*Израел-47*

• 39 199
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
  • София-България, Израел - където си поискам
ето Стефи вчера какво направи за вечеря - "мързеливки" рецептата е от форума Laughing
http://media.snimka.bg/4956/016167109.jpg и вече готови http://media.snimka.bg/4956/016167115.jpg

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 16:34 от jakinik

# 556
  • Някъде там...
Жаки, какви са тия вкуснотийки?-потекоха ми лигите  Grinning Да ти е жива и здрава малката готвачка  Hug
Всички вкъщи ррр-кат и хъ-кат без мен  Mr. Green  Хей когато ми е в началото на думата просто го казвам като а става а цоарайм или мисрад а пним  Mr. Green р-то да се убия няма да го докарам , така че не си правя труда  Peace Свеки покрай работата има изчистен говор иначе както казва Пета, брата на свеки само хъ-рка и рър-ка  Joy Оня ден в супер маркета един мъж ме пита са неерот нешима (свещи за душата) а аз чувам неар нешима( тоалетна хартия за душата) и замръзнах после взех да се хиля като идиот и не мога да сваря да извикам шефката да се оправя с тая тоалетна хартия  Crazy (мароканци бяха) Предполагам, че с времето ще им свикна  Peace С момчето от щанда за месо (арабче) се разбираме прекрасно, но пък с случайни араби не мога дума да отсея...Практика му е майката а аз в супера си я трупам.С шефката не можем да се наговорим пък, много образована жена...с другата колежка тя само за мода говори  ooooh! пък и едно бързо говори и тихичко и рърка и хърка и аз само се хиля и викам оооооо  Joy И така цирк голям ...

# 557
 Браво на детето, Жаки!

Боряна,  Joy нер нешама (нерот нешама за мн. ч.) . Нешама е душа,  нешИма е дишане . Малей  Joy уби ме ... Не стига , че НЕР - свещ  си го докарала на НИАР - хартия ...ами и за дишане НЕШИМА  станало даже  , не за душата НЕШАМА Mr. Green .... Ох ! Нер нешама са свещи , които се палят за умрели, за помени ... За да разберете де за какво говорим , побългарено. Горят по едно денонощие .

http://en.wikipedia.org/wiki/Yahrzeit_candle

Боряна е  боец! Няма равна  Grinning !  Много си готина , хич да не ти пука ! Дай им по една хартиЙка да си забършат дишането и т'ва е !

# 558
  • Някъде там...
Не съм обърнала внимание че съм написала нешима вместо нешама, но и няма значение по превода в скобичките става ясно какво са ми казали и аз какво съм чула  Mr. Green

# 559
Жаки, браво на Стефи  Hug, чак ми се прияде. Много хубаво изглеждат. Мамина отмяна  Grinning!

Бубе, така, така трупай речников запас. И аз имам едно преживяване с тези свещи. Преди много (100 години), когато празнувахме с милото първата годишнина от сватбата, живеехме в една малка стая в Бат Ям, та бяхме поканили приятели на скромно парти и понеже всички пушихме бях си взела свещи да "гълтат" дима. Както предположихте сигурно точно нерот нешама  Mr. Green, така големи ми се видяха хич не бях обърнала внимание какво пише  ooooh!. Та много тематично бях запалила из половината стая свещи за помен... на предбрачният щур живот  Joy  Laughing.

Моите деца- когато говорят иврит определено хъкат и ръкат. На ВИк много хубаво му се получава и (х) ей с издишване. Меди се опита да прехвърли гърленото Р и на български, но и обясних че след като може да го казва хубаво "на български" е хубаво да си го запази. Вик обаче е само с "френско " Р и то едва преди година го усвой  Grinning. Да са здрави.
Мен на два пъти са ме питали дали съм от Дром Америка, при все че не говоря испански явно имам някакъв такъв акцинт, незнайно откъде. Слава Богу нямам нито грам руски акцент. Редовно ме мислят за руска, но не и след като проговоря. Сега с новата визия дано и това отпадне  Sunglasses.

