*Израел-47*

• 39 175
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
 Аз пък напълних чушки , а в ориза сложих фасулчета - бели ситни . Ха да видим довечера.... С кайма де , както си  е ... Нямам хумус консерва , а  на зърна не съм накиснала и реших да опитам с боб  Whistling ... Не много де . Довечера, довечера ще видим ...  Mr. Green

Дядо хаджи, заповядай - ешкеназим :

http://www.youtube.com/watch?v=ILlmLHx-nfo
http://www.youtube.com/watch?v=gg3v1gUnRf0
http://www.youtube.com/watch?v=HMjXFFhCUo8&feature=PlayList& … om=PL&index=9

Много се различава от  това , което е по-тукашно така да кажа  :

http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=sfF6-TkAnB … p;feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=kNzym6X8iyU&feature=related

# 586
  • София
Да информирам заинтересованите, че на 05. 12. 2009 година в София на панаира на книгата ще гостува израелския писател Амон Оз и ще представи книгата си "Животът и смъртта в рими".

# 587
  • T"A
Дядо Хаджия, чудесна новина  Grinning
Да информирам заинтересованите, че на 05. 12. 2009 година в София на панаира на книгата ще гостува израелския писател Амон Оз и ще представи книгата си "Животът и смъртта в рими".

Пете, за мен това не е типична ашкеназка музика, първата песен е за някакво възпоменателна литургия, във втория линк е някаква съвременна мелодия дори, не нещо традиционно, третият е с популярна песен наистина, но изпълнението е на евреи, живеещи не в Израел (съдейки по произношението). 
(надявам се да не се приема като спор, хас вехалила, просто имам по-други впечатления)  Peace

А може би най-известната еврейска песен - Hava Nagila, е също ашкеназка.

Това с добавката на боб е хубава идея, разкажи дали ви се е харесало.
Вкъщи хапваме пълнени чушки, ама сухи, с боб и кисело зеле напр., но може и ориз и зеле, всякакви комбинации.

Тали, днес бях в הום סנטר и видях същите керамични тигани като нашите  Peace (на Неофлам).

Вие ходите ли на някакви фестивали и събития за Ханука с децата? Сега нали все за това се говори...
А в Холон има постановка на Грозното патенце, но тя пък за малки деца...

Ние се сдобихме преди седмица с кухненски робот (това, на което в Из му казват меджимикс), подарък от свекърва ми.
И мъжът ми вече го изпробва, като приготви домашен хумус  Grinning Цяла вечер прави нещо в кухнята, по едно време се разхожда с една табличка, ама нищо не казва...  Thinking А всъщност резултатът бил налице, но нали знае, че аз няма да оценя творението и си трае  Mr. Green

и
(и киселите краставички сам си ги прави, но са тип сурова туршия, в солена маринада, не стерилизирани...)

Бубе, как си, има ли някакво подобрение?

Мимкис, как е в България? Мина ли ти изпита?

# 588
  • София
Мен по-скоро ме интересуват религиозните ритуали, а не фолклора. До сега не съм присъствал на еврейски религиозен ритуал, с изключение на едно погребение, ама от него не добих кой знае колко представа.

# 589
  • T"A
Мен по-скоро ме интересуват религиозните ритуали, а не фолклора. До сега не съм присъствал на еврейски религиозен ритуал, с изключение на едно погребение, ама от него не добих кой знае колко представа.

Т.е. музиката на някакви религиозни ритуали, самите молитви ли?
Ами, първият линк в списъчето на Петето е с литургична музика, но по тържествен повод, иначе рядко ще видиш такъв хор в една обикновена синагога... Най-често има един хазан, не цял хор, и молещите се му "припяват"...  Peace

Ето и от честването на Рош-а-Шана в централна ашкеназка синагога в Тел Авив: 1 - 2 - 3

# 590
  • Някъде там...
Добро утро,
Болна продължавам да мра бавно и некачествено  Mr. Green Изпих всичкия чай на света, изядох всичките лимони, но уви...днес ще пропусна също работа  Tired Най-големия ми проблем е, че не мога да говоря, нямам глас  #Cussing out мъжо може да ме ядосва колкото си иска и аз да отварям като риба устни  Rolling Eyes Ето и на вас по чашка чай:

Розова утрин и един прекрасен розов ден ви желая  Hug

# 591
Ех , Борянче ,Борянче след няколко часа трябва да се почувстваш по-добре  Mr. Green

Малко лирическо отклонение  Wink

ПРОСТИ ЕРУСАЛИМ

Прости Ерусалим за любовта ми късна
за срещата отлагана със векове,
и затова, че в мен едва сега възкръсна
желанието за теб да пиша стихове

Прости, Ерусалим, за моя вик сподавен.
бъшуващ в мен от хиляди лета.
Прости и затова, че ходът ми бе бавен,
към твоита непозната , чужда светлина.

И за забравата прости, че все витае,
над прагове , бащи и синове:
за древната земия , че винаги е била
Земя на един бог, а не на богове.

В ужасните воини, залегнал в полумрака,
аз стрелях редом с теб, но от окопи свои.
И мислено се хвърлях в атака,
защото тез воини не бяха само твои.

Прости великодушно ти, Ерусалим,
за раздвоената любов, която ме изгаря.
На тебе верен съм докраи аз син,
но не забравям своята България

Затуи и скитам аз от брод до брод, .
от Хаифенския рид, до пиринските ритли
и смесвам пътища, слънца и род
и българските със евреиски ритми.

Как тази раздвоеност ме мори!
Как този свят жестоко ме разкъсва!
И днешното, примесено с преди,
във мене всеки ден възкръсва.

Скришом палма посадих в пръстта
-под връхния топлик на Галилея,
за да поглеждам често към дома,
под чиито покрив мислено живея.

Възкача ли се аз на Мусала,
с очите диря пламенната фея
и и подвиквам с хиляди гърла,
че трудно е без нея да живея

И днес, съзрял за тези си слова, .
събрал в сърцето си звезди,
аз свеждам побелялата глава
в поклон дълбок към две земи

Пете вицовете бЕха треПча , хилих се на тия дето знам па на ония дет не още повече  Crazy .  Онзи за куфара и честния човек  хаха  hahaha Joy 

# 592
Анди,кой автора на това стихотворение.

# 593
Анди,кой автора на това стихотворение.

Мони Папо   Wink

# 594
    Добро утро !

Много синагоги , дори една от  друга се отличават в самите общности. Малките са по-задушевни, големите са някак по-тържествени.Дори в самите сфаради синагоги пък може да се объркаш , защото някъде се пее по-близо до ешкенази пеенето , а някъде  избива дори на ориенталски ритми. Общо взето се надявам , че се разбра някаква разлика основна така в стиловете поне. Не само за религиозна музика , изобщо ...

Мента,чушлаците се ометоха ! Боб от консерва - ситен , бял - екстра ... ама да не е много .Половин консерва сложих на цяла тава чушки. А хумусът  изглежда  много хубаво ! Той пресният хумус , без  консерванти както готовия  в кутии , които купуваме ... е много чувствителен и бързо се разваля. Вие малко ли направихте за проба ? Аз не обичам обаче да слагам зехтин много .... даже за гости само слагам , да е по тертип дет' се вика , но за мене си не икам - мазно ми става. Ама вие не сте сложили много , гледам замо за "блясък" - бива , може да 'апна и аз  Mr. Green . Я , кажи с хумусът какво още там , освен краставичка ? Сварено яйце така  става , салатка, чипс може би ?Моите деца не могат да гледат хумус. Ама хубав подарък е направила жената! Ние си взехме нов и на другото ходене до БГ ще нося стария на майка - много е жесток , няма прошка той , мачка наред !

Анди, красиво е!

Боряна ,ти бая сериозно отцепи ! Ужас !

Моето дете  донесе това от детската градина :
http://petia911.snimka.bg/other/razni.360672.16214771.big   Миналата  година се заблудих, че е цвете - нарцис , но тази  Naughty нйеТ с главно Т . Това е чиста проба лук - израелско производство, зелен , четирилистен  Mr. Green ... Детето настоява да го яде. Сега ще го клъцна аз  скоро и ще му го пръжна с яйце .НО , за да не се изяде отма , че е дълго чакан да расте .... ще оставя малко да расте пак . Така се прехранваме ние ... неволя  Joy

А Шахар  тази сутрин наснима 100  снимки , от които една на фокус - нейният любим Диего :
http://petia911.snimka.bg/other/razni.360672.16214772.big    с кредитна карта за деца  hahaha Joy ooooh!  Жалко вика, че неможе да му се събере ни в джоба , ни в чантата , ще трябва все да му я нося аз  Joy hahaha Joy

И мене ме цъкна с кафето как си пийвам :
http://petia911.snimka.bg/family/petia.222014.16214773.big Обааааааче  то беше  още  стотина снимки .... и все да съм се усмихвала .То ми изстина кафе , то ми изстина усмивка  Joy

За някакви специални представления за децата по Ханука още не съм мислила ...  Верно  - нямам идея .

Ходи ми се на мене до ACE да погледам  това - онова. Ще видим ...

# 595
  • T"A
Бубе, малко ме притесняваш с това боледуване  Sad  Сега при вас е и по-хладно, а и ти си в контакт с много хора на работата  Confused
Ходи ли на лекар?  Иначе за парацетамол, аналгин и разни смучещи се за гърлото не ти трябва рецепта, та дано те дадат резултат  Hug
Гушкайте се със съпруга - да те топли, да те глези и никакви приказки  Naughty

Анди, аз веднага за Мони Папо си помислих, защото, не знам дали помниш, Мали навремето беше пускала негови стихотворения и явно стилът му е оставил някакъв помен в главата ми  Grinning

Пете, много сладки снимки  thumbsup Аз вечер се увивам така, а сутрин се излежавам до късно - докато не стане достатъчно топло, за да се измъкна от леглото. Днес напр. едва в 11 на обяд ми се стори достатъчно топло  Blush Whistling
А ти меджимикса за какво го ползваш? Аз иначе блендер си имам, но жената решила, че за пюренца на нероден Петко ще ни е много нужен този комбайн (Ментов мислеше, че се шегувам, като му казах, че ние на това чудо му казваме комбайн  Laughing)

Една непълна опаковка хумус е ползвал благоверният - тя е 500 гр, да е сложил 350 гр   Thinking Не стана голямо количество, да са останали две порции, направо не си заслужава усилието - то кисне един ден, ври сума ти време, пък докато ври му се чисти пяната, пък после се разтрива и се чисти от люспите, чак тогава се смила и се слагат подправките  ooooh! Аз не бих имала търпение, но той си го направи и си го хапва с голям мерак - да му е наздраве! Иначе най-лесно е да се свари (тъй като това отнема най-много време) и да се замрази (пък да се прави на паста, когато има случай), аз даже на негово място бих купила направо замразен...  Whistling  Яде ги с хамуцим (кис. краставички), прави си и гъби с лук, всякакви варианти обича, важното е хумус да има  Mr. Green

В Toys'r'us има някои много интересни играчки за Ханука, напр. има една машина, която прави матбеот шоколад - слагаш продукти и машинката вади шоколадови монетки, обаче със станиола, всичко както трябва  Sunglasses http://www.toysrus.co.il/pl_product~0128~38~114.htm - обаче не ги знам колко са качествени тези играчки, аз за сладолед бях взимала, но дали прави сладолед, не знам  newsm78 Ох, да идват вече празниците, малко разнообразие, и да отворим сезона на поничките  Mr. Green

Grinning   eat

Лелеее,  ooooh! пак изписах километричен пост, извинявам се за което  Blush Слънчев ден на всички!!!

# 596
  • Някъде там...
Ментичка, аз температура нямам само хрема, главоболие и гърло  (кашлица нямам)Мислех днес на доктор да ходя ама не ми се занимава после с тея застраховки и т.н. Отделно досега слушах Еял да се кара с тея от Хот та предпочитам да си стоя на тишина... Най-мизерното нещо тук е интернета, всеки месец имаме панаири за нещо  #Cussing out Отделно пък от Селком почнаха пак да ме тормозят с оферти а са предупредени на моя номер да не звънят (не разбирам иврит  Mr. Green )
Пете,пак че мина времето на фотоапаратите с ленти  Grinning Скъпо удоволствие щеше да ти излезе иначе хобито на малката принцеса  Joy

Имам още една картичкаааааааааааааааааа от Германия  Grinning

# 597
Ох, чудя се вече дали да пиша  Rolling Eyes, че пак имам болни. Какво става незнам.... никога не е било така масово и толкова време.
Вик е с рядко "щастие" вече 4 дни, ама направо бистра водица без други видими симптоми и болежки, но от днес е много отпуснат и без апетит, та го заведох на лекар, муснаха му изследвания, кръв, гастро... в сайта на макаби вече видях, че има резултати, но пък има час за доки  чак утре сутрин, та си чакаме...
Варя чай, ориз и пека сухари, приемам предложения и за нещо друго спичащо  Confused

Бубе, мило колдекс (то е пак с парацитамол) по принцип помага в такива случаи, изсушава и нослето, както и калгарон за грърлото- без рецепта. Голямо гуш и да оздравяваш, че празници ни чакат  Hug.

Дано и Таня се разпише как са първите работни/ градински дни. Танче, ако стигнеш до темата днес, драсни телеграфно как я карате.

Поздрави на всички и да сте здрави  Peace!

# 598
  • Някъде там...
Талинда, аз съм чувала за дренки и нар-а, че действат мммм затягащо  Rolling Eyes Майка винаги събираше кори от нар ако някой го подгони разтройството да прави чай (това не го прави на Вик представям си колко горчи) за друго нямам идея  Tired Дано бързо да се оправи малкия и ако обича нар изчисти му един да си хапва  Hug И за дюля се сетих, но незнам дали ще му хареса вкуса ако тук изобщо се намира този плод...

# 599
  • Някъде там...
Ох незнам дали покрай всички проблеми сте се ровили из форума, но някой ако е пропуснал то: Съдят Бг-мама за политическа дискриминация  Rolling Eyes Ето и линк докато пиете следобедното кафе или чайче  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450971.0

Общи условия

Активация на акаунт