Майчинството - счетоводно - 23

• 38 884
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, мили мами!
Имам следното питане.ЕТ съм и в момента ми тече третия болничен, т.е. 135-те дни.Сега трябва да си подновя договора с мобилния оператор, който е на името на фирмата.Имам ли право да го направя, докато съм в болнични?След 10 дена се връщам официално на работа, но за съжаление изпускам срока .Искат само подпис, без печат, но пак си е от името на фирмата newsm78.
Благодаря предварително  bouquet
.
Мами, самоцитирам се , но някой ако е наясно, моля за помощ, че утре ще ми донесат новия договор и се чудя дали да подписвам.Да не оплескам нещата и после да трябва да връщам болнични или да плащам глоби Praynig?

# 496
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте, мили мами!
Имам следното питане.ЕТ съм и в момента ми тече третия болничен, т.е. 135-те дни.Сега трябва да си подновя договора с мобилния оператор, който е на името на фирмата.Имам ли право да го направя, докато съм в болнични?След 10 дена се връщам официално на работа, но за съжаление изпускам срока .Искат само подпис, без печат, но пак си е от името на фирмата newsm78.
Благодаря предварително  bouquet
.
Мами, самоцитирам се , но някой ако е наясно, моля за помощ, че утре ще ми донесат новия договор и се чудя дали да подписвам.Да не оплескам нещата и после да трябва да връщам болнични или да плащам глоби Praynig?
няма никакъв проблем според мен.

# 497
Здравейте,
Много коментари изчетох и виждам ,че има доста компетентни мами тук...за което много се радвам и се надявам да ми отговорите  Simple Smile Simple SmileДатата за излизане в майчинство ми е 28.12.2009г,започнах да се осигурявам от 1.07.2009г на 700 лв,предните 6 м не съм работила,а иначе имам около 3г трудов стаж с различен осигурителен доход...Въпросите са ми няколко :

Какво майчинство  ще взимам,на каква база ще се изчислява при мен и кога трябва да ми бъде преведено за първи път...

Благодаря ви предварително...............  bouquet

# 498
  • Пловдив
deskataP ,измести си термина с 4 дни,за да ти започва  45 дневния от 1 януари.Така в базата ще ти влезе и декември месец и ще получаваш 340-360 лв обезщетение.Ако не преместиш термина,ще е 300-320 лв.
базата ти е 12 м назад като не влиза месеца ,в който е издаден 45 дневния.за месеците,в които не си работила се взима мин раб заплата
ако 45 дневния е издаден декември,първи превод-края на януари
ако е издаден януари-края на февруари

# 499
  • Бургас
Здравейте,
В момента ми изтича третия билничен, този за 135-те дни. Казаха ми, че трвбва да подам документ за изплащане на майчинството от 135-410 дни. Как точно се нарича този документ, защото търсих в интернет и някъде го наричат молба, другаде е декларация или приложение?
Къде трябва да го подам или от работа ще се заемат с това?

# 500
  • Майничка
Здравейте,
В момента ми изтича третия билничен, този за 135-те дни. Казаха ми, че трвбва да подам документ за изплащане на майчинството от 135-410 дни. Как точно се нарича този документ, защото търсих в интернет и някъде го наричат молба, другаде е декларация или приложение?
Къде трябва да го подам или от работа ще се заемат с това?

Точното име е "ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни", приложение 2.
Подавате го при работодателя, заедно с молба за отпуск до 410-ия ден и копие от акта за раждане, той го подава в НОИ.

# 501
Привет! Моят проблем е следния - работя като ЕТ и се самоосигурявам /аз съм управител на фирмата/, имам и един работник на трудов договор от юли. Трябва да изляза в болни4ен на 23 декември. Как може фирмата да продължи да работи докато аз съм в май4инство?

# 502
Здравейте, извинявам се предварително ако е разисквано и м оето питане Rolling Eyes

Ето и накратко: Регистрирана съм фиктивно на работа в фирма като сама си поемам социалните и здр.осигуровки, бременна съм вече в 9 месец от юни ползвам непрекъснат болничен  и си поемам само здравните осигуровки към (15 лв) от 13.10 до 27.11 вече съм в 45 дневния, въпроса ми е като родя продължавам ли да внасям пак тези 15 лв здравни осигуровки на работодателя и колко месеца?
И трявба ли да представя някакви допълнителни документи във фирмата за изплащане на майчинството ?

# 503
Здравейте на всички мами и бъдещи такива  Hug Имам един въпрос, ако може някой да ми помогне :
 Може ли да изляза в болничен още в първия месец от бременността?Това би ли повлияло на паричките, които ще вземам после  newsm78
Колко време назад гледат на каква заплата си осигурявана , за да изчисляват майчинството?

P.S. Помолих работодателя да ми внася по-големи осигуровки, за да взимам по-голямо майчинство.Той се съгласи, но от тогава са внесени само 2 месеца и ако сега изляза в болнични до момента на раждането и той продължи да внася по-голяма сума, ще стане ли това което искам  Confused
  Малко сложно го написах дано да ме разберете  Laughing

# 504
  • Пловдив
vany666 ,няма как докато си в болничен,да ти внася по-високи осигуровки.За да се получи това,което искаш трябва да работиш до края.Излизането в болничен няма да ти намали обезщетението,но и няма да се вдигне както си планирала.Гледат си 12 м назад от 45 дневния болничен преди термин

lusia_ ,здравната е 10,40 лв и трябва да я плащаш докато получаваш обезщетение и докато си в отпуск за отглеждане на дете.Т.е плащаш две години всеки месец здравна.Допълнителни документи,не.Има си документи,които ще ти дадат от счетоводството

# 505
Здравейте  Simple Smile Имам нужда от помоща Ви за разясняването на следния казус  Confused Безработна съм от 1 юли 2009 г. и сега съм бременна във втори месец, термина ми е на 26.06.2010 г.. Воля се в Бюрото по труда, но от там не ми изплащат все още обещетение, понеже получавам в рамките на 6 м. обещетение от работодателя си и от 1 януари 2010 г би трябвало да започна да получавам от Бюрото по труда. През тези 6 м. от 1 юли до 31 декември 2009 в които взимам това обещетение не ми вървят нито здравни, нито социални осигуровки. Въпроса ми е в това положение сега какво да направя за да мога да получавам 2 г. майчинство??? Кога е добре да се запиша фиктивно на трудов договор някъде??? Трябва ли задължително да платя социалните си осигуровки за тези 6 м.назад??? И въобще посъветвайте ме как да постъпя в тази ситуация, понеже не съм изобщо наясно  ooooh! Само да уточня че имам общо стаж около 6 г.
Благодаря предварително!!!  Hug

# 506
lusia_ ,здравната е 10,40 лв и трябва да я плащаш докато получаваш обезщетение и докато си в отпуск за отглеждане на дете.Т.е плащаш две години всеки месец здравна.Допълнителни документи,не.Има си документи,които ще ти дадат от счетоводството

благодаря за отговора Elfita  bouquet
само за документите за майчинство не разбрах акт за раждане и болничен издаден от болницата където си родила не изискват ли от НОИ  newsm78

# 507
deskataP ,измести си термина с 4 дни,за да ти започва  45 дневния от 1 януари.Така в базата ще ти влезе и декември месец и ще получаваш 340-360 лв обезщетение.Ако не преместиш термина,ще е 300-320 лв.
базата ти е 12 м назад като не влиза месеца ,в който е издаден 45 дневния.за месеците,в които не си работила се взима мин раб заплата
ако 45 дневния е издаден декември,първи превод-края на януари
ако е издаден януари-края на февруари

Много благодаря Elfita..  bouquet

# 508
  А защо работодателя не може да ми внася по-високите осигуровки докато съм  в болнични ? Не те ли осигуряват на, колкото и преди да си излязъл в болнични или автоматично минава на минимална РЗ? В смисъл , че той вече ми внася по-високи осигуровки от няколко месеца. Няма ли да е така и в месеците през, които не съм на работа?  newsm78

А и още нещо. Нали държавата поема болничните? Т.е. изплащат 80% от заплатата , на която си осигуряван, та ще взимам ли парички по време на болничните или все едно съм безработна?
  bouquet
Ооохх наистина сърдечни благодарности на всички за съветите  Hug Златни сте момичета Party

# 509
  • В полите на Пирин планина
  А защо работодателя не може да ми внася по-високите осигуровки докато съм  в болнични ? Не те ли осигуряват на, колкото и преди да си излязъл в болнични или автоматично минава на минимална РЗ? В смисъл , че той вече ми внася по-високи осигуровки от няколко месеца. Няма ли да е така и в месеците през, които не съм на работа?  newsm78

А и още нещо. Нали държавата поема болничните? Т.е. изплащат 80% от заплатата , на която си осигуряван, та ще взимам ли парички по време на болничните или все едно съм безработна?
  bouquet
Ооохх наистина сърдечни благодарности на всички за съветите  Hug Златни сте момичета Party

ПО време на болничен работодателят дължи единствено здравна вноска върху 260 лева * 4.80 % - 12.48 лева за целия месец. Други вноски не се дължат. На практика за този период осигурителния ти доход е също средната ти заплата на база предходните 6 месеца, но върху тази сума не се дължат вноски. Ще получаваш обезщетение, изчислено от осиг. ти доходи 6 месеца, преди излизането в болничен. Подробности - в първия пост на темата за нчина на изчисляване.

Общи условия

Активация на акаунт