*Израел-47*

• 39 206
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
... А именно-някъде бях прочел,че не се допускат в Израел лица,които имат в паспортите си печат и туристическа виза от Египет. Миналата година бяхме там и в нашите паспорти тези "атрибути" присъстват....

Мисля, че точно с Египет няма да имате проблеми.

# 526
Здравейте първо да честитя на Пешек бебето да е жива и здрава!

Петя, голяма си къщовница браво! Аз съм скарана с подобен род дейности освен да закърпя нещо друго не мога да сътворя. Майка като дойде тук купихме шевна машина и все ще почвам да се уча да шия но все не ми остава време. Куббе е любимото ядене на мъжа ми, свекърва ми го приготвя много вкусно.

Намерих си нова работа и в понеделник започвам.  Имах две седмици почивка и толкова неща бях запланувала обаче времето е отвратително -вали и е студено и затова само ходим до близкият парк или до някой от моловете.

# 527
  • На дивана, под юргана
Няма проблем с египетските печати. Аз съм бил на екскурзия в Египет от Израел и се прибрах в Израел без проблеми.

# 528
Бокер тов ! Добро утро!

Todor Ivanov , с Йордания и Египет няма проблеми, защото ние самите израелци си правим  екскурзии до там, а визата за Йордания даже на границата  ни я слагат, оставяме колата в израелско, влизаме и  там хващаме автобус навътре вече.Може и с кола , но Петра  е много близо до границата и имат  автобуси до там точно, не си струва да береш дерт за кола.Плануваме и ние да идем , но все  нещо  се случва и все отлагаме. За  други арабски държави става въпрос за печатите . Вие  къде ще ходите ? Петра  със сигурност ще видите в Йордания.А в Израел къде ? Тази екскурзия е организирана  , нали ? Интересно ще ви бъде . Приятно да си изкарате ! Ако ти се разказва сподели.

Ние след малко  отиваме до Нес Циона , има  състезание  с хвърчила . Времето е хубаво и сигурно ще има сума ти народ , както е и събота  Simple Smile ... Ще снимам и ще ви покажа.

Ханд,успешно начало! А за куббе -то ... аз слагам червено цвекло и става бордо кръв цвят ...и  вкусът е по различен от само доматено пюре и подправки. Свеки ме учи и на  тоя вид. Куббе за пържене като правя слагам вътре заедно с мляното месо и цнобар (кедрови ядки).И в хумус с подправки обичаме цнобар.  
http://www.hummus.co.il/_uploads/imagesgallery/206houmus_tosafot_new_2.jpg Не му ли липсва ХУМУС   Mr. Green в Канада или се намират тези неща по тамошни магазини .А хумус фул:

http://humus101.com/wp-content/uploads/2007/10/hummus-ronen-plate.jpg

Някои слагат хумус и в пълнените чушки:
http://blog.tapuz.co.il/baronm10/images/1004092_574.jpg

Лека събота !

# 529
А ви добро утро или май вече добър ден  Laughing

Седя тук и уча дните на седмицата на иврит , хубаво спогодихме се с интонацията произношението .. но стигнах аз до " Късен следобед " и ти да видиш приключение  Joy Thinking

Achareim Hatsohorayim  http://www.learn-hebrew.co.il/OldSite/ и за по пълна представа може да се чуе тука .  Ех брех , аферим , машалла .. казвайте как да бора това чудо  тва "р" едно такова гърлено , и х-Ъто иначе не е за изпускане  , има едно р като ро и пак гърлено . Еййй мн твърд нашия език  виж  май французите най -добре минават в ритам па и побратимите арабите .. ама от български на това и обратно става голям смях  Mr. Green ooooh!

# 530
хИлоу, Wink!

Започвам работа другата седмица в детската ясла на малките.Те тогава тръгват .Плановете за моето започване бяха за януари,но като си помислих ,че без тях по цял ден ще рева  Sad Пък в яслата имат нужда от мен и се съгласих веднага ...Подготвям се психически ,че изведнъж всичко се събра...поне са хубави работи  Grinning

Суничка ,прияде ми се захарен памук сега!А на децата ако дам - ще е леле-мале  ooooh!

Мента ,и суши ми се прияде ..не съм яла никога ,нямах и желание ...но сега ти ми пусна муха ....за успокоение на гладната си душичка хапвам филийка с пастет  Crazy

Айдееее и Петя за капак ме гощава с вкусотиии ...Ей,добре ,че ме съмм бременна ,че като дойда при вас - няма да стана от масата ,а като реша да стана вече ще съм   261uu

Анди ,душо,и ти като мен се бориш с това "Р"....аз и с други работи се боря де .... Joy

Хенд ,успешно и спокойно на новата работа!

# 531
Благодаря ви сърдечно за изчерпателните отговори:) Наистина много ни помогнахте! Сега вече спокойно ще стягаме багажите...
Петя,отиваме на организирана екскурзия,да. По четири дни в двете държави. Ние обичаме много да пътуваме...всъщност това ни събра с приятелката ми:) Това лято бяхме в Куба и горещо ви я препоръчвам като дестинация. Относно Израел,ще посетим по програма известните туристически места  в Йерусалим, Тел Авив,Витлеем,Ейлат. Знам,че 4 дни в никакъв случай не са достатъчни,но засега за толкова имаме възможност. Благодаря ви още веднъж и приятен ден!

# 532
  • Някъде там...
 Ill  smile3518

# 533
Борянче, да не си болничко, бързо да оздравяваш, ако е така  Hug Hug Hug
  Сигурна съм , че с грижите и вниманието на мъжа ти бързо ще се оправиш Wink

# 534
  • Някъде там...
Болна  Cry Болят ме чак ушите , по дяволите  Confused
 Мимкис, какви са тея изпити?
Танче, и моята майка работеше в градинката аз докато бях там  Peace Беше голямо злоупотребяване от моя страна  Mr. Green
Ментова Simple Smile г-н Ментов как завива сушито?Има си някоя екстра или на ръка?
Пете, чакам снимките на хвърчилата  Peace
На бързо си изредих въпросите и отивам да мра  Tired

# 535
  Албумчето :
http://petia911.snimka.bg/nature/hv-rchila-nes-ciona.447895.all 
афифон - хвърчило ...та Whistling  афифонИАДА  Grinning На снимките се вижда всичко - приготвяне на пити,  хвърчила, рисуване , игри , сладоледи, захарни памуци, народ , жега - мор  Crazy ... , танци ... Панаир голям !  Crazy  Grinning Израелците навитаци ... бременни, с малки бебета ... бутат нагоре колички , ръчкат се в народа - аларма да става , калабалък да има. Виждат се местата за поене на  кучетата , тоалетните и местото , от където може да си наливаш вода и да се миеш , защото чешма няма там.

Приятно гледане !

# 536
  • T"A
Todor Ivanov, аз мисля, че има вероятност да ви разпитват повече, но дано минете проверките леко  Grinning Приятно изкарване и да разкажете после  Wink

Бубе, Ментов ползва рогозка за завиването  Peace Бързо да оздравяваш, защото искам да ти дойда на гости  Party
А и гледам по линийката, че скоро отбелязваш годишнина от брака, не фърфи да я отпразнуваш болна  Naughty

Хайде на снимките на Петя  Party Grinning

# 537
Пете,разгледах снимките ,писах коментари и задавах въпроси ,ама си затрих поста .... Banghead

Бубеее,бързо оздравяване

# 538
Мъртво море, най-соленият воден басейн в света, известен с благотворното влияние на минералите си, може да се превърне в обикновена локва поради влиянието на човешката дейност и регионалния конфликт, който създава пречки пред мерките за неговото опазване.

Морето, което се намира на най-ниската точка под морското равнище на земята, намалява с метър на година, а брегът му се е свил с над километър, са измерили специалисти.

