Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 849
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
  • София
...
Дядо Хаджия, за кои жени мюсюлманки искаш да чуеш - за такива с принос и в религията или за светски личности ? Има много интересни жени и в двете сфери.

Значи и в двете сфери тогава.

*   *   *

Сега имайте в предвид, че американската "демокрация" не е приложима навсякъде (даже и в Европа), така че моля не я взимайте за модел и не сравнявайте политическата обстановка в дадени страни с него.

Арабските етноси си имат изключително специфични традиции, навици и разбирания за да им се налага нечий модел за живеене. Трябва да се уважава това тяхно право.

# 211
  • Varna
Хайде Хадилче Hug
Аз съм на миндерчето, облагнала съм се и чакам със широко отворени очи и уши.Гладам и другите от тайфата са седнали около мене и чакат

# 212
  • Paris, France
Да е жива и здрава на дядо хаджия внучката Жасмин!

Дидонаааааааа,  Hug  bouquet. Как сте? Как е любимия ми Сашко? Бебка расте ли? Радвам се, когато видя, че си писала.

дядо хаджия,
Цитат
Аааа ама ние нашенките си ги знаем. Аз питах за мюсюлманския свят.
- За мене Беназир Бхутто и индонезийската президентка Мегавати. Има и други, разбира се.

За Башар - ми всеки мери със собствения си аршин. Всичко е относително ( това Айнщайн, не аз Mr. Green) и в сравнение с изброените от хадил, ми цвете си е, кво! За жена му - тя е отгледана и изучена в съвсеееееем друга среда (в Англия) и е нормално да има друг мироглед, НО! тя няма реален житейски опит в сирийската действителност, даже, доколкото помня, отиде да роди в Англия ( уж майка и да и помага hahaha) За това, че прие бежанците при дадените икономически условия шапка му свалям. България, например, не направи същото.

Цитат
Хадил не би се класирал в коя категория
- кликата Обама, Саркози и сие

# 213
Невена изобщо не съм визирала Саркози или Обама и въобще не сравнявам с т.нар. "американска политика". Достатъчно интелигентен човек съм (или поне така мисля, колкото и арогантно да звучи), за да мога да имам добри критерии за оценка. Деси да уточня - бежанци друзи от Ирак няма, има християни от 2 или 3 течения. Щом казваш, че са 3 милиона, толкова да са - не споря. А не би се класирал в категория "демократично управление". Не го приемай лично. Съжалявам, че иракчаните тежат на сирийското общество (без сарказъм - наистина съжалявам) - това е една от страните на войната, така че не е лошо всяка държава, която подклажда някакъв конфликт, да се замисли и за тези последствия. Страшно е да не можеш да си пратиш спокойно децата на училище, заради наплива от бежанци... страшно беше и да не можеш да учиш в университетите на Багдад, заради баасистите стипендианти  Wink.
Народът стои зад Башар, защото в него е надеждата за промяна и мисля, че моята позиция е ясна - той наистина се опитва. Не ти говоря изобщо от позицията на иракчанка, а на човек уважаващ свободата на политически избор.
Още в началото на появяването си в темата уточних, че единствените два народа, които запазиха отношенията си въпреки правителствата си са иракския и сирийския (говоря за нашия регион, а не за народите изобщо).
Радвам се на преговорите с Турция, та и с Иран даже - защото всеки мир в региона ни осигурява известно спокойствие, иначе ще сме военно поле и на чужди битки... в същото време се надявам да се уговорят с Турция, колко вода да ни пуснат, че ни разсипаха и без това залязлото земеделие с това неспазване на международните спогодби за водите.
Не можеш да кажеш на черното бяло - Башар има много неща достойни за уважение, но дали пък като е толкова добър не се чувства конфузно от начина по който дойде на власт. Не може една държава да сменя конституцията си по нощите, за да осигури сина на умрелия диктатор, да го наследи. Башар се опитва да изчисти много петна от името си и в някои неща успява.
Може би аз съм по-крайна в мненията си - не ги приемай толкова лично. Дано не сме прекрачили забраната за обсъждането на политически въпроси. Ако е така, ще изтрия поста.

# 214
  • Paris, France
хадил, първо да ти се извиня, ако съм те обидила с написаното. Не се и съмнявам в интелигентността ти, напротив, личи си от написаното от тебе, че си природно интелигентна, начетена и с анализаторски способности.
Цитат
изобщо не съм визирала Саркози или Обама и въобще не сравнявам с т.нар. "американска политика". Достатъчно интелигентен човек съм (или поне така мисля, колкото и арогантно да звучи), за да мога да имам добри критерии за оценка.
- аз нямах предвид политиката на горепосочените, а
Цитат
начина по който дойде на власт
. За това и не посочих Джордж Буш, например Peace.
Цитат
Не може една държава да сменя конституцията си по нощите, за да осигури сина на умрелия диктатор, да го наследи.
- както виждаш може, друг въпрос е трябва ли. Спомням си, че тогава един единствен генерал се осмели да попита защо точно синът е нужно да наследи поста на баща си. Реакцията беше незабавно уволняване на осмелилия се. Сама виждаш, че за демокрация, глас народен и прочие не може да се говори. Това си е наследствена диктатура и колкото и да е прогресивно, полезно, стабилно и икономически изгодно, такова управление си остава наследствена диктатура. Това е моето мнение, колкото и грозно да звучи.

# 215
Ехооо, приятелчетаааа тук ли сте? Влизам набързо да ви кажа, че заминавам за почивните дни........ и аз не знам къде Embarassed Може би към Габрово или Арбанаси. Ако има интернет непременно ще ви пиша! Ще ми липсвате!!! Целувки на всички! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 216
Невена, не съм се обидила - само уточних, защото помислих, че не съм се доизяснила. А сега обещаното на Дядо Хаджия инфо (за две дами - едната древна и позната, а другата сравнително съвременна и непозната). С уговорката, че ще пиша за най-интересните според мен хора, а не за най-известните изобщо. Ето първите две от поредицата - кралица Зеновия и министърката Назиха Ал Дулайми.

Зеновия (Зенобия, Заннубия) е родена и израснала в Палмира. Римското й име е Юлия Аурелия Зенобия, а арабското Заббаа (жена с дълги коси) бинт Ал Сумайдаа. Известна е с гръцкото Зенобия или Септимия Зенобия (след брака си със Септимус Оденатус). Счита се, че Зеновия е с арабско потекло, макар да има известни данни за арамийски или египетски произход. Римското име на баща й Юлий Аврелий Зенобий показва, че предците му са получили римско гражданство по времето на Марк Антоний, най-вероятно след раждането на общ наследник. Няма да описвам цялото родословие – това не е дотам интересно.  И арабските и класическите източници описват Зеновия като красива, интелигентна жена с бисерни зъби и искрящи черни очи. Известна е с добрата си езда, лов и склонността да издържа на пиене с офицерите. Владее арабски, гръцки, арамейски, египетски, латински.  Зеновия, става втора съпруга на Септимий Оденат през 258г. и ражда вторият му син Лукас Юлий Аврелий Септимий Вабалат (Уахабаллат – дар от богинята) известен като Вабалат. Всъщност тя управлява точно като регент на Вабалат, след убийството на Септимий Оденат и първородния му син Хаиран. Като кралица, тя завладява нови територии и разширява Палмирската империя. Завладява Египет и изгонва префекта Тенагино Проб (впоследствие обезглавен). Завладява Анадола, Анкара, Халкедон, цяла Сирия, Палестина и Ливан (изгонва римляните и персите Сасаниди). След интриги и битки Палмирската империя пада и Зеновия и Вабалат са взети за заложници от Аврелий в Рим.  Вабалат умира по пътя към Рим, а Зеновия се появява в Римския парад на триумфа със златни вериги. Впечатлен от красотата и достойнството й, Аврелий я освобождава и я настанява в Тибур (Тиволи). Тя използва това, за да се превърне в известна светска матрона, философ и съпруга на римски сенатор. Счита се, че има от този сенатор 4 дъщери, омъжени в благородни семейства. Доказателства за потомци на Зеновия се откриват в четвърти и пети век. Възможен наследник на Зеновия е Свети Зенобий на Флоренция,християнски епископ който е живял през 5 век.

