Споделете 126

• 29 099
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
А какво ще кажеш за "Красотата е симетрия" (реклама на клиника за пластична хирургия)? Всеки път протичат диалози в главата ми след преминаване покрай този билборд..

# 271
  • България-Швейцария
"Красотата е симетрия"...
Директно копнато от диалог в 'Клъцни-срежи', опитали са се да яхнат вълната, така да се каже...
Аз съм фен на сериала всъщност, въпреки депресарския му уклон.

# 272
Ох....
Пак аз.
Трамелче-моля, личните.
Другите-извинете, вече съм обяснявала нееднократно. Laughing

# 273
  • Варна
Чудя се кое е по-голям абсурд. Дали огромен билборд /мно`о готска дума/, на който пише "Стил и класа /?/ в Студентски град /!/, Фолк клуб "Еди кой си".Стил, класа, Студенстки град и фолк клуб са неочаквано добра комбинация. Или пък всенародно тържество, с фолклорен ансамбъл и прерязване на лента в село нам кое си, при откриване на ....тоалетна, или пък петминутния репортаж по повода. Ся верно, че е уникална, екологична и по европрограма, ама е тоалетна, дет` се вика,  чак пък официални дрехи и тържества... Като се има предвид, че и президентът до скоро е ходил "по вънка" в дъсчено съоръжение, може би пък не е толкоз странно...

Прочети "Клошмерл" да видиш че не откриваме топлата вода.
Веси, съболезнования!

# 274
Веси, съболезнования! Мир на праха му!

Калатея, "интеграцията" не бива да е на всяка цена!Това, че детето има нужда от помощ и родителите му чак сега се усещат не бива да вреди на останалите деца нито емоционално, нито социално. И това е азбучен принцип на М.Монтесори, първата споделила опит с включващото обучение на деца с поведенчески проблеми. Не бива едното - включването на дете с поведенчески пролбеми, да отключва другото - поведенчески, емоционални и социални проблеми в приемащата група. Ако са налице такива симптоми трябва да се мисли за други форми на работа по включването, а не да се настоява.
Има една българска поговорка : насила хубост не става.

# 275
  • Варна
Веси, съболезнования и от мен!

# 276
O, Мишона, разбира се! Абсолютно съм съгласна, че интеграцията не бива да бъде на всяка цена. Но по закон тези деца имат своите права и трябва да бъдат насочвани към помощни училища или специални детски градини, едва след като са изчерпани всички възможности за интеграция в масовите.
Т.е. това детенце има право на шанс и той не бива да му бъде отнет.

Какво означава, че родителите му чак сега се усещат? Ако детето е на 3 или 4г. е съвсем нормално да забележат едва сега. Да не говорим, че в Бг педиатрите съветват да се изчака до навършване на 4г. Разбира се, доста погрешна практика. Защото колкото по-рано се диагностицира и започне работа с детето, толкова по-добре.

# 277
...връщам се назад в мислите си непрекъснато, липсват ми разни хора, някак се вглъбявам в себе си. Не, че е лошо, но стана непрестанно от около месец насам...

Това е и моята мъка, и проблем напоследък. Става ми нещо като обсебено състояние, постоянно се връщам, постоянно си задавам въпроси, които естествено нямат и няма да получат никога еднозначен отговор. Абе щом се замислих за онези розовите хапченца, дето преди 2 години ми предписаха поради невроза, значи...

За да ми е още по-тъжно си купих книгата "Тетрадката", защото явно филма, който съм гледала поне 10 пъти и всеки път плачейки ,  ми е недостатъчен.

Ха и за да е пълен синхронът, и аз си търся тази и другите книги на автора. Наскоро имаше интервю с него в Паралелито и съвсем целенасочено искам да си ги набавя всичките до една.

Вес, съболезнования! Понякога се чудя дали не съм облагодетелствана, че почти не помня тези си баба и дядо, за които  щях да страдам така някой ден и които са си отишли преди повече от 20 години.

# 278
Какво означава, че родителите му чак сега се усещат? Ако детето е на 3 или 4г. е съвсем нормално да забележат едва сега.

Ще ти кажа какво означава. Всеки родител би трябвало да наблюдава детето си и да се опитва да го разбира, изучава. Само така може да му е полезен. Тези родители със сигурност са оставяли детето си да "играе" с деца извън градината. Със сигурност са наблюдавали същите симптоми на отклонение в поведението /агресивно, неконтролируеми действия спрямо другите деца/ и със сигурност е трябвало да се замислят над въпроса "защо?". Ако не са могли да си отговорят, е можело да се консултират със специалист, там откъдето идват. Защото може да става дума за обикновено намаляване на слуха, нарушение на координацията,увреда в перцепцията като цяло и т.н. Обаче защо да се консултират, като никой не ги "кара" да го направят? Това имам предвид.

# 279
Хо-хо. Имайте предвид все пак, че по тази земя щъкат и се размножават И хора, които не са изучавали поведенческа психология. И обикновено при някакви проблеми с детето от околните (капацитети) чуваш предимно "А, малко по палавичък, баща му какъв беше навремето",  "И на леля ти Гинка внучето не говореше до 3 години, ама после почна направо с цели изречения, утре ще ти се иска да мълчи, а ти му се притесняваш" и т.н. Да не говорим, че при колкото различни специалист със и без кавички да идеш, толкова различни истини ще чуеш.

# 280
Да, Рокси, права си за различните истини и палавите деца, обаче системното хапане, жестоко отношение към други деца и ритането на учителки не е "палавничество". И това всички родители го знаят. Всеки родител би се чудил защо детето му се държи така. И ако не може да си отговори - търси отговор от специалист.

Включих се в разговора, защото ми направи впечатление на Калатея изказването че никой не може да изгони детето и т.н. Въпросът не е да бъде изгонено, а да се предотврати някой тъжен инцидент. Вярно е, че Наредба 6 за интеграцията на децата с особености задължава директорите на детските заведения да приемат деца със специални нужди, същото твърди и ЗНП и ППЗНП, обаче не за сметка на другите деца, пък и за сметка на емоционалното състояние на страдащото дете и при условие, че се осигурят необходимите програми и специалисти.

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 15:50 от Мишона

# 281
Не, Мишон, не го знаят. Наистина. Знам, че е трудно да си стъпиш извън професията, но е така. Ако искаш да си поговорим малко за пари?  Wink

Да не говорим, че след контакти със специалисти за моето дете конкретно думите бяха от "изоставане с една година" до "нищо му няма, всичко е в норма". Много изчерпателно, остава ми само да си избера на кой да вярвам

П.С. Снощи счупих буркан със сол. Търсих в Гугъл- разсипана солница била на лошо, счупен буркан на хубаво. Обърках се и реших да звънна на майка ми. Тя обаче ме заби- на въпроса какво значи счупеното първо предположение "Ще си купиш нов буркан", второ предположение "Ще ядете безсолна манджа"  Mr. Green Laughing. Такава си е..

# 282
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Вес, съболезнования  Hug
Нямам си нито баба, нито дядо от много време, а сякаш беше вчера,
когато тичах от рейса, за да се гушна в тях, и да прекарам поредното щастливо лято...
В последно време си налагам вето за мисли за миналото,
защото главоломно се затъркалвам по нанадолнището на депресията.
Липсват ми много хора, и усещането е, все едно поглеждам в черна дупка.

На Никълъс Спаркс имам почти всички книги, но са на английски и в електронен формат.
Чета си ги в оригинал със Сонито, и съм много доволна.

# 283
Рокси облече мислите ми в думи.
Такъв беше и нашият случай. Срам ме е да си призная, но е така.
Открих, че дъщеря ми е аутист на... 3г.8м.
Сега след като имам и друго дете, често се питам кьорава ли съм била, че не съм забелязала?
Та то е толкова видно!
Съседите ми завиждаха, че детето е много самостоятелно, може с часове да стои само в детската стая без да ни потърси. Е, вярно, не говори, ама на незнам кой детето и то така, пък сега инженер станало и устата не си затваря.
Мишона , наистина никой не може да изгони детето по закон. Не и преди да са изчерпали всички възможни средства за интеграция. Така е записано в наредбата, от там иде категоричността ми. Съжалявам, ако съм ти се сторила крайна. Не е умишлено.

И да се измъкна малко от подетата тема, че сърцето ми се свива, ще споделя, че днес ми е ужасно мързеливо. Включвам се и във всеобщото депресивно настроение. С тази разлика, че розовите хапчета (е, моите са бели, ама вършат същата работа) не съм спирала от 5 години.   Confused

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 16:30 от Calathea

# 284
Мила, Калатея, аутизмът много често не е придружен с опасно за другите поведение, а с опасно за самото дете поведение. Ранен аутизъм се диагностицира на базата на дефицити и излишъци при наличие на "обикновена" възпитателна среда. Даже бих казала, че много рано си реагрирала и си осигурила най-добрия шанс на дедето си да  развива потенциала си. Казвам го на прима виста, без да съм запозната с контретиката около вас.

Рокси, с теб за пари нямам каво да говоря, защото начините ни на мислене се различават коренно и нито аз, нито ти ще сеубедим в нещо взаимосъгласно. Laughing
И друго...ти защо води детето за диагностика? Защото е имало неща, които са те притеснявали и на които не могла да дадеш обяснение, нали? Wink Ето, това имах предвид като казах, че родителя би трябвало да изучава детето си, за да го разбира.

Лимонси, Hug, не гледай в дупката, да не погледне тя в теб! Laughing Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт