Забравени рецепти от домашните тефтери

  • 286 110
  • 506
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 22 867
Баба ми правеше "мързелива баница". Замесваше маено тесто.

Азарея, а имаш ли рецептата на тестото? Струва ми се, че с повече яйца се прави за тая баница? newsm78

# 391
  • Мнения: 1 209
Какво е лучник с ориз?

Под името "лучник" съм яла баница със задушен лук и праз + сирене за плънка, както и едно нещо като пай с лук от маено тесто и обилна плънка от задушен лък, отгоре покрито с тесто.

Тази сладка мързелива баница колко мокра става ?

# 392
  • Мнения: 5
А моята баба правеше шупла с домашно масло.Вкусотия! Grinning Grinning Grinning
Гледала съм като дете,но нямам точна рецепта и не съм я правила нито веднъж.Останаха ми само спомените... Sad

# 393
  • USA
  • Мнения: 5
Е,нямам думи-как ме върнахте в добрите стари времена Hug
  bouquet

# 394
  • Мнения: 114
Да се включа отново и пак с кекс, но този път по рецепта на другата баба Wink
Кексът с конфитюр от сини сливи е много важна част от детските ми спомени! Много е вкусен с някак карамелов вкус. Simple Smile

# 395
# 396
  • Враца
  • Мнения: 876
Страхотна тема момичета..Изчетох я на един дъх и си записах страшно много мои любими рецепти, които обожавах в детството си, но на които нямах рецептите и не си спомняха хората покрай мен как се прабят. Много ви благодаря  bouquet

Представям ви част от любимите рецепти в нашето семейство, които правим и до днес

На първо място любимият ми КАЧАМАК... На село баба ми го правеше в голяма тава и всеки ядеше направо от нея със своята лъжица като се опитваше да открие съкровището / сиренцето  Laughing

МАКАРОНИ НА ФУРНА
.. При мен на тиган, но майка ми я прави като свари макароните, залее със плънката и пече във фурната

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ с карамел Процедурата за във фурна е същата, като подробност е че веднага след изпичането се обръща в тортена чиния за да не залепне като изстине сладкиша и тогава няма вадене

друга моя любима и до днес рецепта БАБИНИТЕ ЧУШКИ С ЯЙЦА Все още е любимото ни лятно ястие, което баба ми продължава да прави лятото на огън в двора с добавка содена питка печена в пепел  newsm10 newsm10 newsm10

Друг десерт от детството са ТОЛУМБИЧКИ или както ги наричахме ние - Тиквени дръжки, заради формата за сладки конус в който тестото се избутваше с палец. Моят вариант е пържени топчета, а сиропа често беше сгъстен компот от ягоди или малини

МЛЕЧНА БАНИЦА . За във фурна се пече на водна баня и и се добавя масло. В нашето семейство не се правеше този тип баница, но в комшиите беше основния десерт

ГРИС ХАЛВА още един вид


СЛАДКИШ НЕГЪРЧЕ, който заради една неволна грешка да прикрия следите от препечено залях с разтопен шоколад и се превърна в най-любимия ни и сполучлив десерт и до ден днешен

и да не забравя любимата ми консерва от детството, чиято рецепта научих скоро
Салата РОПОТАМО със скумрия.. Купувахме я от магазина и въпреки, че имаше само рибка и няколко бобчета вътре беше най- вкусния бърз обяд, който можеше да се предложи

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 11:55 от wb

# 397
  • Мнения: 114
Ейййй, Негърчето го бях за бравила! А и моята баба го правеше. Ще си го припомня скоро, много го обичах!

# 398
  • Мнения: 894
момичета, вънрахте ме в детстовот с тази тема  Simple Smile. благодаря ви   bouquet
аз от известно време изравям рецепти от тетрадката на майка ми, която е повече тефтер с хвърчащи рецепти написани на салфетки или парчета хартия, събирани от тук оттам и записвани по време на гостуване на приятелки. знаете навремето как се разпространяваха рецептите - всяка правеше по нещо интересно и се хвалеше с него на общи сбирки или празници и после всички си записваха рецептата Simple Smile. така вкъщи е пълно със заглавия от рода на: кекса на Ани, рулото на леля Стефка и т.н. Simple Smile
с изненада открих, че и аз започвам да заформям такава "тетрадка" с рецепти, но вече свалени от нета.
ще се поровя и ще споделя нещо вкусно и забравено и аз  Peace

# 399
  • Мнения: 539
ЯБЪЛКОВА ПИТА

Продукти: 4 яйца,1 1/2 ч.ч захар,2 ч.ч брашно,1 краве масло-разтопено,5 с.л олио, 5 с.л вода, 1 ч.л равна бакпулвер, 5 средно големи ябълки,1/2 ч.ч счукани орехи+1/2 ч.ч захар+1/2 ч.л канела/за ябълките и орехите/.

Разбиват се яйцата със захарта до сгъстяване.Прибавят се последователно брашното с бакпулвера,разтопеното масло с олиото и най- накрая водата.Получава се гъста каша като за кекс.
В намазана с олио тава и поръсена с брашно, изсипваме половината от сместа.
Отгоре поръсваме настърганите ябълки ,смесени с орехите ,захарта и канелата и отгоре изливаме останалата каша на тънък пласт.

Печем в загрята фурна 15 мин. на 175 C и още 25 мин. на 150С-общо 40 мин.
Слес изпичането питата се поръсва с пудра захар и ванилия,след като сладкиша е изстинал.

