Тровим се от разрушен комин!

• 12 945
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Рони Бо хубави съвети даваш, но ние вече не сме хора. Казвам го от опит. При нас също има на втори етаж т.е. първият над фоайето проблем с тръбите в банята. такова грозно е станало вече, че не е истина. Остави грозното ами се руши така сградата малко или много. Говорено е със жената, която живее там тя нехае. Заех се аз да говоря с касиера и домоуправителя да направим събрание и да се реши проблема, защото вече и съседите и недоволстват от ляво и дясно по пода е пропълзяла водата и при тях. Знаеш ли какво ми се отговори? Ама к`во те бърка нали не е  от твоята страна и не е стигнало до теб ( аз съм на по-горен етаж). Как да се оправим кажи тогава? Наистина търся решение на въпроса.  Confused

Предполагам и с комина е същото положението. При една приятелка по същият начин човекът при когото беше проблемът със срутването каза,че няма да даде да му рушат жилището и това си е. Не ти събрания не ти решения не го и накараха.

# 16
По новия закон управителния съвет има голяма власт, вкл. може принудително да се изведе собственик от сградата с необходимото мнозинство на живущите.

За другите неща си има и съдебни решения. Начини има, но за да се оправи каквото и да е, трябва да има ангажираност - от всички. Не може под краката ти да се руши сградата и ти да си свиркаш, какво е това безхаберие, ами че то на твоята глава ще се срути някоя вечер. Е*ати простите хора  ooooh!

Аз живея в много стар блок, 35 годишен, над 90 апартамента. Проблеми, проблеми и натрупани конфликти между живущите. Събранието за избор на управителен съвет беше пълен цирк. Този не искал да плаща за стаичката между етажите, щото бил имал идеална част от коридора, онзи щял да се хвърли от терасата ако му махнели решетката, с която си е преградил етажа (пък че Бърза помощ няма да може да стигне до пенсионерския му задник като получи инсулт, не мисли), трети се обажда за друга неадекватна глупост ...

Това е темата ми отпреди време:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=402303.0;all

Сега съм в управителния съвет. А те идея си нямат като съм мотивирана какво чудовище съм. Ще ги гоня до последно да реша проблемите на сградата, включително съм склонна да викам проверки и да налагаме глоби на тези, които ми правят напук от простотия. Аз в бунище няма да живея. Който иска, да си ходи на село.

Извинявам се на авторката за оф-топика.

# 17
  • София
Жената има право да си ползва печката. Съберете пари (всички във входа, ако е възможно) и ремонтирайте комина.
По-горе казах,че не става въпрос за ремонтиране на комина.Майстори казаха, че не става. Няма как да го разрушат и изградят отново на 30 г. панелка. А въпросната госпожа може да използва друг комин, но не иска. И ние не можем да я накараме.

Естествено, че не можете да я карате. Не е и редно  Wink Ако това , за което говориш е комин, а не отдушник може да си го ползва. Ние имаме 2 комина, не ползваме този в кухнята, а другият, защото там хората си имат абсорбатори. Това прецаква тягата и пуши в къщите на хората. Може и при вас да е същото. Но зависи на жената как й е удобно в крайна сметка. тя си ползва съоръжението според целта му и не нарушава никакви разпоредби. Освен това трябва да знаеш, че коминът е обща собственост и независимо кой го ползва всички са длъжни да го стопанисват и ремонтират.
И накрая.. нашите коминни тела са безобразно разместени и на никой не му пуши. Просто мъжът ми редовно чисти комина. Говоря за блок панелен. А който е палил печка знае, че при добра тяга дупки да има в кюнците не пуши.
А разни жалби и сигнали дето ги подавате най-много да ви одрънкат всички, че не си стопанисвате добре комина. Той е поставен там с тази цел, в него да се включват печки.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 16:14 от Vache

# 18
  • София
Цитат
Коминното тяло е разделено на 3 и всеки 2 етажа са в един отвор.

Сега прочетох това.. След като на жената на 1 етаж не пуши, значи нейният комин е проходим. Може вашето тяло да не е... и да се процежда дим във вашето тяло, който съответно няма откъде да излезе. Така че решението ви е да почистите всички комини както би трябвало да бъде всъщност.

