Майчинството - счетоводно - 23

• 38 949
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, след като са изтекли 135-те дни болничен, и се подава Деклараия и копие от акта за раждане от работодателя, след като ги получат в НОИ, ще изплатят майчинството. След това следващия месец трябва ли да чакат нещо да се подаде от работодателя, или вече НОИ си превеждат на определено число

# 421
  • Пловдив
Здравейте, след като са изтекли 135-те дни болничен, и се подава Деклараия и копие от акта за раждане от работодателя, след като ги получат в НОИ, ще изплатят майчинството. След това следващия месец трябва ли да чакат нещо да се подаде от работодателя, или вече НОИ си превеждат на определено число

след това не се подава нищо до изтичането на 410 я ден

ще получаваш обезщетението за предходния месец до 5 то число

# 422
Здравейте   bouquet
Много ще съм благодарна ако някой ми обясни моята ситуация. Студентка съм редовна форма на обучение, преди това обаче си имам над 12 месеца трудов стаж. Имам ли право на майчинство и кога и какви документи трябва да подам за него? Извинявам се много ако е коментирано, прочетох само тази тема, останалите 22 не успях  Laughing

# 423
  • Пловдив
Здравейте   bouquet
Много ще съм благодарна ако някой ми обясни моята ситуация. Студентка съм редовна форма на обучение, преди това обаче си имам над 12 месеца трудов стаж. Имам ли право на майчинство и кога и какви документи трябва да подам за него? Извинявам се много ако е коментирано, прочетох само тази тема, останалите 22 не успях  Laughing

можеш да се възползваш от помоща за студентки-2800 лв еднократно.Също от социалното майчинство,ако отговаряш на изискванията за доход.попитай в районната социална служба

или малко преди издаването на 45 дневния да започнеш фиктивон работа и така да имаш право на 2 години майчинство-240 лв за 2009 г

# 424
простете за елементарния въпрос,но наистина нямам време да чета   bouquet
Когато изтече болничния за 410 дена....т.е. когато бебчо стане на 1 година и аз искам да се върна на работа- какво трябва да подам...и как да прехвърля майчинството на моята свекърва ,която до април взима пари от борсата....как стоят нещата при нея,защото аз искам да се върна на работа на 27 февруари 2010... благодаря  Praynig

# 425
  • Пловдив
простете за елементарния въпрос,но наистина нямам време да чета   bouquet
Когато изтече болничния за 410 дена....т.е. когато бебчо стане на 1 година и аз искам да се върна на работа- какво трябва да подам...и как да прехвърля майчинството на моята свекърва ,която до април взима пари от борсата....как стоят нещата при нея,защото аз искам да се върна на работа на 27 февруари 2010... благодаря  Praynig

за да се върнеш на работа се подава приложение 4+приложение 12-изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

майчинството се прехвърля на човек,който работи и на свекърва  ти няма да може

може да се възползваш от програмата в покрепа на майчинството,по коята се наемат лица регистирани в БТ /свекърва ти/-попитай в районната социална служба

# 426
благодаря Elfita,но аз искам свеки да я гледа.....мога ли да я върна на работа няколко дена преди аз да започна работа и така тя ще може да поеме майчинството...работеше в нашата фирма  Hug....това ли е единствения вариант,по който може да се прехвърли майчинството...

# 427
  • София
Здравейте отново  Hug
Детето ми навърши годинка и току що ме уведомиха че ми прекратяват трудовия договор. Имат право да го направят, тъй като бях назначена по заместване на мястото на колежка, която също беше в майчинство. Има такава клауза в договора, че се прекратява със завръщането на лицето, което замествам. Днес са ми превели последното майчинство, а на 5-ти ноември ще ми прекратят и договора, като тази седмица трябва да отида да подпиша заповедта.
Какво ще ме посъветвате да направя? Как става записването на борсата и има ли някакви предимства за майки с малки деца, които трябва да знам? От старата работа ли трябва да ме пратят на борсата и заповедта за прекратяване на договора по-различна ли трябва да бъде? В смисъл да не би да ме накарат да подпиша заповед за прекратяване по взаимно съгласие и после да нямам право да се запиша като безработна?

Благодаря предварително за отговорите, извинявам се за многото въпроси, но ме е страх да не объркам нещо Sad Детето ми не е прието на ясла и няма как да започна работа.

# 428
  • Leeds, UK
Така ми трябв да погледна справката си а не става- благодаря ви ще пробвам по-късно а някой ако знае какъв е проблема със сайта да сподели

Отвори сайта на НОИ чрез Интернет Експлорер, ще се опита да те предупреди да не отваряш, но не го слушай  Grinning, през Музилата не става, защото има защита.

# 429
За този сайт на НОИ бихте ли ми казали къде точно да влежеш за да провериш за майчинството и ме извинете за невежеството

# 430
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново  Hug
Детето ми навърши годинка и току що ме уведомиха че ми прекратяват трудовия договор. Имат право да го направят, тъй като бях назначена по заместване на мястото на колежка, която също беше в майчинство. Има такава клауза в договора, че се прекратява със завръщането на лицето, което замествам. Днес са ми превели последното майчинство, а на 5-ти ноември ще ми прекратят и договора, като тази седмица трябва да отида да подпиша заповедта.
Какво ще ме посъветвате да направя? Как става записването на борсата и има ли някакви предимства за майки с малки деца, които трябва да знам? От старата работа ли трябва да ме пратят на борсата и заповедта за прекратяване на договора по-различна ли трябва да бъде? В смисъл да не би да ме накарат да подпиша заповед за прекратяване по взаимно съгласие и после да нямам право да се запиша като безработна?

Благодаря предварително за отговорите, извинявам се за многото въпроси, но ме е страх да не объркам нещо Sad Детето ми не е прието на ясла и няма как да започна работа.
Няма смисъл в това да те карат да подписваш по взаимно съгласие, щом си на договор по заместване. Той се прекратява при връщане на титуляра, както знаеш. На борсата се записваш, ако искаш, като в случая имаш право само на минималната продължителност - 4 месеца и минималното обезщетение - 6 лева на ден. Няма привилегии за това, че детето ти няма 2 години.

Моята идея е да пмислиш дали нямаш някой познат с фирма, който да те заведе на трудов договор и фиктивно да "отработиш" 1 ден и след това отново да излезеш в майчинство до навършване на 2 години от детето ти.

# 431
Здравейте!
Синът ми е роден на 17ти юли 2008 година. През първата година от майчинството взимах високо обезщетение, сега - 240 лв. В момента пак съм бременна, с предполагаем термин 9ти юли 2010. Няма да са изминали 2 години между двете раждания, евентуално. Какво следва от това? На какво обезщетение за второто дете мога да се надявам през първата година?

# 432
благодаря Elfita,но аз искам свеки да я гледа.....мога ли да я върна на работа няколко дена преди аз да започна работа и така тя ще може да поеме майчинството...работеше в нашата фирма  Hug....това ли е единствения вариант,по който може да се прехвърли майчинството...

моля за отг   bouquet

# 433
  • София-Младост
Здравейте!
Синът ми е роден на 17ти юли 2008 година. През първата година от майчинството взимах високо обезщетение, сега - 240 лв. В момента пак съм бременна, с предполагаем термин 9ти юли 2010. Няма да са изминали 2 години между двете раждания, евентуално. Какво следва от това? На какво обезщетение за второто дете мога да се надявам през първата година?
Имаш право на обезщетение за бременост и майчинство като за първото дете...т.е. това, което си получавала-високото.

моля за отг   bouquet
Можете...по какъв член всъщност и е прекратен договора преди да отиде на борсата?

Последна редакция: вт, 03 ное 2009, 16:23 от AnMary

# 434
Ала-Бала, много ти благодаря за отговора и извинявай, че подлагам на съмнение думите ти, но сигурна ли си, че е така?  Blush newsm78
Просто и нашият счетоводител не знаеше, а от други счетоводители съм чувала, че имам право на обезщетение като за първото дете, само ако датата, на която започва 45-дневният болничен е ПРЕДИ датата на раждане на първото дете.
Което в моя случай няма да е така. Първото ми дете е на 17ти юли 2008, а при термин 9ти юли 2010, стартът на болничният за раждане ще е някъде в края на април 2010.....

Общи условия

Активация на акаунт