Това е една от най сполучливите ми рецепти за ябълкови сладкиши. Peace

# 400
  • Мнения: 114
Още една класика от мен, баба ми би се гордяла много, че най-накрая се престраших и направих целувки . Само белтъци и захар. И много търпение! Wink

# 401
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Баба ми правеше "мързелива баница". Замесваше маено тесто.
Азарея, а имаш ли рецептата на тестото? Струва ми се, че с повече яйца се прави за тая баница? newsm78

Лабрекс - ще ти пусна 2 рецепти, които имам на подобна баница. Първата е на певеца Дони, от неговата баба. Записах я преди години когато той участва в някакво кулинарно предаване. Втората рецепта си е наша семейна, но съм я преоткрила и в стара книга "Дом, семейство бит" под заглавие "Баница с мая от врачанско". Родът на майка е от този край , така че не  е учудваща приликата.

Сладко-солени сиропирани баници, адски вкусни  и калорични, подходящи за празници когато си позволяваме нещо по така.

Баницата на баба - рецепта от певеца Дони
Продукти за тестото:
5 яйца
1чч прясно мляко(не е указал милилитри, може би са около 300)
3 с.л. олио
1кг брашно (екстра качество)
1 кубче мая
Плънка:
1п краве масло(125гр) омекнало
300гр бяло саламурено сирене
За сиропа:
750-800гр захар
1л вода
настъргана кората на 1 лимон
Приготвяне:
Замесва се тесто от дадените продукти. Разделя се на 3 топки. Подреждат се една до друга в подходяща тава и се омазват хубаво с олио. Оставят се на топло да втасат покрити с найлонче. След около час втасване се прехвърлят една по една на намазнен плот и се разточват на лист с дебелина до половин см. Всеки лист се намазва се обилно с една трета от кравето масло. Поръсва се със 100гр сирене. Завива се на руло, което се усуква като пране и леко се изтегля от средата към двата края. Всяко така приготвено руло се завива рехаво на охлюв в тавата. След като и трите топки тесто са оформени се оставят отново на повтасат и след това се опичат до приятно розово-червено. Сиропират се с приготвения сироп като се спазва принципа едното да е горещо другото студено.

Сладка баница от врачанско - семейна рецепта

Продукти за тестото:
500 мл топла вода
1куб. мая
3 - 4 яйца
щипка сол и захар
брашно (в количество да се измеси меко тесто, около 1,5кг)
Мазнина за намазване - олио, кр. масло  или мас
Плънка:
1. Сирене натрошено в количество по желание
2. Орехи смлени и канела
Сироп:
Захар - 1кг
Вода - 1л
Приготвяне:
Замесва се тесто от дадените продукти. Разделя се на 6 топки. От всяка топка се разточва лист с дебелина около половин сантиметър. Намазва се обилно с мазнина, наръсва се с плънка по желание. Три от така подготвените листи с плънка се налагат един върху друг и се навиват на руло. То се усуква като пране при изцеждане като същевременно леко се изтегля и изтънява от средата към двата края. Желателно е усуканото и разтеглено руло да достигне около метър, метър и половина дължина. Внимателно се прехвърля в тава и рехаво се завива на охлюв. По същия начин в друга тава се оформят на усукано руло и другите 3 топки тесто. Дозата е за 2 тави . Може да се направят с различна плънка. Оставят се да повтасат за около половин час, не повече и се изпичат до зачервяване. Сиропират се
Забележки : Ако се приготвят за празник може да преседят да студено няколко дни и след това да се сиропират, може и да се замразят за по-дълъг период и след размразяване да се сиропират. Замразяват се задължително изпечени! Ние заливаме студена баница с горещ сироп, но и обратното не  е грешка, важното е двата продукта да са с различна температура. Консумира се 24ч след заливането. Пие много сироп и предложената доза от 1л никога не ми е достатъчна. Смело направете доза и половина сироп, може и с по-малко захар, че наистина е убийствено сладко. Дозата на тази баница е много голяма, спокойно може да се направи на половина. Желателно е усуканите рула да се издърпат доста и да са  тънички, защото по-лесно се изпичат и се сиропират. Мазнината  ,с която се мажат разточените листи ги прави след изпичане и сиропиране  да стоят на конци като кузунак.



Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 16:15 от ИКСИ

# 402
  • Мнения: 22 867
Лабрекс - ще ти пусна 2 рецепти, които имам на подобна баница.

ИКСИ, благодаря ти!   bouquetКопирах ги и да видим кога ще ми дойде вдъхновението да пробвам. Laughing Яла съм подобни баници на сватби, но преди години, харесваше ми, че са сладки, но се усещаше и сиренце. И помня, че бяха много жълти, затова съм решила, че са с повече яйца. Peace

# 403
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Лабрекс - поправих си някой незначителни пропуски в обясненията, ако искаш копирай пак. Сиренето не го жали щом харесваш такива комбинации, сиропа също. Изпечената и изстинала баница може да нарежеш на парчета, да ги прехвърлиш в някакъв по-дълбок съд, йена с капак и там ги залей и захлюпи да се задушат. Ако ти се играе може да оформиш отделни малки охлювчета. Важното е да редиш 3 пласта с масло и плънка един върху друг, а след това да усукваш и изтъняваш и като ги редиш в тавата за печене да са на разстояние, за да се надуят и хванат повече коричка от всички страни..  Peace

# 404
  • Мнения: 22 867
ОК, благодаря! Тези, дето ги помня, бяха усукани и навъртяни на огромен охлюв в цялата тава. И, като си отчупиш, тестото стоеше на слоеве, чудни бяха. Ще пробвам, да видим какво ще докарам! Grinning  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт