Забравени рецепти от домашните тефтери

• 287 897
  • 506
  •   1
Отговори
# 225
Рали Бали , или е диетичен или си забравила захарта  newsm78

Много се извиянвам, хич не е диетичен  Laughing

1 ч.ч. захар към всичко останало -1 яйце, ч. чаша и половина брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна ч.л. сода, 1/2 ч. чаша олио, 3 с. л. какао

Благодаря за поправката Simple Smile

# 226
__ДОМАШНА ТОРТА ______________________________________
Продукти:
5 яйца
1 1/2 ч.ч захар
1/3 ч.ч олио
1пакетче амонячна сода
1ч.л равна хл.сода
1ч.л оцет
3 ч.ч пресято брашно
1/2 ч.ч счукани орехи
2-3 с.л какао
кисело мляко-1ч.ч

За сиропа:
3 ч.ч вода
2ч.ч захар
настъргана лимонова кора

За крема:
1 литър прясно мляко
1 и1/2 ч.ч захар
2 жълтъка
1 ванилия
1/2 пакетче кр. масло

Приготвяне:
5 яйца се разбиват с 1 1/2 ч.ч захар докато сместа се сгъсти побелее.Прибавя се1/3 ч.ч олио.В 1 ч.ч се поставят 1 п.ам. сода и 1ч.л хл. сода иэгасят се с 1ч.л оцет и чашата се допълва с кис.мляко.Сипва се брашното.Кашата се разделя на 3 равни части като в едната се прибавят счуканите орехи какаото.Блатовете се изпичат поотделно в предварително загрята фурна.
Напояват се със сироп към който сато заври и се снеме от котлона се слага лимон. кора.
Крема се приготвя като от 1 л. прясно мляко се оставя 1ч.ч другото се слага да ври с 1.ч захар.Разбиват се 2 жълтъка с1/2 ч.ч захар прибавя се 1ч.ч брашно и се бърка като по малко слагаме от студеното мляко.Изсипваме във врящото мляко по малко и постоянно се бърка.Като се снеме от котлона се поставя 1 ванилия и1/2 п.краве масло.
Тортата се реди на три пласта бял, кафяв, бял
Между блатовете може да се сложат кръгчета банан. Украсява по желание с шок.пръчици смлени орех.ядки.
Това е любимата торта на моето семейство.Предпочита се пред купешките.
Може сиропа да се направи карамелен.

# 227
  • София
Моля ви да разровите тефтерите на вашите майки и баби и да ми дадете рецепти за ястия и сладкиши, които са ви били любими. Може да си припомните и какво сте обичали да ядете като деца. Интересуват ме простичките гозби от преди модата на вносните продукти и "префърцунените" кулинарни термини. Аз например помня масовото ядене на филии с лютеница или олио и червен пипер, от всички деца на улицата. Или пък "мечка" - среда от бял хляб с плънка от сирене и добре намачкана в юмрук. Помогнете със спомени и рецепти!!!!
Аз имам една любима рецепта за ябълков пай,който става за секунди и дори не се омазваш целия ,докато го правиш.
Рецепта:1ч.ч. пудра захар,1ч.ч.грис,1ч.ч.брашно,1/2ч.ч. олио,1 бакпулвер в брашното,1 ванилия.800гр.настъргани ябълки+100гр захар.
1.Брашното+пудр.захар+грис+ванилия и бакпулвер се объркват(суха смес).
2.След това в подмазана тава се реди ред от сместа с ябълките и ред от сухата смес.Залива се с олио,пече се до златисто и накрая се поръсва с пудра захар.
Става изключително вкусно! А с една чаша студен или топъл чай ,според сезона,е приказно Simple Smile

Ефи, много ми се иска да го направя,само искам да те попитам яйце не се ли слага и как се опича? на силна фурна ли или по-слаба?

# 228

Ефи, много ми се иска да го направя,само искам да те попитам яйце не се ли слага и как се опича? на силна фурна ли или по-слаба?

Кафенцето, (не съм Ефи и се обаждам като на барабан палката, но сладкишчето е чудесно Embarassed) без яйца е и е много хубав сладкиш. Peace Ето ти още две рецепти:

Сладкиш с ябълки и грис

Ябълков сладкиш

# 229
Просто ме убихте с тези домашни сладкиши.Умирам за сладко пък нямам много време да правя сега .
Записвам се за бързи и вкусни рецепти.
Лабрекс що ме подсети сега и за моя Ябълков сладкиш с грис - ммммм Heart EyesА как ми се дояде от това парченце на Анук - жадната монахиня.Мама я правеше често, но при нас крема беше от разбити белтъци в които се сипва горещ карамел.Аз вече не рискувам със сурови яйца а така вкусно беше - ех.

# 230
  • София

Кафенцето, (не съм Ефи и се обаждам като на барабан палката, но сладкишчето е чудесно Embarassed) без яйца е и е много хубав сладкиш. Peace Ето ти още две рецепти:

Сладкиш с ябълки и грис

Ябълков сладкиш

Лабрекс,  Heart Eyes  Hug абсолютно си ми любимка ! Много благодаря, ще се пробвам веднага  Mr. Green !

# 231
И аз съвсем бях забравила за тази тема Embarassed
Мога да се включа с няколко идеи, newsm78 които ми хрумнаха докато четох последните мнения Bulb

относно "Зайчетата с чемширени ушички" и на мен сместа само от масло и пудра захар ми изглежда малко "гадна". Аз правя бонбони от следната смес: 150 г пудра захар, 150 г бланширани смлени бадеми, 1 ванилия и добавям капка по капка лимонов сок докато сместа започне да се събира като тесто. Обикновено правя топчета и ги топя в разтопен на водна баня шоколад, но следващия път ще ги оформя като зайчета Peace Малко ще ми е проблем намирането на чемшир обаче newsm78

Сетих се и за една "Варена попара с пържен хляб"
Отделям 3-4 филийки от нарязан хляб (тип "добруджа" или не знам в момента какъв подобен има, но трябва да е по- плътен, а не като "дунапрените" за тостер, защото с тях крайният резултат е неприятна лепилоподобна маса Sick) Та филийките ги режа на малки кубчета и с малко масълце ги пържа в тиган докато хубаво се зачервят. През това време в тенджера слагам около литър и половина вода да заври с 2-3 суп. лъж. масло. Останалия хляб накъсвам на едри парчета и когато водата заври го изсипвам наведнъж в нея. Намалям огъня и бъркам сместа около 5 мин. Понеже всичко правя на око, ако сместа ми се стори много гъста добавям вода (или още хляб, ако съм прекалила с течността Laughing) Добавям захар и сирене на вкус и точно преди да сваля от огъня обърквам в попарата готовите крутончета. И после елате да видите какво "освинване" пада Joy

Като се присетя още нещо непременно ще пиша, че сега заради непосилната жега при нас, в главата ми се върти само диня със сирене fiuuuuuu

# 232
  • на втория етаж
Тези сладки изрових от старите тефтери - бях ги позабравила  Grinning - бързи и лесни:

# 233
Да прочета, после ще пиша.Правехме с мама много сладкиши, но да не повторя някой.

# 234
  • софия
В нас се правеше една пълнена торта,ммммммм само като се сетя и' лигите'ми течат,ще намеря рецептата и ще пиша

# 235
В нас се правеше една пълнена торта,ммммммм само като се сетя и' лигите'ми течат,ще намеря рецептата и ще пиша
Непременно! Simple Smile

# 236

Хубаво ме подсетихте  Simple Smile

Майка ми правеше пълнена торта с компот от дюли.
От голям пандишпанов блат се изрязваше леко тънко капа4е, след което се дълбаеше сърцевината.
Издълбаното се смесваше с квасена сметана бита, орехи и пюрирани дюли от компот и няколко лъжици дюлево сладко. Дупката в тортата се пълнеше с тази смес. Самата смес бе леко рядка по мои спомени  Престояваше 1 нощ, от което самият блат бе извлякъл те4ността и се бе сиропирал. Обмазва се с бита квасена сметана. Става уникално вкусна и леко киселка.

# 237
  • софия
Непременно! Simple Smile

Ето и рецептата за пълнената торта

За блата:
4 яйца
1и1/2 ч.ч. захар
1и1/2 ч.ч. брашно
4с.л. нишесте
1 бакпулвер
ром
1/2 ч.ч. прясно мляко

За пълнежа:
125гр. размекнато масло
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. прясно мляко+1 л. ром
1 ч.ч. пудра захар
1 или 1 и 1/2 кофичка сметана/1голяма и 1 малка Данон/

Блата се приготвя по следния начин:
Разбиват се яйцата,захарта и останалите продукти.Намаслява се тавичка с големината на торта и се пече на 200градуса до готовност,проверявайте с клечка.Щом блата истине отгоре се отрязва 'капак' и се издълбава равномерно,като отстрани се оставя по един пръст неиздълбано.Трохите от блата се запазват.Дъното на блата се напръсква  с мляко и по желание се маже с конфитюр или се слагат плодове.

Пълнеж:
Смесват се маслото ,орехите,трохите от блата и останалото мляко.Прибавя се постепено сметаната разбита със захарта/ако използвате 1 коф. сметана се отделя 1 ч. за намазване отгоре,ако използвате 1 и 1/2 се слага 1 в блата и 1 за намазване
Тортата се пълни с тази смес и се захлупва с изрязания 'капак' от блата.Намазва се с отделената сметана и се поръсва с орехи.
Тортата се приготвя много лесно и не е тежка,много е вкусна.

# 238

сисак , наистина много вкусно звучи тортичката! Heart Eyes Благодаря за споделената рецепта, записах си я!  bouquet

# 239
  • софия
В тефтера има още интересни рецепти,утре като заспи детето ще напиша още някоя

Общи условия

Активация на акаунт