# 19
Значи пуши на абсолютно всички етажи. Мисля,че и на нея и пуши, след като погледнах каква чернилка и е вътре. Но тя твърдо е решила да се топли на дърва-безплатни са и. По -горе някой ме посъветва да говоря с нея. Не един и не два пъти съм го правила. Дори я закарах и видя в какъв пушилник спи бебе на 1 месец миналата зима. Викнах човек да отпуши този комин. Тя , естествено не даде пари. /сега дори ВИК ни плашат,че ще спрат водата заради нея от тази страна , има сметка от 500лв./Това за металната тръба го мислехме, но трябва да бъде пак на наш гръб. В 2 апартамента никой не живее, в другите -стари хора, които нямат пари, не отварят или повдигат рамене.Преди време направихме покрива за наша сметка. Питам се-докога така?Мога ли да поемам всички разходи по разрушаваща се панелка? Не ме съветвайте да говоря с хората и да събирам пари.

# 20
Освен да изчакате да дойде лятото и да продадете апартамента на някоя нещастна, нищо не подозираща душа ...  Tired

Голяма безизходица ...

Май запушването на комина само ти е останало като опция ... поне временно, колкото да се откаже от точно този комин ...  Rolling Eyes

Разбирам и жената, че дървата са евтиния вариант за отопление, но бебето може да хване някоя хронична болест от тия сажди, тия хора въобще не се съобразяват с другите  ooooh!

# 21
  • София
От пушека се отделя въглероден окис. Безкрайно опасен, защото можеш да си отидеш без дори да разбереш.

galinela, наистина не разбирам каква ти е идеята...няма никакви варианти...освен да очистите бабата?
Нали разбираш, че жената си е права за нея си. Ако у тях е опушено, то е защото често отваря вратата на печката и от там излизат дим и сажди. Не е гаранция, че и нейният комин пуши навътре.
Имаш ли идея какво да правите или само ще си чешем езиците? Трябва да намериш изход.
Ако наистина никой не дава пари, то тогава си ги изискай по съдебен път. Викнете фирма, платете й (от ваше или лично твое име) и после осъди комшиите да платят своят дял от сметките+разходите по делото. За това може би адвокат ще каже как точно се прави и какви доказателства са необходими.

# 22
До колкото си спомням, в комините има части предназначени за комин ( ако се склщчи там не пуяи) и част предназначена за отдушник.
Просто коминското тяло трябва да се пробие по друг начин, за това единственно могат да ти помогнат стари майстори.

Имах същия проблем като теб, но аз съм на 2 етаж, съседите отдолу си махнаха коминските тела и аз просто накарах да запушат нашите.
А относно безтопанствеността, трябва да си упорит. Бях управител една година- успях да изчистя стълбищни площадки, общи части на мазето и да се справя с ВиК. Половината от мазетата наводнени - поне 20 пъти съм викала техници (според тях теча е от спукан някъде тръбопровод и защото сме в ниското водата се утаява там), докато направят дренаж около блока и пресушихме мазетата.

# 23
  • София
Значи пуши на абсолютно всички етажи. Мисля,че и на нея и пуши, след като погледнах каква чернилка и е вътре. Но тя твърдо е решила да се топли на дърва-безплатни са и. По -горе някой ме посъветва да говоря с нея. Не един и не два пъти съм го правила. Дори я закарах и видя в какъв пушилник спи бебе на 1 месец миналата зима. Викнах човек да отпуши този комин. Тя , естествено не даде пари. /сега дори ВИК ни плашат,че ще спрат водата заради нея от тази страна , има сметка от 500лв./Това за металната тръба го мислехме, но трябва да бъде пак на наш гръб. В 2 апартамента никой не живее, в другите -стари хора, които нямат пари, не отварят или повдигат рамене.Преди време направихме покрива за наша сметка. Питам се-докога така?Мога ли да поемам всички разходи по разрушаваща се панелка? Не ме съветвайте да говоря с хората и да събирам пари.

