Майчинството - счетоводно - 23

• 38 995
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Мммм, сега като се вгледах в лентичките, може и наистина да се разминат с 5-6 дни Thinking Добре, че Ала-бала обърна внимание, защото аз приех, че след 6 месеца ще излизаш отново в майчински, а то май не е точно така. Напиши точните дати, че да сме сигурни какво е положението. Ако се пада да излезеш в болнични след като детето е станало на 2 години нещата застават по друг начин.

# 271
Здравейте момичета надявам се да може да отговорите и на моя въпрос. В момента съм в майчинство, но преди да родя се осигурявах на 2 места. В първата ми работа след изтичане на болничните попълних молба декларация по чл. 50 и 51, но от второто място на което се осигурявам не са ми се обаждали за такава молба и съответно нямам подадена  молба в нои от тях. Въпросът ми е задължително ли е и от 2те места да подадът такава декларация или не, на второто място се осигурявам на 4ч. работен ден.   
Благодаря предварително за отговора.

# 272
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета надявам се да може да отговорите и на моя въпрос. В момента съм в майчинство, но преди да родя се осигурявах на 2 места. В първата ми работа след изтичане на болничните попълних молба декларация по чл. 50 и 51, но от второто място на което се осигурявам не са ми се обаждали за такава молба и съответно нямам подадена  молба в нои от тях. Въпросът ми е задължително ли е и от 2те места да подадът такава декларация или не, на второто място се осигурявам на 4ч. работен ден.   
Благодаря предварително за отговора.

Да, задължително се подава и от двете места.

# 273
А има ли някакаъв срок, че август месец попълвах на първата ми работа а от др. място още не са се обадили,а и не са подали защото аз си следа нещата чрез пик.
благодаря за светкавичния отговор  bouquet
и още нещо току що видях че за месеците 8 и 9 от второто място в графа осигуровки пише 0 лв. незнам как да го тълкувам.

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 15:50 от ANI.F

# 274
  • В полите на Пирин планина
А има ли някакаъв срок, че август месец попълвах на първата ми работа а от др. място още не са се обадили,а и не са подали защото аз си следа нещата чрез пик.
благодаря за светкавичния отговор  bouquet
и още нещо току що видях че за месеците 8 и 9 от второто място в графа осигуровки пише 0 лв. незнам как да го тълкувам.

Срокът е 2-дневен след изплащане на заплатите за м. 08.2009 година.

# 275
  • Плевен
Да, водя се.
Много ти благодаря за инфомацията. Добре, че сте вие да помагате  Hug иначе сигурно щях да оплескам нещо.
Я все пак напиши от коя дата следва да ти започне 45-днневния болничен и на коя дата първото дете става на 2г, че нещо май за малко ще се разминат нещата.
На 18.05.2010 трябва да ми се издаде болничния, който е 45 дни преди термина, на 13.05.2010 сина ми става на 2 години. Наистина има 5 дена разлика. Сега, в такъв случай какво се прави? newsm78

# 276
  • Варна
Ами в такъв случай се взема нова база - последните 12 месеца. Старата не играе роля. Ей, че работа, за 5 дни... Без да искам те подведох, съжалявам. Значи за да си вдигнеш базата трябва да се върнеш на работа, в противен случай болничните ще се изчислят на база МРЗ.

# 277
  • Плевен
А новата база от 12 месеца какво включва: ако сега започна да се осигурявам на 2000 лв + 6 месеца осигурителен стаж 240 лв. ?

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 08:49 от стеффи

# 278
Аз има един много сложен за мен въпрос. Дано да има някой ,който да може да ми помогне.Сестра ми е бременна във втори месец и е самоосигуряващо се лице.Осигурява се на 260 лева-т.е минималния осигурителен праг за тези лица.Тя ще продължи да се осигурява на минималния праг и ще получава в последствие минимална работна заплата това е ясно.Проблема е в това,че за да има тя право на болнични,трябва да бъде назначен прокурист който да управлява фирмата докато тя е в майчински и ми се струва,че осигуровките на този прокурист ще бъдат горе долу колкото е сумата,която тя ще получава.Въпроса ми е:
Възможно ли е тя да се прекрати сега като самоосигуряващо се лице и с какъв документ и къде,след което да бъде назначена на трудов договор като продавач консултант,а момичето което в момента е продавач-консултант да бъде преназначено като прокурист?Дали няма да има впоследствие проблеми от НОИ и да се окаже ,че болничните няма да могат бъдат изплатени.Дано да сте ми разбрали въпроса Hug

P.S Сега разгледах минималния осигурителен праг за прокурист в търговията е 750 лева,това означава че осигуровки+данък общ доход са около 298 лева.Това надвишава майчинските,които сестра ми ще получава.Какъв е начина вообще да се измъкнеш от задължението да се назначи прокурист?Възможно ли е?
Сещам се за назначаване на прокурист на 4 часа, но предвид това, че догодина вероятно ще има промени в тези прагове не се знае кое е изгодно. На нея прокурист  итрябва чак за втората година, така че има време. Предполагам, че е ЕТ...няма как да се самоназначи на трудов договор в случая.
Тя е съдружник в ДЗЗД.А защо прокурист се назначава  втората година.Докато са 410 дни тогава кой ще се води , че управлява фирмата и кога тя трябва да подаде декларацията в НАП, че прекъсва дейност?

# 279
  • София-България, Израел - където си поискам
ela79, докато са 410 дни няма проблем, тя ще си получава майчинството.Седмица преди да изтекат тези дни в НАП трябва да подаде  декларация за прекратяване на дейността. Не е лошо да отиде и по-рано и да попита в НОИ какво да направи, защото на някои места се правят на интересни и приемат само в началото на годината, но това не е редно и правилно.Да обясни ще прекратява дейността ,защото ще си гледа детето и те са длъжни да прекъснат самоосигураването и.След това по същия начин може да възстанови тези си права, а най добре е после направо да си назначи на трудов договор във фирмата и така да се осигурява.

# 280
Здравейте, момичета!
Имам малко затруднение с болничния лист. Счетоводителката ми иска документ за осигурителен стаж, проблема е там, че не се разделих в добри отношения с бившия ми работодател и трудовата ми книжка не ми е върната.
Въпросът ми е има ли друг начин да докажа този стаж (който е реален)? Например с някакво удостоверение от НОИ или... ?
Предварително благодаря за отзивчивостта   bouquet

# 281
  • София
Здравейте,
Имам нужда от помощ. От НОИ са изпратили писмо за три мои болнични листа, със следния текст:
„Болничният лист е издаден в нарушение на чл. 13 ал.1 от НМЕР.Сумата от периодите на еднолично издадените болнични листове надвишава 40 дни.Болничният лист трябва да бъде издаден с решение на ЛКК. Липсва/грешна дата на регистрация в леч. зав.”
До момента имам издадени 6 болнични листа за общо заболяване (за общо 25 дни), и 7 болнични листа за гледане на дете до 18-годишна възраст (за общо 35 дни).
Имат ли право да изискват болничните листове да бъдат подписани от ЛКК, въпреки че до момента не са надвишени полагащите ми се 40 дни за временна неработоспособност, както и 60-те дни за гледане на болно дете до 18-годишна възраст.
п.п.Извинявам се ако сте отговаряли скоро на този въпрос.  Вчера в 12Ч. през ноща съм писала писмо до НОИ, на което ми отговориха следното:
"В случая, на Вас която сте осигурена за риск "общо заболяване и майчинство" се издават болнични листове еднолично от лекуващия лекар за "общо заболяване". Пак лично на Вас се издават и болнични листове за придружаване и гледане на болно дете.
Броят на кал.дни съгласно издадените Ви болнични листове  надвишава определените от чл.13, ал.1 - 40 кал.дни - Болничен лист за временна неработоспособност на един осигурен се издава еднолично от лекуващите лекари и стоматолози до 7 дни непрекъснато, независимо дали той се разрешава от един или повече лекари, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година.
Имайки предвид гореизложеното, болничните листове издадени след 40 -те кал.дни, трябва да се коригират от ЛКК съгласно чл.13, ал. 4 от НМЕР - Когато съответната ЛКК установи, че е налице временна неработоспособност в периода, включен в болничния лист, издаден еднолично, тя го заверява, като вписва:
1. имената на членовете на ЛКК и техните подписи;
2. дата и номер на решението на ЛКК по книгата за решенията на ЛКК;
3. поставя печат на лечебното заведение.
След корекцията от ЛКК, болничните листове отново могат да се представят в СУ "СО" за изплащане.", от което излиза, че имам право на 40 дни болничен годишно за мен и за детето общо. Вярно ли е това?
Благодаря ви предварително. Във вас ми е надеждата.

# 282
  • Варна
ela79, докато са 410 дни няма проблем, тя ще си получава майчинството.Седмица преди да изтекат тези дни в НАП трябва да подаде  декларация за прекратяване на дейността. Не е лошо да отиде и по-рано и да попита в НОИ какво да направи, защото на някои места се правят на интересни и приемат само в началото на годината, но това не е редно и правилно.Да обясни ще прекратява дейността ,защото ще си гледа детето и те са длъжни да прекъснат самоосигураването и.След това по същия начин може да възстанови тези си права, а най добре е после направо да си назначи на трудов договор във фирмата и така да се осигурява.

Ако подаде декларация за прекратяване на дейност и не е осигурена на друго основание това означава, че излиза от кръга на осигурените лица, следователно губи право на обезщетение за отглеждане на дете. Лицето трябва да е осигурено, за да получава това обезщетение.

Benni, работодателят ти няма право да ти задържа книжката. Обърни се към Инспекцията по труда за съдействие, но тази книжка просто трябва да ти бъде върната. Ако е загубена, задължение на работодателя ти е да изиска документи за стаж от предишните ти работодатели и да ги представи в ИТ, където ще ти бъде издаден дубликат. Никой друг няма право да направи това.

# 283
здравейте,искам да попитам осигурявана съм на мин.работна заплата от 1 година.сега ми се налага да ползвам болнични по общо заболяване,който ще е 1 месец,а след него излизам с малко прекъсване от 5-6 дни, в болничен по бременност,който вече ще е непрекъсваем до края.това означава ли ,че ще съм" ощетена" и ще вземам болнични и после майчинство по-малко от мин.работна заплата?благодаря ви предварително!
[/quot

а ако ме повишат и усигурят 2 месеца на 1500лв. ,колко ще вземам после майчинство??? newsm78

# 284
Здравейте!
В момента очаквам първото си майчинство,след като на 25 септември ми изтекоха 135-те дни болничен.Като влезна в сайта на НОИ,за да си проверя дали счетоводителката ми е внесла документите,ми дава само номер на сметката с дата на последно представяне 27.10.2009г.
Това значи ли,че на 27.10 са внесени някакви документи? Защото до онзи ден ми изписваше "номер на сметката с последно представяне 04.09.2009г."Като имах превод за август на 10.09,и за септември на 01.10.Сега за оставащите дни от септември и за октомври кога да очаквам превод?   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт