Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

  • 47 084
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: X
Марси, благодаря!  bouquet
Хадилче, благодаря за отговора!   bouquet Хич не миришеха на гранива мазнина тези сладки, а точно на масло и нещо овче. Ама, как го обясних. Сега се замислих, какво е това лой? Масло, което се добива от млякото или? Извинявам се за тъпия въпрос!
Минче, да отговоря на въпроса ти.С една дума Любовта. Сега ще обясня. Аз казах, че  винаги ме е привличило и е било интерес за мен различното. Без да съм го търсила се случи така, че любимият ми е с мюсюлманска религия.Предвид това започнах да се интересувам от неговата религия с цел да разбера света, който тя създава, тъй като аз съм православна християнка и знам, че религията е повлияла, както на поведението, така и на възприятията ми. В последствие ме привлече и една реклама на сериал, в който ставаше въпрос за любовта между двама с различни религии /имам предвид Клонинг/. Не знам дали сте го гледали.Действието се развиваше в Мароко и не беше такъв блудкав сериал, като сегашните турски или латиноамерикански, които намират публика чрез интриги, изневери и т.н. В Клонинг между всички тези любовни истории беше вмъкнато и ежедневието и изобщо всички порядки на мюсюлманското семейство. Та това е общо взето – любов и интерес.
Дедко, благодаря за урока! Ще видим, как съм се справила. Много ми хареса това с вашите семейни традиции! В нашето семейство също се спазват винаги. На Бъдни вечер от каненето на дядо Божко на масата, през молитвата и не ставането от масата и т.н. Както казах моят приятел е мюсюлманин и когато се е случвало да бъдем заедно на религиозен празник, аз си изпълнявам, каквото трябва и на него му е много интересно.
Наближава края на работния ден Simple Smile До после! Hug

# 106
  • София
  • Мнения: 8 545
Овчата лой си е мазнина приготвяна от овца. Както от свинята приготвяме свинска мас, така от овцата се приготвя лой. Тя овцата си няма много тлъсти меса нали и обикновенно лойта се натрупва в определени части на тялото.

В Българско масово са я ползвали навремето за готвене и затова ястията с лой се ядат топли, оти после изстинат ли не е работа. Сега почти не я ползват. В родопския край обаче все още в някои краища използват лойта за приготвяне на домашни сапуни (ставали по меки).

# 107
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
аз не съм виждала лой да с е ползва, има смен ,но това е пребито масло! днес, пред мене , купуваха ! отгоре като е прясно е те4но,отдолу ве4е изстива! по-тежко е ,но не е лой ! имат мания да не ядат мазно, белят кожи на кокошки, мазнотиите и жилите  по месото, поне в моето семейство е така! едно кило се изхвърля понякога от месото ,а е много скъпо, по принцип, като цена, спрямо заплатите!аз не знам да има ястие без месо! месоядци са!  като се замисля, без месото от тука, едва ли би имало тукашния вкус!в4ера един тъп грах,(без картофи се готви и зелен, с много  магданоз, месото беше мозък!)- агнешко, без мирис ,като телешкото е,но по-крехко!трябва да ви разкажа за магребската овца, някой ден ,ако не съм забравила историята ве4е! Tired

# 108
  • Мнения: 3
Здравейте магребки и магребец,новата работа ми е жисене до телефона цяла но6т тараляскане с метрото и влака,спане и пка съ6тата работа,ама не се 4ужстжам изморена хи4.Много  Hug Hug Hug Hug на всички
Рали_буба,добре дошла  bouquet

# 109
  • Мнения: 126
Привет и от мен за днес

Цял ден се занимавам с.....произхода и значението на думата Факир
Сутринта не смогнах да се разпиша-ама Аз и по принцип в тази тема си пиша от все сърце и душа-а не  ми бяа спокойни те в днешното Утро

Та-всичко започна от едно мое възклицание-....ех,Факир да бях не ще свърших всичко!
И това-сутринта на масата на комшиите....
И се започна-ти откъде е знаеш тая дума...Обясни какво значи?
-обяснявам Аз ,според мен какво е факир-та аз си представям Човек,гол до кроста с нещо като тюрбан на главата и перо...индиец!
та този Човек прави много неща-гълта огън,премята се....нещо като клоун е!
Пълна заблуда-направо ме осмяха.
Факир било....духовен Човек,близък до някаква Кауза.Нещо като нашия  Петър Дънов.... newsm78
Е-чесно ви казвам...изумих се!
Аз по панаири като дете-ето и Дядото скоро беше..пък и по циркове Що Факири  съм виждала...ама Духовник -Водач Факир не съм видяла.И се омотах....
Още не съм убедена ....Какво мислите?Някоя от Вас срещала ли е Факир?

Марси-кажи така ли е наистина из Магреба -това духовник ли е?

# 110
  • Мнения: 24
Здравейте магребки и магребко!!!
Рали - буба  Hug добре дошла. Надявам се да ти хареса при нас   bouquet
Ох много сте изписали този път като отворих да чета  Shocked паднаха ми очилата като видяха колко имам да чета  Joy
Лека вечер на всички магребки и магребкото

# 111
  • Varna
  • Мнения: 2 606
ДЕДЕ- Simple Smile
Много е мило това което правите за Коледата със ястия от други държави.  newsm10

# 112
  • Мнения: 171
в изтока има особена порода овце, на които лойта се събира в една голяма пита отзад на опашката - има същата роля като гърбицата на камилата. това е една от причините месото на овцете и агнетата да не мирише така силно, защото миризмата всъщност е от лойта. класическите сладки се правят точно с пребито и после преварено и препенено масло, но по-нискокачествените се правят с лой или смес от лой и масло.
Дядо Хаджия, ако не се снабдиш с рецепти кажи и ще ти пратя (засега оставих на дамите от магреба да ти помогнат, аз ще се намеся в краен случай, защото от около 25 години не съм там, но готвим много тамошни рецепти) - наистина имате интересна традиция.

# 113
  • София
  • Мнения: 8 545
Хора какво ще рече пребито масло амчи после и преварено. Демек го биете повече от обикновеното или си има някаква специална технология на приготвяне.

Апропо това пребито масло различен вкус ли има от обикновеното.

Между другото настъпи ли края на туристическия сезон в Тунис или още продължава. И после сетих се да питам аз. Разбрах, че каширените шалове ги внаст от Египет (говоря за Тунис) та да питам има ли си по магребско текстилна промишленост.

# 114
  • Мнения: 171
Дядо Хаджия, пребитото масло значи, че се бие два пъти (поне при нас), а после се слага на водна баня и започва да се отпенва, не се оставя да заври в никакъв случай. после мирише хубаво и е малко на гранулки.
Сетих се и да ви пусна снимки на "хаджи Фируз" от поста за Ноуруз със специални адмирации към паулина.
А ето и какво значат нещата на масата на Ноуруз от предните постове: ядки за дълъг живот, свещ за просветление и щастие, чесън за медицината - здраве, боядисани яйца за всеки член от семейството за плодовитост (т.е. за поколение, де), ябълка за красота и здраве, сомак - символ на изгрева на слънцето, огледало - чистота и честност, свещена книга или книга със стихове (страхотно противоречие, но имайте предвид, че това е езически празник, запазен в мюсюлманска страна - хубаво е, че са си запазили традициите), традиционни сладки (гааз), плод от дива маслина (миризлива върба, олеастър) - символ на любовта, монети за богатство, розова вода - вярва се, че има магически пречистващи свойства, житни кълнове - възраждането на нов живот, саману - сладък крем от житни кълнове - охолство, купа с рибни орнаменти и със златна рибка (жива) - "живот в живота" - слънцето се възражда в знака на Рибите.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 23:06 от hadil

# 115
  • София
  • Мнения: 8 545
Ми колегата (хаджията де) от Иранско - оти черен го изтипосват. Негър ли е или е коминочистач.

Значи да ви кажа то зороастрийството си е първата монотеистична религия и като такава през митраизма на римляните оказва голямо влияние и върху така наречените аврамоистични религии (иудейската, християнската и мюсюлманската). После се появява и една бахайска религия (тя чак през 19-ти век) и обърнете внимание пак от иранци - тя пък си е поставила за задача да обедини всичките монотеистични религии. Тия бахайците например имат страхотна градина в град Хайфа - Израел.

# 116
  • Мнения: 171
Историята на Хаджи Фируз или Пируз е много интересна. Това е една от историите, която показва, че Иран е само на думи ислямска държава, а всъщност е както винаги си е била националистическа и военна държава. Персите притежават богата култура и са безспорно наследници на една от най-великите цивилизации. Ето и историята на Хаджи Фируз, не ме бийте за дългия пост  Blush.
Пируз Нахаванди е персийски войник, който служи под командването на Ростам Фарокзад, но е заловен в битката при Кадисия през 636 г. след Христа, при която персите са победени от арабско-мюсюлманска армия на Халиф Омар ибн ал-Хаттаб на западния бряг на река Ефрат. Подобно на останалите иранци, той е бил зороастриец. След поражението Пируз Нахаванди се събужда със знака на стрелата - роб. Пируз се възмущава, че един персиец може да бъде роб. Те са управлявали света повече от 1000 години и са воювали с римляните 700 години. Като роб го продават на Мугира- египтянин, считащ че египтяните не са араби (има известна доза истина). Той му обещава, че ако работи за него за него в продължение на 100 дни и нощи, тогава той ще го освободи. Пируз Нахаванди работил тези 100 дни и нощи, през които започва да научава повече за исляма, за да предразположи завоевателите на Иран, така че той може да получи позиция, в близост до халифа и по този начин да го убие като отмъщение за Персийската империя на Сасанидите. Като са получава доверието на армията на исляма, той се присъединява към Омар ибн Ал-Хаттаб. Една сутрин, когато Омар е имам на сутрешна молитва в джамия Ун-Наби, Пируз Нахаванди се обръща към Халиф и го намушква с нож в корема и в гърба (високо до врата) – като пронизан със стрела.
Пируз Нахаванди се смята от мнозина иранци като национален герой и като културна фигура, и шеговито го асоциира с Хаджи Фируз. Това е двойна игра на думи: на думата хадж, а също и на думата фируз - успех; Пируз успешно завършва Хадж – трик, за да може арабите да вярват, че той е мюсюлманин.
Гробницата на Пируз Нахаванди се намира на пътя към Хашан. Международния съюз на мюсюлманските учени призовава гробницата да бъде унищожена (напълно издържано клерикално искане), което не е одобрено от иранците, дори и сред тези, които все още подкрепят ислямската република.
А класическия Хаджи Фируз символизира възраждането на шумерски бог на жертвоприношенията Домузи,  който умира в края на всяка година и възкръсва в началото на новата година с черно лице от пепелта.

# 117
# 118
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
мисля,4е има още предложения за нова година ! моят туристи4ески е лятоска, зимата до пе4ката!  Peace
дядко, по4нах да ствам от тази година фен на шалове, особено едни меки, кашмирено прили4ащи, но не знам откъде са! засега имам бял,ама от мека, свеки ми го даде за лятото,ако си го поиска ,е й го дам! но поне знам какво да търся,ако има! памук и мека вълна!
така : една шакшука, по-разли4на от традиционната,която наподобява нашето лятно ядене, но е с картофи!! тиква, нахут, бакла, картоф, морков, кориандър, хариса, 4ервен пипер( сладък) за цвят; смлян 4есън!!
има едно друго Mhammas bid dbabich, подобен състав ,но с мхамса! едни малки зрънца подобни на нашия кускус, но с много приятен домашен вкус !или фрикасета, с тон ,маслини ,картови, доматено пюре с хариса( или салата мешуия), каперси!ама пък тестото е с 1 яйце, ина4е си е  любимо за тунис! ина4е, най-традиционно е брик, тажин, кускус, камуния, мермес, мхаргма, салата мешуия,осбен, мхамса, рижта,3ажа, шакшука,шакхшука, зелен грах, грах с артишок, пълнен артишок, пълнени пиперки, макарони! отделно октопод4ета, калмари, риба  и скариди по разли4ни на4ини!

# 119
  • Мнения: 6
Здравейте!!!  

Добре дошла на Rali_buba   bouquet

Хадилче, много приятно ми стана,че си писала толкова за Ноуруз. Аз съм чела мнооого неща за празника,за традицията,за празничната трапеза и тази година се опитах да направя нещо импровизирано. Купих една много хубава стъклена купичка, сложих памук и много семена,но нищо не поникна за цял месец,а само се вмириса на урина.  Sick тъй като аз живея в Пловдив,а Любимия в София, реших,че ще занеса всичко,което мога в София, за да го изненадам. обаче с това жито се изложих и нямах време да слагам леща. но една приятелка иранка ми каза,че тя слага повечето пъти леща. и аз по природознание съм правила кълнове на леща и фасул и ставаха много бързо,обаче това жито само ме ядоса и колежките ми много ми се смееха,че все едно животът ми зависи от покълнването. непрекъснато го наблюдавах,дали е поникнало нещо и дали има промяна Laughing ама така или иначе нямаше да мога да занеса всичко, реших че каквото занеса трябва да е направено идеално. боядисах яйца. намерих един сайт,в който пишеш имена на латински и се преобразуват в арабски. толкова се постарах да направя 10 такива яйца с имената на приятелите ни. обаче после се оказа,че изобщо не се пишат по този начин  hahaha. докато се къпеше моя приятел,аз ходих да купувам чесън и ябълки, извадих всичко от багажа си и наредих масата точно,както бях виждала снимки за Ноуруз. той остана страхотно изненадан,макар че не бях направила чак толкова богата маса,а само символична, нямах жито , но се сетих и зад огледалото сложих една нолина  Laughing ( ми така де, да стърчи нещо зелено Wink ) моето момче на всичкото отгоре има рожден ден на Ноуруз и когато видя масата,каза че никой не е правил това за него и че това е най-хубавата му нова година в България.  Heart Eyes аз останах много доволна.  Blush

за самия празник съм чела и значението на нещата,които се слагат на масата,но всяко нещо си има точно определено място. примерно Корана се слага пред огледалото,до него свещ,която трябва да се отразява в огледалото и т.н... и цялата маса трябва да е ориентирана в посока Мека. сега нямам време да търся инфо и да прикача сайтове,но всичко свързано с Иран и традициите там много ми е интересно. ирански сладки не мога да правя. аз съм малко на гости в кухнята. ако се науча да готвя, ще стана още по-дебеличка. обаче аз много съм го хвалила Любимия,че готви страхотно!!!

за Рачела- едната ми баба беше арменка и го правеше този рачел и аз много го обичах,иначе тиква не ям. тя беше по-възрастна жена и рядко правеше такива неща,но имаше един вид кекс с канела и орехи,а отгоре имаше и захар. аз обожавам канела и младежа ми прави понякога броколи с канела (ама солени де) и стават супер. неговия съквартирант пък много обича кимион и когато готви се чуди , на кого да угоди  newsm78 . та моята баба правеше и едно нещо,което беше гъсто като боза,имаше вътре орехи,но не се сещам за име. много вкусно!!! изобщо и двете ми баби готвят много хубаво,но арменската ми баба имаше по-различен вкус на манджичките и още ги помня...

като споменах,че имах баба арменка,да кажа и за космите. нито родителите ми,нито бабите ми имат такъв проблем. специално тази ми баба нямаше изобщо и все съм се чудила,аз от къде съм ги взела?!   Confused  ама какво да правим сега?! интересното е,че и аз все съм мислила,че арменските черти са такива- нос,косми и гъста коса. обаче моята баба не беше такава.
гледам,че това са чертите и на иранките,но там все повече момичета си правят операции на носовете и дори е като мода там да ходят с лепенки на носовете,дори и да не са претърпели операция. странна работа. друго нещо,което слушам,че правят по-младите е перманентните вежди. изскубват си техните и си татуират нови вежди,които обаче ги разполагат понякога доста над естествената линия,за да имат повече място да слагат сенки.  Joy вместо да се получи красиво,в повечето случаи е комично,ама те като се харесват... и тук много момичета си правят перманентен грим,но само за да предадат по-добра форма,а не да си слагат веждите на челото.  Joy

още нещо щях да пиша,но забравих какво.

за сега лека вечер на всички!!!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт