*Израел-47*

• 39 204
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Бубе, бързо оздравяване  Hug, наблегни на чая с лимон  Peace!

Пете, как ли са се радвали децата. И ние днес бяхме на гибуш на класът на Вик. После баща им ги води на риба на един гьол до ваше село (зад Суперленд).
А аз през свободното време свърших таз работа. Домашните харесват резултата, дори милото въпреки резервите си. Аз още свиквам  Laughing със себе си.
Танче, много много се радвам, че почваш работа в градината на котетата. Това е много хубава новина. Хем си ги водиш, хем са ти под око, хем си "вътрешен" човек на учителките  Flutter. супер, на добър час и на трите ви  Hug!

# 541
  • Някъде там...
Талиндааааааааааа, много си Убава  Hug Чай с лимони,помело и портокали дъвча а мъжо ми подава банани и ми вика: Нали само по Нова година си яла банани преди, на сега яж  Joy (разправях му за детство по време на комунизъм)
Жаки, с нетърпение чакам да видя снимките Simple Smile
Пете, героите сигурно вече спят Simple Smile след толкова емоции  Grinning

Мерси на всички за пожеланията  Hug И аз се надявам на бързо оздравяване, че нали работя вече  Crazy

# 542
Цитат
Нали само по Нова година си яла банани преди, на сега яж 
И мандарини..и сега като ми мирише на мандарини го свързвам с Нова година

Тали ,на мен ми хареса много новия цвят  newsm10

# 543
Жаки, не знам да е празник някакъв .Един колега на мъж ми каза и се засилихме. Така и не успяхме да се намерим с тях в народа  hahaha После от вкъщи се свързахме вече да видим кой как е прекарал  Joy

Боряна, спаха в колата и гледай после как се заспива вечерта .... Даже колело ходихме да ги водим да карат да се уморят , но Шахар не се дава лесно - тя спа повече в колата и вкъщи . Ти да се стягаш в кръста и никакво боледуване !

Тали, хаххахааааааааааааааааааа    , те  на нашия гьол били! 'Фанаха ли нещо ?  Изненадвам се от резултата , защото русо трудно се потъмнява и често зеленее ако се  смени рязко цветът към тъмен. На тебе е станало хубаво кестеняво - светло. Ще пада сега бързо цветът и ще светлее докато се наслои  след няколко пъти тъмен цвят. Като дойдох в Израел чисто руса реших да се правя кестенява по едно време, че много чернеех на слънцето в тия жеги и много къпане (миене на косата в тоя смисъл) - падаше бързо , излизаха тъмни корени бързо.... Затова реших така . Та тогава докато докарам (сама) кестеняво шоколадово - бая зор  видях! После израсна малко и  я изрязах , че беше дълга и така си докарах моя цвят. Бременеех  със Саги кестенява . Порасна и започнах с кичурите и пак си дойдох на светлото, но кичурите са друго нещо. Отплеснах се аз .... Тали, харесва ми косата ти , момиченце си направо!  Simple Smile

Ето много снимки (и мнения , обсъждания) за СУПЕРЛЕНД и за "гьола"  до него, където Талини са ловили риба  Simple Smile :

http://www.themeparkreview.com/forum/viewtopic.php?t=45878

На тази лодка и сватби правят някои , гледала съм някъде  на снимка булка там - хупа направо  Simple Smile ...
http://static.panoramio.com/photos/original/4292258.jpg

Танче , аз пък днеска след  хвърчилата се засилих докато спяха децата в колата .... оставих баща им да ги пази ...та влязох в един разсадник да си купувам пръст с някакви си там вътре добавки - да добавя на  саксиите , че  останали наполовина (особено след като гребах на  щураците сиренето + сок+ шоко милки) . Мотам се извътре - то голямо хале , и на открито има  навън .... и гледам едни малки дръвчета мандаринки - ама  много сладурчески саксийки. Сетих се сега като каза . Ако си купя  колко ли време ще ми отнеме да  ги онищожа ...незнам.  2 саксии на кръст имам и майка кат'  ги гледа  какви са жалка картина .... хилави .... Паяци им вика. Ми аз тука  сума ти години ...не растат бе ...  Сега ще ги подхранвам със  специална тор и ще ги лигавя , че ме 'Фана срам , мани! И аквариума на децата ще пълня , един 60 литра имам , седи празен. Ще  видим колко време ще оживеят рибите тоя път. Ще купувам само риби - куче марка, майна райна  - такива  яки и зли , дето не мрат!  Имат си де  всичките приспособления там за въздух,  балончета , отопления ....  Ще се емна пак да видим сега !  Sunglasses