Анди, ми фейсбуквай се най- накрая и ти  Sunglasses. Ако ли пък не, пък много искаш да видиш моята скромна особа, прати мейл и ще ти пратя "кафявата" снимка  Peace.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 17:10 от Tali Dan

# 560
  • Някъде там...
А мен редовно ме мислят не от къде да е а от Аржентина  Rolling Eyes Иначе по мутра и коса ме докарват разбира се рускиня и като ми кажат девушка и аз веднага режа, че знам какво е, но не е на моя език  Mr. Green Включително и рускини ме бъркат за рускиня  Rolling Eyes
Талинда и аз исках като твоя цвят ама ме достраша та само леко я потъмних, но с времето знае ли човек  newsm78

# 561
 Да бе ... имала съм леко акцент ми казаха няколко пъти, ако се заслушал човек на аржентиснки му приличал ... К'во ..ние българките да не  докарваме аржентиснки акцент по няк'ва линия  Crazy . Само на такъв са ми оприличавали акцента , странна работа !

Тали,  hahaha Joy  ooooh! нерот нешама ! Викаш - има картинка на свещник,  снимка на Ерусалим  Joy hahaha Много израелска  свещ , хем затворенка да не капе  Joy ... Ох , ще пукам днеска ! Аз пък се захласнах едно време по нерот  авдала, които се палят вечер като свърши съботата , не като се посреща. Повечето народ си пали  за посрещане на съботата само.Много не нзаят и какво е нер  авдала. Тия за авдала много къдрави , засукани ...  Grinning Викам си тогава - брех.... да си палваме така за романтика ...  Whistling Евдел = разлика, авдала от тук ...разграничаване на съботата (свършва един вид) от обикновен ден.  

http://www.israelchezvous.com/ICV/public/img/Catalogue/produit/e … /Mat3012_3703.jpg
http://www.israelchezvous.com/ICV/public/img/Catalogue/produit/e … /Art2416_3396.jpg
http://www.guysenboutique.com/ICV/public/img/Catalogue/produit/e … /Mat3043_3656.jpg

Плитки големи , красоти ...

# 562
  • T"A
Аз не познавам израелец, който да не х-ъка и р-ъка или да не употребява иялла и сабаба. Може би ашкеназите по-рядко да употрябват някои арабски жаргони (хабиби напр.), но това е само за определени думи, според мен. А от жаргоните има някои, които и аз не харесвам, напр. "капара" на никого никога не бих казала като обръщение  Stop (капара алайх  Crazy). Другото е, че тези различия между ашкенази и сефаради (мизрахим) при цабарите, нашето поколение и соц. статус, са абсолютно размити  Peace

Бубееее, все испански ще ти го чуват акцента - при всички ни е така, но това не е толкова лошо  Mr. Green
Голям кеф, че срещаш толкова различни хора, хем разнообразие, хем ще събереш опит и много бързо ще се ориентираш за хора, за типове, за акценти, приказки, лафове...

Жаки, на мен тези мързеливки ми заприличаха на прочутите лесни и бързи добруджанки - ние тях ги обожаваме!!!

Но най-вече - браво на майсторката  Hands Clap! Има ли в Бг добри готварски книги за деца?
В Израел има страхотни издания, от Карин Горен с нейните рецепти за сладкиши за деца до разни такива, в които си се готвят манджи, обаче всичко е с картинки и обяснения като за деца  Peace
Ние взимаме за братовчедките, в семейството на мъжа ми децата много готвят и се радват на такива подаръци Simple Smile

Тали, цветът много ти тича, обаче още не си брюнетка  Wink Подмладява тъмния цвят, а на теб и много красиво ти подчертава чертите на лицето  bowuu Сахтейн за идеята да си промениш цвета   bouquet

