Забравени рецепти от домашните тефтери

• 287 893
  • 506
  •   1
Отговори
# 150
  • варненка от София
Ааа, Негърското дупе е класика, невероятно лесно и вкусно нещо! Любимо, много любимо. За това съм го пуснала и в любимите си рецепти: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=258128.msg9366733#msg9366733

# 151
  • София
На мен ми харесваше сладкиша с плодове от компот от кайсии на дъното,който после се обръща и сиропира.

И до ден днешен мама го прави, аз също но слагам и цедено мляко със захар отгоре ммммм вкусно. Simple Smile

# 152
Негърче

Продукти:
125 гр масло
2 ч. ч. захар
4 с. л. какао
1 ч. ч. прясно мляко
4 яйца
1 ч. ч. брашно
бакпулвер

Приготвяне:
Смесват се маслото, какаото и прясното мляко и се поставят на котлона. След като сместа заври отделяме една чаена чаша, която постепенно прибавяме към предварително разбитите яйца. После добавяме брашното и бакпулвера. В намаслена тава изсипваме тестото и се пече. Готовия блат се залива със отделената смес. Украсяваме със счукани орехи или кокосови стърготини.

# 153
Хайде и аз тук

# 154
Здравейте! Страхотна тема! И аз се върнах години  назад и се заоблизвах. Баба ми правеше, а сега майка ми прави за Бъдни вечер тъй нареченият "краещник", което е някаква македонска разновидност на коледния лучник. Нещо неописуемо вкусно, утре ще й звънна да я питам за рецептата, ако искате. Тъкмо ще е актуално. Представлява вита баница със сирене, наредена около запечен до златисто лук в масло с подправки и стафиди. М-м-м!!!

Моля те, пусни рецептата на този лучник  Praynig

Извинявам се за закъснението. Ето рецептата за Краещника. Тя естествено не е прецизна, защото майка ми прави нещата на око, но иначе каза, че трябва да изчакам до Бъдни вечер, за да запишела точно нещата.  Joy Но ще свърши работа:

Краещник за Бъдни вечер

(за тава с диаметър около 40 см)

Представлява вита баница, наредена около плънка (около 15 см диаметър) от лук и стафиди в средата на тавата.

Прави се вита баница, кой както си я прави – с готови (или който може да точи – с точени) кори, и плънка от яйца, масло и сирене). Тавата се намазва с масло. На дъното на тавата се слага една кора, така че краищата й да излизат отстрани на тавата толкова, че после да завие витата баница. Затова се и казвала „краещник”. Баницата се реди отгоре.

10 глави лук се нарязват на кръгчета, запържват се леко и се задушават около 5 мин. Слага им се сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер и шепа стафиди. Нареждат се в средата на тавата в дупката от витата баница и върху най-долната кора.

С краищата на долната кора се „завива” баницата, намазва се с масло  и се слага да се пече на около 180-200 градуса до изпичане. Проверява се с клечка. Simple Smile))

# 155
Ето рецептата за Медени мечета
1каф.чаша мед
1каф.чаша мас
1ч.ч захар
1ч.л хлябна сода
1ч.л канела
1ч.л кафе
1яйце
1/2ч.ч кисело мляко
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.тестото се разточва на кора,режат се кръгчета с чашка.С капачка от фолмастер се правят очи,като очите се слагат за уши.След като се изпекът се слепват с мармалад.
Дано да търсиш тази рецепта.

# 156
vesi_rn,страшно съм ти благодарна  bouquet
Искам да спретна  и тях за Коледа  Hug

# 157
Сладкиш с Лакта бонбони
1ч.ч кисело мляко
1ч.л хлябна сода
1ч.ч захар
1ч.ч брашно1ч.ч смлени орехи
Всичко се разбърква добре и се пече в малко плакенце намазнено и набрашнено.
На водна баня се разтваря 1пакет Лакта бонбони с 1/2 пакетче масло и с получения крем заливаме сладкиша

# 158
  • Czech Republic
Ето една рецепта и от Габи за медените мечета - http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/2008/12/22/1061/

Чудесна тема  bouquet!
Много известни бяха по-рано чешките сладки. Някой ако има стара оригинална рецепта, моля да я пусне, че и шприц имам, а още не съм го пробвала. Иначе и момичетата тук във форума правят, но те рецептите вече са доста променени от едно време.

Ти търсиш специално само шприц сладки ли? Защото тук съм пускала няколко рецепти за сладки и всички са от апокрифните тетрадки на бабата на мъжа ми (Бог да я прости).
Ако искаш може да питам свеки за тях, защото аз нямам шприц, но тя ги прави с приставки към машинка за месо.

Иначе се сетих също за сладки гъбки с мас (с шишенце от пенецелин потопено в какао се правеха пънчетата им. Наскоро бях открила рецептата - пак ще трябва да се поразтърся.

# 159
Наталинка,много благодаря и на теб  bouquet

# 160
natalyna, ами те така се пишеха из тефтерите - чешки сладки. Кое им е чешкото, кой знае. Иначе щом имаш стари рецепти, пусни някоя. Те все са ценни Peace. За гъбките се сещам. Ако намериш и нея, също може да я напишеш, ако не те затруднява.
И в тази връзка да попитам виждали ли сте по хипермаркетите да се продава свинска мас? В много от сладките е незаменима просто.

# 161
Да има я полин и в била и метро съм виждала

# 162
  • При елфите ...
Polina, преди време си бях записала тази рецепта на Маслените гъбки, защото много ми харесват, но така и не успях да ги направя. За съжаление не съм отбелязала автора й, цитирам:

Масленки "Гъбки"

Небходими продукти:

2ч.ч. мас
2ч.ч. пудра захар, може и да не е пудра(аз сложих 1ч.ч. пудра захар и 1ч.ч. кристална захар)
2-3 ванилия
брашно, колкото поеме за средно меко тесто
смляно кафе или какао

Приготвяне:

От продуктите без какаото се замесва меко тесто с което може да се борави. Правят се топчета, който се слагат в не намаслена тава(от тези който вървят с фурната излизат две, че и още 10-на отгоре. Е зависи пак от тавата, де). Топчетата се правят и веднага се поставят в тавата. Не се правят предварително и после да се пренасят в тавата, защото ще се развалят. После една малка капачка на някое малко шишенце или нещо кръгло с дупка(аз използвах капачка от непотребни капки за нос) се потапя в кафе или какао(аз потапях в какао) и с леки въртеливи движения топчетата се оформят като гъбки. Пекат се в предварително загрята фурна, но като се сложат фурната да не е много силна- умерена, за да не изгорят. Получават се много ефектно и на пръв поглед не може да се различи истинска гъбка ли е или наистина масленка. А на вкус са разкошни, ванилията им предава вълшебен аромат.

Да се допълня: Моята баба ги оформяше с напръсник, но много отдавна не съм виждала такива приспособления.

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 18:45 от Aredhel

# 163
Aredhel, благодаря ти  bouquet! Копнах си я тази рецепта. Остана да се снабдя с мас.
matreva, ще проверя там, благодаря  bouquet!

# 164

баба ми ги правеше сладки ето рецептата :

маслени гъбки

1чаша мас
2 чаши пудра захар
2 чаши брашно
3-4 ванилии
какао
Меси се хубаво и се правят малки топки. С кутиика от валидол( поне така беше преди ) натопена в какаото се натиска върху топката и става като малко пънче. Пече се в умерена фурна до бяло.

Общи условия

Активация на акаунт