Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 106
  • 506
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 15 831
   Имам две тетрадки с рецепти,все се каня да напиша нещо, но така ме мързи. Embarassed

# 406
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
  Имам две тетрадки с рецепти,все се каня да напиша нещо, но така ме мързи. Embarassed

Тайне и аз така Simple Smile
Но, повечето от тези рецепти не мога вече да си позволя да сготвя за себе си или за семейството, защото не можем да понесем здравословно нито въглехидратната нито калорийната бомба, която носят. За празнично събитие, за почерпка на други хора, да, но за нас, не.

пп. Ще допълня поста се, че да не е само полемика. Вярвам, че винаги ще има млади домакини, които ще поддържат домашната кухня, нека им предадем рецептите от нашите майки и баби.

Захаринки - Дадена ми е в периода 1987-1989г от леля Стефче и леля Надя, които бяха готвачки в ЦДГ"1-ви юни"- Г. Оряховица, прекрасни жени и домакини!

Продукти за тестото:
4 яйца
1ч ч захар(200гр)
1чч олио (или 2пак. от 125гр краве масло)
1пак. амонячна сода (правила съм ги и с бакпулвер, става, но с амонячна е по-добре)
100гр кисело мляко за разтваряне на содата
ванилия, лимонена кора( или някакви аромати по желание)
Брашно около 600 до 800гр. - да може да замесите и измесите топка меко тесто.
Продукти за намазване:
1 яйце
100гр захар
Начин на приготвяне:
От дадените продукти замесваме тесто. Накъсваме топки, големината е по желание, но добре е да са колкото детско юмруче, защото после се надуват, стават по-големи и стигат с една да се наядеш за закуска напр. Всяка топка се оформя на саламче. Подрежда се в тава със застлана пекарска хартия. Намазва се с помощта на четка с разбито яйце и се поръсва обилно със захар. Пече се на умерена фурна, като не  е желателно да се зачервяват много.
Забележка: Ако се работи с амонячна сода трябва по-чевръсто да се пристъпи към печене, защото тестото бързо шупва и сладките след изпичане стоят на дупки и се ронят при отхапване.
Когато отваряте фурната, пазете очите, амоняка смърди  и люти. След изстиване на сладките, това не се усеща.

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 11:57 от ИКСИ

# 407
  • София
  • Мнения: 15 831
  ИКСИ,като се сетя какви промишлени количества правех,и по комшиите чинии раздавах.За празници им правех рула ,парфета,торти,сладки и соленки. Сега се чудя от къде това време, търпение и нерви, и на работа ходех.Сега гледам да са с малко продукти и бързо ставащи. Peace

# 408
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Тайне - млади сме били, шетало ни се е, а на магазина нямаше голям избор, сега  е друго, но модата като, че ли се връща. Нека има рецепти в нета, за младите и неуморните  Peace

След захаринките, ще дам подобна рецепта на гъсенички за кафе от моята скъпа приятелка Невянка  Heart Eyes

Шприц сладки "Невенче"
Продукти за тестото:
3 яйца
1 и половина ч.ч. захар(общо около 300гр)
1ч.ч свинска мас(около 150-200гр)-полуразтопена и омекнала, в никакъв случай втечнена)
1 пакетче амонячна сода(може и бакпулвер)
100гр. кисело мляко за загасяне на содата
ванилия или др. есенции по желание
Брашно (около 700-800гр)
Начин на приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват добре на пяна. Прибавя се свинската мас, угасената в млякото сода, есенциите и на малки порции брашно докато се измеси меко не лепнещо тесто. Късаме си малки топчета от тестото и с помощта на  тенекиен шприц за сладки в тава, върху пекарска хартия шприцоваме сладки като избутваме тестото с палец през шприца, а отвора държим хоризонтално на тавата.. Така се оформят гъсенички. Ако шприца се обърне вертикално с отвора към тавата и се избутва тесто се получават розички. Розичките може да се украсят най-отгоре с малко топченце тесто ,което е оцветено с какао, кафе или друга сладкарска боя. Може тестото да се раздели на две големи топки и едната изцяло да се примеси с какао, за да станат половината сладки кафяви, а другата бели.
Пекът се на умерена фурна, работи се бързо с амонячната сода, защото шупват и стават ронливи.
След изпичане, още топли, се овъргалят в пудра захар. Съхраняват се в найлонова торба или кутия с капак, за да се запазят мекички.
Може да се оформят и без шприц, на топчета или саламчета ,но шприцовни са много ефектни и приличат на детство  Grinning

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 12:28 от ИКСИ

# 409
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
.......МЛЕЧНА БАНИЦА . За във фурна се пече на водна баня и и се добавя масло. В нашето семейство не се правеше този тип баница, но в комшиите беше основния десерт .....
Уникално! Как добре ме подсети!  Peace  Hug

# 410
  • Враца
  • Мнения: 876
Момичета в памет на моята съседка и приятелка от детинство, която почина преди две седмици много млада, искам да ви представя една от многото рецептие, които тя вадеше от своя тефтер, с които си спомняхме детството. И знаех, че винаги като я попитам ще с еразрови и ще извади нещо интересно, лесно и изключително вкусно.Любимата ми за празници е, вариант на сиропираната солено - сладка баница, показана по-горе

СИРОПИРАНА БАНИЦА с локум "Севдето"
Необходимите продукти са:
20 г мая
3-4 яйца
200 г хладка вода или мляко
брашно
локум или сирене за плънката
захар за сиропа
От маята, яйцата, водата и брашното се прави тесто, което се оставя да втаса. Дели се на 9 топки, които се разточват и се слепват 3х3, като по между им се слага локум или натрошено сирене (в зависимост сладка или солено сладка баница искаме). Навива се на охлюв в тавичка или се реже на розички, които се слагат с разреза нагоре. След изпичането на баницата се залива с охладен сироп от вода и захар 1:1. В сиропа може да се сложи лимонова кора или друга есенция по избор.
Невероятно лесна и с малко продукти баница, която винаги впечатлява гости и семейство за празниците