Първокласната туристическа дестинация е застрашена от пресъхване след 2050 г.

Това е много сериозно и никой не прави нищо, за да го спаси, заради липсата на сътрудничество  покрай израелско-палестинския конфликт, казва Дурейд Махаснех, хидролог и бивш шеф на службата за долината на река Йордан към министерството на водното стопанство и напояването.

Нивото на соленото езеро, което още през 60-те години бе по-ниско от морското равнище с 395 м, днес е с 422 м по-надолу. Този процес се дължи преди всичко на отклоняването на водите.

От 60-те години Израел, Йордания и Сирия започнаха да отклоняват вода от река Йордан, главен приток на Мъртво море, и вече са каптирали 95 на сто от общия обем за земеделски и индустриални цели. Израел е отговорен за 60% от каптирането на водата.
още по темата
Глобалното затопляне вече променя атласите
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 17325 пъти17325
Прекъсване на подводни кабели лиши от интернет Близкият изток и Азия
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 1703 пъти1703

Ситуацията се влошава и от спада в нивото на подпочвените води, които също подхранват соленото езеро, а селяните, лишени от водата на реката, отказват да копаят кладенци.

Индустриалната и туристическата дейност допълнително изострят проблема, а климатичните промени се отразяват на количеството на валежите в една от най-сухите страни в света.

Израел, подобно на Йордания, създаде огромни обекти за изпаряване, за да произвежда фосфат, а

по бреговете на Мъртво море се множат петзвездните хотели

Според Дурейд Махаснех спасяването на това море, скътано между Йордания, Израел и Западния бряг, е регионален, но и международен въпрос, имайки предвид историческата, екологичната и географската му важност.

Йордания обаче се оказа единствената, която за 2 млрд. долара реализира първата част от спасителния проект, предвиждащ насочването на вода от Червено към Мъртво море, защото има твърде голяма нужда от вода и повече не може да чака включване на партньорите по замисления през 2005 г. проект - Израел и Палестинската власт.

В дългосрочен план идеята е да се създаде канал от 200 км, за да се изпомпват 2 млрд. куб.м на година, с които Мъртво море ще се спаси, но и за производството на електроенергия и питейна вода.

Проектът обаче е спорен. Специалистите се опасяват, че  вместо да се изпишат вежди, ще се избодат очи и уникалният

химичен състав на соленото езеро ще бъде непоправимо нарушен

Говорим за две различни и чувствителни екосистеми, според Мункет Мехияр, директор на асоциацията Приятели на земята/Близък изток, който желае да бъдат изследвани и други трасета.

В момента тече изследване на последиците, финансирано от Световната банка, и йорданският министър на околната среда Халид Ирани настоява да се изчакат резултатите.

Щетите са значителни. По бреговете на Мъртво море се появяват огромни кратери, издълбани от сладка вода в солената покривка, останала от оттеглилото се море.

Един кратер разруши фермата ми преди десет години, обяснява 42-годишният селянин Ицат Ханазрех, застанал пред дълбока 40 м дупка.

Ирани възнамерява да се призоват развитите страни да отделят повече ресурси за спасяването на Мъртво море по време на срещата за климата в Копенхаген следващия месец.

това го намерих днес в новините

# 539
  • София-България, Израел - където си поискам
Първокласната туристическа дестинация е застрашена от пресъхване след 2050 г.
за съжаление е точно така Cry
Танче, Ханд честити ви нови работи Peace успех ви желая Hug
Бубе, оздравявай бързо Hug
Пете, напълни ми душата с тези снимки Hug няма да забравя едни път в старо Яфо ,като се разхождахме имаше толкова много хвърчила, така и не ми стана ясно някакъв празник ли беше newsm78 ,но небето беше приказно, жалко че не носихме  фотоапарат с нас.
Утре ще качи снимки да видите моята щерка каква вечеря направи Laughing голям мерак и е за помагане в кухнята Peace

Общи условия

Активация на акаунт