Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 096
  • 506
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 21
Баба ми правеше един трипластов крем, като най-горният пласт (мисля), че беше от разбити безлтъци. Но този крем го няма из нейните "записки", а беше мн мн вкусен! Някой да се сеща за какво иде реч и да има рецептата?

Да не би да  е кафяв пласт, жълт пласт и отгоре белтък - долните два пласта са от цедено кисело мляко. Във форума има рецептата на няколко места.
В къщи правим крем Дипломат, който е на 3 пласта-жълт, кафяв и отгоре белтъци. Мога да напиша рецептата ако искаш  Peace

# 421
  • Мнения: 894
аз се интересувам от рецептата за "дипломат". ако вече е публикувана във форума ще опитам да я изровя, но ако не ви представлява трудност ми я изпратете   bouquet
в неделя направих рецептата за кекс с мармалад от сини сливи. не помня на кого във форума беше  newsm78, но без значение - стана превъзходен. благодаря  Hug

# 422
  • София - България
  • Мнения: 1
Аз си търся, преса за орехчета да се продава някъде?
Преса за орехчета си закупих съвсем наскоро от Продавалник - има два вида - едната е само за орехчета, а  с втората могат да се правят гъбки, мидички, орехчета - мога да Ви дам телефона на г-жата, която ги изпраща от Шумен -  0898324793 - Татяна Панайотова - Успех!

# 423
  • Мнения: 1 456
МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА 
село Чомаковци Врачанско

Продукти :

за тестото :                                                        за плънката :
                                                               
4 яйца                                                                 сирене                                                         
половин кубче мая                                             грис
брашно
1 ч.чаша хладка вода           

Замесва се меко тесто.Разделя се на 10 питки,който се мажат с олио.Всяка питка са разточва на кора колкото тавата.Рядат се една върху друга.

Слага се първата кора и се ръси с грис.
Върху нея се слага втората и се маже с масло/мас/ и се ръси с грис.
Отгоре се слага третата - маже се с масло ,ръси се с грис и се слага сирене- ситно натрошено.
Така се редуват корите, като последната се ръси само с грис.
Навива се на руло и разтегля и усуква едновременно.Слага се в тава да втаса.
Полива се с една купичка вряла мас и се слага да се пече.След като се опече маста се излива.
Оставя се да истине. След това торната кора се натрошава и батицаат се надупчва. Поръсва се със захар и се залива с вряла вода.Слага се в силна фурна да поемане на водата.
Посипва се със захар и ванилия.

Баба я правеше  Heart Eyes

# 424
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Веси75 поздравления за темата! Тази тема все едно аз съм я пускала, толкова ми е близка темата. Страшно ми е интересна! Аз съм 75 набор и още помня простичките вкуснички неща, които съм яла.
Още не съм я прочела, влизам само за да се запиша. Сега ще я прочета.

  bouquet   bouquet   bouquet

# 425
  • Мнения: 114
Баба ми правеше един трипластов крем, като най-горният пласт (мисля), че беше от разбити безлтъци. Но този крем го няма из нейните "записки", а беше мн мн вкусен! Някой да се сеща за какво иде реч и да има рецептата?

Да не би да  е кафяв пласт, жълт пласт и отгоре белтък - долните два пласта са от цедено кисело мляко. Във форума има рецептата на няколко места.
В къщи правим крем Дипломат, който е на 3 пласта-жълт, кафяв и отгоре белтъци. Мога да напиша рецептата ако искаш  Peace

Може ли рецептата?

# 426
  • Мнения: 21
Незнам до колко е истинския крем Дипломат, но това е рецептата, която имам.
 Приготвя се крем от 1 литър прясно мляко, 6 жълтъка, 1 ч.ч захар, 6-7 с. л. брашно. От него се отделя половината и се оцветява с какао на прах /1-2 лъжици/. Белтъците от яйцата се разбиват със захар 1/2 ч.ч. На дъното в чашка  се слага 1 лъжичка сладко от ягоди или череши. Слага се  1 чаена бисквита перпендикулярно на дъното на чашата и около нея се сипва със супена  лъжица жълт крем, кафяв крем, белтъчен и пак жълт, кафяв, белтъчен. Най-отгоре може да се поръси с шоколадови пръчици. Най-добър за консумация е след като престои няколко часа в хладилник.
За крема ползвам чаши за вино/на столче/ и излизат около 10-12 броя newsm10

# 427
  • София
  • Мнения: 10 858
Момичета, издирвам рецепта за т. нар. "Вързанки" - сладки посипани със захар, вързани на възел. Да имате нещо такова по тефтерите?

# 428
  • Мнения: 87
Момичета, издирвам рецепта за т. нар. "Вързанки" - сладки посипани със захар, вързани на възел. Да имате нещо такова по тефтерите?
Имам рецепта за Захарни възелчета,незнам дали това търсиш,ама на това ми прилича обяснението ти-правят се фитили,овалват се в захар и се връзват.

# 429
  • Germany
  • Мнения: 8 731
Запис Simple Smile

# 430
  • София
  • Мнения: 10 858
Момичета, издирвам рецепта за т. нар. "Вързанки" - сладки посипани със захар, вързани на възел. Да имате нещо такова по тефтерите?
Имам рецепта за Захарни възелчета,незнам дали това търсиш,ама на това ми прилича обяснението ти-правят се фитили,овалват се в захар и се връзват.

Да, да, точно така, това е! Моля те, напиши ми я   mrstraetz

# 431
  • Мнения: 87
Момичета, издирвам рецепта за т. нар. "Вързанки" - сладки посипани със захар, вързани на възел. Да имате нещо такова по тефтерите?
Имам рецепта за Захарни възелчета,незнам дали това търсиш,ама на това ми прилича обяснението ти-правят се фитили,овалват се в захар и се връзват.

Да, да, точно така, това е! Моля те, напиши ми я   mrstraetz
Заповядай:http://elija-cooking.blogspot.com/2012/03/blog-post_31.html

# 432
  • София
  • Мнения: 10 858
elij , може да ти прозвучи пресилено, но нямам думи да ти благодаря!!!
Милея за тази рецепта от години, а нямаше как да я намеря. Даже и в тази тема съм питала назад ...
Благодаря ти!  remybussi newsm51
Направи ме истински щастлива!

# 433
  • Мнения: 2 551
Прекрасна тема!  bouquet

Да ви споделя любимата си попара, която я знам от моя баща.
Приготвя се от бял сух хляб. Много е важно хлябът да е станал на сухар (ако не е добре изсъхнал, попарата ще стане тестена). Хлябът се начупва на малки парчета, отгоре се поръсва натрошено солено сирене, слага се една голяма супена лъжица свинска мас, а върху нея червен пипер.
Отгоре се полива с кипяща вода. Разбърква се и попарата е готова.
Невероятно вкусна е!

# 434
  • Мнения: 835
Благодаря ти  zdrava! Ще зарадвам децата със сладки от моето детство!

Общи условия

Активация на акаунт