Спомени и сънища от Магреб - 21 нощи

• 47 551
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
  • София
То и аз по пости най-обичам за готвене да говоря та да ви кажа, че ние пък на Бъдни вечер най си харесваме постните сърми. Жена ми от една съседка мюсюлманска се научи в тях да слага стафиди и сухи сини сливи, а пък аз добавям от себе си гъби.

То приготвянето на сместта е цял ритуал. Например тази година за пръв път и малката ми внучка ще прибави нейната си лъжица ориз в сместа. Всеки изсипва по една супена лъжица ориз в сместта - на три пъти и на ум изговаря три пожелания (но не за себе си, а за другите).

Ако ще ни идвате на гости на Бъдни вечер, трябва предварително да знаем иначе съжалявам, ама след изгряването на първата звезда вратата се заключва, телефоните се изключват и само закъсал пътник може да влезне в дома ни. Всички лампи се загасват и чак след обявяването на рождество Христово със свещ най младия човек минава през стаите запалва всички лампи и те остават да светят през цялата нощ (нали се досещате от тук нататък, кой ще пали лампите у нас Simple Smile ).

Това е спомен и традиция предадена ми от моите прародители и добавено нещо от мен, което аз ще оставя на децата си, те пък сигурно ще добавят нещо от себе си и пак така ще предадат на своите деца и така нататък.

Колкото и да са модерни моите деца и да си имат свои разбирания, когато дойде този празник "те се връщат" в своя род и корен и то без да се превземам с голямо желание и вълнение.

У нас например думата "коледа" малко трудно се възприема, ние на този ден си честитим "Рождество Христово".

Разказах ви това защото от днес започват рождественските постове и от днес всеки започва да мечтае и да изгражда надеждите си докато дойде денят на сбъдването им "Бъдни вечер".

А самият празник на "Рождество Христово" ... ех този празник с усмихнатите очи, с приказните украси ... абеее какво да ви разказвам всеки си има такива дни, когато цялото семейство е до теб и всичко свърша с това - на мен друго не ми трябва - нямам си вила, нямам си яхта, живея в панелен апартамент - ама съм много доволен и благодаря на Бог за това.

И ето ви например нещо нетрадиционно и което може би не всички ще възприемат. При нас няма подаръци на "Рождество Христово". От Игнажден баба хаджийка раздава жито (сурово на зърна) и всеки сяда и прави едни малки пакетчета с житото, една жълта стотинка и пожелание. Такива пакетчета прави за всеки член от семейството. После баба хаджийка ги събира в една керамична купа и турга под елхата да нощуват на Бъдни вечер. На другия ден си ги отваряме и прочитаме. Аз даже си ги нося с мен през цялата година.

Много го обичам този празник и още един - сирни заговезни, ама за него ще ви разкажа някой друг път.

Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 19:56 от дядо хаджия

# 601
Дядо Хаджи, благодаря за хубавия разказ  bouquet. Побиха ме тръпки докато те четях, възхищавам се на хора като теб, които съумяват да пазят традициите и да ги предават на децата си Peace

Хадил, както винаги, беше ми приятно да прочета информацията  bouquet

Фаима, Марси, и аз съм фен на пазаруването на обувки Simple Smile

# 602
Дядо хаджия, благодаря за добрите думи.
 иначе пък - хубави са семейните празници. а за сармите - нашите сарми с много зеленчуци са кюрдски по произход, а лозовите сарми са арменски - това са от малкото неща, които източните народи си признават, ама си е така. ние сме им добавили разни неща, но досега арменците казват на лозовите сарми "долма", както казваме ние в Ирак (мисля, че и в Турция, но не съм сигурна).

а за целуването на камъка - не е задължително, може и само да се посочи към него с дясна ръка и да се каже молитвата. а за организацията и някои характерови особености на саудитската охрана.... това няма общо с исляма, това си е "местна традиция" или по-точно характерна за тяхното религиозно течение, ама то американците хубаво избраха откъде да създадат Алкаида.   Mr. Green

светите места винаги имат някакво очарование и тайнство в атмосферата си, независимо от религията, на която принадлежат.  

# 603
  • Varna
ХАДЖИ-
и аз ти благодаря за това, че почти бяхме у вас за Рождество  bouquet
При мене когато седнем на софрата със постните сърмички и другите постни ястия, най възрастния чупи питката и раздава на всички но първо на Богородичка. А след това най възрастната жена, демек моя милост тръгва да кади стаите. След това се сяда на софричката. А питката я правим ние тримата, защото сме само трима във нашия дом плюс котарака. И отгоре и я украсяваме със слънчице и птички и със някой символ на професията която ни храни. Много са ми мили мъжете когато е красят. Като две малки момчета са. Но когато седнем и се наложи да станем винаги трябва да сме наведени. Това ми е предадено на мене. Защото не е добре да се напуска софрата. Винаги имам във повече прибори на масата за някой закъснял пътник. Имала съм такива случаи, случвало се е да дойде. Дори когато съм съвсем сама аз бях писала по рано, софрата е подредена със прибори не само за един човек. И тази софра се остаавя цяла нощ. Интересно ми е да видя, че моите момчета се включват във всички ритуали със голямо желание. А най много обичат да украсяват елхата Laughing А тогава и молитвичка искат да чуят. Радвам се, че почитат такива празници.
ХАДИЛЧЕ- във Турция казват долма също
И верно бе, че арменските ми приятели и те настояваха, че тези сърмички са си тяхни. Те ги приготвяха със оризче и сухо грозде

# 604
Делтичкааа, много вкусно тая вечер у вас! smile3521 Аз се принасям виртуално да похапна. Радвам се, че съм ви разсмяла със съня. Тая свирка и аз не можах да я видя, че и камилките също.Да му се невиди. То все такива глупости сънувам, нереални. Наскоро сънувах как един мишок-рокер ме гони с мотор. Ама си беше баш рокер с кожени дрехи, с тъмни очила и един огромен... Дали ме хвана не помня. Mr. Green
Близначковка пак вкусотийки е сложила. Ех, май съм много гладна.
Марси, буйките бяха много хубави. Едни такива, най-различни цветове и цели планини. Те тия планини бяха в началото, ти после всичко ошушка.   hahaha И сутринта, като се събудих и като не мога да изляза от роля и като мисля сега, какво става с тоя багаж и аз къде съм, че не нося. Изпопритесних се сериозно.
Хадилче, много ми е интересно всичко, което разказваш. Благодаря! Hug Радвам се, когато имаш време да ни даваш толкова интересна информация. И не се притеснявай ако на някой не му е интересно, то не е задължително да го чете.
Дядо Хаджи, много хубаво, че си пазите традициите и ги уважавате! При нас също е така. Това за ориза не го знаех. При нас на Бъдни вечер излизаме навън с питката и казваме „Господи, каним те на нашата трапеза”. След това прикадяваме навсякъде и сядаме на масата. Веднъж седнали повече не ставаме, докато не се нахранят всички и трапезата не се прибира,а остава цяла нощ. След 12 часа си раздаваме подаръците. Има и други подробности, но вие си ги знаете.

# 605
я да ви кажа, какво стана преди години с едно от мъниците в родата по повод Рождество Христово. моля ви, не го приемайте като неуважение към религията - не е така. та значи ние при нас тачим Иисус като един от петимата велики пророци, а Девата има специално място, но нашата история е по повод традициите.

Покрай празниците влачех една от малките напасти с мен и минахме покрай един магазин, на чиято витрина имаше пресъздадено рождеството според традицията с яслите, сламата, животинките, звездата отгоре, двамата родители и отстрани влъхвите - ясно ви е за какво става въпрос.

при нас не се изобразяват по никакъв начин и под никакъв предлог лицата на божите пратеници (ангели и пророци), та по този повод детето ме пита: "Тези кои са?" аз обяснявам, че това са малкия Иисус, Дева Мария и Йосиф. ококори се нашето (нали пусто от малки ги учим на религиозни канони) и каза: "ауууууу, а защо имат лица?". тръгнах аз пак да казвам, че това е според християнската традиция и в това време минава една леличка с малко детенце (мисля внуче) и му казва: "Ето виж - това бебе е Господ и това са майка му и баща му!" - ееее те тогава я втасахме- докато беше Месията обяснението беше прието, ама като един пророк стана Господ (при нас е така Месията е пророк, заченат от Светия дух, но никога не се казва за него, че е Син божи, а още по-малко, че е Бог - няма го момента със Светата троица, която е същността на Господ). ококори се малкото, погледна ме с такава доза недоверие (като евреин към нацист, който го черпи с шоколад) и изтърси: "Хайде сега да ми кажеш това по коя традиция е, а?" ейййййй запених се да обяснявам само и само да не кажа "ние сме прави, а те не са" и накрая успях, защото малката напаст отсече: "Един вид и в религията нещата са различни." От тогава все гледам отрано да уточня големите разлики между трите монотеистични религии, за да не изпадам в такава ситуация - 20 минути пред витрината, да се обяснявам и да навлизам в теологията  Mr. Green .

# 606
Ей.....докъто направя Спагети
Вие какво сте  Сътврили

Благодаря Ви-взех да усещам Какво наближава
Беше ми чуждо тука-украса много,Коледни пънчета навдякъде-по витрини ...ама нещо-Нищо не ме докосва мен това
Ей така....Ама Делте-ай-ай-ай....как да не знам Капама-то по хубаво от чер хайвер -нали и така казват на нашата капама-българския чер хайвер...
Дядо Хаджи-така е!За тоя Вечер е задължително близките хора да се Съберат.Мама и тя чете Молитва и прекъдява из Къщата
Направо-И Мен ме побиха тръпки

Хадилче-а защо като се отиде в Мека и се бръснат главите.В този филм е показно това?Има ли някакъ религиозен аспект това  дйстви или е само от съображение за хигиена

Тес-и аз се радвам че го намерих този филм-дори е Шанс че някой  си е играл и го  качил Това Лято във Ю-Туба
Точно в Част-4 са в  България...сега го видях  пак.

лека Вечер от Мен  bouquet

# 607
понякога не се бръснат изцяло, т.е. не нула номер , а единичка. не само от хигиенни съображения, но и като символ на отхвърляне на всичко нечисто от живота. интересното е, че важи за мъже, но не и за жени.

# 608
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Grinning
Детето много добре го е казало и много точно!!!
И няма такова нещо като неуважение във религията.  Просто си разказваш какво се е случило. И аз така съм обяснявала на моя синковиц както ти. Казвах му че това е малкия Исус и мама му и тате му и влъхвите. И те така. Simple Smile
Пак така съм му обяснявала и за Исляма каквото знам а моите приятели мюслум те вече му обясняваха както си требе, че аз незнам тънкости разни. Ей така се учат дечицата да уважават хората такива каквито са и това във което вярват

# 609
  • София
А мене питате ли ме с моят син - философа.
Беше в 5 клас и като се захвана нашия да проучва как така три религии вярват в един и същи Бог пък са различни елате да видите дискусии, па спорове, па от там даже и при нашия свещеник отишъл амчи и с него спорили.

Извода го направихме заедно де, че Бог се е разкрил пред различните хора в зависимост от това къде живеят и какви са били тогава разбиранията им, за да може най-лесно да го разберат, но това не значи че Той Бог е искал да раздели хората (те сами са се разделили дори и в една и съща религия).

Свещеника даже му дал пример, че се носела някаква легенда, че на св. апостол Тома, Господ не му разрешавал да отиде в Индия и да разпространява християнството там, защото хората още не били готови. После май негови ученици са отишли.

# 610
Марси-и като кза така...май се сещам за някой...Малка ти е Какичката още на теб
и понеже съня е на Рали Буба..аз се сетих  за другото Рали-египетско..а и Фаима е в съня...

Абе..ей!Делтичка-беше намекнала нещо...
Да няма нещо - я пизнавайте
тя-Рали все симисля че от много работа е заета и не пише....
Така си мисля и за Белчето...
Ама да не би ..да стяга някоя нещо

Марси-хич ме няма в готвенето..ти знаеш!Мерак голям имам..ама накрая резултата е все-О
После ме боли сърцето да хвърлям храна на боклука...а Другаря е един каприз-дори трябва в чинията да му е ететично подредено...иначе прави физиномии.

Simple Smile Здравейте,
права е Делта - много работа имам. Не си тръгвам преди 7, едва се прибирам, хапвам и после малко време за форума ми остава... Всеки ден схемата е ясна - работа - в нас - работа... На кафе не съм ходила от 100 години. Добре, че една вечер с колегите ходихме на кръчмица, та... си припомних българските хорца Simple Smile

И аз, Далка, не съм много по готвенето, нямам време просто. Но египетските сърмички не се ли казват махши?? Аз съм яла като бях там, бяха много вкусни, ама имат нещо специфично вътре, подправка някаква. Някой знае ли как се правят?? Файма????  Grinning Mr. Green

Рали, добре дошла Simple Smile Хубави сънища сънуваш, ха да видим Марсито кого ще ожени!! Чак на мен ми стана любопитно.
И аз тия дни ще ходя на една сватба... екзотична! Булката да се стяга, че снимки трябват!!!  Mr. Green

Другите моля да ме извинят, но не съм чела подробно.

И този уикенд бях на работа... И днес се зарадвах на плодовете на моя труд!!! Heart Eyes  Драго ми става, когато видя положителен тест, и знам, че АЗ съм съдействала за това. Машала, дай Боже всекиму!!! Такива успехи ме зареждат много - да знаеш, че това, което правиш, не е напразно. И да виждаш благодарността в очите на хората.. Днес момичето дори на мене ми благодари лично, не само на гинеколога. Това... е несравнимо!!  Heart Eyes

Лягам си. Обещавам да намирам повечко време за тук.

За Далка, тя е ценител: http://www.youtube.com/watch?v=zMonZ2eOtKs

Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 23:35 от Eye of Ra

# 611
незная какво стана писах но се е изтрило newsm78делте-утре ще правя боб4е с ракийка Simple Smileза празника и ние то4но като вас делте ,баба лека й пръс прекадяваше и животните на двора. мама прави мн вкусна питка, ама да видим аз как ще я докарам. тати раз4упва питата  и първото на Богородица, масата не я разтребваме от баба знам, 4е така трябва за да може Богородица да си вземе. файма-ако не те затруднявам, моля за рецептата на пилешкото Winkдала-и тук няма листа за сърми(има само накълцано кисело зеле)и аз мисля тази година да се пробвам със лозови листа таман с мъжа ми не сме яли, та пак ще помиля ,ако някоя от вас иска да дава рецепта .хадил-мн интересни неща пишеш браво!спорна работна седмица на вси4ки, а на останалите приятна .мн усмивки на вси4ки ни! утре съм на фризьор само незная как ще обясня какъв бретон искам Thinkingпонеже не зная перфектно 4ехски, но ще видим...  4ао моми4ета-ot men za vsi4ki vas- Hug Hug Hug

# 612
  • Egypt
Еее, Ра, щом се издаде, аз повече не мога да се стискам- булката съм аз  Laughing И се стягам, ами, какво да правя, само дето още не съм казала на младоженеца какво го чака в края на седмицата, ама ще импровизираме. И махши специално ще направя една огромна тенджера и ще ти ги донеса  Crazy
Значи тия сармички аз вече им хванах цаката, въпреки че бая се озорих. Правя ги по три начина- само ориз (както е египетския оригинал), с кайма и ориз (моя измислица) и кисели, на вкус много приближават нашенските, това по рецепта на Хадил и още разни рецепти от нета, сборувала съм ги.
Ще копи- пестна рецептата за пилешките гърди, както я пратих на Делтичка:
Тъй, значи почваме от ориза:
една или два чаени чаши ориз измиваш под течаща вода до избистряне, в олио или масло ( ама повечко сложи, защото ориза обича мазнина) го слагаш и хубаво объркваш, да се намасли, слагаш сол, черен пипер и половин лъжица къри, доливаш вода- водата по принцип трябва да е колкото ориза- ако ориза ти е една чаена чаша, и водата толкова, но може и малко повече, защото има някои оризи, дето не им стига тази вода, за да се сварят достатъчно. Пък ако се долее вода после не става добре, не се ронят така хубаво оризовите зърна, така че преценката колко вода да се сложи е тънкостта. Оставяш захлюпено под капак да къкри на най- слабия огън. Трябва да се изпари водата, и да стане сух. Тоя ориз, бял или с фиде, го правя всеки ден по три пъти, защото мъжо го яде вместо хляб:))) та съм станала голяма майсторка.
Пилешките гърди може да ги мариноваш предварително в подправки каквито обичате, и лимонов сок. Сваряваш ги и ги нарязваш на хапки- като е предварително сварено месото става по- сочно.Разбиваш едно яйце, слагаш брашно и сол в една паница, и топиш брашно- яйце- брашно, то става една каша и понякога аз направо смесвам брашното и яйцето и подправките и омесвам хапките и ги пържа в олио. Има тука една готова панировка на Кнор, много е хубава, лютивичка, пак с яйце процедирам.
Като се изпържат хапките ги мятам върху ориза.
Пилешките гърди правя и така:
нарязвам на хапки, слагам малко мазнина в тигана, слагам хапките, обилно сипвам соев сос, той е солен, ама ако обичате солено може и да добавиш малко солчица още, черен пипер, и захлупваш с капак да се задуши хубаво. Пак сервираш с ориз, най- вкусно е с тоя ориз с фидето, прави се по същия начин, както обясних по горе, но първо в загрятото олио запържваш до кафеникаво фиде, после сипваш ориза и водата и задушаваш на бавен огън.

Исках да разкажа за Рождеството ка се празнува при циганите, ама при истинските, не тия, дето стана въпрос преди няколко страници, смятащи себе си за турци, и всъщност наречени миллет, ама много дълъг ми стана поста, та друг път...

# 613
  • Varna
ФАРАШКОВЦИТЕЕЕЕ Hug
Във чест на нашата Египетска булка бих искала да поднеса една много изискана Египетска закуска Hug

ФАЙМИЧ- по нататъка очакваме със нетърпение разказа ти точно за миллет народа  bouquet
БЕНЧЕ- трябваше да вземеш някаква снимка за бретона или пък те няма начин да нямат списания там във салона. И по снимките, по снимките и хоооп бретона ще е готов. И аз съм със бретон то на мене бретон само ми отива я Laughing Да си направиш една снимка и да ни я покажеш. И дано да случиш на добра фризьорка thumbsup

ОЧЕНЦЕ- Hugчак аз се зарадвах от сърце на твоята радост и радостта на момичето. От сърце ти пожелавам все така да има успешни опити и от там толкова доброта и добра енергия ще идват към тебе, че винаги ще бъдеш силна и ще се сборваш при всяко положение. Много щастие ти пожелавам, ти знаеш защо сега ти бая така Hug
За всички вас от сърце

# 614
Привет на Магребинко,и на Магребинките и Дружинките  Hug  bouquet

Ралии-Мерси че се разписа
Музиката ти е вълшебна-много ме затопли суринта
Дай Боже все такива успехи да имаш  Hug  bouquet Браво!  bouquet
А дано с пролетта Щъркелчето поизусне повече вързопчета из форума на магребинките Wink Party

Фаиме-и ти ли Душе булка на камила стана Joy Моята още е помня-специална селекция беше-тригърба.Точно Ралито ми е селектира-за моите нужди  Joy  Hug  bouquet

Ох,като ви слушам как готвите  и чак се ядосвам на себе си...Ама пък аз бродирам-нека ви пък Heart Eyes-Цианката леко-полеко напредва...

И снощи варих яйза-за спагетиге..и Раян се заигра с яйцата.Аз го видях-ми,не се притесних...нищо му няма.Добре ама той -нали си е лакомия...нахапал барабар счерупките поедно време...доста си похапнал.Тази стрин-с пъпки по ръцете.Нещо се е понатровил май ooooh! SickЩе минем през Доктора на обед

Момичета-да ви  предупредя че ще липсвам няколко дни....просто няма да има Интернет.Сменяме оператора.
Да не ме забравите-  ако канте още за Сватби-имам опити...личен-бооол! ooooh!А и на гости,като Шаферка пак приемам Hug  bouquet

Фаима-за Рождеството при цигаите -това онго Василица ли му викаха...Дано намерешвреме да ни разкажеш. Hug

Лек ден на Всички  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт