Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 089
  • 506
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 87
Вивиан ,радвам се,че съм била полезна.

# 436
  • Мнения: 274
Търсачката на Гугъл ме прати тук. Търсех точния грамаж на бисквитите в "Негърски очи" и попданах на тази страхотна тема!
Ето я рецептата  Peace
1 пак разтопено краве масло
1 1/2 пакет смлени бисквити (190-200 гр)
1 ч.ч пудра захар
2 яйца
4 с.л кафе (може и какао вместо кафе)
Омесва се всичко, правят се топчета и се овъргалват в смлени орехи. Най-вкусни са като преседят едно денонощие.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 13:38 от Булка Марулка

# 437
  • София
  • Мнения: 2 814
здравейте дами,
от доста време търся рецепта за едни много вкусни сладки от мое време, но нещо не успявам да я намеря и се надявам , че вие ще ми помогнете.
Не знам точното име на сладките, но представляват две малки топченца, овъргаляни с нещо /трошици май беше/ а по средата леко издълбани и с крем отвътре. Нещо ми се върти в главата, че са арменски, но не съм сигурна...
моля, ако някой се сети , дори и името им, да пише  Praynig

# 438
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Звездица, мисля, че не са арменските сладки - те са с локум, овалват се в пудра захар и на мен лично са ми мазни, със сигурност не са със крем.

А аз търся един кекс, мето му е: " Арабски кекс", мисля, че се правеше с кафе.

# 439
  • Сливен
  • Мнения: 141
 
А аз търся един кекс, мето му е: " Арабски кекс", мисля, че се правеше с кафе.
една приятелка ми даде тази рецепта,не съм я опитвала и не знам дали точно тази търсиш
заповядай



Арабски кекс

4 яйца се разбиват с 2 каф.чашки захар, добавя се 1 к.ч олио. Изгася се 1 ч.л сода в 3 с.л оцет. Добавя се към сместа. Две чаши чаени брашно се смесват с бакпулвера и се добавя към сместа полека. Накрая се добавят 3 настъргани ябълки, 1 чаша орехи начукани, 1 с.л кафе (фино смляно), 1 л. канела 1 какао.Пече се в умерена фурна. След опичане се поръсва с пудра захар.

# 440
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 13 723
Ако щете вярвайте, ама изчетох всичките 30 страници! Grinning Вкусът на детството не само трябва да се помни, ами по някакъв начин да става вкусът на детството на нашите деца, на нашите внуци и т.н. Аз имах досетливостта още в студентските си години да си създам собствени тефтери с рецепти, ровейки се в тефтерите на мама и в стари (1950-1960г.) кулинарни книги. Вкусът на някои от бабините сладкиши е безвъзвратно загубен, защото тя хем почина когато бях едва 6-ти - 7-ми клас, хем ревниво пазеше рецептите си от мама. К`во да правиш, снаха-свекърва живеещи почти под един покрив не се долюбваха много. И до ден днешен не съм опитвала курабии, като нейните! Факт е, че рецептата, която е стигнала до мама, е неточна. Нито тя някога успя да постигне онзи вкус, заради който се промъквах с индианско лазене под ниските бабини прозорци до заветния вестибюл с подносите пълни с отлежаващи курабии, нито аз. Само нейната дъщеря - леля ми ги правеше същите, ама и тя е покойница от близо 25 години. Нямам представа дали е научила нейната снаха да ги прави. newsm78 Другата ми баба живееше в друг град и нямам много спомени от кулинарните ѝ умения.
Аз не съм се отказала на принципа проба-грешка да открия точната рецепта, но засега нямам успех. Ще споделя друга бабина рецепта, която съм пробвала и не открих друг някой да е публикувал такава. Впрочем точно такава май не открих изобщо в интернет пространството.
Масленки
500 гр  свинска мас
500 мл (0,5 литър) червено вино
125 гр олио
1 ч.л. амонячна сода
1 ч.л. хлебна сода
1 щипка сол
брашно, колкото поеме
пудра захар с ванилия - за овалване

Свинската мас, щипката сол с половината от содите и брашно се омесва (на средно  тесто).
Отделно виното, олиото с другата половина от содите и брашно се омесва (на средно  тесто). Разстила се и върху него се слага омесеното с маста тесто, меси се (заедно) наново и се прибавя брашно до твърдо тесто. Разточва се на листи, реже се с чаша, слага се плънка по желание, запечатва се с пръсти, овалва се на топка. Курабиите се пекат на силна фурна и още горещи се овалват с ароматизираната пудра захар.
Плънка: изцедена настъргана ябълка с канела, смлени орехи и захар.

* - сините текстове в скобите са моя добавка, уж за по-ясно

Отдавна не съм ги правила, но ставаше голямо количество. Съветвам да опитате с половин доза, както и при разточването да не изтънявате прекалено листа, 3-4 мм е добре.

Внимавайте, като съобщавате на ММ, че ви трябва половин литър червено винце за курабийки! Mr. Green

Последна редакция: ср, 16 яну 2013, 00:45 от profesorkata_1

# 441
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
 
А аз търся един кекс, мето му е: " Арабски кекс", мисля, че се правеше с кафе.
една приятелка ми даде тази рецепта,не съм я опитвала и не знам дали точно тази търсиш
заповядай



Арабски кекс

4 яйца се разбиват с 2 каф.чашки захар, добавя се 1 к.ч олио. Изгася се 1 ч.л сода в 3 с.л оцет. Добавя се към сместа. Две чаши чаени брашно се смесват с бакпулвера и се добавя към сместа полека. Накрая се добавят 3 настъргани ябълки, 1 чаша орехи начукани, 1 с.л кафе (фино смляно), 1 л. канела 1 какао.Пече се в умерена фурна. След опичане се поръсва с пудра захар.

Благодаря, но не е тази рецептата - със сигурност знам, че орехи и ябълки не се слагаха в него Sad

# 442
  • Бургас
  • Мнения: 6 566
Имаше един кекс, прави се без никакви набухватели, разбиват се белтъците и жълтъците отделно, има и орехи в него... ако някой се сеща, ще съм благодарна   bouquet

# 443
  • Мнения: 22 867
Имаше един кекс, прави се без никакви набухватели, разбиват се белтъците и жълтъците отделно, има и орехи в него... ако някой се сеща, ще съм благодарна   bouquet

Мон..., тази рецепта е подобна - Вкусен пухкав кейк, от майка ми е, често го правя, харесва ми, че не е хлебен, а става пухкав и много вкусен. Peace

# 444
  • Бургас
  • Мнения: 6 566
Да, мисля, че такъв беше, правехме го с майка ми като бях малка, обаче бях изключила точно как ставаше, благодаря ти   bouquet

# 445
  • Мнения: 114
Аз да добавя още две класически рецепти, които влизат в графата "любими и забравени рецепти"
ореховки и сладък салам . И за двете рецепти се присетих, защото имах разни остатъчни продукти из хладилника. Няколко недоизядени пакетчета бисквити влязоха в сладкия салам, а останалите ми след един ванилов крем белтъци - в ореховките Grinning

# 446
  • Русе
  • Мнения: 904
ЗАПИС В ТАЗИ ВКУСНА ТЕМА

# 447
  • Мнения: 0
Може ли да ми помогнете с една рецепта. Търся една рецепта, която се казва "Сладки орехчета", но не с ванилов крем, а с крем от сухо мляко. Моля Ви помогнете ми Simple Smile Ще съм Ви много благодарна   bouquet

# 448
  • Бургас
  • Мнения: 255
 Akdar,аз имам този крем за орехчета,не е със ванилов крем,но не е и със сухо мляко,това е рецептата от книжката,3 крема които после се смесват

Момичета,извинявам се за закъснението!
Рецептата ми даде ves от гответе с мен
Ако някой освен пресата си пази и упътването имам спомен че вътре имаше рецепта (за орехчетата и за крема,който беше от три части,които се смесваха),ще го помоля да я напише.Този крем по оригиналната рецепта е уникален(поне според моят вкус разбира се).Благодаря предварително.

Ето ги 3-те крема за орехчетата:ПЪРВИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.пудра захар,2п.масло,2жълтъка,1ванилия/Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията;ВТОРИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.прясно мляко,2ч.ч.смлени орехи,1-2с.л.какао на прах,захар според вкуса/Орехите и млякото се сгъстяват на слаб огън,прибавя се какаото и захарта.Отавя се да изстине.ТРЕТИ КРЕМ:1ч.ч.прясно мляко,1с.л.брашно,захар на вкус/Приготвя се млечен крем и се оставя също да изстине.ТРИТЕ КРЕМА СЕ СМЕСВАТ МНОГО ХУБАВО и се пълнят орехчетата. :Simple SmileТова е оригиналната рецепта,правила съм я и наистина крема е страхотен!!! :thumbup:
Ето и линк към темата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2326.15.html

# 449
  • Мнения: 108
Звездица, това описание ми напомня за сладките "Прасковки". Майка ми ги правеше без да ги оцветява отвън и точно така се издълбаваха топчетата, правеше се млечен крем, който се смесваше с трохите от издълбаното. Много вкусни. Ще видя рецептата и ще я напиша, ако искаш.

Общи условия

Активация на акаунт