Забравени рецепти от домашните тефтери

• 287 897
  • 506
  •   1
Отговори
# 240
  • Пазарджик/Лондон
сисак , и аз си копирах за тортичката, с нетърпение очаквам да публикуваш останалите  Hug.

# 241
  • софия
Ето още рецепти,извинявам се ако има нещо подобно
Соленки Мария/идея си нямам защо се казват така Simple Smile/

125 гр сирене
100гр масло
300 гр брашно
1 жълтък за намазване

От продуктите се омесва тесто.Оставя се да престои 12 часа.Разточва се и се нарязва с малка чашка на кръгчета,които се намазват отгоре с жълтък и се пекат

Гевречета

2 яйца
1ч.ч. кис. мляко
1ч.ч. захар
1 ч.ч. сода
4с.л. олио
брашно колкото поеме за умерено твърдо тесто

Замесва се средно твърдо тесто от продуктите и се точи на кора 1/2см.С 2 различни чаши се изрязват гевречета и се  пържат в гореща мазнина.Поръсват се със пудра захар и ванилия.

# 242
  • Vaudreuil Canada
Аууу от глад умирам .... нищо че току що ядох - тази тема е страшна.
Вече сте предъвкали част от спомените ми - и крем дипломат и сладкиша кайсии който все не стигам да направя и питките с кашкавал и сирене и кошничките и сладкия салам. Обичам и толумби и ореховки и еклерчета и полумесците с орехи отгоре и меденки домашни и филиите с халва и мекиците и агнесите.

# 243
  • софия
Дайте някакви рецепти за гъсеници,баба правеше но не помня рецептата,а тези в нета нещо не ми приличат на нейните

# 244
Помните ли тригуните по сладкарниците? Дайте рецепта ако имате....

# 245
  • София

Помните ли тригуните по сладкарниците? Дайте рецепта ако имате....

Тригуните ги правя по мързеливият начин  - от бутер тесто...., само че във всеки квадрат слагам по малко нарязани орехи.После се пекат и се сиропират когато изстинат.

# 246
Ехххххх, върнахте ме години назад, когато всичко беше по-вкусно и по-истинско, а ние бяхме ДЕЦА. За първи път пиша в този форум, въпреки че съм регистрирана отдавна, но .... все не остава време, но за сметка на това Ви чета редовно. Темата е страхотна и с удоволствие ще се включа утре и аз с моите незаменими рецепти /като предварително се извинявам, ако някоя рецепта повторя/, защото тефтерът ми е вкъщи, а сега - работя. Приятен ден на всички в тези жеги.

# 247
запис. Темата е страхотна. Никъде нищо не видях за "Сладък бъбрек" по-късно ще ви напиша рецептата. Дано да ви хареса.
Ако някои знае рецептата за тиганички , много ми се хапват.  Embarassed

# 248
Ето ме отново "Сладък бъбрек"
смес 1    
3 п. бисквити Руен или Добруджа
3 с.л. какао
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч  захар
смес 2
1 1/2 п.масло
1ч.ч пудра захар
250 гр. сухо мляко

Бисквитите  смлени с какаото се правят на тесто като се заливат  със сироп от вода и захар / смес 1/. Разделя се на 3 топки като от всяка се точи тънка кора - правоъгълник , върху целофан , маже се с част от смес 2 навива се от дългата страна до средата и после от другата страна пак до средата / да придобие форма на бъбрек / завива се с целофана и се слага в хладилника. Сервира се нарязан на тънки филийки.
Много стара изпитана рецепта и по мое мнение доста оригинална.

Идеята за бисквитите е да са лесно трошими- в наши дни мисля че Роден край ще свършат работа.

# 249
  • софия
запис. Темата е страхотна. Никъде нищо не видях за "Сладък бъбрек" по късно ще ви напиша рецептата. Дано да ви хареса.
Ако някои знае рецептата за тиганички , много ми се хапват.  Embarassed

Ето това имам аз за Тиганици:

Разбиват се 2-3 яйца.Прибавят се 1 ч.ч. кис.мляко с 1 с.л. сода и брашно до получаване на гъста каша.Загребва се с лъжица и се пържи в гореща мазнина.По желание към сместа може да се прибави и 1 ч.ч.  настъргано сирена

# 250
Тиганиците "на майка" ми (не знам чия е всъщност рецептата) са:

Солени

2-3 яйца
1 ч. чаша надробено сирене - аз го смесвам с кашкавал
1 ч.ч. пълна с разбито кисело мляко
1 бакпулвер
шипка сол, 1 с.л. захар
брашно до рядко тесто -тип кексово
по желание подправки

Разбърква се на ръка, престоява малко, глебе се с лъжица и се запържва до златисто в гореша мазнина, иначе попива.

Сладки

2-3 яйца
половин чаша много ситно нарязани сухи плодове - кайсии, сливи, стафиди, смокини и пр. 
1 ч.ч. пълна с разбито кисело мляко, (сметана)
1 бакпулвер , 1 ванилия или малко ром.
шипка сол, 4  с.л. захар
брашно до рядко тесто -кексово
Хапват се топли поръсени с пудра захар.

# 251
# 252
Да се запиша и аз. Относно сладките- зайчета, майка ми ги правеше с масло и пудра захар, а от страни ги прищипваше с орехови ядки, което според мен променя иначе тежкия маслен вкус. А за уши и опашка естествено листенца от чемшир. Laughing Аз ги харесвах, даже като поотраснах си ги правех сама.
Други мои любими рецепти са едни соленки с кашкавал и сирене във формата на малки кифлички, както и един много шоколадов кекс. Ако имате интерес, ще ги споделя. Даже вчера взех тетрадката в която се пазят тези рецепти. Приватизирах си и книжката " Какво да сготвя, когато мама я няма."/ от 1984г/  В нея са събрани много хубави и лесни рецепти, които ще ми послужат и в момента. Mr. Green

# 253
  • Варна
казвай соленките...  Praynig Mr. Green Mr. Green аз тези дни съм полудяла на тема соленки и правя всички рецепти които ми попаднат пред очите   chef Crazy

# 254
  • Пазарджик/Лондон
gretacvetina ,соленките ги знам, но много ме заинтригува с този много шоколадов кекс - с нетърпение ще очаквам рецептата  Hug.

Общи условия

Активация на акаунт