Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е гиур?
Какво представлява седмичната порция от Тора (параша) в еврейската религия и каква е връзката й с парашат а-шавуа?
Какво е ICQ?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е гиур?
Гиурът е процесът на присъединяване към еврейската общност. Това е доброволно действие, което включва изучаване на еврейската религия и култура, последвано от обрязване и кръщение. След този процес индивидът става част от еврейската общност и придобива всички права и задължения на еврейски гражданин.
-
Какво представлява седмичната порция от Тора (параша) в еврейската религия и каква е връзката й с парашат а-шавуа?
Парашат а Шавуа е седмичната част от Тората, която се изучава в еврейската религия. Това е част от петте книги на Мойсей, съдържащи основните религиозни текстове на юдаизма. Всяка седмица се изучава определена част от Тората, като целта е да се прочете цялата Тора през годината. Параша е разказ или случка, като откъс от книга, докато парашат а-шавуа представлява откъс от Библията (Тора), който се чете през дадената седмица по време на шабат.
-
Какво е ICQ?
-
Какво е QIP?
-
Какво представляват мултисъобщенията в ICQ?
и обикновена. Заучавахме фрази на иврит , които са по-известни ...нещо като примера , който даде Тали.Това , което знаех ( и знам, ориентирана съм ...може да съм позабравила, но бързо бих се сетила с практика от няколко пъти) са молитвите от молитвеника (наречен сидур).Тях трябваше да казвам на иврит , защото и в синагога няма как да следиш какво се чете и пее , освен на иврит. Освен това и на тестовете имаше въпроси не само от Танаха , а и от молитвеника - за фрази става въпрос. Най-вече от молитвеника, защото така се показва дали наистина си се молил,. Неможе да се молиш всеки ден (уж се предполага нали) , а да не знаеш от къде идва даден израз от дадена молитва.Има си сутришни, обедни, вечерни , за определени случаи , за определени празници ...за видове храна и т.н. Има друга уловка - песнопенията на йеменците не мо'Й разбра ... Те такива къдри слагат , че ... Но се свиква сигурно. Имам една приятелка , която по време на гиура си ходеше на йеменска синагога (мъж й е такъв) и беше тотално объркана ...неможеше да им разбере нищо. То не стига , че езика стар , а и с акцент техен си ... Та такива неща. Аз по време на гиура научих и иврит по-добре. На службите следях какво се чете и след време вече добре се ориентирах къде какво се чете. В съботите се чете Парашат аШавуа (не парашут хахаххахаха, Танче
) и така ги слушах. Има си отделни книги с парашат аШавуа , не е от молитвеника естествено. Като дойде време за парашат аШавуа си взимам книгата и си следя доста добре четеното. Много научава така човек. Иначе вкъщи си четях и чета на български, Другото е безмислено, освен ако не ми се налага да си блъслкам главата както Тали сега. И това ще стане де.Иначе по едно време си бях изкарала някакви смешни преводи на Танаха на български - фрапантни бяха ... То не всички варианти на бг Библия съвпадат еднин с друг , та ... някои са по-точни, а някои са смешни.Става въпрос за словоред например или някое смешно преведено изречение или име, не някакви фатални грешки , свързани със събития например. Сетих се , че има и на аудио Танаха ...Понякога е по-леко да се слуша, в оригинал , за да се разбере , отколкото да се чете. 
Ами ако пък се загледам по някой вампирски сериал ... Моят мъж само се смее ... Стресни се бе ! ОплАши се , малко адреналин ! Той се прозее и вземе , че заспи....

Поздрав за кулинарите ( мишок готвач ) !