*Израел-47*

• 39 194
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
Добро утро!

Събуждам се тази сутрин и първото за което се сещам е "тоалетна хартия за душата",после как Тали със свещи за душата пък празнува годишнина ,а Петя с другите си прави романтика...Захилих се в леглото  Joy 

Анди,Бубето не е набила жената защото онази е била по - яка. box Разчитала е на войничката  Laughing Без майтап ,такава ситуация ще ме изкара извън релси ...няма да скоча да се бия,разбира се ,но със сигурност ще се треса от нерви . Confused 

Цитат
Хаха .. абе тепаха си се ако тря сме честни, но и си спомагаха с клонки . На евреите са им малко "шоутата" па и тва им дойде до главата  ooooh! Но гледката беше -ноу комент , най вече заради мястото - да си уговорят да се видят в пустинята  -ок , ама на това свято място кютеци да правят ... абе ноу комент .
Ето затова съм вдигнала мерника на всички църкви....толкова е опорочено ,че ми се повръща - само пари ,власт и пари .На Великден отидохме на православна църква ,ами като видях киселата физиономия на продавачката на свещи и като я чух как прави забележки на хората ,в смисъл  с какъв тон ги правеше ..ядосах се и излязох.И на други места какво ли не ми се е случвало и какво ли не съм видяла.

# 571
  • София-България, Израел - където си поискам
Момичета, благодаря ви за милите думи за Стефи Laughing всички я похвалихме вкъщи и тя беше много горда  Peace
сега иска да приготви  нещо за Ханука, но не знам дали ще намеря някаква лесна рецепта  Thinking.
Ако имате  някакви идеи  newsm78 ,че освен за понички друго не се сещам.
От форума  имам рецептата  и беше  "Мързеливките на Пела", ако не се лъжа .Без яйцето са като рецептата за добруджанките на Мента, а нищо чудно да са и като  рошавките топчета на Таня. Наистина стават лесно,бързо и са вкусни Peace
Бубе, за историята в таксито не знам да се смея ли, да плача ли? мисля,че чужди хора не трябва да се месят в отношенията ви.Аз много ви се радвам без да ви познавам лично и вярвам ,че ще се справите с всякакви нападки:peace:.
Хайде на всички лека и успешна седмица  bouquet.

# 572
  • Някъде там...
Жаки, понеже близките ми тук ме подкрепят в решението да си остана вярна на моята религия, то смей се на случката от таксито, аз затова и я представих в по свежи краски (хич не ми беше смешно в него момент,страшно си беше оная беше 1000 кила)  Grinning Ако обаче бях тормозена като адашката ми, която живее в ммм религиозно семейство или пък приятелката ми която я изгониха заради религията  то тогава става трагично за съжаление  Tired След като е преминала случката и аз гледам на нея с насмешка  Peace , но тук наистина си съществува религиозна дискриминация (термин подхвърлен ми от Мента  Hug и аз май почнах да го използвам за добър ден  Rolling Eyes ) Възможно е също при мен да са повече случките защото си живея в едно по затворено общество а не в големия град  newsm78 Не, че в големия град няма такива случки, просто там остават незабелязани  Tired

Сега и моя пост ще стане километричен ама да ви разкажа случка от работата  Mr. Green
Имаме книга в която записваме разни фирми, които пазарят и плащат накрая на месеца, та днес какво се случи:
Нарежда се на касата една жена с покупки.Маркирам аз продуктите и обявявам сумата. Жената ми казва:
-Бокер Тов (Добро утро)
Аз:
-Бокер тов (добро утро) и чакам за пари  Rolling Eyes
Тя пак...Бокер тов  newsm78 аз...Бокер мецоян  Grinning И тя вече с присвити очи : Тиршеми бе вакаша ет а хашбон ал а Бокер тов (запиши сметката на Бокер тов)
Усещам се, че става нещо отварям книгата и оооооооооо Моадон"Бокер тов" (клуб Добро утро)
Изчервявайки се записах сметката,от там цяла сутрин, който ми каже Бокер тов и аз се попикавам от смях  Blush
Та така...учим се  Mr. Green

