин.работна заплата от 1 година.сега ми се налага да ползвам болнични по общо заболяване,който ще е 1 месец,а след него излизам с малко прекъсване от 5-6 дни, в болничен по бременност,който вече ще е непрекъсваем до края.това означава ли ,че ще съм" ощетена" и ще вземам болнични и после майчинство по-малко от мин.работна заплата?благодаря ви предварително!

# 257
  • Варна
Ще вземаш МРЗ като обезщетение за бременност и раждане, но за общо заболяване наистина ще падне под тази сума:
Цитат
КСО:
Обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване
Възнаграждение, от което се определя обезщетението
Чл. 41. (1) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
...
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1)Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

# 258
Здравейте.
Бременна съм в 3 месец. Не съм работила досега на трудов договор. Какво трябва да направя , за да получавам майчинство. Ако работя тези 6 месеца до раждането ще помогне ли?

Благодаря!  baby_neutral

# 259
  • Плевен
Здравейте, при мен казуса е следния:
В момента получавам майчинство 240 лв. за гледане на дете до 2 год. Преди това се осигурявах 6 мес. на висока заплата, за да взимам голямо майчинство. Сега пак съм бременна, ако ме назначат на работа и пак започна да се осигурявам на висока заплата за 6 месеца, при формирането на сумите дали ще ми вземат под внимание и предните 6 месеца? Как е най-добре да постъпя?

# 260
Аз има един много сложен за мен въпрос. Дано да има някой ,който да може да ми помогне.Сестра ми е бременна във втори месец и е самоосигуряващо се лице.Осигурява се на 260 лева-т.е минималния осигурителен праг за тези лица.Тя ще продължи да се осигурява на минималния праг и ще получава в последствие минимална работна заплата това е ясно.Проблема е в това,че за да има тя право на болнични,трябва да бъде назначен прокурист който да управлява фирмата докато тя е в майчински и ми се струва,че осигуровките на този прокурист ще бъдат горе долу колкото е сумата,която тя ще получава.Въпроса ми е:
Възможно ли е тя да се прекрати сега като самоосигуряващо се лице и с какъв документ и къде,след което да бъде назначена на трудов договор като продавач консултант,а момичето което в момента е продавач-консултант да бъде преназначено като прокурист?Дали няма да има впоследствие проблеми от НОИ и да се окаже ,че болничните няма да могат бъдат изплатени.Дано да сте ми разбрали въпроса Hug

P.S Сега разгледах минималния осигурителен праг за прокурист в търговията е 750 лева,това означава че осигуровки+данък общ доход са около 298 лева.Това надвишава майчинските,които сестра ми ще получава.Какъв е начина вообще да се измъкнеш от задължението да се назначи прокурист?Възможно ли е?

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 12:01 от ela79

# 261
  • Варна
стеффи,

Цитат
КСО
чл. 49 (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Аз не виждам смисъл да наливаш пак пари за осигуровки, така или иначе ще си получаваш болничните в предишния размер. Нямам точни цифри и не мога да изчисля дали ако започнеш да се осигуряваш пак ще се получи по-голям размер на обезщетението, но и да се получи, разликата ще се компенсира с осигуровките, които ще платиш, да не говорим, че ако се върнеш на работа ще получаваш 50% от обезщетението за гледане на дете.

anivelichkova,
ще започнеш да получаваш обезщетение, когато стажът ти стане 1 година. Болничните също се признават за трудов стаж. Просто първите месеци ще бъдат без право на обезщетение.

# 262
  • Плевен
Но нали сега връщат 1 год назад, аз преди да родя се осигурявх само 6 месеца на висока заплата. Не ми е ясно нещо... newsm78

# 263
  • София-Младост
Здравейте, при мен казуса е следния:
В момента получавам майчинство 240 лв. за гледане на дете до 2 год. Преди това се осигурявах 6 мес. на висока заплата, за да взимам голямо майчинство. Сега пак съм бременна, ако ме назначат на работа и пак започна да се осигурявам на висока заплата за 6 месеца, при формирането на сумите дали ще ми вземат под внимание и предните 6 месеца? Как е най-добре да постъпя?
Ако те назначат на работа...ти в момента се водиш на работа, макар и в отпуск...иначе няма да получаваш тези 240лв. Ако първият болничен за 45 дни ти е издаден по време , в което все още се водиш в отпуск за отглеждане на първото дете имаш право да полу(чаваш обезщетение като за първо дете, ако това ти е по-изгодно.

# 264
  • София-Младост
Аз има един много сложен за мен въпрос. Дано да има някой ,който да може да ми помогне.Сестра ми е бременна във втори месец и е самоосигуряващо се лице.Осигурява се на 260 лева-т.е минималния осигурителен праг за тези лица.Тя ще продължи да се осигурява на минималния праг и ще получава в последствие минимална работна заплата това е ясно.Проблема е в това,че за да има тя право на болнични,трябва да бъде назначен прокурист който да управлява фирмата докато тя е в майчински и ми се струва,че осигуровките на този прокурист ще бъдат горе долу колкото е сумата,която тя ще получава.Въпроса ми е:
Възможно ли е тя да се прекрати сега като самоосигуряващо се лице и с какъв документ и къде,след което да бъде назначена на трудов договор като продавач консултант,а момичето което в момента е продавач-консултант да бъде преназначено като прокурист?Дали няма да има впоследствие проблеми от НОИ и да се окаже ,че болничните няма да могат бъдат изплатени.Дано да сте ми разбрали въпроса Hug

P.S Сега разгледах минималния осигурителен праг за прокурист в търговията е 750 лева,това означава че осигуровки+данък общ доход са около 298 лева.Това надвишава майчинските,които сестра ми ще получава.Какъв е начина вообще да се измъкнеш от задължението да се назначи прокурист?Възможно ли е?
Сещам се за назначаване на прокурист на 4 часа, но предвид това, че догодина вероятно ще има промени в тези прагове не се знае кое е изгодно. На нея прокурист  итрябва чак за втората година, така че има време. Предполагам, че е ЕТ...няма как да се самоназначи на трудов договор в случая.

# 265
  • Варна
Ами да, ако изчислят новото обезщетение, връщайки година назад и то е по-ниско от това, което си получавала за предното дете, ще вземат предното, защото е по-благоприятно за теб.
А ако се осигуряваш сега 6 месеца, ще се вземе за база осигурителния доход за тези месеци, за предишните 5 обаче ще се вземе обезщетението за гледане на дете, което е само 240 лв. и за около месец ще се вземе базата, от която е изчислено предишното ти обезщетение. Не мога да говоря за точни суми без да разполагам с конкретни цифри, но едва ли ще се получи по-голяма сума отколкото е било предишното обезщетение. Ако се получи - колко по-голяма ще е, че да компенсира осигуровките, които ще платиш? Аз така виждам нещата, ако може и някой друг да даде мнение, да не би да пропускам нещо.

# 266
  • Плевен
Да разбирам, че е по-добре да не ме назначават на работа, така ли? 6 месеца преди да родя се осигурявах на максимума, т.е. 2000 лв. ,а преди тях на 240 лв

# 267
  • Варна
Ами според мен няма смисъл да се връщаш на работа.
п.п. Водиш се на ТД, нали?

# 268
  • Плевен
Да, водя се.
Много ти благодаря за инфомацията. Добре, че сте вие да помагате  Hug иначе сигурно щях да оплескам нещо.

# 269
  • София-Младост
Да, водя се.
Много ти благодаря за инфомацията. Добре, че сте вие да помагате  Hug иначе сигурно щях да оплескам нещо.
Я все пак напиши от коя дата следва да ти започне 45-днневния болничен и на коя дата първото дете става на 2г, че нещо май за малко ще се разминат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт