Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

  • 47 078
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 8 545
Хадил ич не се притеснвай, аз отдавна съм я  превърнал на готварска тая тема, ама ще взема малко да се укротя. Значи това с лютите чушки и шоколада и аз съм го чел ама като съвременна изкилиферчена мода на хора, които явно вече не знаят какво искат да правят.

Делте тя тиквата душа ние и на крем супа сме я готвили (правил съм сос с домати и тиква за едно измислено от мен ястие), така че отдавна не е десерт само.

Марси усетих аз в Тунис плодовете. Пъпешите почти без вкус, крушите и те. Краставиците и те много особени бяха (и не знам защо навсякъде ги режеха на едни малки кубчета). Ама фурмите моите уважения си бяха баш на място.

Иранските сладки по ли са различни от арабските. Те не че арабските са еднакви навсякъде.

Впрочем най ме е яд, че не опитах мляко от камила. Като стана пък дума за камилата, аз ли останах с погрешно впечатление, че камилската вълна някак си е много как да го кажа степана (не е пухкава демек). То аз успях само един килим от вълна да видя де (в Кейруан) и друг нищо.

Като стана дума за Кейруан там пък в един магазин до голямата джамия ни демонстрираха килими. Имаше едни интересни от коприна дето като ги духнеш или погалиш си сменяха цветовете, ама бяха много скъпи.

# 91
  • Мнения: 171
иранските сладки са по-различни, ние в Ирак малко сме си взаимствали от тях и да ви кажа честно имат хубава кухня.
ние имаме като в България пъпеш "медена роса", имаме и едни жълти сладки и имаме зимни пъпеши - хлебни, меки и не са сладки, ама нашите им слагат мед или захар и пак ги ядат  Grinning нищо не става зян.
камилската вълна като се прави на килими е степана не е пухкава прав си. а тези килими дето си менят цвета (по-скоро нещо беше с пречупването на светлината) са много красиви - май се правеха от коприна на власинки, т.е. много фини нишки. някъде бях чела нещо за технологията  newsm78 - пареха ли се... нещо такова.

# 92
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
дядко, аз не успях да ги видя тези килими ,хем бях в тъка4ницата! ама то аз бях по-интересна  и се обърнаха нещата, вместо килими да гладам ,аз да разказвам! но копринените за  молитвата са готини! аз искам такъв голям от  естествените прежди,заради алергията на мойта и лекотата! но като ме огрее някой финансов дъжд! ина4е не оби4ам да тупам нищо, а се налага  вси4ко да вадя на слънце всеки ден!дори матраците вадим отвреме навреме! ooooh!едно време са тъкали много жените, 4ерки, одеала, 4аршафи , плели са дантели, разни мильота!

# 93
  • Мнения: X
Добро утро компания! Спите ли още? Исках да ви събудя с кафенце, но не можах да схвана урока със снимките и не смея. Embarassed И един рачел ви бях подготвила, хем от тиква, не от патладжани /Хадилче  Wink Hug/ ама... Ще чакаме Делтичка. Тя и едно тирамису беше обещала ама май си го хапна без нас.  Mr. GreenЯ като сме на кулинарна тема да ви питам нещо. Бях си купила от женския пазар една кутия със сирийски сладки. Така им се зарадвах, че се прибрах на прибежки, толкова нямах търпение. Като отворих кутията .......... красота и смрад. Не бяха развалени, но имаха много тежка миризма, напомняща и на масло. Какво е това масло или каквото е там? Само за сладки ли се използва? Приятен ден и една много нежна песничка от мен!
http://www.youtube.com/watch?v=ULdMl2lzs2Q

# 94
  • Мнения: 278
Добро утрооо на всички!  wavey Хайде по едно кафенце и по едно сладко изкушение.   newsm53



Rali_buba, добре дошла и от мен! Simple Smile Разписвай се честичко при нас. На мен лично ми е интересно, как се появи интереса ти към арабския свят Simple Smile и ще се радвам ако ни разкажеш повече. 

Далка, не му давах рачел, защото аз самата не съм опитвала Simple Smile Майка ми прави тиквеник, той също му беше много вкусен. И съм се зарекла и аз да му направя някой път. Тя не била трудна рецептата. Ама като няма през цялата година тиква... Може и да се лъжа, но мисля, че майка ми беше споменала нещо от сорта, че настъргва тиквата (не съм сигурна) и я замразява и като й потрябва си взима, и така има за по-дълго време. Дали е възможно или не съм чула като хората. Ако е така да взема сега, докато има и да замразя и аз Simple Smile

Дядо Хаджия, как изкарахте вчерашния празник?  Grinning

Делтичка, Рали, Лина (има ли новини от работата) , Паулинка, Фаима,Хадил, Невена, Марси на всички вас желая много красив ден, изпълнен с усмивки.  newsm47

Айде аз след малко пак заминавам на лекции и след това на работа и ще се прибера чаак вечерта към 23... Поне днес имам интересни неща.
Хайде до после

# 95
  • Varna
  • Мнения: 2 606
АлЮЮЮЮЮЮЮ Компаниятаааааа newsm68
Как сте бе newsm47 Ама що бе нека темата ни да е кухненско-магребска, ще е още по интересна.
МойтУ ТирамисУ стана пИрФектнУ, само, че трябва да измисля нещо където да го нареджам за да  не се мачка  след като го нарежа и грабна парче. Нареждах го във една тавичка ама не изглежда така както трябва във нея, поне на мене не ми хареса. Трябва втория път да го направя във красива тортена чиния и да внимавам как да направя формата му и да не се размества. Че наистина във тавичката не ми аресва  newsm78 Иначе брат ми и снаха ми помислиха първо, че съм го купила защото и вида му беше хубав а след като ги уверих, че аз съм го правила попитаха да не са специални бишкотите. Ами не са специални даже са от най обичновенните не от тия вносните. Понеже някаква приятелка прави за тях Тирамису от доста време, че снаха ми от бизнаса си няма много време да се занимава и със сладкиши. Та излезе, че за първи път го правя а съм го направила и по вкусно от тази Дама. В интерес на истината мислех, че бавно става обаче не е вярно и съм радостна защото аз не обичам да правя  и да готвя неща които много трябва да им слугуваш. Рядко се хвърлям във нещо което се прави бавно.
МИНЧЕЕЕЕЙ- благодаря за каЙветУ, ча тази сутрин нищо не ми се прави, дори и любимото ми мляко със кафе. Ама като гледам ти си метнала сладкишите ранУ, ранУ по сабахлЯн а после сЪ тръшкатИ, че сте на диета Laughing Ама и аз калпазанката омахах едно парче Тирамису,за закуска, че чак синковеца ми се смее, че съм бетер децата- то голяма ръзлика нямам със тях като става въпрос за сладко newsm47

# 96
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
привет,4ета!
буба ,добре дошла!
ра4ел няма по наите земи, питах сладка тиква правители, да но отдавна на конфитюр! ама варно мляко няма, не видях един да си варосва стените актуално! питах, дигнаха ми рамене! брех едно време с какво са варосвали? все латекс и фасаген да не е имало?
мина, работна си много, гордост на мама! лек да ти е денят,поне няма да има време за мисли!
делти4, не ми размятквай туй тирамису, 4е тама озаптих плюскалника за един ден и ще ми развалиш дисциплината, а 4акам гостенка днес след пазара, какво да й мисля, което да не го оби4ам аз? newsm78 Mr. Green юе дигам дребната  ,4е направо по пижама ще тръгне за у4илище, ако я оставя! Hug

# 97
  • Мнения: 171
Rali_buba, ако сладките са били по-старички значи маслото е гранясало и затова мирише. качествените сладки се правят от преварено масло. ако обаче не са били от най-добрите (нещо, което често се случва на женския пазар - внасят евтини сладки, а ги продават скъпо) тогава ти мирише, защото се правят с овча лой. А за снимките не се притеснявай - в менюто над отговора, който пишеш първата иконка на втория ред е за снимки. излиза ти (или си го пишеш)  [ img ]  [ /img ], между двете скоби слагаш линка на снимката. сложила съм интервали, за да излезе иначе в скобите няма интервал.
marsy за варното мляко е лесно - кажи им, че ти трябва "джос" или "джир" (звучи като кир за изолация, но ще се сетят) или просто си вземи малко негасена вар (калциев оксид СаО) и си я "загаси" (получава се калциев хидроксид Са(ОН)2)  после я разреди или предварително сипи повече вода, но внимавай да не се изгориш. Не знам в кой град си точно, но по принцип в Тунис, Мароко и Алжир правят рачел от малки ябълки (или поне по мое време преди 20 години правеха), така че по-възрастните хора сигурно го знаят.
Делте, слънце - я пусни твоята рецепта за Тирамису - аз правя тази с бишкоти савоярди (твърдите) и не съм пробвала с меките как става. А я да те разсмея с една от легендите за произхода на Тирамису (на итал. значи ободри ме). Казват, че го е измислила една "мадам", съдържателка на публичен дом, когато установила, че момичетата се изморявали от много клиенти. Решила че трябва да е нещо калорично, не много обемисто и тонизиращо (захар, кафе, маскарпоне), за да ги ободри. Иначе има много други легенди за произхода, но тази е най-пикантна, а и съгласете се звучи правдоподобно  Laughing.

# 98
  • Varna
  • Мнения: 2 606
МАРСЕ, Душо
кой ще ти идва на гости я кажи? И що бе, я сготви нещо което и ти харесваш, няма да стоиш и да я гледаш само. Ми подложи си бе душата, стига се стиска и ти.  Отдай му се на това, че ще имаш гостенка. Вчера като я метнахме със снаха ми и брат ми, че не се усетихме кога стана време за лягане. И кажи какво си сготвила защото нашата темичка стана кулинарно-меграбска бе smile3503 Е вашия кускус няма да мога да го направя, нали трябва оная кускусиера, пък и кускуса ни не става ама други манджорляци ще ни научиш Hug които ще можем да направим. Е поне ще се помъчим де Wink
ХАДИЛЧЕ- Hug
Мацка аз пък знам, че във превод означава- вдигни го Joy
Та за моето Тирамису- купих 500 грама Маскарпоне- от обикновенните бишкоти 3 пакетчета, става обаче и със две. Незнам по Софията какви пакетчета продават обаче а има и едни вносни със тях не съм правила но мисля, че със тях ще стане със един пакет защото те са големи пакети.
4 яйца, като отделих белтъци и жълтъци. Първо обаче разбих белтъците докато са сухи бългалките .Разбих ги докато станаха така готови, че като обърнах купата , белтъците не помръднаха. След това жълтъците със една чаша чаена шекерче. И хуууубаво ги разбих да се стопи захарта но мисля, че със пудра захар няма да има нужда от толкова биене. Но миксера си знае работата, сместа да стане бяла и пухкава. След това разбивам и Маскарпонето но там няма голяма борба със миксера, около минута и половина две съм го разбивала. Та към жълтата смес полекичка прибавам разбърканото Маскарпоне и със дървена лъжица леееекинко добавам и белтъците като много внимателно разбърквам за да не спадне сместта.
Във една тавичка или най добре във някаква красива чиния нареди бишкотите и ги напръскай със кафе еспресо във което има 2 супени лъжици ром. Но трябва да е студена кафяна смес. Аз не ги потамям бишкотите във тази смес а ги напръсквам като оставам половината от тази смес за втория ред бишкоти. Като ги напръскам пляскам готовата смес за която писах по нагоре. След това втория ред бишкоти, наръсени и крема отгоре отново. И това нещо го слагаш във хладилника за една нощ и чак на следващия ден слагаш какао.
 А може и да наръсиш шоколад. Както си пожелаеш. Да ви е сладко на всички newsm10
Та да добавя- аз съм яла Терамису но винаги е леко горчиво, може би е от какаото и натуралния шоколад. Моето какао явно не е толкова горчиво но знам, че е едно от най добрите а и не сложих натурален шоколад- а аз и не обичам горчилак. Предпочитам млечния който е мнгУУУУ вреден newsm47
И всичко това стана бързо, нямаше моткане никакво.
А ТерамисутУ ми не стана горчилак даже newsm03

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 12:05 от DELTA_DELTA

# 99
  • София
  • Мнения: 8 545
За снимките преди време, някой ме беше помолил да обясня как се прави от сайта: http://www.snimka.bg. Имайте предвид, че тука в тези форуми е прието да не се качват снимки голям формат, защото натоварват трафика пък и хора с по слаби компютри чакат дълго време да им се зареди страницата.

Ето как съм отговорил на молбата:

[Кликнете върху снимката за да я видите в по-голям размер !]

Инак ако снимките са от друг сайт да речем, просто ги дайте като линк само пък който иска нека да си ги гледа.

Делта кускусиерата спокойно може да я замениш с пароварка ако имаш такава. Аз веднъж си играх и си правих в къщи кус кус ръчно с брашно и зехтин (жената помагаше с капкомер, гледахме го от един клип). Стана то, ама като го сварих после забравих да му туря подправки, амчи го и забравихме въобще де в пароварката и той горкия ич не ни впечатли, когато се сетихме за него на другия ден.

И така да се върнем на камилската вълна, че нещо не ми станя ясно. Освен за килими и едни ямурлуци, за друго ползвате ли я. И навсякъде ли има обичай камила над 6 месеца да не се коли или само в Тунис го спазват.

# 100
  • Varna
  • Мнения: 2 606
ДЕДЕ-
нямам пароварка newsm77

# 101
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
дядо ,ти кускус ли си правил? ей ,сега долу са майсторките на мхамса! минимум 25 кила  ще стане с  допълните 2 кг брашно и  3 кг специален смид за основа и водата! линда гледа и бърка в една купа и тя! обобава да меси и се цапа с тесто!
имаме в4ера слу4ка, срязала в петък на другар4ето си престилката близо до шева на нивото на  кръста и майката в4ера идва и беше напушена, но не знае как ще реагирам и не посмя да тръгне с рогите, но аз я успокоих, 4е ще говоря  с нея сериозно!майкаа в м/у4асието отишла при даскалката,аз не се съмнявах де, обяснила каквото има! не са ме викали засега! не съм по издайни4еството и оставих проблема да се наблюдава само от мене! обясних,4е не срязаното е проблем, това се поправя,шие, купува нова  одежда, но ако натисне или той се бутне, докато реже, може да забие ножицата в него и дори да стане  фатално! казвайте как да реагирам,ако има психолози, да раздувам ли в семейството или да продължа с обясненията и напомнянето! предложихме страни4ните неща да остават в у4илището, но нямало шкафове на у4ителите и няма къде? казвайте си мнението, критики, съвети, отворено общество съм! идеи премам! Thinking
дяДКО, въланата е страхотна за специфи4ните зимни дрехи, те си оби4ат грубите и си ги носят! името ми избяга!малко като ямурлуците!за жените е имало като тъкани ходещи 4ерги, но финно направени и красиви,някъде бях пускала!но по-4есто се прави от ов4а или такова ми е впе4атлението! яла съм камилско, вкусно е ,на млади камил4ета! не знам защо не се колят, но предполагам заради втвърдяването на месото, малко като агнето и ко4а!

# 102
  • Мнения: 171
Дядо Хаджия, при нас камили не колят, защото е много скъпо животното. След 6 месеца го продават в емирствата и взимат сума пари. Колят големи животни само, ако си счупят крак и правят едно особено ястие с жито, леща, соя и още няколко вида бобови и зърнени храни. Ако някой ти заколи камилче в Ирак, това е огромна чест. Иначе ние имаме една фина камилска вълна - мисля, че стрижат многократно животното, през къси интервали от време, за да не стане косъмът дебел и дълъг (казва се уабар) и правят една особена тъкан, подобна на кашмира, но леко по-твърда, която после обработват на пара. У нас не правят "бурнус" (ямурлуци), а правят зимни аби (абая), които са степани, за да не пропускат вода - те са тежки и твърди.
Марси, аз като дете в Алжир все ходех при съседите да се мацам, като правят кус-куса - много е забавно.

# 103
  • Egypt
  • Мнения: 132
Еее, милост нямате, отварям готварската, отварям тука, то само едни вкуснотии, само набивате лоши помисли в главата ми  Laughing
Аз тука не съм виждала камили, само на пирамидите, дето ги яздат за атракция. Обаче камилско месо има на много места по месарниците.

# 104
  • София
  • Мнения: 8 545
Дамите от Тунис и не само от там.
Я да ви помоля за една помощ, ама отговорите на ЛС моля да не затрупваме темата тук.

По традиция на Бъдни вечер и Коледа, когато аз или някой член от семейството ми е бил някъде в чужбина се прибавя по едно ястие от тази държава. Така символично благодарим на Господ затова, че ни е дал възможност да посетим тази страна, на хората от тази страна затова, че са ни посрещнали и т.н. да не ви досаждам с моите лични разбирания (че те нямат край).

Тази година това е Тунис.

Като изключим кус куса бихте ли ми предложили едно постно ястие (без нищо животинско в него) за Бъдни вечер и едно месно ястие за самата Коледа.

Иначе ритуалното вино на Бъдни вечер ще е тунизийско, ама това не е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт