Майчинството - счетоводно - 23

• 38 987
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
ela79, докато са 410 дни няма проблем, тя ще си получава майчинството.Седмица преди да изтекат тези дни в НАП трябва да подаде  декларация за прекратяване на дейността. Не е лошо да отиде и по-рано и да попита в НОИ какво да направи, защото на някои места се правят на интересни и приемат само в началото на годината, но това не е редно и правилно.Да обясни ще прекратява дейността ,защото ще си гледа детето и те са длъжни да прекъснат самоосигураването и.След това по същия начин може да възстанови тези си права, а най добре е после направо да си назначи на трудов договор във фирмата и така да се осигурява.
Ако подаде декларация за прекратяване на дейност и не е осигурена на друго основание това означава, че излиза от кръга на осигурените лица, следователно губи право на обезщетение за отглеждане на дете. Лицето трябва да е осигурено, за да получава това обезщетение.
знам,че става така .Тя ще прекрати дейността ,но ще  се води като управител на фирмата и ще внася ЗО върху майчинството.Можеби просто не съм го обяснила точно, но съм имала такъв случай Peace

newsm78 може би имаш предвид ЗО като неосигурена - 8% от 130лв.

# 301
  • София-България, Израел - където си поискам
Стики, в понеделник  ,като отида на работа ще проверя точно какво бяхме правили, но майката си получаваше майчинството без проблем Peace

# 302
ОК  Simple Smile

интересно ми е. не съм запозната с ДЗЗД, а и малко хора като че ли работят с тях

според мен може другият съдружник да се впише като управител и сестрата на ela79 да си получава майчинството до навършване на 2 год. на детето

# 303
  • Майничка
... от което излиза, че имам право на 40 дни болничен годишно за мен и за детето общо. Вярно ли е това?

Не, но нямате право на повече от 40 календарни дни еднолично (т.е., от един лекар, макар и не един и същ), останалите дни се издават с ЛКК. Върнете болничните на лекарят, който ги е издал, след като при него има нишан (амбул.лист, евент.направление), няма да е трудно да го прекара през ЛКК, независимо, че е минало време.

# 304
  • Варна
знам,че става така .Тя ще прекрати дейността ,но ще  се води като управител на фирмата и ще внася ЗО върху майчинството.Можеби просто не съм го обяснила точно, но съм имала такъв случай Peace

Честно казано вече си мисля, че тези от НОИ също не са наясно и законите нарочно се пишат толкова неясно и двусмислено. Защото ние пък имахме обратния случай - майка самоосигуряваща и изрично отказаха да и вземат декларация за прекъсване на самоосигуряването, защото нямало да има право на майчински. Опитвам се да намеря някакво писмо или нещо друго, което да даде ясен отговор, но не откривам. А чл. 53(5) от КСО казва следното:
Цитат
(5)Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.
Когато се подаде декларация за спиране на дейност, лицето продължава ли да се води осигурено? Според мен не. От друга страна за да получава обезщетение не трябва да упражнява трудова дейност. Та възможно е и ти да си права.

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 10:16 от Месечинка виторога

# 305
  • София-Младост
А новата база от 12 месеца какво включва: ако сега започна да се осигурявам на 2000 лв + 6 месеца осигурителен стаж 240 лв. ?

Да.

# 306
  • Плевен
Да, но сега като взимам майчинство 240 лв., осигурителния ми доход е нула (според сайта на НОИ). Служебно ли се начислява осигурителен доход от 240 лв. за останалите 6 месеца?

# 307
  • Варна
Да, взема се МРЗ за периодите в отпуск за отглеждане на дете.

# 308
  • Майничка
Стеффи, щом болничният Ви ще е от май, значи сте съвсем в началото на бременността. Ако не сте регистрирана още в ЖК и не сте прекъсвала отпуска за гледане на малко дете, какво пречи да подадете на гинеколога по-ранна дата на последен цикъл и да не се главоболите за 5-6 дни?

# 309
  • Плевен
Стеффи, щом болничният Ви ще е от май, значи сте съвсем в началото на бременността. Ако не сте регистрирана още в ЖК и не сте прекъсвала отпуска за гледане на малко дете, какво пречи да подадете на гинеколога по-ранна дата на последен цикъл и да не се главоболите за 5-6 дни?

Така мисля да направя. Само ако може да ми кажете, болничния трябва да е преди 13.05.2009(тогава сина ми навършва 2 години), ако е с дата 12.05.2010 нали няма да е проблем. И аз смятам, че за 5 дена няма смисъл да започвам да се осигурявам отново.

# 310
  • София-Младост

Така мисля да направя. Само ако може да ми кажете, болничния трябва да е преди 13.05.2009(тогава сина ми навършва 2 години), ако е с дата 12.05.2010 нали няма да е проблем. И аз смятам, че за 5 дена няма смисъл да започвам да се осигурявам отново.
Ако можеш дръпни термина поне с 2-3 дни...ей така за всеки случай.

# 311
  • Плевен
Ако го издърпам с 6 дни, болничния трябва да се издаде на 12.05.2010, имаш предвид общо с около 9 дни, за да е с дата 09.05.2010 за най-сигурно? А трябва ли да се подават някакви документи при работодателя или НОИ?

# 312
  • София-Младост
Ако го издърпам с 6 дни, болничния трябва да се издаде на 12.05.2010, имаш предвид общо с около 9 дни, за да е с дата 09.05.2010 за най-сигурно? А трябва ли да се подават някакви документи при работодателя или НОИ?
Записано е да се застъпват, което предполага и 1 ден застъпване да не е проблем...нсе пак идея си нямам за догодина какви промени ще се гласуват, ако има разбира се.
При работодателя се подава декларация , че искаш да се възползваш от това ти право обезщетение като за първо дете, но има време до тогава.

# 313
  • Плевен
Кога горе-долу се подава тази декларация и как се нарича? Мога ли да си я изтегля от сайта на НОИ?

# 314
Здравейте ,знаете ли каква ще бъде минималната раб. заплата за 2010 г. ,само разбрах ,че само осигуряващите се трябва вече да се осигуряват на 420 лв. ,не на 260 лв. както до сега .Това значи ли ,че като такава ,трябва да получавам за втората г. майчинство върху новия облагаем минимум  Rolling Eyes... ?

Общи условия

Активация на акаунт