Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 098
  • 506
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
  • Мнения: 255
rositoooo,така и не съм ги правила още,но имам от една съфорумка,рецептата за пълнежа ,която беше написана на притурката към пресата за орехчета,ако някой си спомня,три крема които после се смесват.По моите спомени,най-страхотния крем,който съм яла.Т.е. ако се интересуваш мога да напиша

# 376
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А, пиши, пиши и други искат рецептата. eat

# 377
  • България
  • Мнения: 491
mis_val точно този крем ми е любим
сподели го Praynig
 labrex Hugблагодаря

# 378
  • Бургас
  • Мнения: 255
Момичета,извинявам се за закъснението!
Рецептата ми даде ves от гответе с мен
Ако някой освен пресата си пази и упътването имам спомен че вътре имаше рецепта (за орехчетата и за крема,който беше от три части,които се смесваха),ще го помоля да я напише.Този крем по оригиналната рецепта е уникален(поне според моят вкус разбира се).Благодаря предварително.

Ето ги 3-те крема за орехчетата:ПЪРВИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.пудра захар,2п.масло,2жълтъка,1ванилия/Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията;ВТОРИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.прясно мляко,2ч.ч.смлени орехи,1-2с.л.какао на прах,захар според вкуса/Орехите и млякото се сгъстяват на слаб огън,прибавя се какаото и захарта.Отавя се да изстине.ТРЕТИ КРЕМ:1ч.ч.прясно мляко,1с.л.брашно,захар на вкус/Приготвя се млечен крем и се оставя също да изстине.ТРИТЕ КРЕМА СЕ СМЕСВАТ МНОГО ХУБАВО и се пълнят орехчетата. :Simple SmileТова е оригиналната рецепта,правила съм я и наистина крема е страхотен!!! :thumbup:
Ето и линк към темата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2326.15.html

# 379
  • Мнения: 24
Ето моите спомени за домашно приготвени рецепти.

Содени питки със сирене и кашкавал.

Бисквитени бомбички

Домашна пица
(тук е с леки промени)

Бисквитена торта (отново с промени, преди кремът се правеше предимно от нишесте)

Бисквитки с мед и канела

# 380
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Интересно, а кога и къде преди е имало соево подсладено мляко? Рецептите или са видоизменени, или не са толкова стари. Иначе са интересни, благодаря.

# 381
  • Мнения: 24
Джемма, така е.  Wink Промяната в рецептата е относно млякото, преди ги приготвяхме с домашно прясно мляко или вода.


Хубав ден на всички!  Simple Smile

# 382
  • Wonderland
  • Мнения: 824
Леле,момичета къде ме върнахте.....  bouquet изчетох всичките страници и от преглъщане ще си прехапя езика.....толкова много и вкусни неща сте написали,че просто нямам думи....Аз се сещам за яйченият пастет на баба, ненаситната калугерка,обърнатия сладкиш с кайсии от компот и отгоре със запечени разбити белтъци на сняг, реването на мама, прасковките....Мама не я биваше в месенето,но за сметка на това баба постоянно правеше мекици, баница с домашно точени кори, зелник,тиквеник, картофената крем супа с крутони, домашната лютеница, сладкият салам и пухкавия кекс и до ден днешен ги прави тези неща.....Темата е страхотна.....и утре за направя едни мекици....за закуска....

# 383
  • Мнения: 1
Здравейте момичета. Отдавна не бях влизала, а преди две години Ви бях обещала, че ще се включа с моите рецепти, които имам и които може би, ще са от полза за някои от Вас. Съжалявам, ако вече ще се повторят, но поне не видях някой да е дал рецептата на Арабски кекс, а тази е записана в моя тефтер.

АРАБСКИ КЕКС:

ПРОДУКТИ: 3 яйца, 1,5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 4 с.л. мармалад, 1 ч.л. канела, 2,5 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода с разтворена 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия, 1 ч.ч. орехи.

Дано да съм била полезна. Да Ви е сладко. Спомням си, че по-нагоре някой го търсеше. Дано да е същият.

# 384
  • Мнения: 114
Голяма част от любимите ми рецепти са от тефтера с рецепти на баба! Наистина е безценен и безкраен източник на вкусни идеи.

Птрвата любима рецепта е рецептата за пилешка супа със застройка. Тази супичка е много лесна за приготвяне, но става много по-вкусна, когато е приготвена от домашно пиле. Пилето се сварява добре, вади се от бульона и бульонът се застройва. Добавя се накъсано месце, фиде и копър. Страшно вкусна ства!

Втората любима рецепта е за боб на фурна. Като дете не обичах боб и го проядох точно в този му вариант, става много вкусен, направо сладък!

Третата рецепта е за кекс с ябълки, който баба ми, странно защо наричаше ябълкова торта. И той е много лесен и много вкусен!

Още безброй любими рецепти имам от тефтера на баба, но да не прекалявам Wink

# 385
  • Мнения: 169
Гисчо,хич не прекаляваш!Благодаря ти!  bouquet
Давай смело!Аз вече направих кекса с ябълки!Страхотен е!

# 386
  • Мнения: 835
Аз си търся, преса за орехчета да се продава някъде?

# 387
  • Мнения: 114
Гисчо,хич не прекаляваш!Благодаря ти!  bouquet
Давай смело!Аз вече направих кекса с ябълки!Страхотен е!

Много се радвам, че кексът с я бълки ти е харесал! Наистина е много лесен за приготвяне, а по мое мнение е много вкусен! Simple Smile

# 388
  • Мнения: 1 209
Обикалях из пазара за зеленчуци и видях нещо, което не бях яла от дете. Баба ми го готвеше и бе една от любимите ми манджи. Надявам се да ви хареса, а аз днес ще тествам дали моят син ще го одобри.

Балучки/Арпаджик (малки лукчета) в гърне:

50 гр краве масло и 1 с.л. олио
1 кг обелени малки лукчета - балучки или арпаджик
5-6 моркова на кръгчета
1-2 скилидки чесън
2 настъргани домата
1 чаша бяло вино
1 чаша вода
1 с.л. брашно
1 ч.л. захар
2-3с.л.брашно + вода за тесто за подмазване на капака
Сол, черен и червен пипер, дафинов лист, чубрица.
В мазнината се задушават зеленчуците, пресипват се в пръстен съд /гювеч или гърне/, добавят се настърганите домати, водата, виното и подправките без брашното. Облепя се с тесто и се пече на около 180-200 градуса на фурна за около час. Изважда се и се добавя размитото с малко вода брашно за сгъстяване. Връща се без капак във фурната докато клокне, и после се оставя вътре на топло за около 15 мин.

Още по-чудесно става с прасешки врат на кубчета.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 15:57 от harmony_broken

# 389
  • Юпитер- Сатурн
  • Мнения: 536
Баба ми правеше "мързелива баница". Замесваше маено тесто. Разточваше кори поръсваше със сирене и завиваше. Оставаше да втаса и печеше. Когато изстинеше заливаше с горещ захарен сироп.
Друго което обичах беше лучника, но плънката беше без ориз.

Общи условия

Активация на акаунт