Да пусна малко снимки и от такива разсадници :

http://www.nymphea.co.il/images/wbgallery/l/2009_06/124626056513486.jpeg

http://www.megadlim.com/files/images/129.jpg

http://www.2all.co.il/uploads%5Cyad2%5CPicture%20055.jpg

http://www.ynet.co.il/PicServer2/02012008/1382270/PRE258777_wa.jpg

Някакви такива саксии  се загледах , но не голями , примерно:
http://www.ramatrachelflowers.co.il/agalleries%20preview/c3723.php

Я да видим кой може така дръвчето да си заформи де !
http://www.gizoomart.com/image/users/104019/ftp/my_files/template/005.jpg

Лайла тов / лека нощ!  Hug

# 544
Танче айде на добър час !

Да си представим сега ,че ти давам здравчето за късмет и ти лисвам вода , по вода да ти върви , на тебе и на  децата  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover  Grinning

То с тез виртуални неща на представяне ке го удряме  само  ooooh!  Laughing но поради липса на възможност и наличие на желание ...така ще е  Grinning

Бубе   : ама  от сърце ти желая бързо оздравяване   ето и чайчето . За ушичките , абе знам че знаеш какво да вземеш ама ако почнат много да те болят пулсиращо чак и ни капки и хапчета  помагат , вземи малко чай ама топъл и гаргари на носоглътката  - ушлетата обичат топло и това малко ще поуспокои  Wink Мъжа ти е голям сладур  Flutter само лаФове пуска  Crazy

Тали а ние простосмъртните без фейсБук какво да правим  Rolling Eyes

Криси
ами тежко е положението с водата . Аз не съм компетентна как може да се реши този проблем и по-добре е да си трая , защото на акъла си викам , те газопроводи ми правят , не може ли да се спретнем и да направим един водопровод .Ай ако не ний (България ) само , то няколко страни ... Турция , България .. не знам нещо да се измисли или някоя друга страна  с големи водоизточници .   Rolling Eyes

# 545
Мараба ,народе! Grinning

Бубе,първо теб да проверя - здрава ли си вече?Да ти кажа ,че освен всичките илачи ,Еял да те стопли и по друг начин ...да направите един кекс .. Wink Кекса покачва нивото на клетъчен интереферон ,това пък от своя страна ни предпазва от вирусни инфекции.... така е  ,ама човек като е болен ни му до кекс ,ни до мекс  Confused За ушите - затоплен до телесна температура зехтин,ако нямаш капки.

Пете,и аз съм пишман цветарка.Бързо ми се хващат цветята ,ама после не мога да удържа положението...тази нощ си мислех(аз нали не спя ,а само мисля),че и моите имат нужда от нова пръст и тор ,ставам и чета  същото си писала - телеПАТКИ сме .... Laughing  

Анди ,ела да ми лиснеш менчето във вторник,ти поне не си в Израел...Благодаря ти ! Hug

Снощи съм се смяла с моя Ицо...събрали сме с един приятел от Щатите...и те си говорят за някой си друг познат,ама този не може да се сети за кого става въпрос и Ицо му казва "-как бе ,не се ли сещаш,той е в Реал Мадрид?" Тук вече прихнахме  ,щото е човека е само в Мадрид ... hahaha питам го "А кой беше в Манчестър Юнайтед?" ,много съм гадна...сега като се събуди пак ще го бъзна  Laughing

Ще излизаме да купим пантофки още някой неща за градината .

Усмихнат ден! Grinning

# 546
Andi, упорито се стараеш да докараш и произношението на думите ... Бравос! Аз пък ни в клин , ни в ръкав ...след 200 годин и да  кажа ...