# 411
  • Мнения: 2
Здравейте,кулинарки!
Уж чета редовно,а чак сега попаднах на тази тема.Имам много стари рецепти,запазила съм и тефтерите на майка ми и свекърва ми,Бог да ги прости.
Ще споделя само няколко,които не срещнах тук.
СТЪРГАНА ТОРТА
2 яйца,1 непълна чаена чаша олио или стопена свинска мас,1 чаена чаша захар,1 чаена лъжичка амонячна сода,6-7 супени лъжици прясно или кисело мляко,брашно около 2,5 чаени чаши,ванилия.
Разбиват се яйцата със захарта,прибавят се другите продукти и се замесва тесто.Отдела се тесто ,колкото детски юмрук.Останалото тесто се дели на две части,които се разточват с големината та тавичката.
Първия се слага на дъното на предварително намазаната и поръсена с брашно тавичка.Върху нея се слага пласт от настъргани ябълки,смесени с нарязани орехи,малко захар и ванилия(може и канела).Следва втория лист и пак ябълки.
Отделеното тесто се замесва с малко брашно ,за да стане твърдо и се настъргва най-отгоре.
Пече се около 30мин.(но печенето винаги зависи от фурната).

От същото тесто мама правеше невероятно вкусна ТОЧЕНА ТОРТА.
Тестото се дели на 4,всяка топка се разточва и пече кора.Тогава нямаше форми за торта и мама печеше върху дъното на обърната тава,за да се отделя лесно.Приготвяше класически жълт крем от 1л подсрадено мляко,3 яйца , 5 с.л. брашно и малко масло.Поръсваше с много орехи и всички  си облизвахме пръстите.

# 412
  • Мнения: 2
И една рецепта от свекърва ми,тя я правеше без глазура,за пости.
АРАБСКА ТОРТА
1,5 захар се разтваря в 1,5ч.ч. вряла вода и с този сироп се заливат 3 с.л. карамелизирана захар.
Добавя се 0,5 ч.ч. олио,по 1 ч.л. канела,счукан карамфил и хлебна сода.
1 ч.ч. орехи на ядки,предвалително навлажнени и оваляни в брашно и 2,5 ч.ч. брашно.
След като се изпече може да се залее с класическа какаова глазура от равни части(2-3 с.л.) какао,захар,прясно мляко и бучка масло.

Видях,че някой беше питал за рецепти за сладки с чешки шприц.Аз ги правя по рецепта на свекърва ми и с нейния шприц,който е на повече от 35 години.Бях я писала в темата за коледните сладки,но ще я сложа и тук.Много е сполучлива,няма набухвател.Така се запазва релефа на бисквитите,които са любими на моите вече порастнали деца.
250 г. масло
200г пудра захар
4 жълтъка
500г брашно,ванилия

# 413
  • в колонките
  • Мнения: 510
         wbHug
    Кажи, моля те тестото за локумената сиропирана баница какво трябва да е : твърдо,нормално,или по-меко. Моята многообичана баба правеше някога такава и много ми харесваше. За голямо съжаление не е сред нас и така си отиде и нейната рецепта. Cry. Хубав ден ти желая,   bouquet

# 414
  • Враца
  • Мнения: 876
Тестото за сиропираната баница трябва да е средно - нито твърдо нито меко за д аможе да бухне при печенето. Но реално погледнато каквото и да е няма грешка, тъй като след това се сиропира и резултата винаги е перфектен  chef

На майка ми една позната баба пролетта ми дава рецепта за подобна баница - наречена Пънчета, която беше от тесто само със сода, олио (но даже учудващо за мен много олио) и брашно. Пак се навива, но с орехи, реже се на пънчета и се пече, след което се сиропира. Много вкусна беше правих я за някой от празниците, но не откривам точните пропорции и ще я попитам следващия път. Става буквално за 30 мин с печенето - много бърза и евтина рецета и с малко продукти. Ето крайния резултат

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 13:46 от wb

# 415
  • в колонките
  • Мнения: 510
Тестото за сиропираната баница трябва да е средно - нито твърдо нито меко за д аможе да бухне при печенето. Но реално погледнато каквото и да е няма грешка, тъй като след това се сиропира и резултата винаги е перфектен  chef
       
           Сърдечно благодаря, ще я направя непременно тази локумена сиропирана баница през уикенда. Бъди здрава, хубав ден,   bouquet

# 416
  • Мнения: 114
Баба ми правеше един трипластов крем, като най-горният пласт (мисля), че беше от разбити безлтъци. Но този крем го няма из нейните "записки", а беше мн мн вкусен! Някой да се сеща за какво иде реч и да има рецептата?

# 417
  • София
  • Мнения: 2 082
Страхотна тема, и аз ще се разровя за старите тефтери, да се разпиша с някоя вкусна рецепта  Hug

# 418
# 419
  • Мнения: 1 209
Баба ми правеше един трипластов крем, като най-горният пласт (мисля), че беше от разбити безлтъци. Но този крем го няма из нейните "записки", а беше мн мн вкусен! Някой да се сеща за какво иде реч и да има рецептата?

Да не би да  е кафяв пласт, жълт пласт и отгоре белтък - долните два пласта са от цедено кисело мляко. Във форума има рецептата на няколко места.

Общи условия

Активация на акаунт