Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

  • 47 073
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 24
Ох каквато съм яшна ИСКАМ ОТ ВСИЧКООООООООО ДА ОПИТААААААААМ  Laughing
Ама как няма като само за манджи си говорите а аз като се върнах от работа умирах от глад. То само като чета ще стана подподяща партия за мавританец  Joy hahaha Обаче имам обещание че и дебела ще си ме харесват
Лека вечер на всички.

# 61
  • Varna
  • Мнения: 2 606
МалиииЙ Хадилче, то голяма игра бе #Crazy
Аз както обичав всичко да става бързо и immediately май няма да сЪ пробвам newsm78
ПАУЛИНЧЕ- не се кахъри какви ще излязат децата. И аз и Бате сме си мургавелковци, сега незнам вие колко мургави сте де- та нашето бебенце се роди свитличко. По светло е и от двама ни но взе пък черните очони на тате си, моите са кафеви. Косичката му беше руса до към три годинки после потъмня ама не е черна ама то и на двамата косите ни не са черни, само, че на мъжо брадата преди да побелее след един екшън  беше църнааааа ама църна а косата му е кестенява. За окосмяването незнам какво да ти кажа, ние и двамата не сме, особенно аз. Но пък баща ми който е рус че чак косата му биеше към червено като беше млад той пък си имаше окосмяване. Виж какво нещо-ние мургави слабо окосмени а тате ми бял като мляко, почти червенокос по окосмен. Така, че любовта ви ще направи едно страшно красиво детенце или дечица и ич да не ти пукаааа newsm10

# 62
  • Мнения: 6
Хадил, благодаря!    bouquet  ама аз наистина не виждам в първия пост никаква картинка. Simple Smile а тези сладки са ми любими-точно на Женски пазар ги има,но аз съм ги яла докарани от Иран Wink като ги отворихме,уж да ги опитаме с моето момче и айдеееее отиде кутията  newsm53 аз все се заканвам,че ще купя точно от тези сладки за моите колежки ,но когато ходя в София,не стигаме до пазара.

за фурмите да кажа,че когато му изпращат на Любимия, изглеждат като захаросани,но са много по-сладки и и не така сухи,както в тарелките в България. те имат много дървета на тяхната вила. аз си засадих няколко костилки и повечето се захванаха. виждам,че лятото растат доста добре,но зимата сякаш заспиват. моите седят на прозореца на работата ми и там има слънце. поливам ги всеки ден. но сега зимата може да спра,че да не ми изсъхнат. някои от фурмите му изсъхнаха и чак ми беше странно,от какво ли,като за всичките се грижа еднакво. ама аз не съм много по отглеждането на цветя ( и дървета).

Хадил, и вие ли празнувате Ноу руз или не? и ако го празнувате,я ми кажи,колко време преди празника слагаш да пониква житото и слага ли му се нещо,защото моето само се вмириса,но така и не поникна и накрая го хвърлих,та не можах да сложа жито на масата.

О,  Делтич,, аз хич не се притеснявам. ама на моя баща му е голям дерт. и днес като ми зададе риторичния въпрос отново,аз му казах,че хубави-грозни,космати или не-наши ще са си.  Господ си знае работата. има много красиви двойки,на които като се съчетаят чертите,нищо не изпъква и нямат изразителност децата . има случаи на грозни родители,пък с много красиви деца... така че това не зависи от мен или някой друг. Simple Smile мисля си,че моя баща сега се чуди,за какво да се захване,защото нали ви казах,че е такъв човек-все трябва да се притеснява за нещо,дори и да няма за какво... сега за Нероден Петко се притеснил. Wink