Добро утро на всички!!! Ние сме ранобудни ! Неделя си е работен ден - к'во се офлянквате  Joy .... Лесно ви е на вас ! Почивка било!  Stop Mr. Green Моята работа пък няма почивен ден  Whistling

Хайде  за събуждане с Тел Авивски изглед : 

А това с описание - "Колко захар" ( в кафето и в чая)   Mr. Green за секретарки ли, за още несъбудили се  кафеджии ли ...  Simple Smile

Танче, бъзни го,бъзни  hahaha , телеПаткЕ! Иначе  във  вторник ... лискай води, окичвай се с хамси, сини очи и к'вото   щото имаш и се запътвай с десен крак напред  Joy .Черна котка видиш ли - съскай да бяга ...Така поне и народа наоколо ще избяга , да няма кой да ти прави уруки   hahaha Их ..... Хайде и да разказваш как са нещата !  Hug Grinning Майтапа си е майтап , ама  новите неща ... те  си искат период на приспособяване .  Hug

# 547
  • София
...
Добро утро на всички!!! Ние сме ранобудни ! Неделя си е работен ден - к'во се офлянквате  Joy .... Лесно ви е на вас ! Почивка било!  Stop Mr. Green Моята работа пък няма почивен ден  Whistling
...

Кой как се уреди. У нашенско в неделя спим (уж де)newsm62

# 548
Танче
Hug
Да ти кажа ,че освен всичките илачи ,Еял да те стопли и по друг начин ...да направите един кекс .. Wink Кекса покачва нивото на клетъчен интереферон ,това пък от своя страна ни предпазва от вирусни инфекции.... така е
hahaha Joy Както няма да отпуснат ваксина срещу свинския грип до  февруари  , народа ако знае ,че т'ва му е майката , глей к'во ста'а  Whistling Joy

Пете е как то не е Хъкане , то не е Ръкане ,то не е патос, то не е чувство   Mr. Green Аз еврейка ли съм или к'во   Sunglasses

Танче хаха сбъркал човека , ама нищо не е тУй пред представата за градовете на Азис и Десислава (фолк певицата )  в Вип Брадъра ... мале леле кога беше още ми е смешно , Десито като изтърси че столицата на Австралия е Манхатан па най-тъжното беше ,че си имаше доза и сериозност  Joy Преди време гостуваше в Сблъсък и я питат ,като пее на предизборни кампании знае ли кои са управляващите партии и тя съвсем откровено възкликна-- ооо не не , не ме питайте за политика ,питайте ме за столиците ,вече ги научих  Joy Ох беше мн сладка .

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 10:07 от анди

# 549
 Joy Бисери 
Анди, 'ми ако пък се опиташ да говориш като местен по тия  земи , а не  американски евреин или дори ешкенази ... Хайде да кажем един кореняк ерусалимец  hahaha Joy или темани (йеменски евреин)  ако докараш на говор може и за  арабка да минеш  Mr. Green Същото с  иракските евреи. Иранските (парси) са  други, те  по - старото поколение си говорят и тук парсит. Изобщо ... патос голЕм ! Руските евреи пък никога не губят акцента си сякаш .Родените тук деца вече нямат акцент , но .... Една приятелка имам на моята възраст сега (30) , а е дошла на 12 . Още си е с руски акцент . Много големи скици са , уникални са  в това отношение. На мене  трудно ми хващат някакъв  акцент и трудно го определят какъв е.  Ришонски май  Laughing Де да знам и аз.

Свеки и една съседка бяха на гости сега . Свеки донесе това . Може да се яде в пита с хумус (както на снимката) , но може и със сирене за мазане. Върви с маслинки , ала бала  Mr. Green ... Говорила съм за него . Нашите го наричат "хавита" (то хавита казват и на пържени яйца само). Настърган лук, картофи , подправки ....дъра - бъра и запътжени. Почерпете се - тази снимка и следващата:

http://petia911.snimka.bg/other/hrana.251467.16165377.big

Дядо хаджия,  hahaha уж , а?

# 550
Ерусалим, и особено Старият град, са единственото място в Израел, където християнското духовенство търпи непрекъснати оскърбления, демонстративно презрение и ненавист от страна на религиозните евреи.

Това се разбира от публикуваните във в. "Джерусалем пост" разкази на различни християнски свещенослужители и на евреи, привърженици на междурелигиозния диалог.

Te потвърждават, че последователите на Христос (когото еврейската религия не признава за Месия) биват обругавани всекидневно по улиците на свещения град.

Обикновено деца и млади хора от ултраортодоксалните среди изразявали ненавистта си, плюейки в краката или дори направо в лицето на монаси, свещеници или дори обикновени миряни.

През първите 20 години след обединението на Ерусалим под израелска власт представителите на всички религии са се чувствали в града като у дома си, но напоследък ситуацията е коренно различна, смята изданието.

Кметството и полицията рядко обръщат внимание на жалбите на християни, а те от своя страна са престанали да подават оплаквания срещу оскърбителното поведение на ортодоксалните евреи.
още по темата
Кметът на Ерусалим наказва религиозните квартали
Кметът на Ерусалим наказва религиозните квартали
5 коментара към статията 5 | Статията е разгледана 3552 пъти3552
Ерусалим на прага на религиозна война?
8 коментара към статията 8 | Статията е разгледана 4303 пъти4303

Във повечето останали градове на страната обаче християнските свещенослужители се чувствали спокойни и защитени.

Единственият представител на властта, сметнал за необходимо остро да осъди обидите и нападенията, е главният ешкеназийски равин на Израел Йона Мецгер.

Неотдавна той е изпратил до равините от Стария град изпълнено с възмущение писмо.

все интересни неща напоследък намирам

# 551
  Копирай направо линк към статиите  Simple Smile . Има такива случаи ,Ерусалим не е обикновен град.Всеки там се чувства на свята земя , силни емоции се будят , особено когато всеки е уверен в правотата си.Всичк е някак концентрирано , сгъстено , силно оцветено ... като усещане и прояви. Трудно е  евреи (особено силно религиозни) да  влязат в арабската част например също. Трудно е също обикновени светски евреи да влязат измежду религиозните  евреи . Трудно е мюсулмани да влязат в  религиозна  еврейска общност. Тия неща немогат да се обобщават , а просто трябва да се познават поне малко. Ерусалим си е  един през  седмицата , друг  в съботата да речем (особено при религиозните евреи ) . Не ми се дълбае. Не са нови тези неща , свиква се с тях .  

Поздравче за душата - любовна песен , Офер Леви :

http://www.youtube.com/watch?v=5QJJZSp0xIo  По средата започва да пее на иврит

Тук е в религиозния си период  ...
http://www.youtube.com/watch?v=KJ5cq47b6cQ&feature=related  Crazy Променя се човек ...

Мене саксиите ме чакат .....още ....  Whistling Отивам да ги храня тези мои отрочета  , мискеним (горките) Whistling

# 552
  • Някъде там...
Криси, от прочетеното за 1 година тук аз лично стигнах до извода, че религиозните евреи не признават нито едно друго животно освен религиозните евреи...Радвам се, че тези дни никой не ми е повдигал въпроса за гиур защото вече ще избухна яката и ще видят те тогава колко съм зла в същност  Mr. Green
Аз продължавам да съм болна, не мога се надигна да си изчистя къщата  Tired (някой мераклия да ми почисти  Mr. Green )
Пете такава хавита с картофале не съм яла, само зелената с магданоза (и на нея си слагала снимка мисля)А моята свеки трябва да я чуеш как говори (нали е ВИП) бавно, отчетливо ама то това е професионално изкривяване май май...
Отивам да готвя, че на мръсно се оцелява ама храна треба  Tired

# 553
 Joy Викаш накрая и за арабка ще мина  Laughing ех ех .. на какво ли не е готов човек за тоз иврит  Mr. Green майтапя се , то де иврита , там и арабския май май .. бая са си брачеди и кат думи фаштала съм бая близки и кат звучене  Wink няма лошо .. целиш един заек получаваш един и половина  Joy
Не да отмахнем за миг майтапа ама кажете вярно как преборихте тва Р и Х особено кат са едно до друго-  а ходи се оправяй  ooooh! Па и ти се продира гърлото едно такова се едно цял ден си казвал - х кат че ли ти е заседнало нещо и искаш да го изкараш -е тва става кат цял ден си повтарям някви таквиз думи кат
"Achareim Hatsohorayim  " да се тренирам  Mr. Green . Май ми е погрешен подхода  Thinking Иначе на Ль-тата - нЕма грижи , ама явне ли се хъто и рто ей така в съседство през буква ауу туземска работа , ако ме чуй някой евреин ще фане гората или пустинята в случая   Joy
Съвсем ли преборихте акцента ... е то за толкова години ясно че се е изчистил ,ама тая гърленост еврейо-арабска  Thinking трябва да си има някъв чалъм и за простосмъртните  Sunglasses