Между другото, и друг път съм споменавала - моя мъж заради дикцията си го взех, очарова ме с приказки и красиво произношение  Mr. Green Аз бях по-малко от година в Израел - ако беше някой, който говори неясно, нямаше да се разберем  Laughing

Aнди, свиква се покрай слушане и практикуване на езика  Peace Ако учиш текстове на песни (на иврит) и пееш и слушаш - това също много помага  thumbsup (ако ти е важно за произношението)

Поздрави на всички  Hug

# 563
Какво означава "капара"?

# 564
Значи "жертва" (Като  "йом  кипур" - ден на жертвите да кажем ). В жаргон се използва за "симпатяга , талисманче ".Сигурно има какво да се добави , но в общи линии е това. Понякога се чупи стъкло , чаша или нещо става неприятно - казва се "капара" (няма нищо , здраве да е).

Лайла тов от мене , днес писах мноооого, че да  не искате да ме четете сега седмица поне  Grinning !

# 565
Цитат
hahaha 35 Както няма да отпуснат ваксина срещу свинския грип до  февруари  , народа ако знае ,че т'ва му е майката , глей к'во ста'а  Whistling
Анди,междудругото се замислих ,че така ще се повиши и раждаемостта  Joy От болестта на Борянка тръгнахме пък до демографския проблем стиганахме  Joy
Спомням си го момента със столицата на Австралия .Но Десиславка е сладурана и хич не ми направи лошо впечатление . Grinning

Та какво каЕш ,Пете, е таз манджа...има ли я в готварската тема ,само ако е нещо лесно де  Rolling Eyes

Бубе,освен някакъв шеф,друг повдигал ли е въпроса пред теб за гиур?Останала съм с впечатление ,че не си под натиск. newsm78  Може и да съм изпуснала нещо? Thinking Я кажи,кажи?

Цитат
Мм то на Божий Гроб се тепаха с върбови (май) клонки там между Християни ние очакваме да се понасят и разноверните
Анди,какви върбови клонки бе ...направо си бяха шаолински удари  ooooh!

Жаки,това да не са рошавите топчета?Аз често правя такива.Браво на детенцето!

Бубе,паднах от стола с "тоалетна хартия за душата".... hahaha Скицооо,нямаш равна ,ама ги слагаш всичките на място пък.

Сега Тали ме довърши с тези свещи ... hahaha как не си прочела ?Я разкажете разни подобни случки ...Петя и тя - за романтика ще ги пали   hahaha

# 566
  • Някъде там...
Ами Танче да ти кажа атаките са редовни, дори веднъж със свеки ходихме тя да си прави маникюр( аз компания) и маникюристката ме атакува...На свеки семейството и те са ме подпитвали...какво подпитвали то си беше жива атака направо  Crossing Arms Пак, че на свекърите не им пука иначе вече щях да съм в развод  Peace Аз така колкото повече някой се мъчи да ми насади нещо толкова повече се опъвам като магаре и напук правя наопаки и се нервя...Баси религиозната дискриминация баси чудото, случайни хора ще ме питат...А една в таксито ми подслушваше разговора с една войничка и чула не дочула че съм християнка а мъжо евреин и оная като скочи само дето не ме наби  Rolling Eyes Ако съм го обичала щяла съм да се разведа с него и да го оставя в правия път  Mr. Green а аз (скандала на английски) и викам ако го оставя той с кого ще яде свинско  Mr. Green малееееееее оная подлудя аз цялата треперя и се моля ако стане нещо ( че оная грамадна беше) дано войничката да ме защити  Joy Пак, че бяхме вече във Хайфа и оная лудата религиозна се разкрещя, че иска да слезе та скандала се размина без да ме напляскат...Имам доста неприятни срещи от третия вид,но просто не искам да се сещам, че ме хващат бесовете  #Cussing out

# 567
 hahaha  Бубеее,войничката да те защитава ,а?Незнаех ,че имаш такива проблеми ,сериозно.Ама ме кефи,че си твърда.Ще разберат те какво е балкански инат "ти го буташ ,то още повече се дърпа".Общо взето неприятни са тези неща.Разни съвършенно непознати да ти държат сметка и дават тон в живота.Бах мааму....

