Какво готвите в гювеч?

• 43 800
  • 133
  •   1
Отговори
# 15
  • София, Младост 2
Всякакви неща готвя в гювеча, много вкусни стават. Сарми не видях дали някой е споменал от обичайните неща. И глиганско месо съм готвила, мариновано предварително, с подправки и бира - стана мозък направо Grinning

Две предложения от мен:

Гювеч със зимни зеленчуци (без домати!)

месо каквото искаш
4-5 глави лук, нарязани на големи парчета
1 глава чесън, обелена на скилидки
300 гр моркови, на шайби
1,5 кг картофи (или колкото са нужни за дозапълване на гювеча - моят е 5л)

Слагаш всичко в гювеча, объркваш с червен и черен пипер, сол, слагаш дафинов лист, заливаш с вода малко под нивото на зеленчуците и печеш до готовност.

Праз с кюфтенца и гъби

500 гр сурова наденица
4-5 стръка праз
250 гр гъби (може и повече)
домати за готвене или дом. пюре
сол, черен пипер, чубрица

Изстискваш пълнежа на наденицата и оформяш на кюфтенца (или направо режеш с ножица на парчета). Нарязваш праза на кръгчета, гъбите на филийки. Заливаш с домати на вкус (1 ч.ч. при мен), малко вода, слагаш подправките и пъхаш да се пече. Ако има нужда, сгъстяваш накрая соса с брашно.

# 16
  • Вече на село
С две думи - абсолютно всичко, че и много по-вкусно става Peace

# 17
  • София
Я кажете за лещата в гювеч  Praynig
Как я приготвяте?

# 18
  • София
Я кажете за лещата в гювеч  Praynig
Как я приготвяте?

и аз с тази молба  Hug

Както ме мързи днес ще пробвам на rainy... рецептата са самоготвенето  Blush

Момичета толкова рецепти ми написахте,че у нас скоро май обикновен съд няма да се ползва. Аз също съм готвила диво прасе с картофи и моркови,лук абе там всякакви подправки и го забравям наистина стана мозък после. Майка ми прави заешко в гювеча ама аз не го харесвам тва месо .

# 19
Гювеч,кебап,лозови и зелеви сърми(заедно -стават много вкусни),зеле-посно,с месо, боб  и какво ли още не.Най- хубавото на готвенето в гювеч е че слагаш всичко в него ,пъхаш го във фурната  и след 2 ч. примерно яденето е станало и е много вкусно , а ако е с месо то е станало крехко.А правила съм и заек.Обожавам да готвя в гювеча

# 20
Леща в гювеч

Слагам в гювеча лещата, чубрица, или други подправки, сол, малко мазнина, чесън на цели скилидки. Може също нарязан пипер на дребно - червен и зелен, морков също. Сипвам отгоре 1-2 лъжици червен пипер и брашно и заливам с вода. Разбърквам и мятам във фурната.

# 21
  • София
polin_a , много интересно наистина, съвсем скоро ще пробвам този вариант за леща.
Толкова рядко правя леща, в къщи никак не я предпочитат, но предполагам, че така приготвена, ще им е по-интересна.

bouquet

# 22
  • София
О лещата ще се пробва задължително и у нас не я тачат, но смятам  че така приготвена ще стане мн. вкусна. То всичко в гувеч е вкусно. Само моля за уточнение за новобранци като мене ( не си падам по готвенето и не умея  Embarassed) колко време да я пека и колко вода да сложа? Какво да очаквам за финал - като яхния ли да стане гъста или като супа?

# 23
  • София

Евка, това което питаш е според зависи  Mr. Green
Има леща, която увира за 40 мин. и такава, на която и трябват 2 часа.
Аз лично я правя така - моя гювеч е със средна големина. Слагам лещата и отгоре 3 пръста вода.
След 30 мин. я забърквам и гледам дали е готова и колко още й трябва. И така след това на 10 мин.
(аз вземам от бързо увиращата). Ако се наложи може и малко още вода да долея. На края става като
яхния  Peace

# 24
  • София
Благодаря  Embarassed аз знам,че зависи ама да не отварям на пет минути все пак ме ориентира кога да почна да следя.

# 25
Hedra, благодаря за рецептата "Праз с кюфтенца и гъби"   bouquet Звучи вкусно и лесно, а и така най-накрая ще захраня малкия с гъби  Simple Smile

# 26
Лещата и на мен ми звучи супер... А боб по същия начин сигурно също ще е много вкусно!  chef

# 27
Супер темичка.Аз правя само боб,капама,бях правила и картофи с пилешко ,но нещо не ми хареса не знам къде збърках.Сега обаче ще следя темата и ще се пробвам и за други нещица.

# 28
ААА забравих правя сърми и пълнени чушки .Сместа поуготова слагам в гювеча 1-2 чаши вода и у фурната.  chefсТАВАТ  newsm74 newsm74. Даже понякога ги мешам малко сърми и малко чушки,заедно на едно.

# 29
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Иска ми се да направя нещо в гювеч замислих се за пиле,че това имам в момента, но ако ми споделите всяккви рецепти за това чудо ще съм благодарна  Hug Аз до сегасъм правила само свинско и нищо друго  Embarassed Търсих във форума ама нещо не открих рецепти ако има такива моля заивинение

Виж тук темата е от месец май т.г.  Има много хубави рецепти. Успех  Flowers Sunflower

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=397331.0

Общи условия

Активация на акаунт