Ох Криси  ще си замълча я  положително ,я  не . Аз за евреите нищо лошо не мога да кажа от религиозна гледна точка - аз като вярваща в именно същия Бог в който и те вярват съм длъжна да се моля за тях  Peace И го правя наистина от сърце ,не че в случая има значение  Peace Но като цяло отношенията между религиозните общества са сложнички. Мм то на Божий Гроб се тепаха с върбови (май) клонки там между Християни ние очакваме да се понасят и разноверните  #Crazy

И те ТаКа...

# 554
 Анди,аааа не всички говорят гърлено , не всички хъкат и ръкат  хахаххахах.  Ние не говорим много гърлено например като цяло като реч(като арабско да звучи на "Х"... то и там, не е едно Х , Ха , хе  само ... охо, има разни).   На приятелка  свекървата обаче са йеменски евреи и те направо те събарят по гръб  Mr. Green Даже трудно би ги разбрал човек, знаещ иврит отскоро.Голямо хЪкане пада - гърлено, издълбоко. В синагога - изобщо са неразбираеми  Mr. Green ...  Аз  си изговарям чисто Р (малко по-меко ) , както и много израелци.Хъкаме си малко...на Х . Мъж ми и децата не казват чисто "българско" Р , те си р-кат хахах.  Не всички хъкат на р-то в еднаква степен   Joy . Обаче Л  ако не е меко става голЕм смях.Така говорят руснаците повечето. Ако трябва да се каже "шальом" , те са си "шаЛом" . Взимат ги на бъзик , става добре по скечове   Grinning Там вече няма грешка- руснак е ! Или американец  ама те си имат силен акцент и тЕхно си Р американско.Значи х-то и р-то остави ... не е фатално, ама Л меко гледай да е  Grinning. Там вече не са на мода твърдите работи  hahaha Борянини говорят бавно и отчетливо (без мъж ти , Боряна!) ...ама съм сигурна , че и те (свеки де)  казват меко Р  и хъкат. На мене ми е по неестествено да чуя твърдо Х и Р въпреки всичко.Така  говори майката на моята приятелка - унгарски евреи . Тази жена е дошла на 11 г. тук. Сега отива 60 . Говори по - твърдо като цяло. Тук вече пък  има и нещо  друго - зависи какви думи използваш в речника си .Много използват арабски думи като - халас(стига), ялла (айде), сабаба(супер), хабиби , сулха, сифтах  и още мноооого.  Това не е типично за ешкенази говор на иврит , или за американците така да кажа.Ялла се използва по-масово от всички обаче (руснаците са на твърдо Л и става смешно или заприличва на арабско ...там някои казват твърдо Л на Ялла/йЪлла даже , зависи). Сабаба много не знаят , че е арабска дума даже. Не правя дисекция на езика и особеностите му, нахвърлям просто неща от  ежедневието.

Achareim Hatsohorayim  ... Т'ва да не би да искаш да кажеш   - "Ахарей ацаараим" ... Накои тук слагат и "Х" леко (като бързо издишване)   и става -  " Ахарей хАцаараим"(ударение на тъмната буква) . Ние си казваме без това  "издишване" , така върви речта.

Е , га ти постинга !  hahaha

Боряна , к'во ще ядете ? И ти лЪкаш твърдо, скицо!  Mr. Green Не си зла бе , само се праЙш !  Mr. Green Hug Не слушай никой .... к'во  ще се ядосваш ! Добра душа си!

Малей - има няма и кат' заседна на компа ....   ooooh!  Mr. Green   

Общи условия

Активация на акаунт