# 573
  • T"A
Аз тези дни го удрям на голямо търчане и просто не ми остават сили вечер да пиша - все набързо така, но много ви се радвам - вчера съм се смяла за свещите, днес за това "Бокер тов" от разказа на Бубето  Laughing
Борянче, знаеш как да ни разсмееш, но и за сериозните неща можеш да говориш  Hug

Жаки, а латкес/левивот - картофени кюфтенца не става ли?
Имам няколко рецепти за понички - едни, които се пекат (но за тях са ми казвали, че не са толкова вкусни), едни пък се пържат в тиган с формички, ето такъв:

Мога да преведа някоя рецепта, ако ти представлява интерес  Peace Hug

Ако иска да носи в училище, май поничките най-много ще зарадват децата  Grinning

Лайла тов от мене , днес писах мноооого, че да  не искате да ме четете сега седмица поне  Grinning !

Ааа, няма такова нещо  Naughty сега да не се затриеш някъде и да спреш да пишеш  Crossing Arms

# 574
  • T"A
Напоследък си купувам помела от тази изчистената на парченца, защото на мен ми е трудно/невъзможно да си я изчистя сама, а не ми се чака съпружеското тяло... а страшно пък ми се услажда... Мислите ли, че има в нея някакви витамини запазени или всичко се е изпарило, когато са ги направили на порцийки за ядене?

Става дума за ето тези продукти

Това ми е чуденето след като тъкмо привърших поредната порцийка...  Whistling

# 575
  • Някъде там...
Не виждам причина витамините да са измрели все пак няма термична обработка....Ама знам ли  newsm78

# 576
  • Някъде там...

Добро и прекрасно утро на всички  Hug
Вчера се прибрах посредата на работния ден а днес го пропускам напълно  Tired Грипа ми май отива към гнойна ангина  Tired Ще видим дали ще проговоря до следобед и ако не ...време е да се възползвам от застраховката си  Peace

На вас пожелавам прекрасен ден  Hug
25 дни до Коледа Heart Eyes

# 577
   Добро утро ! 

Боряна , да оздравяваш! Така е като се движи човек и работи сред много хора. Много неприятно!

Mentha , нямам представа за тези плодчета ... колко витамини имат и какво им е останало. Аз лично предпочитам да се преборя и да си обеля пресен плод , 'щото и вкусът ми идва по-друг като е сега обелено. Малко е саклетно, но се справям. За Нарът (римон на иврит) ми е саклет най-много. Попнякога свекър ми  чисти наведнъж много като ще ходим и слага в купички.После направо с лъжичка ...Обаче  плюене голямо на семки пък. Изобщо май  нар харесвам най-много на сок . Има хора , които гълтат  семчиците на нара. Аз немога. Ей така се пие сокче от нар - направо от машинката ! Почерпете се :

http://miu.org.il/blog/wp-content/uploads/2009/03/shaar-yafo-rimonim.jpg Яфо

Вчера се свидях с една приятелка, която ми каза , че учителката ми ( и нейна след мене)  от гиура сега преподава и курс по иврит - алеф (първо ниво) в Ришон тук. Малък свят, хем на близо ми е сравнително. Тя си беше учителка по иврит.Тази приятелка прави сега курс 3 - то ниво по иврит - веднъж седмично  ходи до Тел Авив. Не е доволна. Много материал им изсипват , много за домашни занимания .... много разхвърляно се преподава .Ако не й се полага (както и на мене  мисля все ооще - 5 г. след гиур) почти безплатен курс не би се записала казва... Замислих се , мислих да изкарам едно 3-то ниво ей така , за сверяване на правопис , четене , и да има къде да ходя  като тръгне Шахар на градина  септември.Малко ме разочарова  приятелката обаче. То и опцията е 1 път  в седмицата сутрин само. Та тази приятелка си превеждала и оправяла дипломата от Белгия за тук. Похарчила около 5000 шекела насам - натам по тези неща. И тя като мене - сега гледа деца -  2 малки ...Но иска да си има дипломата  готова ако реши да работи. Аз моята не съм я превеждала, даже мисля, че е в България. Незнам дали да  не предвижа нещата или да изчакам ако или когато реша да работя евентуално.

Такива неща ...

Чакайте малко вицове да ви пусна , може би всичките вече сте ги чували, но аз пък да пусна за тези, които не са  Simple Smile :

Италианец отива на изповед.
- Съгреших отче.
- Кажи синко.
- Измамих един евреин.
- Но това не е грях синко! Това е чудо!

----------------------------

Седи един евреин и плаче. Някакъв човек го пита:
- Защо плачеш?
- Хупих си два билета от лотарията и спечелих кола.
- Тогава защо плачеш?
- Защо купих два билета, защо?!?!

--------------------------------

Води Мойсей евреите из пустинята... Година, две, три...
Харесал по едно време едно място и казал:
- Хайде да спрем и да се заселим тук!
- Не, нещо много гадно мирише! - провикнал се някой.
Продължили да обикалят. По някое време пак:
- Хайде да спрем в тази долина и да се заселим?
- Не, кофти мирише.
Обикаляли, обикаляли... 40 години, докато накрая намерили място където не мирише лошо, и най-после се заселили.
Затова сега Израел е единствената държава в Близкия изток, в която няма петрол.

--------------------------------------

Млад евреин се консултира с равина:
- Раби, може ли да хапна малко свинско?
- Що за въпрос, разбира се че не може!
- Ама аз само малко, колкото да опитам...
- В Тората пише - не може!
- Ама раби, аз оня ден те видях в ресторанта да ядеш свинска пържола!
- Да, ама никого не съм ходил да питам за разрешение преди това!

-------------------------------------

На гарата в Германия. Върви евреин с огромен куфар и разпитва германците:
- Извинете, как се отнасяте към евреите?
Първият немец:
- Обичам ги, като родни братя...
- Благодаря, довиждане.
Вторият немец:
- Обожавам ги!
- Благодаря, благодаря...
Третият немец:
- Евреите ли, не мога да ги понасям.
- Ох, най-после един честен човек. - зарадва се евреинът. - Бихте ли ми подържали куфара, че ми се ходи до тоалетната...

-----------------------------------------

Срещат се двама евреи. Единият пита другия:
- Как си, как вървят нещата?
- Нормално.
- Как са жената, децата?
- Добре са.
- Как е работата?
- Ами, не е зле, оправям се някак си.
- Слушай, можеш ли да ми дадеш 100 долара назаем?
- Можеш ли да ме целунеш по гърба?
- А защо по гърба?
- Ти също започна отдалече!

Шестима евреи играят покер. В един момент Мейерхолц загубва 500$, хваща се за сърцето и пада мъртъв. Останалите доиграват играта прави в чест на падналия си другар. След което Бернщайн казва: "Някой трябва да съобщи на вдовицата". Теглят по 1 карта, и естествено, най-малката се пада на Голдбърг, който винаги губи. Останалите му казват: "Голдбърг, бъди крайно деликатен и мил, нещата и без това са много тежки". "Кой, аз ли? - отговаря Голдбърг. Че на мен бащиното ми име е "тактичност". Разчитайте на мен."
Пристига Голдбърг пред вратата на Мейерхолцови и звъни. Г-жа Мейерхолц отваря. "
- Госпожо, - казва той. Вашият съпруг изгуби тази вечер 500$ на покер и не смее да се прибере.
- Кажи му да пукне дано - развиква се госпожата.
- Разбира се, госпожо, ще му кажа.