Д-р Назиха ал Дулайми (1923-2007) е от пионерите на иракското феминистко движение и е съосновател и първи председател на Иракската женска лига, първата жена кабинетен министър в арабския свят и първата жена министър в съвременната история на Ирак (след 1920г.). Дипломира се като лекар през 1941г. Още като студентка, под влияние на колегите си се присъединява към „Женското общество за борба с фашизма и нацизма”. Когато обществото става „Асоциация на иракските жени” тя става член на изпълнителния комитет. През 1941 г. се дипломира като лекар. Номинирана за членство в ИКП (иракската комунистическа партия) тя става пълноправен член през 1948г. През януари 1948г. участва в народното въстание Ал уатба срещу договора от Портсмут и създаването на Израел. След дипломирането си е назначена в Кралската болница в Багдад, после е прехвърлена в Карх (един от бреговете на Багдад). През този период тя е обект на преследване от страна на тайните служби на монархията, заради явно показваното съчувствие към бедните, натиска за безплатна медицинска помощ и откриването на безплатна клиника в Шауака. Прехвърлена е в Сюлеймания (кюрдска област), където отново открива безплатна клиника. Прехвърлят я в Кербала, Умара и т.н. като наказание за безплатното лечение на бедното население. Това прехвърляне през цялата страна я запознава с условията на живот в цял Ирак и тя се опитва да създаде „Жените за свободно общество”, но получава отказ въз основа „непокрити изисквания за обществен интерес”. Написва книгата „Иракските жени”, описващи техния труден живот. Все пак тя създава своята организация, макар и тайно на 10.03.1952г. Сред целите са борба за национално освобождение и борба за световен мир, защита правата на жените и децата. На фона на 8 милиона население, членовете на организацията са 42 хиляди. По преценка на ролята и постиженията й, тя става постоянен член на секретариата на Международната федерация на жените, избрана е за член на събранието на федерацията, а по-късно става неин заместник-председател. През 1950г. е била активен участник в иракското движение за мир и е била член на подготвителния комитет за мир на Партизанската конференция, която се провежда в Багдад на 25 юли 1954. Тя също е член на Световния съвет за мир.
През 1950г. след продължително проучване и дълги разработки успява да изкорени от Южен Ирак болестта „беджел” – невенерически, ендемичен сифилис. След свалянето на монархията е поканена от президента ген.Абделкарим Касем да стане министър на общините (благоустройството и общинската администрация) и е единствен представител на партията си в кабинета. Тя е първата жена министър в съвременната история на Ирак и първата жена министър в арабския свят. По време на правителствената си кариера тя дава началото на благоустройството на новопостроените във всеки град квартали от ген.Касем, наречени Алтаура (Революцията – нагло преименуван от баасистите на Саддам сити и още по-нагло от ислямистите на Садр сити) – създадени за населението, което се премества от селата в градовете. Тя е един от съавторите на закона за гражданското право от 1959г., в който се либерализират браковете, променят се законите за наследство за да се дадат повече права на жените, забранява се полигамията освен при много строгите условия на Шериата (първата жена да е инвалид, невменяема, страдаща от неизлечима болест и т.н.) и само при изрично съгласие на първата съпруга, когато може да се вземе. След вземането на властта от Баас на 08.02.1963г. – един от най-черните дни в Иракската история, тя създава Комитет по отбраната на иракския народ, заедно с Мохамед Мехди ал Джауахери (с прозвището „Великият поет на арабите”). Преживяла няколкократни арести, мъчения, репресии и т.н. тя започва своето принудително изгнание. До 1999г. не прекратява работата си в Лигата на иракските жени (откъдето имам честта да я познавам), организира семинара в Кьолн и свиква Петия конгрес на лигата през 2002г., когато получава мозъчен удар, който я парализира. След серия от мозъчни удари умира на 09.10.2007г. Най-чистият спомен за нея е огромният  брой жени, носещи името Назиха (честна), родени в периода 1959г.-1962г.

Знам, че ще бъда обвинена в национализъм, но ако поне един човек сметне информацията за заслужаваща си да бъде прочетена, ще бъда щастлива. Следващите две жени, за които ще ви пиша (ако искате) са героини от арабско-ислямската история и са известни с това, че са жени-воини и поетеси.
Весела почивка рали.

# 217
  • София
Хадил на мен информацията наистина ми харесва и си струва да се прочете.
Впрочем замислила ли се да направиш собствен блог.

# 218
  • Varna
ХАДИЛЧЕ-
Давай Душо, чета те и ще продължавам да те чета.  Hug За Зенобия знаех това онова, само.  Но за Д-Р Назиха незнаех , само откъслечни неща. Още веднъж благодаря, че научих нещо ново и интересно
И поддържам Деде за блога дЪ знаЙш newsm10
Та двама души поне са ти я прочели информацията, така, че мацка може да бъдеш много щестлива Hug
А това за националИзЪмА го отминавам, все едно не съм го прочела.

# 219
Хадил нещо се е получило разминаване по линията-не твърдя че иракчаните там са друзи и християни,а че всъщност градчето е основано от сирийци друзи,а след това там са се пресели и християни. мОже и да си го чувала и дори да си била там казва се Жарамана.

# 220
съжалявам, не съм те разбрала, както трябва. А за Джарамана - да била съм там много пъти.
а за блога - дядо хаджия, делте - само това липсва, да взема да се подвизавам нашироко в интернет пространството.  Laughing не съм се замисляла, ама май и нямам време за такова нещо.

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 21:47 от hadil

# 221
Здравейте  bouquet,поздравявам ви за темата.Събрали сте се все стоиностни личности,които правят темата ви невероятна.Аз съм една ваша почитателка,ама от тия дето само четят.Искам да задам два въпроса-Хадил ти човешко създание ли си или компютър в човешки образ,къде събра и запомни толкоз инфо.А ти Делта откъде го имаш тоз оптимизъм-винаги,колкото да и да ми е крив денят ме караш да се усмихвам.Вие сте като цигарите,които опитвам да спря-всеки ден си викам от утре ги спирам,та и вас се опитавам да  спря да ви чета,поне за малко,ще станах зомби от вас Laughingне мога да се наспя,а и очите започнаха да ме болят от тва четене всяка вечер до късно.Да амаааа не мога,прибирам се от работа сядам пред компа и се чудя да го включали,да не го включа.Абе аиде от утре няма да влизам,та тва утре не знам кога ще доиде.Не мога да пропусна Хадил(няма начин да не напише нещо интересно),Делта(днес май не съм се усмихвала,а тя ще ме накара)Монда(чакам видеоматериала),а и си имате един дедо в компанията  newsm10.Честит празник да двете кукли от една непозната леличка.Да ти е жива и здрава Линдичка marsi,а и твоята Жасмин дядо Хаджия newsm51

# 222
  maham Embarassed  - човек съм си... макар че някои ми викат "змей", ама това е подробност  Grinning. А информацията - не знам, просто ми е интересно. А за да сме честни всичко може да се намери в нета. Иначе от малка имам много силна памет за някои неща и у дома винаги са се притеснявали да не "изпуша"... е все още не е станало... или поне не личи  newsm78 . благодаря за добрите чувства - откажи цигарите, но нас не ни отказвай - абстинентния синдром е тежък. а делта - е тя не е човек - тя е слънце !  Heart Eyes
пуснах нещо интересно в арабската, но ми се ще и тук да го пусна. знаете ли, това е едно от най-любимите ми стихотворения, но не знам колко души знаят добре английски, а и понякога човек възприема поезията най-добре на родния си език, затова ето няколко превода на "Ако".  http://www.pisalka.net/?p=56

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 23:45 от hadil

# 223
  • Varna
maham wavey
ШЪ мЪ прУщаваш ама сутринта във 8 часа и някакви си минути хем се хиля със 24 каратова усвиФкЪ хем съм сложила и закускЪтЪ. Кък тъй ти шИ ми изтървеш поста. Я виж и какви прегръдки раздавам  newsm47 И хайде стига само четИ ами сЪ и разписвай при Фарашките. Виж как романтично звучи Фарашииии- песен за ушитИ ми newsm03 Ама си имаме и Фараш- никой си няма като нашия Smile Той е нашия мъдрец
А Хадилчето е едно младо същество което е истинска Уикпедия. Много се радвам, че живота ме срещтна със нея и със хората тука със които си пишем. Много неща научих за което съм им много, ама много благодарна.
А Монда е нашия репортер който се върна наскоро от Близкия Изток.
МОНДЕ newsm10 радвам се, че сме и градски smile3503
ХАДИЛЧЕ- чак сега прочитам поста ти и ме накара да се изчервя. Божеййй как сме се хвалели една другаааааа Joy
Но и аз ще наказвам Махам да спира тия пущини цигарите.
Махам ти може ли да си представиш като иска да те целуне твоя Любим на какво ухаеш smile3503или и той смуче тия пущини. Пример пресен. Днеска със една форумна аверка, първо във едно бистро, ама тя се жертва да не пуши и бяхме във непушачешкия салон а след това понеже там кафето не е такова каквото кака ти Делта го обича отидохме във съседното кафене. И там се пушииии и познай как едва искарах 15 мин. Дишах със отворена уста като риба на сухо. Тя знаЙ форумката шЪ мЪ прУчите, затоЙ и е смешнУУУУУ. Ама добре, че добричко момиче и бързо, бързо изпи каЙветУ иначе много зле ми стана.
ХАДИЛЧЕ- Hug Hug Hug
Благодаря ти, незнам как е Благодаря на твоя език но поне това трябва да ме научиш да ти благодаря когато пак отново пуснеш нещо такова като това стихотворение-отивам разплакана във леглото newsm51 А аз много бързо ще се науча Благодаря да казвам на твоя език, че те и постовете ти са на мъдрец. Няма как, наложило се е много бързо да пораснеш и да помъдрееш така Hug

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 00:07 от DELTA_DELTA

# 224
делте - само се червя тук.
а благодаря на арабски е "шукран" شكراً, но няма нужда. У нас се казва, че благодарността е за Бог.                         
 الشكر لله а на "уикипедията" й се налага да гледа истинската уикипедия и много други неща, не съм гений.

Общи условия

Активация на акаунт