Тровим се от разрушен комин!

• 12 938
  • 47
  •   1
Отговори
Моля да ми помогнете ,хора ,че съм вече отчаяна и не знам към кого да се обърна. На 6тия  последен етаж сме в панелка. От години има проблем с комина в кухнята. И затова хората по-надолу не го ползват, ние също. Комина е почистен добре ,но при оглед от специалист се установи,че по-надолу има разместени части. Коминното тяло е разделено на 3 и всеки 2 етажа са в един отвор. Не знам дали го обясних ,така че да ме разберете. От миналата зима една жена на първия реши,че ще пали там ,каквото и да става. Но нагоре е някакъв ужас. Явно част от дима отива в други отвори, а част от него си излиза през нейния, щом на нея не и пуши. Банята ни не може да се използва, по целия апартамент се стеле дим, ние сме с главоболие. Децата ми са на 10м. и 4г. Непрекъснато отварям прозорци и това продължава втора зима. Миналата викахме Пожарна, писах жалба до тях. Дойдоха 2 пъти, и ни запитаха:"Как може да търпим това?" "А какво да направя всъщност?"
Въпросната жена е предупреждавана най-малко 15 пъти, видяла е как живеем.Моля Ви, помогнете ми. Нали нямам право да запуша комина? На РИОКОЗ ли да пиша? Жалба къде да дам срещу нея?

# 1
Консултирай се с адвокат!

# 2
Жената има право да си ползва печката. Съберете пари (всички във входа, ако е възможно) и ремонтирайте комина.

# 3
Жената има право да си ползва печката. Съберете пари (всички във входа, ако е възможно) и ремонтирайте комина.
По-горе казах,че не става въпрос за ремонтиране на комина.Майстори казаха, че не става. Няма как да го разрушат и изградят отново на 30 г. панелка. А въпросната госпожа може да използва друг комин, но не иска. И ние не можем да я накараме.

# 4
Запушете го и димът ще слиза при нея, защото коминът няма да дърпа! Като не иска да ползва друг, няма да може да ползва и този!

# 5
 Извинявам се че пиша в тази тема, но не искам да отварям нова. Значи проблема е следния, живеем в панелен блок и покрива тече точно при двигателя на асансьора, и около него винаги щом завали има локва. Въпроса ми е дали този дъжд не пречи на асансьора, дали няма да изгърми някои ден, към кого трябва да се обърна да вземе мерки и ако трябва да се спре асансьора да като не се направи покрива. На тези които подържат асансьора,  не им пука защото така си имат по често работа, а аз в дъждовно време не се качвам в него защото ме е страх че може да стане нещо.

# 6
  • I want it all and I want it now.
Запушете го и димът ще слиза при нея, защото коминът няма да дърпа! Като не иска да ползва друг, няма да може да ползва и този!
Другият вариант го зазиждате и не казваите на нея ще и се връща дима и ще се принуди да ползва друг комин.

# 7
Другият вариант го зазиждате и не казваите на нея ще и се връща дима и ще се принуди да ползва друг комин.
Съжалявам обаче това е много глупав съвет. Ако го зазидате, задължително й кажете. Нали се сещате какво ще стане ако е запушен комина и тя си запали печката...
А ситуацията наистина е многооооо кофти. Close

# 8
Запушване с някаква шапка върши идеална работа, кажете й, че всеки път като напали печката, ще слагате шапката, щом и харесва да гълта пушека тя. Когато коминът не дърпа в повечето случаи дори е невъзможно да се запали печката, дори и да се запали, гасне бързо и започва да пуши.  Peace

# 9

не, ще принудят тях да оправят комина  Mr. Green
в настоящия ми апартамент е имало подобна история със старите собственици и са ги задължили да го оправят
дори нас ни подозираха, че оново сме го повредили умишлено, но един коминочистач просто реши проблема  Wink

разберете се някак си човешки - оплакване в общината или нещо подобно  Peace

# 10

Ама запушването не е като зазиждането, първо се доказва, не виждам как ще ги накарат, а и защо те да оправят целия комин, още повече, че не го ползват? newsm78
В нашата къща имаше подобен проблем. Децата на братовчедка ми редовно бяха опушвани, като се палеше печка на партера. Мъжът й запуши комина и отдолу се отказаха да палят печката, щото комина не дърпаше.  Wink

# 11

Ама запушването не е като зазиждането, първо се доказва, не виждам как ще ги накарат, а и защо те да оправят целия комин, още повече, че не го ползват? newsm78

ако са го зазидали или запушили доказуемо, ще трябва да го оправят, т. е. да го отпушат  Peace
няма никакво значение дали го ползват или не, не трябва да пречат на тези отдолу да го ползват
мисля, че проблемът се решава в общината както за едните, така и за другите, за това моят съвет към galinela е да се обърне към тях

# 12
  • София
Юхууу, пилета, ама какви са тези съвети?!? Как да няма право да пали печка?!? Има комин, колкото и всички останали . Коминът е обща част, както покрива и стълбището например. Събирате пари и го оправяте всички.
Колкото до майстора- ами намерете си друг, който може да реши проблема!
Пуска се метална тръба до долу и ето нов комин.
Баааси и хората...жената сигурно няма пари да си плаща тока. Да не мислите, че е много хубаво човек да се връща с векове назад в развитието си, като се топли с огън у дома си.  ooooh!

И никакви жалби и обикаляници при този и онзи ще ви решат проблемите. Апартаментите са ваши, общите части- също. Събирате се, намирате фирма/майстор и оправяте проблема (ето дадох и идея как да стане). Пък и бая сте търпеливи...аз и месец няма да издържа да ме тровят така.

# 13
  • София
Това с шапката е супер! А-ла Баш Майстора!  Laughing

# 14
След като изберете орган за управление на блока по новия закон за ЗУЕС, отнасяш въпроса към него и се решава какво да се прави.

Комина е обща част, мисля, и следва да се оправи с общи средства и усилия. От жената трябва да се изиска да осигури достъп.

(Ние имаме подобен проблем с комина, разрушен е, затова зимно време някои апартаменти се пълнят с пушек. Също и с водосточната тръба, която е вътрешна. Поради запушване наводнява апартаменти и общите ел-табла. Мизерия тотална ooooh! )

Ако няма как да се оправи комина, идете да се разберете човешки с жената. Говорите, обяснявайте, дано вдене.

Само вие ли сте засегнати?

Тя как реагира, не й ли пука, че малко бебе обгазява?  Close

Общи условия

Активация на акаунт