Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава да възпиташ детето си и доколко това е двустранен процес?
Как да поддържаме здравословна връзка с децата си, като същевременно запазим родителската роля?
Как да помогнем на децата да развият самостоятелност и увереност в себе си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава да възпиташ детето си и доколко това е двустранен процес?
Възпитанието на детето е процес, в който родителите имат важна роля, но не трябва да бъде еднопосочно. То включва установяване на граници, предаване на ценности, но също така насърчаване на самостоятелно вземане на решения. Важно е да се изгради доверие и отношение на равнопоставеност, като се уважават и чувствата и мнението на детето.
-
Как да поддържаме здравословна връзка с децата си, като същевременно запазим родителската роля?
-
Как да помогнем на децата да развият самостоятелност и увереност в себе си?
-
Как да се справим с изкушението да наложим нашите вярвания на децата си?
-
Как можем да се опитаме да гледаме на децата си, за да не ги разбираме погрешно?
...единствено в смисъл, че не мога посред нощ да осъзная `новото` в темата. Банално, но съм уморена. Утре ще ви препрочета с удоволствие.
Там нЕма преборване, братчееей...Но нЕма и да се дам.
Започнах вече и пред децата да й правя забележки, за да може да им дойде на акъла и те да отстояват своето. Все още ми е трудно да преживявам дву-тридневно НЕподмиване на малката или НЕсмяна на бельото, ако има такова, когато е с тази си баба. Казах на дъщеря ми, че спокойно може да викааа :"Не искам мръсни гащиии!
"
С всичко това исках да кажа, че тя е творческа личност /хелп/, идеи й идват всякакви и непрекъснато нещо майстори. В момент, в който е взела цветни листчета от канцеларско кубче /дано мЪ разбирате/ и ги лепи едно към гьотере със сухо лепило с идеята да ги превърне в книжка или в нещо друго, аз реших да си трайкам. Свекиту в същото време реши да се намеси и взе да й обяснява да не хаби листчетата и нам си кво друго. Директно пред детето взех думата :"Моля, не й прави забележки и не й давай напътствия. Така го усеща, така го прави. Остави я на мира да твори! Сама да види, че бърка и сама да си измисли правилния начин!"