----------------------------------------

- Абе, Моше, защо евреите все отговарят на въпроса с въпрос?
- Защо питаш?

------------------------------------------

Един еврен - застрахователен агент, среща свой познат и го пита:
- Абе, вярно ли е че си се покръстил?
- Вярно е, вече съм християнин.
- Ама как можа така, да предадеш вярата на дедите ни?
- Вместо да ти обяснявам - ето ти я църквата, влез да си поговориш с попа. Страшно е убедителен, всичко ще ти обясни.
Влиза оня, излиза чак след няколко часа. Познатият му го пита:
- Какво стана?
- Застраховах попа!

-------------------------------------------

На фронта. Моше лежи смъртно ранен.
- Моля те Исак, застреляй ме, не ме оставяй в ръцете на врага!
- Недей така бе Моше, не бива.
- Моля те бе, Исак!
- Нямам патрони, нали преди малко свършиха...
- Я виж! Тука ми останал един! Хайде, ще ти го продам...

--------------------------------------------

Един евреин притеснен отишъл при свещенника и му казал да се моли за него.
Служителят на Бога го попитал:
- Защо, какъв е проблема ти?
- Синът ми е станал християнин...
- Добре. Ще отнеса проблема ти до Господ. Ела след седмица.
След една седмица:
- Какво стана? Какво ти каза Господ за моя проблем?
- Каза ми да не се притесняваш! И Неговият Син станал християнин преди около 2000 години.

---------------------------------------------

Инструкция в израелска казарма:
"Бъди бдителен!
Човек, който върви по улицата и постоянно се озърта, е арабски терорист!
Човек, който върви по улицата и гледа право напред, е хладнокръвен арабски терорист!
Човек, който върви по улицата и гледа в небето, е арабски терорист-фанатик!
Човек, който върви по улицата с наведена глава, е арабски терорист в депресия!
Човек, който върви по улицата със затворени очи, е луд арабски терорист!
Човек, който не върви по улицата, е болен на легло арабски терорист!
Арабските терористи трябва да бъдат арестувани на място!
В случай на опит за бягство, дайте предупредителен изстрел във въздуха, след което веднага предайте трупа за аутопсия."

Нова Година в еврейска детска градина. Дядо Мраз влиза с пълен чувал.
- Здравейте, дечица!
- Здравей, Дядо Мраз!
- Някой иска ли да си купи от тези чудесни подаръци?

------------------------------------
- Моше, откъде имаш такъв хубав часовник?
- Татко ми го продаде като беше на смъртното си легло.

--------------------------------------

Преди девети един евреин отива да се запише член на комунистическата партия. Приели го радушно, записали го и му дали една пачка позиви да ги разпространява.
Върнал се вечерта евреина и носи обратно над половината позиви.
- Какво става другарю, полиция ли имаше, та не можа да ги разпространиш?
- Абе, я се опитай ти да ги продаваш тия позиви...

---------------------------------------

Кораб в океана се натъква на айсберг и започва да потъва.
Капитанът, в безизходицата си, се обръща към пътниците:
- Някой да има някакви идеи какво да правим?
- Работи ли ви радиостанцията? - обажда се един евреин.
- Работи.
- Обаждайте се на брега и спешно продавайте кораба!

----------------------------------------

Двама евреи разглеждат Лувъра в Париж. Стигат до картината на Пикасо "Просяк и момче". Гледат, гледат, и по едно време единия казва:
- Хм, уж просяк пък имал пари да си поръча портрет при Пикасо!

Когато Бог решил да даде петте свещени заповеди на хората, той извикал при себе си Мойсей и му казал да ги вземе и отнесе при неговите синове - еврейския народ. Мойсей рекъл:
- Хайде стига, всички хубави неща за твоите синове даваш. Нека да ги дадем на друг народ.
- Добре - казал Бог. - Но ще видиш, че никой друг няма да ги иска.
Тръгнали те двамата по света да дават скрижалите на хората. Отишли при французите. Бог рекъл:
- Ето ви, мои деца, тези десет свещени повели.
Французите попитали какво пише там.
- Недей да спиш с жената на ближния.
- А, много благодарим, но и така сме си добре.
Продължили пътя си Мойсей и Бог. Отишли при арабите.
- Какво пише там? - попитали те.
- Не убивай брата си.
- А, много благодарим, но и така сме си добре.
Продължили по-нататък. Отишли при сърбите. И те попитали какво пише там.
- Не кради!
- Много сме трогнати, но нямаме нужда от това. - отговорили те.
Тогава Бог казал на Мойсей:
- Е, видя ли, че никой е ги иска. Хайде да ги дадем на моите синове.
- Добре - рекъл Мойсей - но нека и тях да питаме. Ако не ги искат, няма да им ги дадем.
Та отишли те при юдеите и Бог им казал:
- Ето, мои деца, това са свещените заповеди. Искате ли да ги имате?
- Колко струват? - попитали евреите.
- Без пари са.
- Тогава дай два комплекта.

------------------------------------------

Абсурд : По улицата върви беден евреин. От скъсания му джоб пада жълтица. След него върви арменец-миньор. Затичва се, взема жълтицата, догонва евреина и му я връща.

Хайде да ви пусна и музичка ....
http://www.youtube.com/watch?v=MmFq7jIxzEU&feature=related   на който му допада такава музика  ...

Ихааа , какъв постинг  стана с тия вицове - поне 37 километра и половина даже отгоре   hahaha

Йом тов !   

# 578
  • София
Да ви попитам.

Гръцката музика ли прилича на еврейската или обратно, че понякога като ги слушам не мога да ги различа ? Амчи дали няма да излъжа, че малко пък бие на турска по-скоро.

# 579
   То пък що е  еврейска музика изобщо ?  Simple Smile Гръцките евреи донесли гръцки стил , ешкеназите пък отиват  съвсем фруг  стил - те и на опера го докарват в синагогите даже особено. Америсканските евреи пък съвсем  не знаят що е ориенталска музика  Whistling  да речем грубо казано и не им приляга  в повечето случаи. Ориенталските евреи да кажа пък си пеят почти арабски стил (като тази песен) , та и на арабски пеят даже (като този Офер Леви, Заава , като Ищар и други) . Индийските евреи имат техни чупки в кръста както се казва - екзотика , а етиооските пък съвсем . На етиопска сватба тук в Израел да идеш - има да се оглеждаш ...демек сега ...  Rolling Eyes к'во иска да каже таз' музика  Whistling ...а те си се кефят хората , та и техни танци си имат даже. На нас българите музиката  , близка до турска, гръцка, арабска  ни е  някак позната поне ако не харесвана. Както и Мента каза - при младите всичко е размито вече , да използвам тая  дума и за музиката. Йеменските не е  задължително да слушат мизрахи - ориенталска музика .... нито ешкенази пък  задължително са сухари и слушат само джаз.... Шегата настрана -  има хубава рок музика израелска , има хип хоп , има....какво ли няма. И религиозни песни има в сякакви стилове. Цитати от Танаха и благословения - на песен също. Ако трябва да се  систематизира някак еврейската музика то ще стане така :

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_music

Ето  вижте какво разнообразие е събрано тук :

http://www.youtube.com/watch?v=7trYZoVyMQU

Етиопски евреи в Ерусалим на празника Сукот :

http://www.youtube.com/watch?v=IS0jbeduamE&feature=related

Нигерийски евреи - шабат :

http://www.youtube.com/watch?v=eCXKfr7NQPM&feature=fvw Тук се чуват поне няколко езика  в молитвата освен  английски , малко иврит...

Индийски ритми :

http://www.youtube.com/watch?v=FdG9P1MsU5A&feature=related

Филип Киркоров :

http://www.youtube.com/watch?v=GHszTGbXR68&feature=related

Руснаците също имат свои песни и музика ...
http://www.youtube.com/watch?v=P72-F9lfdPI например ...

Това кавказкото на какво  ви напомня ?

http://www.youtube.com/watch?v=J1xFQjbfJ50&feature=related

Кавказка молитва :
http://www.youtube.com/watch?v=KSWwVinHQfw&feature=related  Тя на какво ви прилича ?

Молитва на арамит / арамейски :
http://www.youtube.com/watch?v=MUYY970qn0o&feature=related
(арамейски се говори още някъде из Сирия)

Ето една традиционна песен :
http://www.youtube.com/watch?v=Ai4te4daLZs&feature=related 

Това пък е Йеменски еврейски танц :
http://www.youtube.com/watch?v=hbpoc3AC86I&feature=related

Много се надявам да е интересно . Спирам дотук, за да не стане  натоварено.   Simple Smile

# 580
  • София
Ааааа за другите не знам ама на мен пък ми е много интересно. Умирам да чета за традиции и обичаи на народите така, че с удоволствие бих чел повече.

Да те попитам има ли някъде записи на религиозни песни на ешкеназите. Или може ли цяла служба в синагога. С интерес бих я изгледал.

# 581
  • T"A
Пете, аз за дипломата не съм вадила такива астрономически суми  Stop - само преводът си платих и толкоз - после се носи в М-во на образованието и там не се плаща нищо Peace Поне от олими (а ти май се ползваш със същите права) не искаха дори шекел.

Бубе,

- за помелото - доколкото знам витамин С се изпарява при взаимодействие с кислорода във въздуха и за това се почудих.
Аз с нара няма проблеми, малко се освинвам, но си го чистя и си го хапвам без помощ. Все пак с този плод имам и опит от България, докато с помела - цъ, голяма мъка ми е  Confused

Дядо Хаджия, мисля, че имаш предвид, може би така се е случило, че си попаднал на такива изпълнения - ориенталската музика на съвременните израелски изпълнители (тук и казват средиземноморска - ям-тихонит), които копират гръцка музика (както и бг музиканти го правят Wink).

Аз бях писала в една от старите теми надълго и нашироко - за мен най-ярки предтавители на европейската еврейска музика са клезмерите  Peace Ние и на сватбата за това бяхме взели клезмери - като връзка с културните традиции  Grinning Е, най-вече, защото като ги чухме в студиото на видеозапис, и ни стана мило и весело, но това е друг въпрос...  Blush
И в България е имало - като тези цигански музиканти по морето, а някога и по сватбите - като е имало еврейска общност, е имало и подобни еврейски формации  Wink

П.П. Дядо Хаджия, писали сме едновременно  Peace Избери си от  тук за пример.
Някои по-подбрани изпълнения бях качвала преди време - 8-10-11 тема може би

(бонусче) http://www.thesecretsmovie.com/index.html Wink

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 15:03 от Mentha

# 582
  • Някъде там...
Получих си първите картички чужбински  newsm44 Едната е от Дания а другата от Испания, много са красиви и пристигат точно на момента  Peace От мацки са, които не познавам и сега ми е едно такова миличкоооооооооо  Hug

# 583
  • T"A
Получих си първите картички чужбински  newsm44 Едната е от Дания а другата от Испания, много са красиви и пристигат точно на момента  Peace От мацки са, които не познавам и сега ми е едно такова миличкоооооооооо  Hug

Бъди готова, че ще получиш още мноооого  Hug
Ако искаш, им драсни в темата за коледните картички, ще се зарадват да узнаят, че са стигнали до теб картичките им   bouquet

# 584
  • Някъде там...
Мерси за съвета Ментичка, не бих се сетила  Blush Отивам да благодаря  Peace

Общи условия

Активация на акаунт