E, добре, хем искаш да решиш проблема, хем да не говориш с другите. Като технически грамотен човек ще ти кажа... от написано от теб става ясно, че тя и още някой са на общо коминно тяло. Старите блокове така са правени. Сега в по-новите комините са със сифонни тела. Вижте според закона за етажната собственост какво се прави. Дали всички трябва да поддържате всички тела или хората, които са на общо си поддържат тяхното. Но не може изобщо да упрекваш жената, че иска така да се топли. Ние също искаме и го правим. Никой не може да ми държи сметка, както една комшийка дето отказа да плати за коминочистач, но после идваше да ми се жалва, че дрехите й били съсипани от саждите просмукани в гардероба й. Честно казано заслужаваше много повече от това  Crazy Водата, че не плащала е друга хава... какво ви грее това с водата, двата случая са си отделни.

Освен всичко така като чета май това ви е най-малкия проблем. Та вие имате проблеми за всичко в тоя вход. Решават се по Закона за етажната собственост. Всичко друго, свъзано с елиминиране и запушване на комина си е незаконно.На първо време провери дали всички трябва да оправяте коминно тяло, на което са двама. Но пак ти казвам, щом при вас пуши всичко е запушено, всички коминни тела. Послушай ме като човек палещ камина и котел в апартамент вече 5 години  Wink

П.С. защо мислите, че другият комин е в по-добро състояние. И тия дето предлагат да се включи жената в другия комин наясно ли са с какво се топли. Една печка ли има или има система с радиатори и печка с водна риза. мен посмътрно няма кой да ме накара да преместя котела си от мястото където е сега, защото е свързано с преработка на цялата система. А тоя дето ни е оставил цял квартал близо до пъпа на София без ТЕЦ той да се оправя с пушилките  Mr. Green

# 24
Аз сигурно ще напиша някоя голяма глупост, но при мен също се получи преди много години стаята да се пълни с пушек от комина от съседите под нас - мъжа зает, пари няма, свалих тапетите , забърках теракол и измазах целия комин от пода да тавана и дупката замазах. После нови тапети и дим няма.

# 25
Рони Бо, голяма оптимистка си, нищо против ентусиазма ти, но от опит да ти кажа, че институциите не си мърдат пръста за подобни проблеми. Жестоката истина е, че по общините е пълно с рушветчии и закона на практика въобще не се прилага. Имам от известно време разправии по повод на общи части и съсобственост. При това става въпрос за къща, в която собственици са 4 семейства, повечето от които сме роднини помежду си. Идея си нямаш какви простаци има. При нас ябълката на раздора е таванът, който е разделен на идеални части, като в на всеки нотариалния акт е упоменато коя част можа да ползва. Стана така обаче, че двама от съсобствениците през 2006-та застроиха техните две части, които представляват западната половина на общата ни къща. Построиха мансарда, която е незаконна отвсякъде. Решихме и ние да надстроим нашата източна част, обаче законно и да построим не мансарди, а два мезонета. Не ми се разправя какви проблеми настанаха. В резултат от едногодишни разправии, писане на жалби, тичане по институции постигнах следното - те направиха и внесоха проект при архитекта на района, ние също. Бяхме подписали нотариално заверен протокол от общото събрание кой какво точно ще строи, нищо, че тяхното вече е построено. В крайна сметка архитектът на района одобри първо техния проект, докато нашия отлежа цяло лято да събира прах на бюрото му, като ни се искаха да представим абсолютно ненужни документи, учредяване право на строеж и пр. простотии, съответно съсобствениците от западната част отказват да подпишат въпросните документи и така ни пропиляха цялото лято. Сега освен с тях, се разправям и със смотания архитект, за който съм убедена, че е взел рушвет да ни мотае. С много разправии и внасяне на заявления, с които исках отговори в писмен вид, го накарах да одобри и нашия проект, просто нямаше къде да ходи, трябваше да ми даде отказа с мотивите в писмен вид.  Crazy
Сега се разправям за разрешителното за строеж. Пак ми се искат ненужни подписи, пак внесох заявления, да видим докъде ще я докараме. Но смея да твърдя, че на разни подобни архитектчета и пр. общински служители хич не им пука за хорските проблеми и разправии, гледат от кой могат да смъкнат някой лев, е и аз съм упорита и рушвети не плащам. Но и в закона не вярвам, защото по ЗУТ незаконните строежи подлежат на събаряне, ама на практика законът е в ръцете на рушветчии, които без да им мигне окото узаконяват каквото им падне. Сега му гледам сеира на тоя малоумник - архитекта от общината, да видя дали ще даде разрешително за ползване на съсобствениците, как ще пренебрегне факта, че постройката е в идеални части. На братовчед ми казал, че той не бил юрист, не бил запознат със закона.  #Crazy И такъв човек е назначен за главен архитект в нашия район, и то от новата власт, предишната архитектка беше много печена, но сега е понижена и подчинена на тоя тиквеник... За какви закони въобще говорим?!  newsm78 #Crazy
И да не решиш, че съсобствениите се подписаха доброволно, за да строим ние законно... Благодаря все пак на инженера в общината, който отговаря за незаконното строителство, благодарение на това, че той поне реши да си свърши работата и ги светна какво може да им се случи, от нямане на къде подписаха първия път. Ама сега са намерили пробив и разчитат, че като плащат рушвети на архитекта, ще ни провалят нещата. Ама и аз не се давам лесно, ако не подпишат, ще ги съборя със или без закона.  Wink