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 23:00 от PAULA_PAULINA

# 63
  • София
  • Мнения: 8 545
те пък една рецепта за хляб да не ви дадат. да кажа сега за хлебчетата на снимката, защото май за тях питате (ако пък не, кажете за кой вид и ще пусна рецептата, или пък ще питам, ако аз или майка ми не я знаем). значи не е само бяло брашно първо  Wink - около 2 чаши пълнозърнесто брашно (или 1:1 пълнозърнесто и бяло), 1 чаша вода -топла, 1 ч.л. сол, 1 с.л. суха мая или 1 кубче и половина мая за хляб обикновена. смесвате брашното, солта и маята и почвате да сипвате водата. тестото се получава малко по-меко от това за българските погачи или като него. месите хубаво с юмруци (значи мачкате, биете - хич не го жалете) около 20 минути - ще ви откатят ръцете, да ви кажа от личен опит. оставяте хубаво завито и на топло да втасва около 2-3 часа. после разделяте на топчета, овалвате малко в брашно, посплесквате и печете около половин час на 3500 С.[/b][/u] ако искате да ползвате само бяло брашно слагате 3 чаши брашно, 1 чаша топла вода, мая и сол като в горната рецепта - обаче тук като втаса тестото след около 2 часа замесвате пак и добавяте предварително сложена в малко вода и захар мая и пак оставяте, но вече както е на топчета, оваляни в брашно да си втасват и печете. Горните пропорции ще ви стигнат за 6-8 хлебчета. казват се "айш балади" или "еш балади" - селски хляб. [/size]

Така ... Значи явно арабите си имат много специфичен стил на готвене. Обърнете внимание на посочената в рецептата мая. Според тукашните разбирания посоченото количество би трябвало да се използва за над килограм и половина брашно, че и нагоре, а в рецептата то е само 2 чаши (или 3) във втория вариант. Стига разбира се да говорим за една и съща мая (сухата например една супена лъжица е нкъде към 12 грама, а живата едно кубче 42 грама). После при техния сух и горещ климат има едно сравнително дълго и продължително втасване (2 -3 часа). Интересен момент е повторното заквасване, когато се използва рецепта само с бяло брашно (за първата няма и как да се направи, там пълнозърнестото така или иначе няма много глутен така, че и да му турите втора закваска тя няма за какво да се закачи). Любопитно ми е този хляб после не е ли леко кисел и малко жилав например.

Така - ще взема да я пробвам тая рецепта - няма да имам проблем с месенето, щото на хлебопекарната това и е работата да меси. Само, че тия 350 градуса за печене няма как да ги постигна щото моята печка е до 275 градуса та ще видим накрая какво ще излезе.

...И аз и Бате сме си мургавелковци, сега незнам вие колко мургави сте де- та нашето бебенце се роди свитличко. ...

Хм ...  newsm78 ми Делта, аз чий снимки съм разглеждал в профила ти във фейса та ги не видях тия мургавите, за които пишеш.



Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 23:07 от дядо хаджия

# 64
  • Мнения: 171
за тези, които не знаят Науруз или Ноу руз е празника на Слънчевата нова година и е на Първа пролет - празник запазен от времето на възхода на зороастризма, с който се чества богът слънце или огън - иначе пък Иран са от тези най-мюсюлмани  Wink  шегувам се - хубаво е да си пазиш традициите (ама и да не пречиш на хорските също не е зле  Laughing).  в Ирак Науруз официално е празник на кюрдската общност, а останалите го празнуваме на принципа "барабар Петко с мъжете".  та при две вуйни кюрдки няма как да не знам за житото: покълналите житни или лещени семена са символ на живота: житото се слага 2 седмици преди празника, прави се слой с около сантиметър дебелина, който се накисва във вода за два дни. след това ги слагаш семенцата в плитка чиния и ги покриваш с памучна кърпа. през деня ги пръскаш с пулверизатор, да не са мокри и да не са сухи (става и върху мокър памук, ама се заплитат малко). след около 2-3 дни се появяват малките кълнове - махаш кърпата и слагаш на светло, така избуяват по-добре (започва и фотосинтезата естествено).
като каза Ноуруз та се сетих - виждала ли си Хаджи Фируз (или Хаджи Пируз в някои части) - много весел чичко с черно личице, който свири и пее: "Това е времето на хаджи фируз, само веднъж в годината."
Дядо Хаджи - прав си маята се слага по много, но хляба не е кисел, защото не се слага захар на маята (само на втората доза, но тя не може да подкисели), а ферментирането от полизахариди се различава малко от това при монозахариди или дизахариди. а за печенето на обикновена фурна - просто я загрей предварително и сложи хляба ниско долу.

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 23:52 от hadil

# 65
  • София
  • Мнения: 8 545
Хадил ми ша дигна на 275 гладуса и ще туря тавата долу. Освен после по некое време да ги дигна нагоре да се изпечат и отгоре. Ама хайде да те помоля за още една малка подробност да уточниш при втория вариант само с бялото брашно маята точно в какви количества се разделя за двете процедури (на равни предполагам).

Малко на шега. За тия дето не искат да бият 20 минути тестото, да го пуснат на центрофуга в пералната. Миналата година кога обсъждахме козунаците в готварската, една дама обясни за тоя метод. Верно, че при нея имало злополука, та тестото и излязло извън плика и се размазало по барабана - ама ся това са подробности.  Laughing Laughing Laughing

Апропо и после това покълнало жито какво го правите. Декорирате трапезата с него или го готвите нещо.

# 66
  • Varna
  • Мнения: 2 606
Ми Деде,
може да съм се маскирала там във Фейса Laughing Мургавелковци сме си ние, дай Боже да се видим на живо един ден. Е не сме карамели но пак има мургавичко Laughing
ДЕДЕ- това за центрофугата камъчета у майта градина ли са Joy Ама се смяяяяях, благодаря ти  bouquet
Ами не смея да се купя като твоята машинка. Аз и без това хубаво си хапвам а ако имам такова нещо все там ще ми виси главата над машината да си правя хляб и козунак.

# 67
  • Мнения: 171
дядо хаджи с житото се декорира. има и една рецепта за хляб с кълнове, ама тя се прави само в 2-3 провинции в Иран и едва ли е много известна. а за маята дели се 2/3 за първата част и 1/3 за втората.

# 68
  • Paris, France
  • Мнения: 17 725
Здравейте,

Ох, пак много сте писали. Откога се каня да прочета пропуснатото, даже и на арабската тема си точех зъбите, ама време нямааааааааа.

Делта,   bouquet

Дядо хаджия, имам молба към тебе. Казаха ми, че имаш много хубави албуми от Тунис, но не мога да ги намеря. Би ли пуснал пак, ей така, специално за мене Mr. Green линк?

За фурмите - обичам ги само сушени, но киснати една нощ във вода. Стават като мушмули. Пресни (жълти) не обичам. Обичам и сладките и киселите, купон да става!

За космите - Болната ми тема едно време. В моето семейство жените нямат кьорав косъм по ръце, крака и тела. Една жена, според баба ми трябва да има само коса, мигли и вежди. И като казвам нямат е наистина нито един. Нула, зеро, нада. Мъжете не са особено окосмени. Баща ми е рус, много подържан и без бръчки, с маникюр и без косми по пръстите не ръцете и краката, но не мога да кажа дали е естествено. Аз към 15 годишна започнах да имам косми по краката от коленете надолу. Нищо повече от нормалното, но понеже баба ми и майка нямат се ужасиха. На партера на блока в Стара Загора имаше фризьорски салон и изнасяха едни тенекии с гореща кола маска ама баба я беше срам да ме води там и ме юрна в Битовия комбинат. Отдъхнах си, че беше затворен Laughing. Та ме научиха да варя захар с лимонов сок или лимонтузу и така да се скубя. Това на всеки 2 седмици. И да не хващам бръснача. Колко пъти ми е идвало да се обръсна. Веднъж опитах. Така се порязах, че ми беше за първи и последен път. Оттогава, а това беше 85г не съм и поглеждала бръснач. И наистина вече почти нямам косми. Под мишниците имам по 5-6 и се скубя ей така 4-5 пъти в годината. За мене кола маската е панацея за космите. Маха и мъртвата кожа. Едно време нямаше лазер. Пробвала съм с епилатор, но е брррррр, много боли. Горещото отваря порите и не боли.

Казват, че космите могат да са от висок тестостерон, моят е мноооого висок, на горната граница и даже е бил над, помня, че ми бяха изписали Диане. Обаче косми нямам. Имам приятелка с много нисък тестостерон а е космата за 100 села.

За етносите и космите - Много от магребките нямат косми, пустинните хора май нямат newsm78. За гъркините се говори, че са космати, но баба ми нямаше косми. Арабките от голфа, иранките и някои индийки са ненормално космати според мене. Най-косматите жени, които съм виждала са арменки. Дядо ми, Бог да го прости викаше "Бе с тея носове кой ще им забележи космите" В Лондон работех в салон и при някои жени направо тече кръв като се дръпне лентата. Това на ръцете Embarassed Аз им казвах да отидат на лекар, а собственичката ми викаше "Е, кво, ако дойде маймуна на ветеринар ли ще я пращаш? Плащат ти, скубеш. Ще вземат да се излекуват, кво ще ядем после Laughing"

Хадил ми ша дигна на 275 гладуса и ще туря тавата долу. Освен после по некое време да ги дигна нагоре да се изпечат и отгоре. Ама хайде да те помоля за още една малка подробност да уточниш при втория вариант само с бялото брашно маята точно в какви количества се разделя за двете процедури (на равни предполагам).

Малко на шега. За тия дето не искат да бият 20 минути тестото, да го пуснат на центрофуга в пералната. Миналата година кога обсъждахме козунаците в готварската, една дама обясни за тоя метод. Верно, че при нея имало злополука, та тестото и излязло извън плика и се размазало по барабана - ама ся това са подробности.  Laughing Laughing Laughing

Апропо и после това покълнало жито какво го правите. Декорирате трапезата с него или го готвите нещо.

Не пробвай на долния рафт, няма да стане! И мойта фурна така. Най добре във фурна за пица. Това за центрофугата е супер! Още утре ще пробвам. На колко оборота? За размазването - плика да го сложи в платнена торба и да го върже!

Цитат

Така ... Значи явно арабите си имат много специфичен стил на готвене. Обърнете внимание на посочената в рецептата мая. Според тукашните разбирания посоченото количество би трябвало да се използва за над килограм и половина брашно, че и нагоре, а в рецептата то е само 2 чаши (или 3) във втория вариант. Стига разбира се да говорим за една и съща мая (сухата например една супена лъжица е нкъде към 12 грама, а живата едно кубче 42 грама). После при техния сух и горещ климат има едно сравнително дълго и продължително втасване (2 -3 часа). Интересен момент е повторното заквасване, когато се използва рецепта само с бяло брашно (за първата няма и как да се направи, там пълнозърнестото така или иначе няма много глутен така, че и да му турите втора закваска тя няма за какво да се закачи). Любопитно ми е този хляб после не е ли леко кисел и малко жилав например.
- аз като меся с грис слагам 2-3 пъти по-малко мая зараги глутена и оставям да втаса по-дълго. На горещо тестото втасва по-бързо, влажността няма значение.

Хайде лека

# 69
  • София
  • Мнения: 8 545
Днес е Димитровден. Тъстът и синът ми са именяци и потегляме за тъстовете за да празнуваме. Довечера като си дойда ще отговарям на въпросите ви.

# 70
  • Мнения: 278
Добро утро! Хайде по едно кафенце за разбуждане



Делтичка, не знаех, че си успяла да се регистрираш във фейсбуук и сега от дедкото разбрах. Пратих ти покана Simple Smile

Невенче, почнала си една болна за мене тема Simple Smile завиждам ти за това, че си ги махаш толкова рядко.... Явно аз имам мнооого мъжки хормони хаха, ама съм го наследила от рода на майка ми  Crazy . За по-косматичките жени казват, че били много страстни  Flutter така че и за това си има нещо положително.

Не знаех, че днес е Димитровден! Пожелавам на всички именници много здраве и късмет, както и много сбъднати мечти!

При нас днес също се започва с имунизацията против свински грип. Имало 3ма починали. Аз за сега няма да се имунизирам.

Заминавам на лекции след малко и след това на работа.... ух пак отиде целия ден Simple Smile

Лек ден на всички! До после!  Hug

# 71
  • Мнения: 24
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И СЪС ЗДРАВЕ И ГОРДОСТ ДА СИ НОСЯТ ИМЕТО!!!
На останалите лек и усмихнат ден

# 72
  • Мнения: 169
Добър ден,
Честито на празнуващите днес!
Невенче,   bouquet много благодаря за изчерпателното инфо за газовата фурна.Нямам идея как е запалването, но със сигурност грил има.Мъжо я е купил вече  Thinking, така че от тук насетне избор нямам.
 Да си призная като ми каза че е само на газ направо изтерясах  #Crazy, идеше ми да го линчувам, тъй като изрично бяхме говорили да се купи печка със фурна на газ и на ток, но по неведоми пътища  той купи само на газ.
 За получаването на коричка  Laughing олееееееее те са толкова далеч от това чудо, че нема как да го проумее мъжо.Свеки готви на фурна многоооо рядко, и то са само едни гратенииииии + малко бешамелец та не е за коментар.
Да питам хевенка правила ли си крем карамел?
Правих аз един отчаян опит да го пека на свеки във фурната тя е хем на газ но има и отделна опция ток и стана подобие  Sick
Дядо Хаджи, не само хляба им е особен, ами като им поднесеш питка или погача от нашите тип "слънце", "слънчоглед" и т.н те викат а ние това ще си го ядем със кафето.
 Майка ми като беще при нас в Алжир, я помолих да направи питка от този тип.Прави, меси жената и в момента който питката е готова, сядаме да вечеряме и хоп свеки слага едно парче от питата, а другата вика ама ние за закуска с кафето ше си я ядем. Тццццццц и аз еи така #Crazy. Викам боже тази откачи ли кво  newsm78 и и викам я моляти се дай да ядем сега пък ти като искаш да си пиеш кафето майка утре ще ти направи специално за теб.
Този хляб който Хадил, е показала в Алжир му казват "матло"- и на мен ми идва малко жилавичак.Той няма средната част, която се получава при наще погачи.
 Свеки като меси почти всеки път слага сомул( грис) ако не се лъжа, ако греша Марси да ме поправи какво е на бг. И като добавки са вода и мая- суха, тъй като в Алжир няма прясна мая. Stop Или аз  не съм намерила до сега Simple Smile
Хадил, мерси за сладките многооооооо ги обичам тези.даже една тайна докато бях бременна един колега на мъжо от Сирия ми донесе Whistling
Уфа ама че пост изпрасках бягам да си доготвя картофеното пюре на Тамир
Хайде до после

# 73
  • Мнения: 126
Привет магребинки и техни дружинки  Hug
Привет дедко  Hug


Какво правите....така сте писали-аз бях на другото място за уик-енда ,а там още няма нет
Отварям форума тази сутрин и......

Удоволствие е присъствието на Невена,на Хадил-привет Добре ДОШЛА   bouquet
хАДИЛ-кажи какво мислиш за тези  ваксини -новите за новите грипове...ако си писала-прапрати ме към постта ти да чета
Чудя се аз да ваксинирвам ли Раян-на 23януари ще прави две годни

Ох....четох и май пак трябва да ви препрочета....много инфо
Марсиана-супер за Мавритания..Нищо не знам аз за нея-пак поредната изцепка-изтърсих че е в Средна Африка,до Нигерия Joy Sick

Минче-искам само да те питам..ти на Хабиби даде ли му да опита РАЧЕЛ?
Питам щото това е единственното нещо,което много изумява моите хора-те не могат да разберат Как така това е Тиква-а не нещо тестено....Мама ни праща за Коледа винаги Рачел и борбата е голяма.Аз също  все това нося
А за картофите....нашите-о!Нама такъввкус-правилно е усетило момчето...  bouquet

Белбейче-и аз се страхувам от газтта.Тук всичко е на газ.Свиква се....хубавото е,че и да се смоташ,да забравиш-то съска  и мирише....Споко!Иначе-за минути става всичко...бързо.


Айде-днес съм на пералня....Дано се запозная с някой инетресен човек там-лафа става супер и неусетно минава времето..пък и така научавам неща-хората,като си перат мръсното бельо са като -че ли склонни да си разказват и живота Blush
До после

# 74
  • Мнения: 3
Аз само се отбелязвам,че съм жива,прескочих през темата и леле мале кви трапези сте редили без мене Whistling,довечера ще ви изчета от работа а до тогава Hug Hug Hug Hug Hugза всички

Общи условия

Активация на акаунт