Забравени рецепти от домашните тефтери

• 287 896
  • 506
  •   1
Отговори
# 255
Заповядайте, момичета.
Соленки
3 ч.ч с връх брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч настъргано сирене
1 ч.ч настърган кашкавал
1 пакетче маргарин /не зная само колко грама е, но майка ми каза, че е поне 200 гр. Маргарина през соц. време е бил в пакетчета/
1 ч.л. сода за хляб
1ч.л. оцет
1 яйце
Меси се тесто от всички продукти. Престоява 2 часа в хладилника, намазано с олио. Разделя се на 8 топки. Всяка топка се разточва и се реже на 12 триъгълника, които се навиват от основата към върха. Пекат се в предварително загрята фурна.

Млечен кекс
250 мл. прясно мляко
4 с.л. какао
2 пакетчета масло
1,5 ч.ч захар

4 яйца
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Сместа с прясното мляко, какаото, маслото и захарта се вари 10 минути. След това се разделя на 2 части. В едната се прибавят  яйцата, брашното и бакпулвера. Всичко се разбърква добре и се пече във намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс до готовност. В останалата част от крема се слага един шоколад, крема се поставя на водна баня до разтапянето на шоколада. С този крем се намазва обилно изпечения вече кекс.

# 256
  • София
Това са любимите ми солени кифлички! Разкошни са, може преди да се сложат във фурната, да се поръсят с малко настърган кашкавал. Едно време маргаринът беше в пакети по 250 гр. Преди време ги направих с масло, защото нали напоследък маргаринът се отрича, особено за деца. Резултатът беше още по-фантастичен, топяха се в устата!
Кексът е интересен, не съм правила досега варен и после печен кекс. Ще се пробва! Мерси!  Hug

# 257
krikri , млякото с др. продукти се сварява, а после се добавят яйцата, брашното и бакпулверът / предполагам предварително разбити /. Уточнявам за всеки случай. Simple Smile
А маслото, което слагаш в соленките пак ли е 250 гр?

# 258
  • София
А маслото, което слагаш в соленките пак ли е 250 гр?
Да, около 200-250 гр.
Гениални са тези кифлички  Peace Слагам ги в метална кутия и издържат доста.
Като каза за соленките, се сетих за едни соленки-гъбки, също абсолютно гениални. Утре ще напиша рецептата. И едни соленки-семки. Ох, май огладнях  Laughing

# 259
  • Пазарджик/Лондон
И моята рецепта за соленки е приблизително същата, с масло ги правя, от 250 гр. .

gretacvetina , много ти благодаря за рецептата, много вкусно звучи това кексче Hug.

krikri , давай насам рецептата за соленките - гъбки Wink.

# 260
Момичета, днес направих кекса. Laughing  Ето снимчици:
http://greta4wpetrova.snimka.bg/cooking/hrana.309982.20362626
Съжалявам за лошото качество.

# 261
  • Пазарджик/Лондон
gretacvetina , много вкусен и шоколадов изглежда   bouquet.

# 262
Аелис, така е, ама колко е калоричен... Rolling Eyes
Аз оставих от разтопената част с какаото около половината, но остана доста за глазура, която изтече в чинията. Е, аз си я ползвах като топинг. Grinning  Може би повече от половината трябва да се смеси с брашното. Или за мярката да се използва  по- голяма чаша за да стане по- голям кекс.

# 263
  • София
Соленки-гъбки
Разбива се добре 250 гр. масло.
Отделно се стрива по-гладко 250 гр. сирене, съединяват се с маслото. Сместа отново се разбива.
Прибавят се 300 гр. брашно и се замесва тесто, което се остава да почива 1 нощ на студено, покрито с влажна кърпа.
На другия ден се разделя тестото на топки, които се разточват на  1 см дебели кори. С неголяма чашка се изрязват кръгчета, които ще са шапчиците на гъбките. С много малка чашка се изрязват същият брой кръгчета, които ще са пънчетата.
Разбива се 1 белтък, намазват се големите кръгчета , поставят се върху тях малките и отново се намазва с белтък.
Нареждат се в леко намазана с масло тава и се пекат до бледорозово в умерено силна фурна.

Гретацветина, мерси за снимката! Имам чуството, че съм правила преди години нещо подобно  newsm78 Ще се пробва тия дни!
Едит
В моята рецепта 1/3 от сместа се оставя за заливане. Не си спомних за нея, защото я имам като Шоколадова торта, а освен това сместа не се вари предварително. Тоест в края на краищата не е същата рецепта  Joy hahaha

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 09:20 от krikri

# 264
  • София
 Gretacvetina този млечен кекс го знам от майка ми като "Негърче" и беше второт нещо след обикновения кекс, което се научих да правя. Ние винаги след като го залеем го поръсваме обилно с кокосови стърготини. Мерси, че ми го припомни  Peace

# 265
Прекрасна тема! Peace
Снощи я изчетох на един дъх, днес си изрових старите, семейни тетрадки и ето няколко любими мои неща от детството Crazy :

Соленки от пАрено тесто
Продукти:
250гр. (1 ч.чаша) топла вода
50гр. масло
150гр. брашно
3 яйца
щипка сол
80-100гр. кашкавал

Водата се слага в тенджерка да заври заедно с маслото. Когато сместа заври се изсипва цялото брашно, дърпа се от котлона и се бърка енергично с дървена лъжица, така че сместа да започне да се отделя от стените на съда. Прибавя се едното от яйцата, размесва/разбърква се хубаво и се оставя да изстине цялата смес. Като се охлади се прибавят едно след друго останалите яйца (първото се бърка, докато сместа го поеме и тогава се слага и второто яйце), солта и настъргания на ситно кашкавал. Сместа се обърква много добре, слага се в пош или шприц и се шприцоват розички върху пекарска хартия, или намазана с масло тава. Не трябва да са много големи розичките...да речем, колкото орех. Пекат се до зачервяване на 200 градуса.

Ябълков накип
Продукти:
5 яйца
1 ч.чаша захар
1 кафена лъжичка канела
половин килограм настъргани ябълки
1 пакет бакпулвер
1 ч.чаша брашно

5-те жълтъка се разбиват със захарта с миксер, до побеляване. Към сместа се прибавят последователно: канелата, настърганите ябълки, брашното с бакпулвера и накрая с леко бъркане се добавят, разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в подготвена форма за кекс и се пече на 180-190 градуса.

Голяма палачинка...това ми беше и все още е много любимо Crazy
Продукти:
4 яйца
12 супени лъжици брашно
половин литър прясно мляко
щипка сол, щипка захар
половин пакетче масло (навремето маслото беше само по 125гр., така че - половин такова пакетче, 60-70гр. да речем Wink)

Всички продукти без маслото се разбиват с миксер до хомогенна смес. Маслото се разтопява и се излива в най-голямата възможна тава, с която фурната ви разполага. Върху маслото се излива сместа и се пече на 180-190 градуса.
По време на печенето сместа се издига на места...помня, че като дете ги оприличавах с планини и висях пред вратата на фурната през цялото време на печенето Crazy.
Когато цялото това нещо, хване приятен загар, може да се хапва еднакво вкусно и със сирене, и със сладко кой каквото обича, и с пудра захар, и с мед....а съм го правила и със задушени гъби със сметана, копър и чесън Crazy Crazy Crazy....

Имам и още някои любими неща, но ще останат за друг път.  chef

# 266
  • Пловдив
Заповядайте, момичета.
Соленки
3 ч.ч с връх брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч настъргано сирене
1 ч.ч настърган кашкавал
1 пакетче маргарин /не зная само колко грама е, но майка ми каза, че е поне 200 гр. Маргарина през соц. време е бил в пакетчета/
1 ч.л. сода за хляб
1ч.л. оцет
1 яйце
Меси се тесто от всички продукти. Престоява 2 часа в хладилника, намазано с олио. Разделя се на 8 топки. Всяка топка се разточва и се реже на 12 триъгълника, които се навиват от основата към върха. Пекат се в предварително загрята фурна.

Направих ги по рецептата с маргарин, угасих содата в оцета и млякото.Сега ако ми кажете къде е грешката ми: тъмни са и миришат на сода, не бухнаха много въпреки че като маслено тесто ги сложих в горещата фурна/ 200С/ Sad

# 267
  • Пловдив
Нещо не можах да се справя с цитата Simple Smile  Моя текст влезе в него

# 268
Fleur, как изгаси содата едновременно в оцета и в киселото мляко newsm78? Може би оттам е дошла грешката. Аз правя така: ако е в оцета - пълня лъжичката със сода, но не пълна, а винаги равна, че и по-малко /достатъчно е/ и сипвам отгоре оцета /даже направо от бутилката/ да шупне. Ако е в киселото мляко - сипвам содата вътре и изчаквам да шупне млякото. Не съм правила точно тази рецепта, но така процедирам, когато работя със сода. Това е моето мнение. Нека и другите да кажат. Peace

# 269
а някоя изпитана рецепта за грис-халва?

Общи условия

Активация на акаунт