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 09:14 от little rabit

# 26
  • София
И още един път ще спомена, макар никой да не го чете...  Crazy
Ако институциите си вършеха работата целият вход отдавна да е глобен за това, че не си поддържа съоръжението - комин  Grinning Grinning Grinning и създава предпоставки за пожар и обгазяване на живущите. Все едно да пиша жалба, че са ми спукани тръбите у нас  Wink

# 27
  • Бургас
При майка миналата година беше така. Ужас неописуем. При ремонта трябваше да се разбива там където е проблема. Тоест в един от апартаментите. Познайте...Не пожелаха. Една сутрин в следствие на обгазяваното на апартамента майка колабира, а детето направи остър пристъп на задушаване. Не знаех, кой да хвана първи. Уви и след случката никакво съдействие. Добре, че зимата мина  Sick Да видим тази година. Ако пак е такова отношението на всички във входа няма да им се размине. Миналата година отворихме една от шахтите. И там събираше дим. И целият вход се окади. Така поспряха, но не напълно. Другите етажи не проявиха разбиране до момента с отваряне на шахтата.
Луда работа е българина. На тях им е добре и не им дреме, че една жена буквално е припаднала, а едно 4 годишно се е борило за въздух.
Миналият месец покрива течеше. При дъждовете, затлачени тераси. От 2 години им приказваме, но не би. Е да ама тази година теча слязъл до 6 етаж и там събрала водата. Да видите какъв зор стана. Значи 2 години ние се пълнехме с вода, проблем няма и пари не им се дават. Сега, друго. И най - смешното беше, че в 20 вечерта водата шуртеше и някой трябваше да отпуши улуците и да изгребе водата от терасите. Ей един мъж не се намери да се качи. Ходихме аз /40кг./ и братовчед ми. Да рева ли, да се смея ли?

# 28
  • Варна
При майка ми имаше такъв проблем.Даже и аз преди няколко месеца пусках същата тема като тебе. Оправия няма. Сега трети път правихме ремонт но е същата работа. Така че не прави нашата грешка. Последния ни ремонт беше уж сигурен, с така прехвалените коминни тела Шиедел, и пак няма оправия. Запушвай и да ходят да те съдят като искат.Което едва ли ще направят, така че споко. Няма да умирате пък в края на краищата.
Гледам че от пожарната са идвали у вас.Не могат да ти помогнат. И от кметство идваха при нас, и от пожарна, и полиция и когото се сетиш още.Казват да ремонтираме и вдигат ръце като им кажем че трети път ремонтираме. Като не могат да ни помогнат, няма да помогнат и на комшийката дето пали печка като й запушим комина.  ooooh!  В края на краищата нещата опират до спасяване на живот и друго не ме интересува, защото тука който си пише че нямаме право това и онова си няма представа какво се диша и как ставаш всяка сутрин ни жив,ни умрял. 

# 29
diana_t  има разлика между комин и отдушник. Това което е в кухнята и банята (тоалетната) е точно отдушник. За това е направено с две колена (както се е опитала да обясни авторката). А да си включиш печката в отдушника си е жива глупост.

Общи условия

Активация на акаунт