# 568
 hahaha Joy

Ама голЕееееЕеми сте скици !

Борянче ти си такъв образ  и сладур ,че направо не мога да си те представя   Joy Фантазията ми е бедна   Crazy сладурка  Heart Eyes

Пете тенКю за урока   bouquet Абе ние турците изтърпЕхме , па едно "р" и "х" ке ми се Опре   Joy нЕма такива сцени в нашия филм  Mr. Green
"ке го игра ли наш Кръстьо царю или да "  няма средно положение ...
Цитат
Achareim Hatsohorayim  ... Т'ва да не би да искаш да кажеш   - "Ахарей ацаараим" ...
Абе не знам кво искам да кажа  Joy  http://www.learn-hebrew.co.il/OldSite/  да предположим ,че отиваш на ИнгЛиш , после дейс анд тайм и май 8тото по ред - те т'ва искам да кажа -ама нъцки  Joy докат го кажа ке мине слетобеда па и след късния може да го отпериме  hahaha  
 Sunglasses

Тали не съм привърженик на фейсбукирането някак си .. ама то щом Мента предаде фронта ..знае ли човек  Whistling Инак да не помислиш ,че нямам мерак да те мерна кат блондинка под прикритие - ще ти пратя мейл ,като имаш време  Wink

Мента пея бре .. някой песни на Сарит Хадад ги знам на изуст вече  даже  и наистина помага  Wink Поздрав с песента която слушам в момента   http://www.youtube.com/watch?v=L292i0pA2fE

внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора.  ай отивам да чета
 Wink Wink

# 569
Цитат
hahaha 35 Както няма да отпуснат ваксина срещу свинския грип до  февруари  , народа ако знае ,че т'ва му е майката , глей к'во ста'а  Whistling
Анди,междудругото се замислих ,че така ще се повиши и раждаемостта  Joy От болестта на Борянка тръгнахме пък до демографския проблем стиганахме  Joy
Joy Joy Ми то в кризисни ситуации стават тия неща с прираста   hahaha Ти защо мислиш че набор 89 и 90 са най много ?! Отговора- режим на тока ... нямали са ко да правят хората и са решили да се занимават с социални дейности  Whistling

Цитат
Мм то на Божий Гроб се тепаха с върбови (май) клонки там между Християни ние очакваме да се понасят и разноверните
Анди,какви върбови клонки бе ...направо си бяха шаолински удари  ooooh!

Хаха .. абе тепаха си се ако тря сме честни, но и си спомагаха с клонки . На евреите са им малко "шоутата" па и тва им дойде до главата  ooooh! Но гледката беше -ноу комент , най вече заради мястото - да си уговорят да се видят в пустинята  -ок , ама на това свято място кютеци да правят ... абе ноу комент .

Бубе аз само си потвърждавам думите в предходния пост  Wink Иначе кофти  атаките които ти устройват  Tired Peace

Цитат
Ако съм го обичала щяла съм да се разведа с него и да го оставя в правия път    Mr. Green

Абе ай разбирам тук таме да намекват или натвърдват да си смени жената религията - да много е кофти и е много лично , но е по разбираемо от това някой да определя кой е правия път и да се впуска в "съвети" без абер да си няма от  религиите и разликите и приликите и само защото е чул еди кво си , неговото си е правия път . Па и да го напуснеш .. как не си я набила нз . Нервирах се .
Нека секи си вярва в квот си иска , но ми е направило впечатление ,че малко от младите евреи са запознати с Евангелието примерно  и не защото да го приемат ми да знаят аджеба с кво не се съгласяват . Tired

Общи условия

Активация на акаунт